^

Sănătate

Aspartat aminotransferaza (AST) în sânge

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Aspartat aminotransferaza (AST) în sânge - această expresie nepronunțabilă denotă o enzimă de celule speciale care participă activ la schimbul normal și interacțiunea a aproape tuturor aminoacizilor. AST este în cantități mari în țesuturile inimii, precum și în celulele ficatului, țesutului nervos și în rinichi. Din acest motiv, aproape toate bolile asociate cu aceste organe sugerează determinarea nivelului de aspartat aminotransferază din sânge. Aspirat aminotransferaza (AST) în sânge este de asemenea unul dintre tipurile de transaminaze care transportă acid aspartic prin molecule. Se poate spune că vitamina B6 cunoscută este un analog coenzim al lui AST.

Valorile de referință (normă) ale activității AST în serul de sânge sunt de 10-30 UI / l.

În mod normal, este luat în considerare un nivel destul de scăzut al enzimei, dar dacă țesutul este deteriorat, aspartat aminotransferaza (AST) în sânge crește treptat, fiind eliberată din celulele deteriorate. Cât de gravă este țesutul deteriorat, deci crește nivelul de AST în sânge. Dacă este diagnosticat un infarct miocardic, aspartat aminotransferaza începe să se acumuleze în sânge timp de 6-10 ore.

Aspirat aminotransferaza (AST) din sânge poate depăși limita normei de cinci ori și poate păstra acești indicatori timp de până la o săptămână. Activitatea ridicată a acestei transaminaze este un indicator clar al stării extrem de grave a pacientului, în care este posibil un rezultat nefavorabil. Dacă AST crește treptat, dar cu încăpățânare, indică faptul că zona infarctului se extinde. De asemenea, activitatea AST poate fi cauzată de fenomene necrotice în ficat.

trusted-source[1], [2], [3]

De ce este aspartat aminotransferaza în sânge?

Această analiză este importantă și necesară pentru a clarifica posibilele boli și patologii, cum ar fi: 

  • Toate tipurile de hepatită și boli hepatice necrotice; 
  • Degenerarea țesutului parenchimat în țesutul fibrotic - ciroză (alcoolism); 
  • Oncoprotsess în ficat, metastaze; 
  • Condiții cardiace urgente - infarct miocardic; 
  • Autoimune, inclusiv bolile ereditare - miodistrofia lui Duchenne-Becker; 
  • Leziunile virale ale sistemului limfatic, inclusiv mononucleoza; 
  • Sindromul cholestatic.

Cum să vă pregătiți pentru test, când este verificat AST în sânge?

Aportul oricărui medicament, uneori chiar decoctul pe bază de plante, poate distorsiona rezultatele studiului. Prin urmare, înainte de a verifica nivelul și activitatea AST, trebuie fie să întrerupeți administrarea medicamentelor, iar dacă acest lucru este imposibil din anumite motive, spuneți medicului informațiile despre medicament, doza și timpul de primire. Chiar simplă și inofensivă la prima vedere, extractul de valeriană sau vitaminele, de exemplu, vitamina A, poate depăși acuratețea și natura informativă a cercetării. În plus, este necesar să se ia în considerare reacțiile alergice la medicamente specifice, femeile pot denatura imaginea testelor de laborator pe AST.

Cum se efectuează analiza, cum este determinată aspartat aminotransferaza (AST) în sânge? Materialul pentru analiză este doar sânge venos. În plus față de presiunea turnichetului, o ușoară furnicătură la locul puncției cu un ac, nu există senzații dureroase - aceasta este o analiză obișnuită, ale cărei rezultate sunt cunoscute după 6-12 ore.

Aspartat aminotransferaza în sânge - care sunt normele?

Standarde statistice standard:

  • Femei - de la 10 la 36 unități / l;
  • Bărbați - între 14 și 20 de unități / litru.

Prea ridicată AST este fie o patologie a ficatului, posibil de natură virală, fie o reacție hepatică la intoxicație acută datorată consumului de alcool, eventual droguri narcotice. De asemenea, valoarea mare a transaminazelor AST poate vorbi despre tumori extinse sau multiple.

Un ușor exces de normă este o dependență cronică de alcool, eventual ciroză. De asemenea, o creștere mică a aspartat aminotransferazei poate apărea cu hipervitaminoza - vitamina A. Infarctul, mononucleoza, patologia sistemului pulmonar sau rinichii - lista continuă. Principalul lucru este să ne amintim: aspartat aminotransferaza (AST) în sânge este un indicator important al stării țesuturilor organelor umane, iar analiza analizelor este lucrarea medicului.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Motivele creșterii AST în sânge

O creștere a activității AST în sânge se observă cu o varietate de boli, în special în cazul înfrângerii organelor și țesuturilor bogate în această enzimă. Cele mai dramatice modificări ale activității AST apar atunci când mușchiul cardiac este afectat. Activitatea enzimatică în 93-98% dintre pacienții cu infarct miocardic a fost crescută.

În cazul infarctului miocardic, AST crește în ser după 6-8 ore, activitatea maximă ajunge la 24-36 ore și scade la nivelul normal cu 5-6 zile. Extinderea zonei infarctului miocardic duce la apariția unui al doilea ciclu de activitate sporită. Gradul de creștere a activității ACT reflectă masa miocardului implicat în procesul patologic. Uneori, activitatea AST crește chiar înainte de apariția semnelor electrocardiografice de infarct miocardic, iar absența unei scăderi a nivelului său după a 3-4-a zi a bolii este prognostic nefavorabilă. În cazul infarctului miocardic, activitatea AST în sânge poate crește de la 2 la 20 de ori.

Cu angină, activitatea ACT, de regulă, rămâne în limitele normale. Cu toate acestea, unii autori indică AST în boala severa a arterelor coronare a crescut în primele 24 de ore după atac și normalizarea 2 -a , cel puțin a treia zi după atac, precum și în atacurile prelungite de tahicardie paroxistică.

AST creste si in hepatita acuta si alte leziuni severe ale hepatocitelor. Creșterea moderată este observată la icterul mecanic, la pacienții cu metastaze la nivelul ficatului și ciroză. Coeficientul De Ritis, adică raportul AST / ALT, este în mod normal 1,33, cu o boală hepatică sub această valoare și cu boală de inimă - mai mare.

Un număr de indicatori sunt multiplicatori multiplicați cu valoarea limitei superioare de referință pentru AST.

În practica clinică, determinarea simultană a activității AST și ALT în sânge a găsit o aplicare largă ; oferă mai multe informații clinice despre localizarea și profunzimea leziunii, activitatea procesului patologic; permite prezicerea rezultatului bolii.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.