^

Sănătate

A
A
A

Kakosmia

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tulburarea funcțiilor sistemului olfactiv, care se manifestă prin faptul că mirosurile obișnuite par neplăcute și chiar dezgustătoare pentru o persoană, este definită ca parosmie, troposmie sau cacosmie (literalmente din greacă - un miros urât).

În secțiunea ICD-10 privind simptomele și semnele legate de percepție, starea este codificată R43.1. [1]

Epidemiologie

Statisticile clinice ale cacosmiei sunt necunoscute, dar problemele cu simțul mirosului sunt prezente la aproximativ 1-2% dintre oameni, în plus, mai des, tulburarea sa este observată la bărbați. Până în prezent, lipsa unor teste olfactive specifice pentru a evalua parosmia și stima de sine slabă nu permit o evaluare realistă a frecvenței sale. În practica clinică, pacientul raportează adesea un simț al mirosului distorsionat, iar datele din literatura de specialitate confirmă prevalența parosmiei în următoarele condiții: traumatism cranian (29-55%), postinfecție a căilor respiratorii superioare (35-51% ), boli ale sinusurilor (17-28%), toxine / medicamente (17-28%)  [2] și epilepsie a lobului temporal (0,6-16%). [3] Dacă, pe de o parte, frecvența parosmiei este subestimată, pe de altă parte, evaluarea relației dintre parosmie și patologia neurologică este și mai semnificativă.

Cauze cocosmia

Principalele cauze ale mirosului afectat   sub forma unei percepții false a mirosurilor ca neplăcute rezidă în tulburarea funcțiilor analizatorului olfactiv, constând din receptori ai neuronilor olfactivi (în membrana mucoasă a cavității nazale), primul cranian -  nervul olfactiv , bulbii olfactivi (bulbus olfactorius) - structuri pe partea ventrală a lobilor frontali creierul, unde are loc prelucrarea sinaptică inițială a informațiilor despre miros, precum și cortexul olfactiv - cortexul lobului temporal al creierului cu partea corticală a amigdalei. [4]

Dar bolile sinusurilor (sinuzita cronică) și infecțiile tractului respirator superior cu alterarea receptorilor olfactivi, după cum arată practica clinică, duc adesea fie la o deteriorare a simțului mirosului -  hiposmie , fie la pierderea temporară a acestuia (anosmie).

În timp ce cacosmia de dezvoltare observată cu leziuni cerebrale traumatice  [5],  [6] (cu encefalopatie cronică posttraumatică) și boli neurodegenerative, care includ:

 • Boala Alzheimer ;
 • Boala Parkinson  și alte sinucleinopatii alfa limbice înrudite (demență corporală Lewy, atrofie sistemică multiplă); [7], [8]
 • Boala Pick (cu atrofie a lobilor corticali și frontali ai creierului);
 • coreea lui Huntington;
 • scleroză multiplă; [9], [10]
 • Parosmia este un simptom timpuriu al infecției acute SARS-CoV-2. [11]

Atacurile de cacosmie apar la pacienții cu  epilepsie a lobului temporal  și psihoză alcoolică. [12]

Factori de risc

Experții consideră patologiile care afectează nervul olfactiv, bulbul olfactiv și tractul olfactiv al creierului ca factori de risc care duc la o percepție distorsionată a mirosurilor:

 • meningita sau encefalita (inclusiv sclerozanta);
 • afectarea creierului de către ciuperci sub formă de aspergiloză cerebrală;
 • aplazia congenitală a bulbului olfactiv;
 • Sindromul Kalman ;
 • tumori cerebrale benigne și maligne.

Cacosmia poate apărea atunci când structurile cerebrale sunt expuse la substanțe toxice, medicamente citostatice pentru chimioterapia cancerului și radioterapie, precum și în unele tipuri de tulburări psihotice (delirante), de exemplu, schizofrenia. Cu toate acestea, cel mai adesea la pacienții cu această boală, se observă fantosmia (halucinație olfactivă) - un sentiment de miros neplăcut în absența sa completă. [13]

Patogeneza

Mirosurile care pătrund în nări sub formă de microparticule sunt absorbite de mucoasa nazală, iar informațiile despre acestea, trimise la creier de-a lungul circuitului neuronal sub formă de semnale, prin transducție senzorială sunt procesate de sistemul limbic al creierului (inclusiv cortexul olfactiv, nucleul mediodorsal al talamusului și hipocampului).

Cel mai probabil, patogeneza acestei tulburări olfactive în infecțiile respiratorii superioare se datorează deteriorării sau scăderii numărului de neuroni senzitivi olfactivi funcționali. Și mecanismul de dezvoltare a kakosmiei în leziunile cerebrale și bolile neurodegenerative este asociat cu deteriorarea bulbilor olfactivi, a tractelor, a regiunii subfrontale, a hipocampului, a lobilor frontali temporali și inferiori.

Boala Parkinson și demența corpului Lewy (acumulări anormale ale proteinei alfa-sinucleinei în citoplasma celulelor nervoase) afectează neuronii, fibrele nervoase sau celulele gliale din creierul mediu (substantia nigra) sau cortexul cerebral.

La pacienții cu boala Alzheimer, există o scădere a bulbilor olfactivi și atrofia cortexului olfactiv.

Și în boala Pick și degenerescența corticobazală, leziunile neuronilor creierului apar din cauza depunerii de aglomerate de proteine tau hiposfosforilate citoscheletale în ele. [14]

Simptome cocosmia

Cacosmia (parosmia) este un simptom care se manifestă prin faptul că mirosurile obișnuite - neutre sau plăcute - sunt percepute ca neplăcute.

Complicații și consecințe

Posibile complicații și consecințe ale acestei tulburări de miros pot fi durerile de cap, greața, apetitul afectat și, desigur, o scădere a calității vieții datorită pierderii plăcerii din alimente și a unei varietăți de arome naturale.

Diagnostice cocosmia

În special, subtestul de identificare poate indica dacă mirosurile detectate sunt diferite de cele inhalate. Din păcate, o măsură obiectivă a distorsiunii olfactive de calitate nu este încă disponibilă.

Pentru modul în care se face studiul olfactiv, a se vedea:

 • Examinarea mirosului de organ
 • Olfactometrie

Sunt utilizate diagnostice instrumentale: rinoscopie, examinarea nervilor cranieni și vizualizarea structurilor cerebrale - CT sau RMN.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial se efectuează cu halucinații olfactive - fantasmă, hiposmie, parosmie.

Hiposmia este o pierdere parțială a mirosului, iar anosmia este o incapacitate completă de a percepe mirosurile. Parosmia este o percepție distorsionată a mirosului în prezența unui miros iritant. Fanthosmia este o halucinație olfactivă care apare în absența mirosurilor. Ambele distorsiuni olfactive sunt de obicei descrise ca neplăcute (putred, canalizare sau miros de ardere). [15]

Cine să contactați?

Tratament cocosmia

Chiar și tratamentul infecțiilor tractului respirator superior cu inflamație a sinusurilor, care a dus la percepția falsă a mirosurilor, nu garantează restabilirea funcției olfactive normale.

Pentru boala Parkinson, se utilizează medicamente antiparkinsoniene pe bază de L-dopa, pentru schizofrenie și alte tulburări mentale - antipsihotice, dar niciunul dintre medicamente nu va restabili capacitatea de a mirosi corect.

Pentru pacienții care sunt deosebit de afectați de cacosmie, bulbii olfactivi pot fi îndepărtați pentru a ameliora acest simptom, dar apoi senzația de mirosuri va dispărea complet. [16]

Profilaxie

În cazurile de encefalopatii posttraumatice și boli neurodegenerative, este imposibil să se prevină orice tulburări olfactive.

Prognoză

Prognosticul său depinde și de cauza kakosmiei: după vindecarea sinuzitei, simțul normal al mirosului poate reveni; în alte cazuri, nu există nicio șansă de recuperare.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.