^

Dieta cu astrocitom

, Editorul medical
Ultima examinare: 09.06.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Brainul astrocitom este o tumoare care este predispusă la o creștere rapidă și fulgere, deci nu ar trebui să rămână fără atenție. Astăzi, au fost dezvoltate metode eficiente pentru tratarea acestei boli, dar oncologia (și cele mai multe astrocitoame depășesc repede cancerul) nu este doar o boală, ci o modalitate specială de viață în care tratamentul și alimentația specială ar trebui combinate logic.

Da, studii moderne au arătat că unele caracteristici ale nutriției pacientului pot spori rezultatul pozitiv al tratamentului. [1], [2], [3]  O dietă echilibrată, în care grăsimea ar trebui să fie de 4 ori mai mare decât carbohidrații, ajută la încetinirea creșterii tumorii.[4]

Anterior, acest produs alimentar, numit dieta cetonă, a fost utilizat în mod eficient în tratamentul epilepsiei la copii. [5], [6]Odată cu apariția anticonvulsivanților, dieta a pierdut într-o oarecare măsură valoarea sa în epilepsie, dar în ultimii ani a fost utilizată activ în tratamentul glioblastomului și a altor tumori maligne ca parte a terapiei metabolice adjuvante.

Dieta cetonă, ca opțiune dietetică cu conținut scăzut de carbohidrați, determină organismul să utilizeze grăsimi ca sursă de energie, care, atunci când carbohidrații sunt scăzuți, sunt metabolizați în ficat în acizi grași și în cetone. Acestea din urmă, cu deficit de glucoză, sunt folosite de creier ca sursă principală de nutriție.[7]

Celulele canceroase ale celulelor glioide nu pot utiliza pe deplin corpurile cetone și, la urma urmei, sunt necesare cantități mari de energie pentru creșterea tumorii. Glucoza, care a fost utilizată anterior pentru nevoile tumorii, este prezentă în cantități insuficiente, iar cetonele nu o pot înlocui. Se pare că corpul pacientului are o sursă completă de energie (grăsimi), dar tumoarea nu o are. În acest fel, este posibil să se evite anorexia, să se mențină vitalitatea unei persoane (există o cantitate moderată de proteine în dietă, vitamine și minerale esențiale) și, în același timp, să se creeze condiții necorespunzătoare pentru creșterea tumorii.

Este clar că este imposibil să se vindece glioblastomul sau orice altă tumoare malignă doar cu dieta, dar dacă o dietă modificată completează terapia care se efectuează, acest lucru va face posibilă prelungirea vieții pacientului și o îmbunătățire oarecum a calității acestuia.

Se crede că dieta cetonă oprește înmulțirea celulelor tumorale, ajută la curățarea corpului de produse toxice de defalcare a tumorii, normalizează numărul de sânge, susține imunitatea și dă pacientului puterea de a lupta împotriva bolii. Aceeași dietă poate fi prescrisă pacienților cu convulsii epileptice.

Ca și în cazul oricărei diete, hrănirea cu astrocitomul creierului implică o perioadă de adaptare. Nu abandonați imediat carbohidrații în speranța unui rezultat rapid. Este necesar să vă obișnuiți cu o nouă dietă treptat, pentru a nu vă răni corpul, care este slăbit de boală.

Alimentele ar trebui să fie cât mai sănătoase posibil și, de preferință, fără aditivi sintetici care să reducă toate eforturile pentru a "nu". O cantitate mare de grăsimi din dietă presupune consumul de grăsimi vegetale. Acestea sunt în principal uleiuri vegetale naturale nerafinate, care se adaugă la diferite feluri de mâncare. Nucile și legumele sunt, de asemenea, considerate un produs util pentru cancer.

Grăsimile animale nu sunt cea mai bună opțiune nutrițională pentru cancer, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțați la carne, ca o sursă completă de proteine, pește, carne de pasăre, ouă, brânză. Aceste produse reprezintă combinația optimă de grăsimi și proteine pentru dieta cetonă.

Conținutul necesar de carbohidrați, vitamine și oligoelemente este asigurat de legume, fructe și verdețuri. Singura condiție este alegerea legumelor cu conținut scăzut de carbohidrați (în special legume de salată). Fructe și fructe de pădure, chiar și cele cu un conținut ridicat de zahăr, de obicei nu au un conținut ridicat de calorii, dar conțin o mulțime de fibre, inhibând absorbția carbohidraților din intestine. Acest lucru înseamnă că acestea nu reprezintă un pericol pentru pacienții cu cancer, ci ajută la furnizarea de nutrienți organismului. De asemenea, puteți utiliza sucuri de legume și fructe, dar nu depozitați, la care se adaugă zahăr și adesea conservanți.

Despre sucuri în cancer este o conversație specială. Ideea că doar sucurile pot fi consumate și astrocitomul dispărut nu este susținut de medici. Dar oamenii cred în puterea vindecătoare a sfeclei [8], a citricei și a altor tipuri de suc în legătură cu cancerul. Și deoarece sucurile nu sunt interzise de dieta cetonă, atunci de ce nu verificați adevărata lor putere. În plus, efectul antitumoral al sucurilor de citrice și al extractelor acestora a fost dovedit, astfel încât acestea pot fi utilizate ca ajutor în terapia oncologică modernă.[9]

Deci, ne-am dat seama ce produse pot fi incluse în dieta cu astrocitomul creierului, dar nu știu încă ce nu puteți mânca în această patologie. Zahăr, pâine și făină, paste, legume bogate în carbohidrați, dulciuri sunt produse al căror consum ar trebui să fie redus la minimum. Conservele alimentare, fast-food-ul, maioneza, ketchup-ul și orice alte produse care conțin conservanți nenaturați, coloranți chimici, substanțe de ameliorare a aromei trebuie, de asemenea, eliminate din dietă. Alimentele ar trebui să fie la fel de naturale și sănătoase.

Dieta cetonă, în ciuda utilității sale, este considerată un experiment destul de periculos pentru organismul dumneavoastră, deci nu ar trebui să fugi la ea fără a vă consulta medicul. Specialistul vă va spune ce meniu trebuie să fie pacientul, ce produse trebuie incluse în regimul alimentar pentru a evita efectele secundare ale unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.