^

Sănătate

Analiza lipsei vitaminelor D3, B12, E pentru un adult și un copil

, Editorul medical
Ultima examinare: 21.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Vitaminele reprezintă o serie de substanțe importante, fără care activitatea normală a tuturor structurilor celulare este imposibilă. Lipsa vitaminelor afectează grav indicatorii globali ai sănătății umane și funcțiile organelor individuale. Dar nu este întotdeauna posibil să înțelegem de ce apare această disfuncție, în astfel de cazuri medicul recomandă efectuarea unei analize pentru vitamine pentru a afla cauza principală a unei sănătăți proaste sau a unor simptome negative.

Analiza complexă a vitaminelor

Scopul principal al vitaminelor este reglarea proceselor metabolice și normalizarea tuturor reacțiilor biologice, chimice și fiziologice din organism.

Fără vitamine, formarea sanguină normală este imposibilă, munca de înaltă calitate a sistemului nervos, cardiovascular, tractului digestiv, imunității umane.

Vitaminele iau parte la formarea de enzime, substanțe hormonale, întăresc corpul în raport cu efectele intoxicației și alți factori iritanți.

Vitaminele sunt prezente în alimente, dar în cantități mici, deci sunt denumite așa-numitele micronutrienți.

În categoria vitaminelor nu se pot atribui nici oligoelemente, nici aminoacizi de neînlocuit.

Prezența cantității necesare de vitamine în organism ar trebui luată în serios. Tulburările de nutriție, digestia necorespunzătoare a alimentelor, bolile lungi și grave și administrarea anumitor medicamente pot afecta grav conținutul de vitamine din organism. Pentru a evita consecințele neplăcute pentru sănătate, trebuie să consultați un medic și să faceți o analiză detaliată a vitaminelor - doar pentru a putea trage concluzii cu privire la necesitatea administrării suplimentare a acestor sau a altor preparate pe bază de vitamine.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Indicații pentru procedură analiza vitaminelor

De regulă, medicii recomandă efectuarea unei analize pentru conținutul de vitamine pentru hipovitaminoza suspectată sau beriberi.

 • Hipovitaminoza este o afecțiune care se dezvoltă atunci când aportul insuficient al anumitor vitamine este în organism. Această condiție este formată treptat și este adesea caracterizată de iritabilitate, oboseală constantă, concentrație afectată, scăderea poftei de mâncare, insomnie sau somnolență. Cu hipovitaminoza obișnuită, performanța generală scade, pielea și mucoasele se deteriorează, imunitatea este afectată. În unele cazuri, sistemul de reproducere, abilitățile intelectuale și fizice, creșterea și dezvoltarea unei persoane pot suferi.
 • Avitaminoza este cea mai grea variantă a deficienței vitaminei, care poate apărea cu absența prelungită a vitaminelor în alimente sau atunci când este imposibil de a le absorbi în tractul digestiv. Aceasta duce la o perturbare metabolică puternică, mai ales atunci când vine vorba de pacienții din copilărie și de adolescență. Principalele simptome ale avitaminozelor pot fi numite:
  • letargia și paloarele pielii, tendința spre uscăciune;
  • uscăciunea și "lipsa de viață" a părului, pierderea părului;
  • deteriorarea apetitului;
  • fisuri pe buze, "bruiaj";
  • sângerarea mucoasei orale, slăbirea dinților;
  • Răceli frecvente recurente;
  • iritabilitate excesivă, oboseală, indiferență;
  • deteriorarea activității mentale;
  • probleme cu somnul;
  • deteriorarea vederii;
  • frecvente exacerbări ale patologiilor cronice.

În plus, medicii recomandă adesea donarea sângelui pentru a studia nivelul vitaminelor în momentele în care există o probabilitate mare de lipsă a acestora - acestea sunt perioadele de sarcină și alăptare, pubertate etc.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Preparare

Analiza vitaminelor se face cu respectarea următoarelor reguli de formare:

 1. Sângele de studiu este mai bine să luați dimineața, pe stomacul gol - de preferință la 8-11 ore. Deoarece ultima masă ar trebui să dureze cel puțin opt ore, dar nu mai mult de 14 ore. Apa (inca si fara aditivi) este permisa sa bea. Cu câteva zile înainte de analiză nu se poate mânca prea mult.
 2. Dacă luați sau ați luat recent medicamente și preparate pe bază de vitamine, spuneți-le tehnicianului de laborator.
 3. Nu beți alcool cu o zi înainte de analiză și fumați - cu o oră înainte de a lua sânge.

La sosirea în laborator, se recomandă să vă așezați timp de 10-15 minute, să vă liniștiți, să vă prindeți respirația și numai după aceea mergeți în sala de tratament pentru analiză. Suprasolicitarea fizică și emoțională nu are cel mai bun efect asupra compoziției sângelui.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Cine să contactați?

Tehnică analiza vitaminelor

Sângele pentru analiza vitaminelor este luat din venă, respectând condițiile sterile. Următoarele manipulări secvențiale sunt efectuate ca standard:

 • Marcați containerul pentru analiză, coordonați informațiile cu datele pacientului, puneți-le într-un jurnal special (convențional sau electronic);
 • pacientul sta pe un scaun de lângă masa de manipulare;
 • Mâna pacientului este fixată pe standul special cu palma în sus, în timp ce articulația cotului trebuie îndreptată maxim (o pernă specială sau o pernă tare se află sub ea);
 • furnizorul de servicii medicale aplică un turnichet la mijlocul 1/3 al umărului, procesează pielea cotului cu alcool;
 • pacientul face o strângere și decupare a pumnului pentru cea mai mare plenitudine a venei ulnare, apoi lasă pumnul încleștat;
 • furnizorul de îngrijire a sănătății îndepărtează venele, ia sângele pentru analiză, scoate acul din venă și presează bumbacul înmuiat în alcool la locul injectării;
 • pacientul este rugat să-și îndoaie brațul în cot pentru aproximativ cinci minute, astfel încât să se formeze un cheag în zona de deteriorare a venelor - aceasta va ajuta la prevenirea formării unei "vânătăi" la locul injectării.

În plus, tubul de sânge etichetat este plasat de către lucrătorul medical într-un container special conceput pentru acest scop și trimis la un studiu. De obicei durează 24 de ore pentru a obține rezultate.

Analiza vitaminelor și a oligoelementelor

Dacă obiceiurile proaste sunt străine pentru tine, conduci un mod de viață mobil sau chiar sportiv, mâncați bine și adesea sunteți în aer curat, atunci nu aveți nevoie de analiză pentru vitamine și oligoelemente. Dar până în prezent, acest lucru este rar: oamenii au adesea hipodinamie, în timp ce mulți trăiesc într-un cadru ecologic nefavorabil și conduc un mod de viață cel mai prost. Prin urmare, deficitul de tot felul de substanțe benefice pentru organism se întâmplă peste tot. Din păcate, nu toți oamenii controlează conținutul de vitamine esențiale și oligoelemente în corpul lor.

Medicii sunt sfătuiți să ofere periodic sânge pentru o astfel de analiză tuturor celor care locuiesc în așezări mari, suferă de patologii cronice, precum și copii, adolescenți, femei însărcinate și care alăptează și persoane de vârstă.

Această analiză este necesară în mod special pentru persoanele care sunt adesea expuse la situații stresante, precum și pentru cei cărora le place să "stea" pe diete stricte sau monotone.

 • Analiza pentru vitamina D nu este considerată un tip de cercetare obligatorie: ea este prescrisă numai prin indicații. De obicei, această analiză este adecvată pentru monitorizarea stării copiilor și femeilor mici în timpul sarcinii.
 • Analiza vitaminelor B este folosită în special pentru a diagnostica bolile la vârstnici, ca și în cazul vârstei, asimilarea acestor vitamine se poate agrava. Deficiența vitaminelor din grupul B duce la tulburări ale metabolismului carbohidraților, la acumularea de acid lactic, la deteriorarea sistemului nervos, la întreruperea contractilității miocardice și la dispepsie.
 • Analiza de vitamina B 12  si acid folic pot fi atribuite ca in timpul sarcinii, si in prezenta unor simptome patologice , cum ar fi tulburări digestive, depresie pe termen lung, oboseala, pareza, stomatite, dureri frecvente in cap, dureri menstruale severe. Aceste vitamine sunt responsabile pentru activitatea sistemului de reproducere, cu condiția părului și a pielii, pentru memorie și de atenție, pentru metabolismul grăsimilor și carbohidraților în organism.
 • Analiza pentru vitamina B 6 se  realizează cu o scădere a imunității, a tulburărilor nervoase, a bolilor de piele, a convulsiilor. Această vitamină este solubilă în grăsimi. El este responsabil pentru metabolismul și formarea structurilor proteice. În plus, piridoxina ia parte la sinteza așa-numitei "fericiri" a hormonului, care asigură un somn bun, apetitul și starea de spirit.
 • Analiza nivelului de vitamina B 9 este  deseori efectuată sub forma unei analize complexe a vitaminelor. Cunoașteți nivelul acidului folic - este vitamina B 9  - poate fi necesară în timpul sarcinii, cu ARI frecventă, cu anemie, în perioada postpartum, cu o întârziere în dezvoltarea sexuală, odată cu apariția menopauzei. Este necesar să se ia în considerare , de asemenea , că surplusul de acid folic in organism poate provoca o deficienta in sange cianocobalaminei - vitamina B 12.
 • Analiza pentru vitamina B 2  poate fi necesară în diagnosticarea bolilor de piele, a ulcerelor și rănilor letale de vindecare, a diabetului zaharat, a anemiei și a cirozei. În plus, vitamina se descompune sub influența băuturilor alcoolice, deci adesea nu este suficientă pentru persoanele care suferă de alcoolism. Deficiența regulată a vitaminei este plină de stomatită, alopecie, tulburări digestive, deteriorări mentale, întârzierea creșterii.
 • Analiza pentru vitamina E este adesea necesară în diagnosticarea cauzelor infertilității și a altor tulburări ale sistemului reproducător. În plus, informațiile privind conținutul de tocoferol pot fi utile pentru pacienții cu tromboză crescută, cu disfuncție hormonală, cu eșecuri de imunitate, hipertensiune arterială, cu semne timpurii de îmbătrânire. Principalele simptome ale lipsei de vitamina E sunt: instabilitatea dispoziției, apatia, infertilitatea, apariția de pete de pigment pe corp.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Analiza părului pentru vitamine

Nutriția necorespunzătoare, stresul, stilul de viață sedentar - toți acești factori împreună pot duce la o defalcare a echilibrului vitaminelor și microelementelor. Dacă organismul rămâne în această stare pentru o lungă perioadă de timp, deseori duce la întreruperea proceselor metabolice și la dezvoltarea diferitelor patologii cronice. Pentru a contracara aceste consecințe, este posibil și necesar, dar pentru aceasta este important să știm ce substanță în organism nu este suficientă.

Analiza pentru vitamine este recomandată pentru cei care au imunitate slăbită, au tulburări mintale, activitatea fizică este afectată. Analiza părului pentru vitamine poate fi efectuată de la vârsta de trei ani, precum și tuturor adulților, în special în timpul recuperării de la boli grave sau intervenții chirurgicale.

De ce este folosit părul? Este simplu: părul reflectă starea biologică și chimică a corpului, în timp ce părul oferă informații despre această stare în câteva săptămâni - spre deosebire de compoziția sângelui, care se poate schimba în câteva ore. În plus, compoziția chimică a părului nu se modifică nici măcar cu transport pe termen lung.

Părul acumulează în sine toate vitaminele și oligoelementele care sunt prezente în organism, reflectând imaginea reală în câteva săptămâni, ceea ce face rezultatele analizei mai exacte.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Analiza vitaminelor în timpul sarcinii

Studiul sângelui în timpul sarcinii este o măsură care vă permite să monitorizați cursul procesului de gestație, starea de sănătate a copilului viitor și chiar și evoluția travaliului.

Fătul a fost format în mod normal, iar creșterea și dezvoltarea acestuia nu au cauzat frică, o femeie este recomandată să ia toate testele pe care medicul le sugerează. Important în timpul sarcinii este o masă completă - acest lucru poate spune oricărui obstetrician-ginecolog. De la dietă depinde direct de modul în care va simți femeia și cum va evolua copilul.

O atenție deosebită trebuie acordată prezenței tuturor vitaminelor și oligoelementelor importante în produsele utilizate. Faptul este că lipsa substanțelor utile poate provoca diverse tulburări într-o perioadă fiziologică atât de importantă.

Adesea, medicii nu oferă să treacă o analiză asupra vitaminelor, ci să desemneze pur și simplu un agent complex multivitaminic pentru a umple corpul în cantitățile necesare. Cu toate acestea, în unele cazuri, trebuie să știți exact ce substanță nu este suficientă și apoi trebuie să recurgeți la ajutorul analizei de laborator.

Este deosebit de important în timpul sarcinii să cunoașteți nivelul vitaminelor din grupa B, vitamina D, E, A și acidul folic.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Analiza vitaminelor la sugari

Analizele care vă permit să controlați nivelul vitaminelor din organism pot fi efectuate de toți - și chiar de sugari. Este adevărat că numai analiza pentru vitamina D este indicată la această vârstă - aceasta este o componentă importantă care este necesară, în primul rând, pentru dezvoltarea corectă a sistemului osos și are și alte funcții semnificative:

 • participă la sinteza peptidelor, care stabilizează echilibrul de insulină, tensiunea arterială, activitatea sistemului nervos;
 • întărește apărarea imună;
 • împiedică dezvoltarea reacțiilor inflamatorii;
 • creează protecție împotriva degenerării celulelor canceroase;
 • previne dezvoltarea diabetului, artritei reumatoide etc.

O analiză pentru vitamina D pe care medicul o poate prescrie pentru astfel de simptome suspecte:

 • cu deficit de calciu și exces de fosfor în sânge;
 • cu transpirația palmelor, a picioarelor, a scalpului;
 • cu excitabilitate sporită și apetit scăzut al copilului;
 • când părul cade pe spatele capului;
 • cu un vis rău.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55]

Performanță normală

Unele vitamine acționează ca substanțe separate și unele există într-un complex - de exemplu apă, vitamine din grupa B. Acid ascorbic și vitamina B sunt considerate solubile și astfel vitaminele A, E și D - solubil.

Lipsa sistematică a acestor vitamine poate cauza perturbări grave ale organismului. De exemplu, necesitatea zilnică a unui organism în vitamina A este de 900 μg și, cu lipsa sa, se dezvoltă boala bine cunoscută "orbire de noapte". Totuși, nivelul excesiv al acestei vitamine nu este mai puțin periculos: în timpul sarcinii, poate duce la subdezvoltarea fătului și la intoxicarea generală.

Deficiența vitaminelor din grupul B duce deseori la apariția dermatitei, perturbarea psihicului și perturbări ale proceselor metabolice, afectarea funcției vizuale și a memoriei, alopecia, artralgia.

Din cauza lipsei de acid ascorbic, sângerarea frecventă este tipică - sângerarea este în mod special susceptibilă la mucoasa nazală și cavitatea bucală. Cea mai severă manifestare a deficitului de "ascorbic" este scorbutul.

Atunci când există o lipsă de vitamina D, există o înmuiere graduală a aparatului osoasă și se dezvoltă rahitismul.

Atunci când există o lipsă de tocoferol (vitamina E), activitatea sistemului nervos și muscular este întreruptă, apare anemia.

Cea mai mare cerere în laborator sunt testate pentru vitamina D, B 12  si acid folic. Indicatorii normali ai acestor vitamine:

 • D: de la 25 la 80 ng per ml;
 • B 12 : 187 până la 883 ng per ml;
 • Acid folic: de la 3,1 până la 20,5 ng per ml.

Analizele pentru vitamine pot fi efectuate atât pentru fiecare vitamină separat, cât și ca parte a unui studiu complex - inclusiv și asupra compoziției microelementelor din sânge. O astfel de analiză complexă se recomandă să fie efectuată periodic pentru a preveni o varietate de boli asociate cu o deficiență de vitamine și substanțe minerale în organism.

trusted-source[56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68]

Dispozitivul pentru analiză

Analizele pentru vitamine sunt preferate pentru a lua în laboratoare complexe multidisciplinare, care sunt echipate cu echipamente de precizie moderne. Acest echipament respectă standardele internaționale existente. În plus, în laboratoarele mari se abordează întotdeauna în mod responsabil orice tip de diagnostic și, de asemenea, se utilizează reactivi de calitate pentru analiză.

Dacă doriți să vă asigurați că laboratorul ales este actualizat, întrebați ce echipament este cercetat. Bine, în cazul în care tehnicienii folosesc un analizor immunohemilyuminestsentny special, care pot fi utilizate nu numai pentru analiza de vitamine, dar, de asemenea, pentru studiul hormonilor, teste de sânge pentru prezența infecției, markeri tumorali cardio-, markere, chiar si osteoporoza.

Cu echipament bun, este posibil să se efectueze manipulări medicale calitativ, în condiții de siguranță și fără disconfort pacientului. Rezultatele în acest caz sunt foarte precise și clare.

Creșterea și scăderea valorilor

Cum se determină rezultatele testelor pentru o anumită vitamină? Vă recomandăm să utilizați acest tabel de valori de referință:

nivelul de cupru

De la 575 la 1725 μg pe litru

Nivelul de vitamina A

0,3 până la 0,8 μg pe ml

Β-caroten

De la 100 la 850 ng per ml

Vitamina B 1

De la 45 la 103 ng per ml

Vitamina B 2

De la 70 la 370 ng per ml

Vitamina B 3

De la 3 la 36 ng per ml

Vitamina B 5

De la 0,2 la 1,8 ng per ml

Vitamina B 6

De la 7 la 52 ng per ml

Vitamina B 9

2,5 până la 15 ng per ml

Vitamina B 12

De la 187 la 833 μg pe ml

Acid ascorbic

4 până la 20 μg pe ml

Vitamina E

5 până la 18 μg pe ml

Vitamina D

De la 25 la 80 ng per ml

Vitamina K

0,1 până la 2,2 ng per ml

Nivelurile ridicate de vitamine apar atunci când introducerea necorespunzătoare sau haotică în organism a diferitelor preparate de vitamine.

Conținutul redus este tipic pentru multe boli și condiții:

 • înfometare, hrănire;
 • boli ale sistemului digestiv, ficat;
 • tulburări de nutriție;
 • încălcarea asimilării vitaminelor sau aminoacizilor individuali;
 • prezența hemminților;
 • perioada postoperatorie, perioada de reabilitare;
 • Afecțiuni ale glandelor tiroide, tumori, alcoolism cronic;
 • sarcina și alăptarea.

Pentru a menține propria sănătate și pentru a preveni dezvoltarea diferitelor boli, este foarte important să se mențină nivelul necesar de vitamine și minerale în organism. Un aliment de calitate superioară poate să "acopere" nevoia zilnică de componente utile.

Vitamine oferă o persoană o frumusețe, bunăstare, tinerețe, deci este de dorit să-i controlați conținutul în sânge. Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa luati periodic o analiza a vitaminelor, ceea ce va ajuta sa determinati exact ce ne lipseste corpul nostru.

trusted-source[69], [70], [71], [72]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.