^

Testul de sânge pentru hCG în timpul sarcinii: interpretarea rezultatelor

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Unul dintre cele mai importante studii de laborator în obstetrică este analiza hCG în timpul sarcinii sau determinarea gonadotropinei corionice umane în sânge.

Aceasta este analiza pozitivă a hCG la începutul sarcinii este un indicator clar al fertilizării de ou cu succes, formarea zigotului, urmată de blastocist - cu introducerea uterine endoteliu trofoblast ei și începutul dezvoltării embrionului.

HCG - ce este?

HCG este gonadotropom, compus biologic activ glicoproteină heterodimerică peste două sute de aminoacizi, hormonul adică permite anumite procese biochimice in timpul sarcinii. În compoziția hCG două subunități - alfa și beta. Subunitatea alfa este format din 92 de aminoacizi sunt considerate hormoni identice , cum ar fi luteinizant (LH), hormon stimulator folicular (FSH) și de stimulare a tiroidei (TSH). Și  cu vobodnaya subunitatea beta a gonadotropină corionică umană  (beta-HCG) este format din 145 de aminoacizi și determină proprietățile unice ale hormonului.

Se numește corionic deoarece este produsă de organul temporar al embrionului - cochilia lui vilă - de corion. Procesul de formare a corionului din celulele trofoblastice și mezodermul extraembrionic al frunzei blastociste interioare are loc imediat după atașarea sa la peretele uterin.

După aproximativ o săptămână, celulele trofoblastice corionice încep să producă gonadotropină corionică umană, care interacționează cu receptorii LHCG embrion și ajută la menținerea corpus luteum până la a 8-a săptămână de gestație. Aceasta este o funcție foarte importantă a hCG în timpul sarcinii, în ceea ce privește formarea și funcționarea placentei este sintetizată prin corpus luteum alt HCG - progesteron, care sustine suprimarea sarcinii ovulației stimularea transformării endometrului și formarea rețelei capilare.

În plus, datorită încărcării sale negative, hCG îndepărtează celulele imune ale mamei de embrion, prevenind respingerea fătului în primul trimestru. De asemenea, acest hormon joacă un rol în proliferarea celulelor embrionare. După diferențierea lor în tipuri de țesuturi și formarea completă a placentei (în timpul celei de-a patra luni de sarcină), sinteza hCG ia pe placentă.

La 85% dintre femeile gravide, nivelul hCG din sânge se dublează la fiecare 48-72 de ore în primele patru săptămâni de sarcină. Hormonul este întâi găsit în sânge și apoi în urină.

Când este posibilă efectuarea analizei hCG asupra sarcinii și când testul pentru hCG prezintă sarcină? Este posibilă efectuarea unei analize a hCG în stadiile incipiente ale sarcinii la 12 zile după întârzierea lunii următoare. Un test de sânge va arăta sarcina la 10-11 zile după concepție, iar în ziua 12-14, hormonul poate fi detectat în urină.

Deși nivelurile hCG în urină sunt de obicei mai mici decât în ser, excreția hormonului de către rinichi este utilizată în benzi de test rapid. Răspunzând la întrebare, ce este mai fiabil - o analiză a HCG sau a unui test de sarcină? - Obstetricienii - ginecologi subliniază sensibilitatea crescută a analizei hCG în sânge. Acest lucru înseamnă că atunci când examinați un eșantion de sânge, puteți stabili faptul de sarcină cu câteva zile mai devreme decât folosind un test.

În plus, dacă testul de sarcină al unei femei este utilizat la scurt timp după presupusa concepție, când nivelul hCG, inclusiv urina, nu este suficient de ridicat, se obține un rezultat negativ negativ. Vezi și -  Test de sarcină la domiciliu

Indicații pentru procedură HCG în timpul sarcinii

În primul rând, analiza hCG în timpul sarcinii este luată pentru a confirma faptul că este gravidă.

De asemenea, această analiză permite monitorizarea cursului sarcinii, în special în cazul diabetului și gestozei la femeile gravide; pentru a stabili o sarcină înghețată (nedezvoltată); diagnosticarea precoce a sarcinii ectopice (ectopice); în timp pentru a identifica și a preveni amenințarea de încetare arbitrară a sarcinii (avort spontan); pentru a determina insuficiența placentei.

Pentru a identifica anomalii genetice ale embrionului (sindromul Patau, sindromul Down, Edwards, Turner, Klinefelter, Albright) și fetale creștere retard a sarcinii de screening prenatal este efectuat - cu ajutorul unui test de sange pentru beta-hCG în calendarul 9-12 și 16-18 săptămâni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Preparare

Regulile pentru efectuarea unui test de sarcină pe bază de HCG sunt simple și întreaga pregătire pentru aceasta este ca ultima masă să fie de 6-8 ore înainte de a lua sânge din venă; cu trei zile înainte de procedura ar trebui să limiteze aportul de proteine de origine animală și activitatea fizică, precum și să nu ia nici un medicament. Livrarea de sânge este prescris pentru orele dimineții - pe stomacul gol.

Tehnica complet corespunde metodei de a lua sânge din vena periferică prin intermediul sistemelor închise sterile de unică folosință (tubul seringii cu acul).

Cât de mult este utilizat hCG în timpul sarcinii? Sângele este luat în decurs de 10-15 minute, iar decodificarea, de regulă, este gata în două sau trei zile.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Performanță normală

Indicatorii absoluți ai nivelului de gonadotropină corionică din sânge sunt absenți în timpul sarcinii, dar pentru fiecare termen există o anumită gamă de conținut, care asigură o purtare normală a fătului.

Acesta ar trebui să țină cont de existența unor niveluri diferite de unități de hCG în plasma sanguină (mUI / ml, UI / ml sau ng / ml) sunt diferite și de aceea rezultatele și analiza a normelor adoptate, cauzând o mulțime de probleme în timpul sarcinii.

Este analiza normală a hCG la începutul sarcinii la rate: 1- 2 săptămâni - 25-300 mUI / ml (UI / ml), de 2-3 săptămâni -1500-4900. În același timp, se poate considera că, într-un stadiu incipient, este normal să crească hCG cu 35% la fiecare 48 de ore sau 50% la fiecare 72 de ore.

Norma acceptată a analizei hCG în timpul sarcinii în săptămâni de la momentul concepției (în mIU / ml) este:

  • la o perioadă de 3-4 săptămâni - 1110-31500;
  • 4-5 săptămâni - 2600-82400;
  • 5-6 săptămâni - 23000 -150000;
  • 6-7 săptămâni - 27000 - 233000;
  • 9-12 săptămâni - 25700-290000;
  • 13-16 săptămâni - 6170-253000:
  • 17-24 săptămâni - 4700-165000;
  • 25 de săptămâni și mai mult - de la 3640 la 117 000.

Pentru perioada de 11-13 săptămâni, valoarea normală medie în intervalul 50 000-55 000 mIU / ml a fost considerată normă. De asemenea, indicii medii pentru săptămâni (de la 14 la 21) sunt publicați în publicația -  gonadotropină corionică din sânge

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Interpretarea analizei hCG în timpul sarcinii

Nivelul de HCG sub 5 mIU / ml este considerat negativ; un indicator pozitiv, adică atunci când o femeie rămâne gravidă, este de 25 mIU / ml și mai mare. Dacă rezultatul arată 6-24 mIU / ml, este necesar un al doilea test (7-10 zile) pentru confirmarea sarcinii.

Care ar trebui să fie analiza hCG în timpul sarcinii? După cum sa menționat mai sus, nivelul acestui hormon este dinamic și este în continuă creștere, atingând performanțe de vârf în perioada de 9-12 săptămâni, și apoi începe să scadă treptat, după 20 de săptămâni nivelul este stabilizat, dar un hormon produs de placenta continuă până la sfârșitul gestației.

HCG nu trebuie detectat nici în sânge, nici în urină la o săptămână după naștere. Norma HCG la pacienții non-gravidă este de 0-5 mIU / ml; Pentru femeile aflate în postmenopauză, nivelul hCG de până la 14 mIU / ml poate fi considerat normal.

Este important să se monitorizeze creșterea și scăderea nivelurilor hCG. Un test de sânge pentru hCG în sarcină ectopică se efectuează săptămânal pentru a determina nivelul hormonului în dinamică, care se dovedește a fi mai puțin pronunțat decât în timpul sarcinii normale. Citește mai mult -  Sarcina ectopică

O reducere semnificativă a conținutului acestui hormon în sânge observate în cazuri de avort spontan amenințat și dezvoltarea intrauterină, declin rapid în rezultatele analizei arată hCG atunci când a ratat avortul și în cazurile în care fătul moare în perioada de după 9-12 săptămâni. Mai multe informații în articol -  Cum se determină o sarcină înghețată?

Creșterea nivelului este posibilă datorită dezvoltării sarcinii multiple, cu anomalii fetale determinate genetic, diabet zaharat și gestoză la femeile gravide. De asemenea, nivelul hCG poate apărea peste normă atunci când pacienții se confundă cu termenii de concepție. Dar pe baza nivelului de gonadotropină corionică umană din sânge, medicul poate evalua corect vârsta gestațională a fătului.

Pentru a detecta anomalii cromozomiale fetale la făt este ținut  diagnosticul prenatal de boli congenitale :  analiza cu ultrasunete pe proteină-A din plasma sanguină (PAPP-A), analiza nivelului de estriol liber, pentru menținerea produs placenta gonadotropa inhibina-A, precum și analize ale hCG și AFP în timpul sarcinii (la o perioadă de 14-25 săptămâni). Ce este ACE și ceea ce este analiza, detaliată cm -.  O analiză a alfa-fetoproteinei în timpul sarcinii

Creșterea normală a hCG este un indicator al unei sarcini viabile. Ca obstetricieni să spunem că timpul petrecut cu analiza sarcinii hCG este importantă, pentru că mai devreme o femeie află că ea este însărcinată, cu atât mai repede se poate schimba orice obiceiuri care ar putea ea și copilul ei nenăscut rău.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.