^

Cobalt

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cobaltul, la fel ca toate microelementele, este foarte util pentru corpul uman. Ea afectează hemopoieza, participă la sinteza substanțelor biologice. Dar pentru a afla toate proprietățile sale utile, să-l cunoaștem mai bine.

Informații generale despre cobalt

trusted-source[1], [2]

Informații generale despre cobalt

Începutul secolului al XX-lea a marcat un eveniment: oamenii de știință au descoperit în ficatul animalelor vitamina B12. Interesant este că este de 4% cobalt. După cum sa dovedit mai târziu, vitamina B12 este o formă biologic activă de cobalt și deficiența acesteia în organism este caracterizată de o lipsă de vitamina B12.

Cobaltul din corpul uman se găsește în principal în ficat, un număr mic fiind în ganglionii limfatici, glandele suprarenale, rinichii, pancreasul și glanda tiroidă. Masa sa totală este de 1-2 mg.

Cobaltul se găsește, de asemenea, în sânge, dar concentrația acestuia variază în funcție de anotimpuri: de obicei această concentrație variază de la 0,07 la 0,6 μmol / l. Această diferență se explică prin faptul că, în timpul verii, o persoană consumă mai multe legume și fructe, ceea ce crește în mod semnificativ conținutul de cobalt din sânge.

Nevoia de cobalt în fiecare zi

În fiecare zi, cobaltul împreună cu produsele trebuie consumate de la 0,1 la 1,2 mg.

Efectul util al cobaltului asupra corpului

Cobalt afectează în mod semnificativ metabolismul și hematopoieza. Datorită faptului că acesta intră în vitamina B12, în absența sa, este încălcat procesul de divizare a proteinelor, a carbonului și a grăsimilor, sinteza ADN și a aminoacizilor, ceea ce afectează activitatea sistemului nervos. Lucrarea, creșterea și dezvoltarea celulelor sanguine - eritrocite depinde direct de conținutul de cobalt din organism.

Cobaltul este necesar pentru funcționarea corectă a pancreasului și eliberarea adrenalinei. Datorită acestui fapt, fierul este bine absorbit de pereții stomacului, iar fierul (Fe) depus trece în hemoglobina eritrocitelor. De asemenea, cobaltul ajută la asimilarea azotului proteic și stimulează sinteza proteinelor musculare.

Interacțiunea cobaltului cu alte elemente ale corpului

Cobaltul ajută la asimilarea fierului (Fe). El intra, de asemenea, vitamina B12.

Semne de lipsă de cobalt în organism

Dacă cobaltul nu intră în organism în cantități suficiente, atunci o persoană poate dezvolta afecțiuni ale sistemului endocrin și poate avea probleme cu circulația sângelui.

Semnele unei suprapuneri de cobalt în organism

Cu o cantitate excesivă de cobalt din organism, cardiomiopatia se poate dezvolta împreună cu insuficiența cardiacă.

Ce afectează conținutul de cobalt din produse?

Conținutul de cobalt din alimente depinde de cantitatea în sol.

De ce poate exista un deficit de cobalt?

Lipsa acestui element în organism poate apărea dacă o persoană are astfel de boli cronice cum ar fi gastrita, cholangiocholecistica sau ulcerul duodenal.

Produse care conțin cobalt

Cobaltul este foarte saturat de pește. Pentru a crește nivelul acestui element în corpul dvs., mâncați mai des ton, cod, sardine, știucă sau cambulă. Atât peștele de mare cât și râul conțin de la 20 până la 40 μg de cobalt. Kalmar conține cea mai mare cantitate de cobalt - până la 95 μg!

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Cobalt" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.