^

Curățarea corpului cu chefir

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fără îndoială, un astfel de produs lactat fermentat ca și chefirul, obținut prin fermentarea laptelui pasteurizat, este foarte util și unii cred că este chiar posibil să curățați corpul cu kefir.

Beneficii

Atât cultura inițială de kefir, cât și produsul final al fermentării laptelui de către bacteriile Lactobacillus sp., Bifidobacterium thermacidophilum, Lactococcus lactis conțin câteva zeci de tulpini de microorganisme probiotice: bacterii și ciuperci de drojdie (din familiile Saccharomyces și Dipodascaceae), care asigură hrana bacteriilor intestinale. Acesta este principalul beneficiu al chefirului pentru corpul uman. [1]

În primul rând, experții notează valoarea bacteriei lactice homofermentative Lactobacillus kefiranofaciens subsp., Care este probioticul nr. 1 din kefir. Acest lactobacil, pe lângă dioxidul de carbon, etilena și acidul lactic, produce polizaharida extracelulară (EPS) kefiran și menaquinona (vitamina K2). Acidul lactic este necesar organismului nostru pentru metabolismul celular și general: cu ajutorul acestuia, se sintetizează nicotinamida adenin dinucleotidă (NAD +) - un cofactor important care poate restabili metabolismul normal și poate crește activitatea proteinelor celulare de reglare (sirtuine). [2]

Kefiran, care aparține heteropolizaharidelor, îmbunătățește funcția digestivă, ajută la ameliorarea inflamației, are un efect antispastic și chiar reduce tensiunea arterială ridicată la pacienții hipertensivi.

Vitamina K2 (care este mai presus de toate chefirul cu un procent ridicat de grăsimi) oferă protecție antioxidantă celulelor membranelor mucoase intestinale, îi normalizează funcția, restabilind echilibrul bacteriilor benefice. De aceea, chefirul este atât de util pentru funcția intestinului. [3]

În plus, studiile in vitro și in vivo au arătat că Lb. Kefiranofaciens neutralizează flora patogenă a intestinului și poate inhiba creșterea diferitelor microorganisme patogene, inclusiv Escherichia coli (E. Coli), Salmonella enterica și Helicobacter pylori, Micrococcus luteus, Listeria monocytogenes, Clostridium difficile, Streptococcus faecalis Prin urmare, indicațiile pentru numirea gastroenterologilor pentru utilizarea constantă a chefirului (un pahar seara) includ multe probleme digestive: diaree, constipație, disbioză, sindrom de colon iritabil, enterocolită, colită spastică etc. [4]

După cum a fost publicat în World Journal of Microbiology & Biotechnology, în ultimul deceniu și jumătate, cercetătorii au identificat capacitatea probioticelor lactobacillus kefir de a reduce nivelul trigliceridelor și colesterolului seric, de a activa celulele abdominale imunocompetente (macrofage peritoneale) și de a crește sinteza imunoglobulinelor (IgA). Astfel, protecția epiteliului intestinal de toxine este sporită, în special, bacteria beta-hemolitică  Bacillus cereus, agentul cauzator al bolilor de origine alimentară , precum și aflatoxinele produse de ciuperca Aspergillus flavus. Deci, în principiu, este posibilă curățarea corpului de toxine și toxine folosind kefir. [5]

Citește și -  Curățarea corpului de toxine și toxine

Inul cu kefir pentru a curăța corpul

Nutriționiștii consideră că semințele de in sunt una dintre cele mai bogate surse de acizi grași omega-3 și pe bună dreptate o consideră unică în ceea ce privește conținutul de lignani - compuși polifenolici cu proprietăți antioxidante. În plus, semințele de in conțin fibre alimentare necesare funcției intestinale normale (aproape 40% din masa totală).

Acest produs este recomandat - 25-30 g semințe de in măcinate pe zi - pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cu rezistență redusă la insulină și sindrom metabolic. Utilizarea zilnică a unei lingurițe de semințe întregi, umplută cu apă clocotită timp de o oră și jumătate, activează peristaltismul intestinal și ajută la tratarea constipației cronice.

Dar nu merită să amestecați și să utilizați simultan inul cu kefir pentru a curăța corpul, deoarece kefirul va reduce semnificativ efectul laxativ și de curățare al fibrelor de semințe în tractul digestiv: acestea ar trebui utilizate separat. În același mod, făina de semințe de in cu kefir este utilizată separat: semințele tocate (o linguriță) se spală cu un pahar cu apă caldă, iar după golirea intestinelor, în loc să mănânci, puteți bea 200-250 ml de chefir. 

Ulei de ricin cu chefir

Dacă întâlniți o rețetă de curățare a corpului, în care se propune să amestecați ulei de ricin cu chefir (într-un raport de 1: 3 sau 1: 5) și să luați acest amestec înainte de culcare timp de trei zile la rând, atunci noi vreau să vă reamintesc că uleiul de ricin este un laxativ, folosit pentru constipație.

Ingredientul activ din uleiul de ricin, acidul ricinoleic, este eliberat în intestine și ajută la procesul de digestie și curățare prin stimularea mișcărilor intestinale. Prin urmare, uleiul de ricin este spălat numai cu apă, este posibil - cu adaos de suc de lămâie. Iar ideea de a amesteca kefirul cu ulei de ricin, potrivit medicilor, arată mai mult ca o glumă nepotrivită.

Recomandări serioase în articol -  Curățarea colonului

Sfeclă cu kefir pentru a curăța corpul

De asemenea, nu vă lăsați sedus de ieftinitatea metodei, în care sfecla fiartă cu kefir apare pentru a curăța corpul. Gândește-te singur ce se va întâmpla cu intestinele dacă (așa cum este indicat în „rețetă”) pe zi să mănânci un kilogram de sfeclă fiartă și să bei 5-6 pahare de chefir? Ti-ar placea sa incerci?

Deși separat, ambele produse nu ridică întrebări. De exemplu, sfecla se află pe lista  agenților de curățare a ficatului , iar proprietățile lor hepatoprotectoare - datorită prezenței betainei și acidului oleanolic - au fost dovedite în practică.

Așadar, mâncați sfeclă, mai ales dacă ați dobândit ateroscleroză, hepatoză grasă sau steatoză hepatică, hipertensiune arterială și obezitate generală. Și, desigur, în loc de cină - un pahar de chefir...

Medicii dau aceleași sfaturi dacă pacientul intenționează să curețe intestinele cu chefir și mere.

Hercule cu chefir pentru a curăța corpul

Făină de ovăz sau ovăz laminat cu chefir pot fi folosite pentru curățarea corpului fără rezerve inutile, deoarece aproape nu există gluten în fulgi, care inhibă tractul digestiv și nu este tolerat de persoanele cu boală celiacă.

Cu toate acestea, fibra din fulgi de ovăz este mult mai mică decât cea din fulgi de ovăz întregi și, pentru a curăța intestinele, ar trebui să gătiți și să mâncați un terci cu conținut scăzut de calorii (26 g de carbohidrați la 100 g), a cărui utilizare obișnuită, după cum se dovedește prin recenziile nutriționiștilor și rezultatele examinărilor pacienților lor, stabilizează nivelul de glucoză din sânge și ajută la scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate mică.

În plus, fulgii de ovăz conțin proteine globuline solubile în apă (avenaline) care absorb lichide în stomac și normalizează procesul digestiv în intestinul subțire, precum și saponine steroidiene (avenacozide) și polizaharide (β-glucani) care reglează fluxul de glucoză în sânge.

Și acest lucru ar trebui să îi convingă pe toți cei care suferă de diabet și obezitate să mănânce fulgi de ovăz la micul dejun. Și în loc de cină, desigur, un pahar de chefir...

Curățarea corpului cu usturoi cu chefir

La prima vedere, curățarea corpului cu usturoi cu chefir, ca metodă de vindecare naturopatică, este potrivită pentru toată lumea, deoarece usturoiul conține mult acid ascorbic (vitamina C), care susține imunitatea noastră și starea sănătoasă a ficatului, neutralizând și eliminarea toxinelor.

Și, din nou, nu este nevoie să amestecați usturoiul tocat cu kefir: efectele ambelor produse sunt nivelate, iar „kefirul cu usturoi” poate provoca dureri epigastrice.

Cu diaree, usturoiul (o jumătate de linguriță de usturoi ras amestecat cu o linguriță de ulei vegetal sau 25-30 de picături de tinctură alcoolică per lingură de lapte) va ajuta la curățarea intestinelor chiar și de agenții cauzali ai dizenteriei - datorită prezenței substanță bactericidă care conține alicină, care nu este mai rea decât antibioticele.

Alicina este capabilă nu numai de microbi, ci și de invazii parazitare, vezi -  Tratamentul alternativ al giardiozei .

Pentru a asigura un efect detoxifiant, este suficient să consumați câte doi căței de usturoi pe zi. Dar ar trebui să țineți cont de posibilele complicații: balonare, stomac deranjat, miros neplăcut al corpului și transpirație excesivă, precum și o scădere a ratei de coagulare a sângelui.

Hrișcă verde cu chefir pentru a curăța corpul

Nu există nicio confirmare a efectului de curățare al utilizării hrișcului verde cu chefir în timpul săptămânii, în timp ce se recomandă să nu gătiți cerealele, ci să le turnați cu kefir rece peste noapte.

O altă versiune a acestei rețete alternative implică pre-înmuierea hrișcului timp de 3-5 minute în apă clocotită. După ce apa clocotită trebuie scursă, abia apoi combinați hrișca cu chefir și lăsați-o câteva ore.

Am descris mai sus modul în care chefirul afectează tractul digestiv, dar numai „autorii” acestei metode pot cunoaște principiul acțiunii sale în combinație cu hrișcă neprăjită. Evident, un mic dejun sau o cină cu hrișcă-kefir ar trebui să faciliteze mișcările intestinului în caz de constipație. Vezi -  Produse pentru tratamentul constipației

Curățarea intestinului cu chefir și tărâțe

Cel mai adesea, se recomandă să luați de două ori pe zi, o linguriță sau o lingură de desert cu grâu, secară sau tărâțe de ovăz (amestecate cu apă - astfel încât să puteți înghiți) și să beți imediat 150-200 ml de chefir proaspăt cu conținut scăzut de grăsimi.

Tărâțele - stratul de semințe al culturilor de cereale - sunt fibre vegetale în forma sa pură; nu se dizolvă în apă, nu sunt digerați în tractul gastro-intestinal, dar sporesc motilitatea intestinală și contribuie la golirea și curățarea acesteia. [6]

Contraindicațiile pentru această metodă includ toate bolile gastroenterologice cu caracter inflamator, anemia și sarcina.

Citiți mai multe despre cum să curățați intestinele cu tărâțe și alte produse naturale în publicație -  Rolul fibrelor dietetice în procesul de digestie

Curățarea cu cărbune activ și kefir

Și, în concluzie, cum să curățați corect cu cărbune activ și kefir.

Toată lumea știe că cărbunele activ are proprietăți de adsorbție datorită prezenței porilor microscopici, care cresc de sute de ori suprafața care absoarbe substanțele toxice din tractul gastro-intestinal. Cum se folosește corect, în detaliu în articol -  Cărbune activ

Vă rugăm să rețineți că trebuie să-l beți cu multă apă plată, nu suc, lapte sau chefir. Prin urmare, după câteva zile de utilizare a cărbunelui, pur și simplu încep să consume zilnic kefir proaspăt.

Kefirul ne ajută sistemul imunitar păstrând bacteriile sănătoase în intestin.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.