^

Mangan

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Manganul participă activ la metabolismul tuturor organismelor vii și în organismul uman - în special. Este adevărat că, în aceste organisme vii, manganul este neglijabil, deci este luat în principal din produsele farmaciei. Cât de util este manganul și cum să-i umpleți rezervele în organism?

Surse conținând mangan

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Surse conținând mangan

Manganul este foarte mult în crusta pământului, este al doilea numai la fier. Dar manganul în forma sa pură în natură este dificil de întâlnit undeva: apare numai într-un număr de compuși chimici. În ceea ce privește produsele, majoritatea manganului din alun - 4,2 mg, în fisticul - 3,8 mg, în arahide - 1,93 mg, migdale - 1,92 mg, nuci = 1,9 mg în spanac - 0,90 mg, în usturoi - 0,81 mg.

Manganul se găsește în ciuperci - de exemplu, în podereozovik este de 0,74 mg, în chanterelles 0,41 mg și în ciuperci 0,23 mg. Manganul este chiar în paste - acolo este 0,58 mg. Și manganul se găsește în ceaiul verde și fructele de pădure: cireș, lingonberry, căpșuni, afine, coacăze negre.

În carne și pește, manganul este extrem de mic.

Proprietăți utile ale manganului

Fără mangan, funcționarea normală a sistemului nervos central este imposibilă. Acest element util de urmărire ajută o persoană să se simtă mult mai puternică și mai calmă, nu atât de repede jignită și excitată în situații ciudate, sub stres.

Manganul controlează producerea de substanțe speciale - neurotransmițătorii, care sunt activi fiziologic. Aceștia sunt responsabili pentru a asigura transferul rapid al impulsurilor nervoase de la fibrele țesutului nervos către alte astfel de fibre.

Manganul ajută de asemenea la dezvoltarea normală a sistemului osos. Dacă manganul este prezent în organism în dozele potrivite, oasele cresc în mod normal și se dezvoltă.

Manganul pentru oase este la fel de necesar ca si calciu. Cu ajutorul manganului, sistemul imunitar al corpului uman devine mai puțin susceptibil de bacterii patogene, viruși, reacționează mai repede la ele și protejează o persoană de diverse boli. În special, din răceli.

Folosind mangan în organism, metabolismul lipidic este mai activ, precum și insulina, cu ajutorul manganului, toate procesele din tractul gastrointestinal pot fi bine controlate.

Mangan și vitamine

Asimilarea vitaminelor din cauza manganului este mai rapid - în special vitaminele B, vitamina C, vitamina E si mangan se multiplica rapid și de a dezvolta noi celule in organism, pentru a le vindeca ranile mai repede, zgârieturi și alte leziuni ale pielii. Cu mangan, creierul funcționează mai rapid și mai precis și metabolismul are loc mai repede.

În mod surprinzător, datorită manganului, oamenii reușesc să atenueze atacurile de osteoporoză și osteoartrită, artrita reumatoidă. Manganul contribuie la faptul că cartilajul crește mai repede și devine mai puternic - această funcție este utilă în special pentru copii, adolescenți și persoane care au suferit traume de țesut osos. Manganul ajută, de asemenea, în mod activ lupta împotriva cataractei, scleroza multiplă a retinei și a altor boli oculare, care este utilă în mod special pentru persoanele care pierd din vedere, precum și pentru persoanele în vârstă.

Prevenirea diabetului zaharat cu mangan

Conform multor teorii, datorită manganului este posibil să se efectueze o prevenire excelentă a diabetului zaharat - inhibă această boală insidioasă, împiedicând-o să se dezvolte. Afecțiunile glandei tiroide ar fi mult mai puțin dacă oamenii ar lua mangan în cantități suficiente.

Manganul afectează activitatea sistemului cardiovascular, schimbul de insulină. Cercetările științifice demonstrează că în organismul uman, care suferă de diabet, manganul este mai mic de două ori decât cel care nu suferă de această boală. Acest lucru se datorează faptului că manganul este necesar pentru prelucrarea zahărului. Dacă o persoană are diabet zaharat, trebuie să ia mangan în cantități crescute - poți ca un aditiv și poți, în combinație cu alte suplimente, vitamina-minerale.

Mangan și reflexe musculare

Cu ajutorul manganului, puteți recâștiga tonusul pierdut al mușchilor sau puteți îmbunătăți starea lor. Picioarele si mainile care si-au pierdut sensibilitatea datorita bolilor, datorita manganului, o pot returna.

Manganul oprește sau încetinește dezvoltarea osteoporozei și artrozei. Ajută navele să se dezvolte mai activ. Îmbunătățește calitatea fluxului sanguin. Când o persoană ia mangan, colesterolul rău devine mai slab în sânge, sângele se transformă mai bine, nu este atât de gras și vâscos, riscul de formare a cheagurilor de sânge scade.

Ai auzit cum mișcările, articulațiile, genunchii îți cocoșă pe tine sau pe prietenii tăi? Dacă mâncați alimente cu mangan, veți scăpa de aceste probleme. Mușchii, oasele și tendoanele, atunci când sunt incluse în dieta acestui oligoelement, vor deveni mai puternice, mai mobile, vor fi mai puține tulpini și fracturi.

Mangan și fertilitate

Datorita manganului, calitatea spermei se imbunatateste la barbati. Spermatozoa devin mai mobile, pătrund mai repede în ou și o femeie are șansa să rămână gravidă. Dacă un mangan este consumat de o femeie, ea îi oferă ocazia de a îmbunătăți activitatea ovarelor, ceea ce înseamnă că șansele de a concepe și de a da naștere unui copil sunt sporite.

Atunci când femeile gravide iau mangan, fatul se dezvoltă mai corect, fără abateri. Sansa crescuta de a naste un copil sanatos, fizic puternic si mental plin. Manganul ajută și la formarea laptelui la mamele care alăptează.

Structura de mangan și țesut

Manganul este capabil să îmbunătățească structura tuturor țesuturilor corpului: oase și mușchi, și are, de asemenea, un efect bun asupra funcției creierului. Manganul este capabil să influențeze activitatea întregului corp în așa fel încât funcțiile de memorie ale persoanei să se îmbunătățească, atenția este mărită, concentrarea asupra unei anumite lucrări. Manganul afectează formarea celulelor sanguine și mișcarea sângelui prin venele și arterele.

Este deosebit de important manganul pentru îndepărtarea toxinelor din organism și neutralizarea acestora. La otrăvire, chiar și în departamentele infecțioase, sa dat o soluție de mangan slab în cantități mari. Acest lucru a redus riscul după otrăvire, a ajutat la eliminarea toxinelor, a îmbunătățit performanța organelor interne.

Adevărat, aveți nevoie de doza potrivită de consum de alimente cu mangan, astfel încât efectul său asupra organismului a fost cu adevărat util.

Nevoia zilnică de mangan

Pentru a acoperi doza zilnică de mangan pentru organism, este important să mâncați mai multe alimente vegetale și, de preferință, fără tratament termic. Aceste legume, verdeață, fructe. Nevoia zilnică de mangan pentru cei care au părăsit deja copilăria, de la 2 la 9 mg. Pentru copii, această nevoie depinde de cât cântărește bebelușul. Pentru copiii cu vârsta sub 7 ani este necesar să se administreze 0,1 mg de mangan pe kg de greutate, iar pentru copiii între 12 și 18 ani, 0,09 mg la 1 kg din greutatea lor.

Lipsa manganului în organism

Mai bine, bineînțeles, să nu permiteți asta. Dacă o persoană nu mănâncă alimente de plante, o expune la tratament termic, nu umple deficiența vitaminelor și a oligoelementelor cu complexe vitamin-minerale, este amenințat de o lipsă de mangan. Aceasta duce la disfuncționalități în activitatea sistemului nervos, o încălcare a funcției sexuale atât la bărbați, cât și la femei. Pentru femei, lipsa de mangan poate duce la probleme cu concepția și purtarea unui copil.

Într-o stare de stres constant, manganul este necesar mai ales. Dacă o persoană își petrece în același timp o mulțime de energie mentală la locul de muncă, manganul este pur și simplu vital. Ajută la restabilirea membranelor celulare, eliminarea toxinelor din organism, fără mangan, funcționarea normală a celulelor nervoase este imposibilă.

Cum se simte o persoana atunci cand exista un deficit de mangan?

O astfel de stare nu trebuie invidioasă. Desi deficienta de mangan organismul este capabil să oprească îndepărtarea lui, care păstrează resturile de elemente utile urme, dar acest proces nu poate dura la infinit. În deficit marcat de mangan o persoană devine obosit foarte repede, el poate primi bolnav și amețit, slăbit mușchii picioarelor nu sunt atât de siguri, un om ar trebui să aibă întotdeauna o odihnă fără nici un motiv aparent, care, desigur, afectează performanța. Cui îi va plăcea dacă o persoană într-o epocă destul de înfloritoare este întotdeauna slabă, moroasă și în mod constant dorește să se întindă?

Cu o lipsă de mangan, puteți acumula excesul de greutate, lucru greu de rezolvat, mușchii pot suferi și pot refuza să servească. Deoarece reacția organismului la o lipsă de mangan, alergii la multe alimente, chiar și praf, se pot dezvolta, diabet zaharat, care, de asemenea, contribuie la excesul de greutate.

Dacă manganul în organism nu este suficient, articulațiile și mușchii pot răni, se dezvoltă reumatism, care se caracterizează prin durere severă. În lista bolilor cu deficit de mangan - vitiligo, epilepsie, scleroză multiplă, rahitism, afectat sistemul imunitar.

În cazul în care se constată o deficiență de mangan la copii, atunci un astfel de copil poate să rămână în urma dezvoltării de la colegii săi, să se obosească repede, să meargă prost, memoria și atenția vor fi împrăștiate. La copiii cu deficiență de mangan în organism, sistemul osos este slab dezvoltat, mușchii pot suferi chiar și cu efort fizic mic.

Ce produse interferează cu absorbția de mangan

Poate fi ciocolata, cacao, dulciuri cu cacao in compozitie, produse din ciocolata. Corpul folosește mai mult mangan dacă o persoană ia medicamente pentru a reduce tensiunea arterială și consumă prea multă hrană proteică și grasă.

Ce amenință un exces de mangan?

Dacă organismul are prea mult mangan, acest lucru are și un efect negativ asupra sănătății umane. Din cauza suprapunerii manganului, fierul poate fi slab absorbit, se acumulează prea mult cupru în organism. Astfel de medicamente cum ar fi fosfor, fier, calciu, încetinesc absorbția de mangan. Prin urmare, trebuie să fiți foarte atent cu complexele vitamin-minerale pe care le luați.

Mangan: contraindicații pentru utilizare

Cu unele boli, este necesară limitarea sau excluderea medicamentelor cu mangan în compoziție. Acestea sunt boli asociate cu munca oamenilor în industriile periculoase, în condițiile în care manganul se acumulează mult: fabrici de oțel, mine, întreprinderi unde oamenii lucrează cu păcură, electrotehnică, benzină, uleiuri. Apoi, poate chiar să fie otrăvire prin compuși în care există o suprapunere de mangan.

Utilizarea manganului este nedorită persoanelor care suferă de boala Parkinson. De aceea, înainte de a lua mangan, trebuie să consultați medicul despre dozele sale.

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Mangan" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.