^

Sănătate

A
A
A

Giposmiya

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Hiposmia (cu "hipo" grec - coborâre, "Osme" - simț al mirosului) este o afecțiune patologică care se manifestă printr-o scădere a sensului mirosului. Statisticile arată că cel mai mare număr de cazuri de perturbare a mirosului este observat în rândul fumători, lucrătorilor în vopsire și al industriei chimice.

Hyposmia poate acționa în rolul unei boli independente sau poate fi etapa inițială a anosmiei - absența aproape totală a mirosului.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Cauze giposmii

Dezvoltarea hiposmiei se datorează patologiei sistemului nervos central sau periferic.

Hiposmia este esențială și receptor.

Există două mecanisme pentru dezvoltarea hiposmiei esențiale:

 1. afectarea structurilor creierului care sunt responsabile pentru simțul mirosului. Aceste structuri sunt localizate în principal în lobul temporal al creierului.
 2. afectarea ramurilor sensibile ale nervului olfactiv.

Hiposmia receptorului apare ca urmare a perturbării receptorilor olfactivi aflați în concha nazal superior. Acești receptori se află la suprafață, astfel încât reacționează rapid când sunt expuși la mirosuri din mediul înconjurător. În cazul deteriorării membranei mucoase a concha nazale, aerul nu poate atinge complet receptorii.

Hiposmia se poate manifesta ca:

 1. Hiposmia generală - o scădere a percepției absolut tuturor mirosurilor.
 2. Hiposmia parțială este o scădere a sensibilității numai la anumite mirosuri.
 3. Parasymia - o percepție mai mică a mirosurilor și o percepție distorsionată a altora.

Hiposmia poate fi unilaterală (înfrângerea pe o parte) și bilaterală (sensibilitate scăzută pe ambele părți).

În cazuri rare, hiposmia este congenitală. Cel mai adesea, diferite tipuri de hiposmie apar după o acțiune prelungită a unui anumit factor.

 1. Leziuni ale creierului, în special în regiunea temporală.
 2. Consecința intervenției chirurgicale asupra părții faciale a craniului, de exemplu chirurgia datorată gaymorotomiei.
 3. Efectele fumului și chimicalelor din tutun.
 4. Inflamația și umflarea mucoasei nazale a etiologiei virale și bacteriene (rinită, sinuzită, complicații ale SRAS și ale gripei).
 5. Umflarea membranei mucoase pe fundalul utilizării prelungite a picăturilor nazale (rezerpină, naftizină).
 6. Nevrita nervului olfactiv.
 7. Polipoza sinusurilor maxilare și concha nazale.
 8. Curbură a septului nazal.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Factori de risc

În zona de risc sunt persoanele care abuzează de fumat, precum și fumători pasivi. Angajații fabricilor de vopsele și lacuri, parfumerii și fabrici pentru fabricarea de substanțe chimice de uz casnic pot detecta în cele din urmă o scădere a receptorului în sensul de hiposmie miros-esențială.

Persoanele care suferă adesea de boli respiratorii și alergii, observă scăderea instabilă a mirosului, care este restaurat după recuperare.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Patogeneza

Mucoasele fumătorilor suferă uscarea sub influența fumului de tutun, celulele epiteliului olfactiv sunt deteriorate și pierd capacitatea de a capta mirosuri și de a înregistra temperatura aerului.

Infecțiile virale și bacteriene la contactul cu mucoasa nazală provoacă un proces inflamator. Membrana mucoasă se umflă, crește în mărime, stoarce receptorii. De aceea, în timpul răcelii și frigului comun, nu putem experimenta pe deplin întreaga gamă de mirosuri de mediu. Un mecanism similar de apariție a hiposmiei este de asemenea observat în rinita alergică, numai declanșatorul nu este o infecție, ci un alergen.

În polipoză, apar modificări patologice în epiteliul olfactiv, ceea ce duce la insensibilitatea receptorilor olfactivi. Incapacitatea de a mirosi atunci când nu există motive evidente poate fi unul din simptomele prezenței polipilor.

Trauma craniului și comoția gravă în unele cazuri cauzează hipersemie temporară sau permanentă. Motivul pentru o astfel de încălcare este că regiunea creierului responsabilă de simțul mirosului nu poate accepta și procesa impulsul provenit de la receptori.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Simptome giposmii

Simptomele de hiposmie sunt adesea secundare, adică apar noi încălcări grave.

Slăbirea simțului mirosului apare pe baza altor simptome și boli, cum ar fi absența și relaxarea respirației nazale, nasul curbat, inflamația sinusurilor și durerile de cap în regiunea osului frontal.

Simptomele la începutul bolii nu au o imagine clinică vii, primele semne se dezvoltă treptat. La început, pacientul nu simte mirosuri și arome slabe, atunci starea se înrăutățește. De obicei, după eliminarea bolii subiacente, pacientul își recapătă treptat simțul normal al mirosului.

În unele cazuri, chiar și după eliminarea factorilor agresivi, dacă provoacă leziuni ireversibile mucoasei, persistă o scădere persistentă a mirosului.

Înfrângerea nervului olfactiv de o infecție virală și bacteriană duce la nevrită a nervului nazal și la inflamația sinusurilor nazale. Pacientul poate simți simptome de stare generală de rău, dureri în față și dureri de cap severe.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Complicații și consecințe

Absența tratamentului duce la apariția unei lipse complete de miros - anosmie. Anosmia este mult mai dificil de tratat și nu se vindecă complet.

Hiposmia însăși nu dă nici o complicație. Complicațiile sunt cauzate de afecțiunile patologice primare, cum ar fi rinita, sinuzita, sinuzita, care se transformă în boli cronice și provoacă anomalii.

trusted-source[42], [43], [44]

Diagnostice giposmii

Diagnosticul și tratamentul hiposmiei se efectuează de către un medic din cadrul ORL.

Medicul pune diagnosticul de "hiposmie" pe baza plângerilor pacientului, a anamnezei și a testelor olfactive speciale.

În procesul de colectare a anamnezei, puteți stabili cauza principală a bolii. Asigurați-vă că vă întrebați despre condițiile de muncă și de trai, prezența leziunilor și leziunilor, operațiile transferate anterior și prezența altor patologii ale creierului și vaselor de sânge.

Următoarea etapă de diagnostic vă permite să determinați nivelul mirosului în momentul de față. Pentru a face acest lucru, se efectuează un test olfactometric folosind patruzeci de mirosuri diferite și microcapsule aromatizate. Mirosurile sunt alese astfel încât să fie cunoscute unei persoane, de exemplu mirosul de ciocolată sau de ceapă. Numărul maxim de puncte pe test este de 40 de unități. Pacienții cu anosmie primesc o medie de 7-15 puncte, deoarece unele arome ajută la prinderea nervului trigeminal. Pacienții cu hipoxie cresc de la 20 la 30 de puncte, indicatorul depinde de gradul de înfrângere al mirosului.

Analizele biochimice și de laborator nu sunt informative în goponmie, ci oferă informații despre starea generală a organismului.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Pentru a stabili diagnosticul corect, se face diagnostic diferențial, ceea ce face posibilă excluderea prezenței altor patologii similare. Medicul examinează cu atenție starea canalului urechii și a căilor respiratorii. Pentru a exclude tumori în fosa craniană anterioară, fisuri latente și fracturi în această zonă, inflamația și oncologia sinusurilor nazale și paranazale conduc diagnosticarea instrumentală. Cel mai adesea, tomografia computerizată este prescrisă cu contrast crescut.

Cine să contactați?

Tratament giposmii

Pentru a vindeca hipomia, este necesară eliminarea cauzei care stă la baza acestei boli.

Pentru fumători, singura soluție este să renunți la fumat. În termen de șase luni de la întreruperea fumatului, va exista o îmbunătățire semnificativă a mirosului. Cu toate acestea, senzația de miros după fumat nu este supusă unei recuperări complete.

Hiposmia etiologiei alergice este tratată cu succes prin eliminarea sursei de alergie (sau izolarea pacientului) cu numirea antihistaminelor.

Pierderea mirosului pe fundalul traumatismului craniocebral poate fi tratată cu ajutorul corectorilor de circulație cerebrală, de mijloace de recuperare sau de intervenție chirurgicală.

Hiposmia pe fundalul infecțiilor virale și bacteriene este eliminată cu ajutorul medicamentelor antivirale și antibacteriene. În paralel, se efectuează o terapie simptomatică care vizează eliminarea congestiei nazale și atenuarea respirației nazale. Utilizarea picăturilor vasoconstrictive pentru nas poate fi eficientă în primele cinci zile. Utilizarea pe termen lung a picăturilor vasoconstrictive determină edemul mucoasei și poate crește hipoemia.

Principalele medicamente utilizate pentru hiposmia receptorilor:

 1. Pinosol este un remediu natural bazat pe uleiuri de brad și pin. Medicamentul este eliberat sub formă de picături nazale. Spre deosebire de alte mijloace, nu devine dependenta si nu exceseaza mucoasa nazala. Medicamentul are un efect bactericid, antiinflamator și de vindecare a rănilor. Adulților și copiilor li se prescriu 1-2 picături în fiecare nară de 4 ori pe zi. Pinosolul este bine tolerat de către pacienți și nu provoacă reacții adverse.
 2. Milgamma. Imbunatatirea olfactiv de conducere a nervului observate după grup de tratament medicamentos de vitamine B includ vitaminele B1, B6 si B1 V12.Vitamin îmbunătățește transmisia neuromusculară și efectuarea de impulsuri de la receptor la creier. Vitamina B6 participă la formarea substanțelor mediatorii speciale, care reglează activitatea creierului și contribuie la restabilirea structurilor deteriorate. Vitamina B12 îmbunătățește metabolismul intracelular, afectează digestibilitatea și sinteza proteinelor. Componentele de mai sus din complexul normalizează trofismul țesutului nervos și conductivitatea impulsurilor nervoase. Medicamentul este eliberat sub formă de tablete și o soluție pentru injecție intramusculară. Intramuscular injectați 1 fiolă (2 ml) o dată pe zi seara sau luați 1-2 comprimate o dată pe zi cu mese. Contraindicația la administrarea medicamentului este intoleranța individuală a componentelor, insuficiența cardiacă acută, ulcerul gastric și prezența oncologiei.
 3. Spray nazal Dr. Tice cu ulei de eucalipt stimulează celulele olfactive ale membranelor mucoase nazale, crește sensibilitatea receptorilor, reduce inflamația și ucide microbii din cavitatea nazala si nazofaringelui. Adulții și copiii cu vârsta peste 6 ani prescris 1-2 presiuni în fiecare pasaj nazal de 3-5 ori pe zi. Medicamentul este bine tolerat de către pacienți. Reacțiile adverse posibile includ alergia la componentele medicamentului, creșterea tensiunii arteriale, senzația de arsură în nas.
 4. Eucazolina este un vasoconstrictor. Se recomandă utilizarea acestuia numai ca terapie simptomatică și nu pentru tratament. Eucazolina reduce alimentarea cu sânge a vaselor mucoasei nazale, reducând astfel edemul și ușurând respirația. Uleiul de eucalipt are un efect bactericid și hidratează membrana mucoasă. Medicamentul este eliberat sub formă de spray nazal. Adulții și copiii cu vârsta de peste 12 ani sunt prescris câte 1 împingere în fiecare pasaj nazal după cum este necesar. Contraindicația utilizării este vârsta mai mică de 12 ani, glaucomul și hipertiroidismul glandei tiroide. Eventuala apariție a reacțiilor adverse sub formă de simptome crescute de rinită, senzație de arsură și furnicături.

Tratamentul fizioterapeutic este o completare importantă a terapiei medicamentoase.

În practica ENT, trei tipuri principale de fizioterapie sunt utilizate pe scară largă:

Spălarea nazală este efectuată într-un spital și acasă. Cel mai adesea, pentru spălare se utilizează o soluție salină slabă. Pentru prepararea soluției pot fi utilizate atât sărurile convenționale, cât și cele de mare. Un sfert de linguriță de sare se toarnă într-o sticlă de 200 ml cu apă caldă și se agită până se dizolvă complet. Soluția este apoi luată într-o pere de medic sau o seringă de 20 ml. Capul se înclină peste chiuvetă, deschide gura și se toarnă ușor soluția mai întâi într-o concha nazală, apoi în cealaltă. Această procedură curăță bine cavitatea nazală, îmbunătățește trecerea aerului. Sarea are un efect dăunător asupra agenților patogeni.

Procedura se efectuează de 3-4 ori pe zi.

 • Tub de cuarț.

Această procedură se realizează folosind radiații ultraviolete. Ultravioletul are acțiune bactericidă, vindecarea rănilor și acțiune antiinflamatoare. În timpul tratamentului, simptomele și manifestările de rinită alergică dispar, circulația sanguină a vaselor nasului se îmbunătățește și se restabilește sensibilitatea terminațiilor nervoase și a epiteliului olfactiv. În aparatul Tubus-cuart, sunt implicate și raze ultraviolete, care sunt cele mai eficiente. Lungimea optimă este de 255-257 nm, ceea ce contribuie la activarea sistemului de apărare al organismului. Durata și frecvența sesiunilor este determinată de medicul curant.

Contraindicația la procedură este prezența oncologiei, a hipersensibilității la radiațiile ultraviolete și la tuberculoză.

 • Terapie prin laser.

Se utilizează radiații laser heliu-neon (lungime de undă 0,63 μm). Fasciculul laser este direcționat în cavitatea nazală în regiunea zonei olfactive. Procedura se efectuează zilnic timp de 10 zile. După o lună, cursul tratamentului trebuie repetat. Procedura elimină edemul mucoasei și îmbunătățește funcționarea receptorilor olfactivi.

Tratament alternativ

 • Tratamentul cu faguri de miere

Pieptenii de miere conțin un număr mare de vitamine și substanțe biologic active. Honeycomb ar trebui să fie mestecat 15-20 de minute de 6 ori pe zi o oră după ce mănâncă. Această metodă ajută la îmbunătățirea respirației nazale, reduce inflamația sinusurilor nazale și paranasale. Substanțele conținute în fagurele de miere contribuie la întărirea imunității.

 • Tratamentul cu aloe

O lingura de miere amestecata cu 1 lingura de unt topit. În acest amestec se adaugă 1 linguriță de ulei de eucalipt și 3 linguri de suc de aloe. Toate ingredientele se amestecă bine până se formează o masă uniformă. Tampoanele din bumbac înmuiate în acest amestec sunt turnate în fiecare nară timp de 15-20 de minute de 3 ori pe zi. Amestecul poate fi depozitat în frigider.

 • Tratamentul cu ajutorul mumiilor (un tip special de rock, vândut la farmacie)

Pentru tratament, utilizați mumie cu soluție de 10%. Pentru a prepara soluția, luați 2 g de mumie și 1 lingură de ulei de piersici. Puneți 4 picături în fiecare nară de 4-5 ori pe zi.

trusted-source[52], [53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61]

Plante medicinale

Pentru tratamentul hiposmiei împotriva rinitei sau sinuzitei, se utilizează decoctul de gălbenele, sunătoare, mușețel și salvie.

 1. Un decoct de gălbenele se prepară într-o baie de apă. Pentru a pregăti 2-3 linguri (fără o alunecare), gălbenelele sunt acoperite într-un recipient emailat și umplute cu un pahar de apă. Iarba este pusă pe o baie de apă, fiartă timp de 15 minute sub un capac închis, apoi recipientul este îndepărtat din baia de apă și insistat până când se răcește complet. Calendula se stoarce și se scurge, bea 3-4 ori pe zi timp de 30-40 de minute înainte de a mânca o lună.
 2. Decocția de salvie este de asemenea pregătită într-o baie de apă, insistă doar 5-7 minute. Luați 5 linguri de 4 ori pe zi o oră după masă. Cursul de tratament este de o lună.
 3. Pentru a pregăti o adevărată sunătoare, este necesar să luați un termos de jumătate de litru. 2 linguri de sunătoare pentru a turna într-un termos și se toarnă apă fierbinte (90-95 grade). Insistați aproximativ 8 ore. Apoi, lichidul trebuie filtrat și golit într-un recipient separat. Luați o jumătate de cană de 3-4 ori pe zi timp de 2 săptămâni.
 4. 1 lingură de mușețel pentru a adormi într-un mic recipient de email și turnați 200-300 ml de apă clocotită. Infuzați 1 oră. Un sfert din sticlă trebuie diluat cu apă caldă, adăugați 1 linguriță de miere și beți ca ceai.

Homeopatie

Pentru a îmbunătăți respirația nazală, se folosesc astfel de remedii homeopatice:

 1. Apis sau "albine de albine" este un preparat homeopat făcut din albine. Alocați pentru umflarea membranei mucoase, obstrucție a respirației nazale, inflamație, nas curbat și lacrimare. Granulele se prepară cu doze mici de substanță activă. Contraindicația utilizării este o alergie la produsele apicole.
 2. Arum Trifillyum sau Aronic cu trei frunze.

Feriga cu trei frunze este utilizată în timpul unei umflături puternice a mucoasei nazale, atunci când pacientul poate respira numai cu gura deschisă. De asemenea, o indicație pentru utilizare este durerea în sinusurile nasului, ruperea, strănutul și pierderea puterii. Aplicați granule cu doze de la 3 la 30, în funcție de starea pacientului. Medicamentul este bine tolerat de către pacienți. Efectele secundare apar cu intoleranță individuală.

 1. Carbonul de amoniu este un preparat bazat pe carbonat de amoniu și amoniac. Medicamentul este prescris pentru rinită, sinuzită. Bine dovedit pentru tratamentul și prevenirea adenoidelor. Pentru o terapie eficientă se utilizează 5 - 6 diluții. Medicamentul este bine tolerat de către pacienți.
 2. Kalium bichromicum se utilizează în răceala obișnuită, atunci când pacientul este tulburat de durere și senzație de arsură în nas, o descărcare abundentă de la nas, înroșirea și înghițirea pielii din jurul nasului. Eliberați sub formă de granule și lichide de frecare. Pentru prepararea granulelor se utilizează 6 diluții. Medicamentul nu provoacă reacții adverse.

Doza de medicamente este aleasă de medicul curant. Dacă apar simptome de alergie sau supradozaj, încetați să luați medicamentul și spuneți medicului dumneavoastră.

Tratamentul chirurgical

Intervenția chirurgicală cu hiposmie este indicată în acele cazuri în care structura anatomică normală a structurilor responsabile pentru mirosul este încălcată.

Scăderea simțului mirosului pe solul curburii septului nazal poate dispărea complet după intervenția chirurgicală la nivelul septului nazal. Operațiile asupra genianthomiei în sinuzita cronică vor ajuta, de asemenea, să restabilească simțul mirosului.
O interventie chirurgicala pentru indepartarea sau arderea de polipi in cavitatea nazala, sinusurilor nazale și a îmbunătăți în mod semnificativ simțul mirosului, dar nu - l restabili complet din cauza trauma epiteliului olfactiv.

Anosmia traumatică și hiposmia necesită intervenție chirurgicală atunci când integritatea oaselor creierului sau a craniului facial este încălcată.

Profilaxie

Prevenirea pierderii mirosului constă în respectarea tuturor recomandărilor medicului. Este necesar să se efectueze un tratament complet pentru a exclude posibilitatea recurenței sau cronicizării bolii primare. După o vindecare completă, o dată la șase luni, este necesar să se efectueze un curs de fizioterapie (de exemplu, tub-cuart). Acest lucru va contribui la consolidarea apărării organismului și la reducerea probabilității unei recidive.

Nu uitați de respectarea regimului de zi, de refuzul complet de a fuma și de a încălzi hainele în sezonul rece. Este important să evitați proiectul și hipotermia.

trusted-source[62], [63], [64], [65], [66], [67]

Prognoză

Prognosticul bolii este favorabil.

trusted-source[68], [69], [70], [71]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.