^

Sănătate

Olfactometrie

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Printre numeroasele proceduri de diagnostic, există și metode puțin cunoscute - de exemplu, olfactometria. Este un studiu care evaluează pragul susceptibilității și identificării diferitelor mirosuri. Olfactometria este necesară pentru a determina tulburările olfactive - în special, anosmia, hiposmia, parosmia. Procedura se efectuează folosind o serie de cilindri umpluți cu soluții speciale, precum și un dispozitiv pentru alimentarea cantitativă a acestor soluții. Calitatea mirosului este evaluată de volumul odorizantului la care pacientul începe să simtă mirosul. [1]

Indicații pentru procedură

Olfactometria este prescrisă persoanelor cu simțul mirosului insuficient, o modificare a capacității de a distinge mirosurile sau care suferă de halucinații olfactive. Se vorbește despre astfel de tulburări atunci când pacientul suferă de una dintre patologiile neurologice sau ORL:

 • procese atrofice în cavitatea nazală;
 • tulburări congenitale de dezvoltare ale sistemului respirator superior;
 • procese tumorale, polipi;
 • rinita de origine medicamentoasă, alergică, hipertrofică;
 • leziuni cranio-cerebrale cu traume la fibrele olfactive ale osului etmoid;
 • procese distructive care afectează bulbii olfactivi;
 • procese inflamatorii care afectează sinusurile;
 • procesele oncologice ale creierului;
 • reacții exotoxice;
 • demență senilă, boala Parkinson.

Olfactometria ajută nu numai la determinarea încălcării, ci și la aflarea gradului de intensitate a patologiei, care este necesar:

 • să evalueze adecvarea profesională;
 • pentru examen medical;
 • să evalueze rezultatele tratamentului;
 • pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni patologice.

Preparare

Procedura de olfactometrie nu necesită o pregătire specială a pacientului. Cu toate acestea, pentru ca diagnosticul să fie cât mai exact posibil, medicii recomandă respectarea următoarelor reguli:

 • Nu mai fuma cu câteva zile înainte de diagnostic. Gudronul de tutun reduce percepția mirosurilor, astfel încât rezultatele olfactometriei după fumatul unei țigări pot fi distorsionate. Pentru informații mai obiective, se recomandă fumarea ultimei țigări cu cel puțin 24 de ore înainte de studiu.
 • Utilizați vasoconstrictoare externe. Dacă pacientul suferă de o formă acută de răceală sau alte boli în care există umflarea mucoasei nazale, atunci înainte de olfactometrie, se recomandă injectarea a câteva picături de agenți vasoconstrictori în nas. În acest caz, rezultatele studiului vor fi cât mai precise.
 • Efectuați în prealabil rinoscopia anterioară. Dacă bănuiți o leziune organică a nasului extern, trebuie mai întâi să efectuați o rinoscopie anterioară pentru a identifica factorii care pot afecta rezultatul (procese tumorale, leziuni ale mucoasei etc.). [2]

Cine să contactați?

Tehnică olfactometrie

Olfactometria se efectuează folosind un dispozitiv special numit olfactometru. Dispozitivul este diferit, dar cel mai adesea este format din doi cilindri de diametre diferite: un cilindru mai mic este introdus într-unul mai mare, umplut cu un miros - o soluție mirositoare. Când cilindrul mai mic este scufundat în cel mai mare, soluția pătrunde în exterior în tubul de ieșire.

Procedura se efectuează în etape:

 • Medicul explică scopul și subtilitățile studiului, explică ce anume i se cere pacientului, despre ce senzații ar trebui să le spună specialistului.
 • Un tub de ieșire al dispozitivului este introdus în cavitatea nazală a pacientului, prin care este dozat mirosul. Volumul său este crescut treptat, monitorizând răspunsul pacientului. De obicei, se folosesc mai multe versiuni ale soluției aromatice, care au și un efect gustativ și iritant.
 • Evaluarea rezultatelor se realizează în conformitate cu criterii obiective și subiective. Pe lângă faptul că pacientul îi spune specialistului în ce moment începe să se perceapă aroma, electroencefalografia este utilizată pentru a evalua faza activă a mirosului. Rezultatul este calculat în centimetri de indentare a cilindrului (olfactia) sau în centimetri cubi. Sensibilitățile adecvate pot varia în funcție de odorizantul particular.

Medicul pregătește un set special de substanțe mirositoare pentru olfactometrie, al cărui certificat de înregistrare este atent verificat și certificat. În plus, olfactometria poate evalua calitatea și cantitatea funcției olfactive: o versiune de înaltă calitate a olfactometriei este mai accesibilă, dar este utilizată pentru a diagnostica doar anosmia. Cuantificarea vă permite să determinați nivelul mirosului, în funcție de cantitatea de miros necesară pentru a începe să mirosiți. [3]

Contraindicații la procedură

Soluțiile pentru olfactometrie au o toxicitate extrem de redusă, deci nu există atât de multe contraindicații pentru efectuarea unui studiu. Olfactometria nu este utilizată dacă pacientul suferă de un curs sever de astm bronșic (o aromă strălucitoare poate exacerba boala) sau dacă este indicat un istoric de hipersensibilitate la aromele utilizate.

Vârsta copilului subiectului este considerată o contraindicație relativă: nu pentru că studiul poate afecta cumva o persoană. Faptul este că, în majoritatea cazurilor, copilul nu poate evalua în mod adecvat manipulările efectuate cu el, nu este întotdeauna capabil să articuleze clar senzațiile. Problema olfactometriei la copii se decide cu medicul individual. [4]

Complicații după procedură

Olfactometria se efectuează în ambulator și nu necesită o observare suplimentară a pacientului de către un medic. Pacientul pleacă acasă imediat după procedură. În cazuri rare, pacientul este lăsat pentru observație încă 2 ore. Acest lucru este adevărat, de exemplu, dacă o persoană este alergică la substanțele utilizate în cursul olfactometriei. În plus, pacienții care au prezentat disconfort și au observat o deteriorare a bunăstării în timpul studiului au nevoie de supraveghere suplimentară de către un otorinolaringolog și terapeut.

La finalizarea olfactometriei, se poate obține următoarea concluzie:

 • Normosmia - funcție olfactivă în limite normale.
 • Hiposmia  este o funcție olfactivă scăzută.
 • Anosmia  - lipsa mirosului.
 • Cocosmia este o funcție olfactivă perversă.

Dacă se constată orice încălcare a funcției olfactive în procesul olfactometriei, se cercetează posibilitatea cauzei lor mecanice. În acest scop, specialistul efectuează o examinare amănunțită a cavității nazale. Dacă este necesar, tratează unele zone cu soluție de adrenalină. Dacă capacitatea olfactivă nu este restabilită în cinci minute, atunci ei vorbesc despre originea mecanică a hiposmiei. 

Olfactometria este în general considerată o procedură sigură, neinvazivă, fără complicații. Au existat doar cazuri izolate de agravare a stării:

 • Cefaleea, amețeala, ușoară greață au apărut ca răspuns reflex la influența stimulilor: etanol, mentol, amestecuri acide. O astfel de reacție adversă dispare de obicei singură, fără intervenție medicală externă, în câteva minute după finalizarea studiului.
 • Șocul anafilactic este manifestarea maximă a alergiilor care afectează sistemul respirator. Complicația se dezvoltă ca o insuficiență respiratorie mecanică, iar pacientul are nevoie de asistență medicală imediată. Patologia este eliminată prin perfuzie intravenoasă de antihistaminice și corticosteroizi.

Trebuie remarcat faptul că olfactometria determină dezvoltarea complicațiilor doar la 0,1% dintre pacienți - în special la persoanele susceptibile la tulburări ale sistemului vestibular sau cu sensibilitate alergică crescută a corpului. În general, olfactometria se referă la o manipulare extrem de eficientă și sigură pentru evaluarea prezenței și a nivelului tulburărilor senzoriale olfactive.

Aveți grijă după procedură

Nu există măsuri pentru îngrijirea și recuperarea după olfactometrie. Pacientul poate reveni la ritmul obișnuit al vieții imediat după examinare.

Aspectele pozitive ale olfactometriei includ:

 • simplitate și ușurință în utilizare;
 • disponibilitatea și portabilitatea dispozitivului;
 • capacitatea de a fixa indicatori și de a-i observa ulterior în dinamică;
 • nu este nevoie de pregătire specială preliminară și reabilitare a pacientului după olfactometrie.

Recenzii

Conform numeroaselor recenzii, olfactometria se referă la proceduri de diagnostic informative care sunt complet sigure pentru pacienți. Studiul permite medicului să obțină informații despre capacitatea funcțională a organului olfactiv, ceea ce îl ajută la stabilirea unui diagnostic și la prescrierea corectă a tratamentului.

Dacă medicul prescrie olfactometrie, atunci studiul ar trebui efectuat cu siguranță, deoarece practic nu există o alternativă la această metodă de diagnostic. Într-un anumit sens, funcția olfactivă poate fi evaluată utilizând metode care înregistrează reacții vegetativ-olfactive - în special, ritmul cardiac și mișcările respiratorii, dimensiunea elevilor. Dar astfel de reacții nu luminează pe deplin calitatea simțului olfactiv al pacientului, deoarece există tulburări izolate care nu afectează reacțiile autonome, dar provoacă tulburări din partea analizatorului olfactiv. În unele cazuri, fixarea activității creierului bioelectric după expunerea la stimuli mirositori este utilizată pentru a determina capacitatea de a percepe arome.

Olfactometria evaluează sensibilitatea olfactivă determinând răspunsul unei persoane la un set special de soluții cu arome caracteristice - de obicei mirosul de oțet, etanol, valeriană, amoniac. Pentru un studiu complet, este recomandabil să folosiți mirosuri diferite, deoarece uneori pacientul percepe unele mirosuri, iar altele nu. Este important să se ia în considerare faptul că anumite mirosuri pot irita terminațiile nervului trigemen. De exemplu, un miros de „mentă” dă o senzație rece, iar alcoolii dau o senzație caldă; amoniac, formalină, amărăciune pot provoca senzații neplăcute și chiar dureroase. În acest sens, olfactometria ar trebui să includă un set de diverse soluții de testare, printre care ar trebui să existe substanțe care irită terminațiile nervului trigemen, precum și cele care au o componentă aromatizantă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.