^

Sănătate

D dimer

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Când fibrele de fibrină sunt scindate, se formează fragmente de D-dimeri. La determinarea conținutului de D-dimeri cu ajutorul antiserului specific, se poate determina în ce măsură fibrinoliza, dar nu fibrogenoliza, este exprimată în sângele testat.

Valorile de referință (concentrație normală) de D-dimer în plasma sanguină - mai mică de 0,25 g / ml (250 mg / l) sau 0,5 ug echivalenți de fibrinogen / ml (500 ug echivalenți de fibrinogen / l).

Determinarea D-dimerului în plasmă este utilizată pentru a exclude tromboza oricărei localizări și diagnosticări a sindromului DIC. În embolismul pulmonar, conținutul de dimer D în plasmă depășește de obicei 0,5 μg / ml (500 μg / l).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Cine să contactați?

Motivele pentru creșterea dimerului D

Conținutul crescut de D-dimer este unul din markerii principali ai activării sistemului de hemostază, deoarece reflectă atât formarea fibrinului în sângele studiat, cât și liza acestuia. Perioada de îndepărtare a D-dimer din circulație este de 6 ore, ceea ce este semnificativ superioară altor markeri de activare a cascadei de coagulare (fragment 1 + 2 - produs de proteoliza protrombinei, complex trombină antitrombină, fibrinopeptide A). În legătură cu aceasta, probele de plasmă de sânge nu pot fi păstrate mai mult de 6 ore.

Nivelurile crescute de D-dimer în plasma sanguină poate fi în boala cardiacă ischemică, infarct miocardic, cancer, boli de ficat, proces inflamator activ, boli infecțioase, hematoame extinse, cu terapia trombolitică, sarcina, pacienții cu vârsta peste 80 de ani.

Introducerea heparinei determină o scădere bruscă și imediată a concentrației de D-dimer în plasmă, care continuă mai lent și mai târziu în tratamentul anticoagulanților direcți. Numirea anticoagulantelor indirecte este însoțită și de o scădere a conținutului de D-dimer, dar este mai netedă. De obicei, în contextul tratamentului cu anticoagulante indirecte, concentrația D-dimerului sub 500 μg / l este atinsă după 3 luni.

Pacienții cu deficit de activator tisular al plasminogenului sau mare activitate de inhibitor al activatorului plasminogenului (care reduce activitatea fibrinolitică a plasmei sanguine) concentrația D-dimer nu poate fi crescută chiar și în prezența trombozei venoase profunde sau embolie pulmonară.

La pacienții cu infarct miocardic și obstrucția aterosclerozei vaselor de la nivelul extremităților inferioare, concentrația crescută de D-dimer în plasma sanguină este asociată cu o creștere a probabilității complicațiilor. Creșterea nivelului D-dimerului și fibrinogenului la pacienții cu o formă constantă de fibrilație atrială este considerată un predicator al complicațiilor tromboembolice.

Infecții, procese inflamatorii, complicații hemoragice, prezența factorului reumatoid în sânge, formarea fibrinei în vindecarea rănilor postoperatorii poate fi însoțită de o creștere a concentrației de D-dimer.

Sensibilitatea diagnostică a detectării D-dimer pentru diagnosticarea embolismului pulmonar este de 90%, specificitate - mai puțin de 50% pentru diagnosticul trombozei venoase profunde - 60-100% și 29-91%, respectiv.

Concentrația D-dimerului din plasma sanguină crește în stadiile incipiente ale sarcinii, ajungând la sfârșitul acesteia de 3-4 ori mai mare decât cea inițială. În cazul femeilor cu complicații ale sarcinii (gestoză, preeclampsie), precum și la femeile gravide cu diabet zaharat și boli de rinichi, sunt detectate concentrații semnificative de D-dimer.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.