^
A
A
A

Ectopic sarcinii

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

La o sarcină obișnuită, oul fertilizat se mișcă pe un tub uterin în direcția unui uter, unde este atașat de un perete și începe să crească. Dar, în cazul unei condiții cum ar fi o sarcină ectopică, un ovul fertilizat nu intră în uter, ci începe să crească în altă parte, adesea în tubul uterin. Prin urmare, o astfel de sarcină este numită adesea ectopică tubală.

În cazuri rare, oul este atașat la ovar, mușchii cavității abdominale sau în canalul cervical. Pentru a salva un făt cu o astfel de sarcină este imposibilă. Dacă oul începe să crească în tubul uterin, tubul poate fi deteriorat sau rupt, care este plin de sângerări severe, ceea ce poate duce la moarte. Dacă ați fost diagnosticată cu o sarcină ectopică, trebuie să o întrerupeți imediat înainte de apariția complicațiilor.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Epidemiologie

Prevalența sarcinii ectopice în Statele Unite a crescut de mai mult de 4 ori și în prezent este de 20 de cazuri la 1000 de sarcini.

Ectopic sarcinii în SUA - cauza de 10% din decesele femeilor asociate cu sarcina. Cele mai multe decese sunt asociate cu sângerare și pot fi prevenite.

În ultimul deceniu, a existat o tendință clară de creștere a frecvenței sarcinii ectopice. Acest fapt poate fi dat o explicație dublă. Pe de o parte, prevalența proceselor inflamatorii ale organelor genitale interne este în continuă creștere; numărul de intervenții chirurgicale pe trompele uterine, care se desfășoară în scopul reglementării fertilității, este în creștere; numărul femeilor care utilizează metode contraceptive intrauterine și hormonale este în creștere; Inductorii ovulației sunt din ce în ce mai bine introduse în practica tratamentului infertilității. Pe de altă parte, în ultimii ani, capacitățile de diagnosticare s-au îmbunătățit, permițând detectarea sarcinii ectopice nedeteriorate și chiar regresive.

În prezent, sarcina ectopică apare de la 0,8 la 2,4 cazuri la 100 de femei care au fost date de naștere. În 4-10% din cazuri se repetă.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Cauze sarcina ectopică

Sarcina ectopică apare adesea ca urmare a deteriorării trompelor uterine. Oul fertilizat nu poate ajunge la uter și, prin urmare, este obligat să se atașeze la peretele tubului.

Provocatorii sarcinii ectopice:

 • Fumatul (cu cât fumați mai mult, cu atât este mai mare riscul de sarcină ectopică).
 • Inflamația organelor pelvine (rezultatul chlamidiei sau gonoreei), care au dus la formarea țesutului cicatricial în tuburile uterine.
 • Endometrioza, care duce la formarea de țesut cicatricial în tuburile uterine.
 • Expunerea înainte de naștere la estrogenul sintetic (dietilstilbestrol).
 • Sarcina ectopică anterioară în tuburile uterine.

Unele intervenții medicale pot crește riscul de sarcină ectopică:

 • Operațiunile pe tuburile uterine în organele pelvine (pipetare) sau pentru îndepărtarea țesutului cicatrician.
 • Tratamentul infertilității.

Sarcina ectopică este asociată cu administrarea de medicamente pentru a ovula mai multe ouă. Oamenii de știință încă nu știu ce cauzează sarcina ectopică - luând hormoni sau dăunând trompele uterine.

Dacă sunteți gravidă și vă este frică de o sarcină ectopică, trebuie să fiți examinată cu atenție. Medicii nu sunt întotdeauna de acord cu privire la factorii de risc pentru sarcina ectopică, dar un lucru este sigur - riscul crește după antecedentele sarcinii ectopice, operația pe trompele uterine sau sarcina cu un dispozitiv intrauterin.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Patogeneza

Implantarea ovulului fetal în afara cavității uterine poate să apară din cauza întreruperii funcției de transport a tubului uterin, precum și din cauza modificărilor proprietăților ouălui fetal în sine. Sunt posibile combinații ale celor doi factori cauzali în dezvoltarea sarcinii ectopice.

Fertilizarea ovulului cu spermatozoidul în condiții normale are loc în partea fimbrială a ampulei tubului uterin. Peristaltică Due, pendul și mișcări de conducte turbulente, precum și din cauza pâlpâire mucociliar endosalpinksa Mace ovum după 3-4 zile ajunge la uter, unde blastocist în decurs de 2-4 zile, poate fi în stare .Free. Apoi, după ce a pierdut o coajă strălucitoare, blastocistul este scufundat în endometru. Astfel, implantarea se efectuează în ziua 20-21 a ciclului menstrual de 4 săptămâni. Perturbarea funcției de transport a tuburilor uterine sau dezvoltarea accelerată a blastocistului poate duce la implantarea oului fetal proximal cavității uterine.

Practica arată că încălcarea funcției țevii este cel mai des asociată cu procesele inflamatorii de orice etiologie. Rolul predominant jucat de infecție nespecifică, răspândirea care contribuie la avort, contracepție intrauterină, viutrimatochnye interventie de diagnostic, desigur complicată de naștere și perioada postpartum, transferat apendicita. În ultimii ani, a fost identificată o incidență ridicată a infecției cu chlamydii a femeilor care au operat pentru sarcină ectopică. Împreună cu natura inflamatorie a structurii și funcției trompelor uterine, rolul endometriozei este extrem de important.

Importanța intervențiilor chirurgicale asupra trompelor uterine în structura factorilor cauzali care conduc la apariția unei sarcini ectopice este în continuă creștere. Chiar și introducerea microchirurgiei nu exclude un astfel de pericol.

Activitatea contractilă a tubului este strâns legată de natura stării hormonale a organismului. Fundalul hormonal nefavorabil la femei poate fi cauzat de o încălcare a reglementării ciclului menstrual de orice natură, vârstă și utilizarea de medicamente hormonale exogene care contribuie la încălcarea sau la inducerea ovulației.

Inadecvarea implantare blastocist de localizare fiziologică asociată cu bioactivitatea excesivă a ouălor, ceea ce duce la formarea accelerată a trofoblast și nidația posibile fără a ajunge la uter. Este aproape imposibil să aflăm motivul pentru o dezvoltare rapidă a blastocistului.

Violarea transportului ovulului, în unele cazuri, pot fi explicate prin particularitățile calea sa, cum ar fi migrarea ou exterior după intervenția chirurgicală asupra fanere: oul unui singur ovar prin cavitatea abdominală ajunge într-o latură opusă singură țeavă. Cazurile de migrare transperitoneală a spermatozoizilor sunt descrise pentru unele malformații ale organelor genitale interne.

În ultimii ani, s-au raportat cazuri de sarcină tubală după fertilizarea extracorporală și transplantul blastocistului în uter.

În tubul, ovarul, cavitatea abdominală și chiar în cornul embrionar al uterului, nu există nicio mucoasă și submucoasă special dezvoltate, care este caracteristică sarcinii fiziologice. Sarcina ectopică progresivă se întinde pe făt, iar villusul corionului distruge țesutul subiacente, inclusiv vasele de sânge. În funcție de localizarea sarcinii, acest proces poate să apară mai rapid sau mai lent, însoțit de sângerări mai mari sau mai mici.

În cazul în care ovulului este dezvoltat în secțiunea tub istmic, în cazul în care înălțimea falduri ale mucoasei este mic, există o așa-numită bazotropny (principal) vilozități post-corionica, care distrug rapid mucoase straturile, musculare și seroase ale tubului, iar după 4-6 săptămâni, acest lucru duce la perforare pereți cu distrugerea vaselor de sânge, puternic dezvoltate în legătură cu sarcina. Aceasta se produce avortul tip decalaj exterior plodovmestilshtsa, t. E. Gap țeavă gravidă, care este însoțită de o sângerare masivă în cavitatea abdominală. Același mecanism de avort, localizat în departamentul interstițial al tubului, este același. Cu toate acestea, având în vedere stratul considerabil de mușchi care înconjoară acest segment al tubului, durata sarcinii poate fi mai lungă (până la 10-12 săptămâni sau mai mult). Pierderea de sânge datorată aprovizionării extrem de dezvoltate a sângelui din această zonă în timpul ruperii fătului, de regulă, este masivă.

Integritatea marginii mezenterice a tubului este extrem de rară. În acest caz, oul fetal și sângele sângerare se află între frunzele ligamentului larg. Cazurile cazuetice sunt descrise atunci când ouăle fetale nu au murit, dar au continuat să se dezvolte interconectate până la perioade semnificative.

Când ampullar Localizarea sarcinii ectopice este posibila implantarea ovulului în endosalpingsa ori (kolyumnarnoe sau akrotropnoe, atașament). În acest caz, creșterea vilozitatilor corionice poate fi îndreptată spre lumenul tubului, care, în 4-8 săptămâni după nidația, este însoțită de încălcarea plodovmestilischa capsulei interne, iar acest lucru la rândul său, duce la o sângerare mică sau moderată. țeavă de mișcare Anastaltic poate expulza treptat ovulului exfoliat în cavitatea abdominală: Pipe avortul are loc. Atunci când partea fimbrială a tubului este închisă, sângele care se scurge în lumenul tubului conduce la formarea de hematosalping. Când flaconul este deschis, sângele, care iese din tub și se pliază în zona pâlniei sale, poate forma un hematom peritubar. Duplica mai abundent sângerare duce la acumularea de sânge în punga recto uterin și formarea așa-numitului hematom zamatochnoy, delimitat de cavitatea abdominală a unei capsule fibroase cu bucle cositorite intestinale și a glandei.

In cazuri extrem de rare, ovulul fertilizată, radiați din tub, nu moare și atașat la peritoneul parietal sau organele viscerale abdominale (cel mai adesea la adânciturile rectouterine peritoneu). Se dezvoltă sarcină abdominală secundară, care poate exista la momente diferite, până la un termen complet. Chiar mai rar, oul fetal poate fi implantat în cavitatea abdominală în primul rând.

Sarcina ovariană rar există pentru o lungă perioadă de timp. De obicei, există o ruptură externă a embrionului, însoțită de sângerări semnificative. În cazul în care sarcina se dezvoltă pe suprafața ovarului, un rezultat similar apare mai devreme. În cazul localizării intra-foliculare, întreruperea are loc mai târziu.

Gâtul gâtului este o formă rară, dar potențial severă de sarcină ectopică datorită riscului crescut de sângerare. O sarcină nazală este, de obicei, tratată cu metotrexat.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Simptome sarcina ectopică

În primele câteva săptămâni, sarcina ectopică determină aceleași simptome ca de obicei: absența ciclului menstrual, oboseală, greață și sensibilitate la glandele mamare.

Principalele semne ale sarcinii ectopice:

 • Durerea din zona organelor pelvine sau cavității abdominale, care poate fi acută unilaterală, dar eventual răspândită în întreaga cavitate abdominală. Durerea este agravată de mișcare sau tensiune.
 • Sângerarea vaginală.

Dacă credeți că sunteți gravidă și observați simptomele de mai sus, căutați imediat ajutor medical.

Primele săptămâni de sarcină ectopică nu diferă de sarcina obișnuită. În această perioadă, se observă următoarele:

 • Lipsa ciclului menstrual.
 • Durerea toracică.
 • Oboseala.
 • Greață.
 • Frecvența urinării.

Dar dacă sarcina ectopică continuă să se dezvolte, apar și alte simptome, printre care:

 • Durerea în regiunea pelviană sau abdominală (de obicei 6-8 săptămâni după terminarea ciclului menstrual). Durerea crește cu mișcarea sau tensiunea, este acută, unilaterală, în cele din urmă se răspândește în întreaga cavitate abdominală.
 • Sângerări vaginale moderate sau severe.
 • Senzații dureroase în timpul actului sexual sau examinării fizice de către un medic.
 • Durerea în zona umărului ca urmare a sângerării în zona abdominală sub stimularea diafragmei.

Simptomele sarcinii ectopice precoce și avortul spontan sunt adesea identice.

De obicei, la începutul sarcinii, un ovul fertilizat se deplasează de-a lungul tubului uterin spre uter, unde este atașat de perete și începe să se dezvolte. Dar în 2% din cazurile diagnosticate de sarcină, un ou fertilizat se oprește în afara uterului și apare o sarcină ectopică.

În timpul sarcinii ectopice, fătul nu se poate dezvolta pentru o lungă perioadă de timp, dar ajunge la o dimensiune care duce la ruperea tubului și la sângerare, care este plină de rezultate fatale pentru mamă. O femeie care are simptome de sarcină ectopică necesită asistență medicală imediată. În majoritatea cazurilor de sarcină ectopică, un ou fertilizat este atașat la tubul uterin. În cazuri rare:

 • Celulele ouă sunt atașate și încep să crească în ovar, în canalul cervical sau în cavitatea abdominală (excluzând organele sistemului reproducător).
 • Una sau mai multe ouă se dezvoltă în uter, în timp ce paralel cu celălalt ou (sau mai multe) cresc în tubul uterin, în canalul cervical sau în cavitatea abdominală.
 • În cazuri foarte rare, oul începe să se dezvolte în cavitatea abdominală după îndepărtarea uterului (histerectomie).

Când să solicitați ajutor unui medic?

Dacă așteptați un copil, observați cu atenție simptomele care pot indica o sarcină ectopică, mai ales dacă sunteți predispus la aceasta.

Cu sângerare vaginală și durere acută în cavitatea abdominală (înainte sau după diagnosticarea sarcinii sau în timpul tratamentului unei sarcini ectopice):

 • cereți o ambulanță;
 • du-te la culcare și odihnă;
 • Nu efectuați mișcări bruște până când medicul nu evaluează starea de sănătate.

În cazul unei dureri minore permanente în cavitatea abdominală, luați legătura cu medicul dumneavoastră.

trusted-source[28]

Vizionarea

A observa mijloacele de a aștepta un pic și de a vedea dacă starea se îmbunătățește. Dar, cu o sarcină ectopică din cauza riscului unui rezultat letal, stați acasă și așteptați un miracol. Imediat apelați o ambulanță la primul semn de sarcină ectopică.

Specialiști de contactat

 • ginecolog
 • medicul de familie
 • medic de urgenta

În cazul diagnosticării unei sarcini ectopice, tratamentul este efectuat de către un ginecolog.

Formulare

Prin localizare
Cu fluxul
tubulare (ampulară, ismică, interstițială); ovarian; abdominale; gât-peresheechnaya progresivă; tuberculoza; ruptura tubului uterin; au stat

Spre deosebire de ICD-10 din literatura internă, sarcina tubală este împărțită în:

 • ampullar;
 • istmica;
 • intersticial'nuû.

Sarcina interstițială a tubului este puțin mai mică decât 1% din sarcina ectopică. Pacienții cu sarcină interstițială în sânge în majoritatea cazurilor se adresează unui medic mai târziu decât cu un ampular sau cu un ismalt. Frecvența sarcinii în colțul uterin crește la 27% la pacienții care au antecedente de salpingoectomie și FIV și PE. Cu sarcină interstițială tubală, majoritatea deceselor datorate sarcinii ectopice sunt asociate, deoarece este adesea complicată de ruptura uterină.

Sarcina ovariană este împărțită în:

 • dezvoltarea pe suprafața ovarului;
 • dezvoltarea intrafollikulyarno.

Sarcina abdominala este impartita in:

 • primar (apare inițial implantarea în cavitatea abdominală);
 • secundar.

În funcție de locația implantarea ovulului sarcină ectopică este subdivizat în tub, ovarian, situat într-un corn rudimentar al uterului, si abdominale. Dintre toate cazurile de sarcină tubară, în funcție de locul fătului, se disting ampular, ismmic și interstițial. Sarcina ovariană poate fi observată în două versiuni: dezvoltarea pe suprafața ovarului și în interiorul foliculului. Sarcina ectopica abdominala este împărțită într-un primar (implantare inițială are loc la peritoneul parietal, epiploon sau orice intervenție chirurgicală abdominală) și secundar (ovulului atașare în cavitatea abdominală după expulzarea sa din trompele uterine). Sarcina extrauterină într-un corn uterin rudimentar, strict vorbind, ar trebui să se refere la o varietate de sarcină ectopică uterin, dar mai ales cursul clinic încurajat să vadă această locație în grupul proximale de variante ale unei sarcini extrauterine.

Dintre toate tipurile de sarcină ectopică, este obișnuit să se facă distincția formelor rare și rare. Prima include o localizare amplulă și ismică a sarcinii tubare, care reprezintă 93-98,5% din cazuri. Localizarea ampulară a sarcinii tubare apare oarecum mai frecvent decât ismistul.

Formele rare de sarcină ectopică includ interstițială (0,4-2,1%), ovarian (0,4-1,3%), abdominal (0,1-0,9%). Cu atât mai rar apare o sarcină ectopică care se dezvoltă în cornul rudimentar al uterului (0,1-0,9%), în tubul uterin suplimentar. Prin cazuistica includ foarte rare cazuri de sarcini multiple, cu localizare diversă: combinarea uterină și trompelor, țeavă duplex și alte combinații de localizare ectopică a ouălor fetale.

Localizarea fetusului ectopic este strâns legată de caracteristicile cursului clinic al bolii, printre care se disting formele progresive și perturbate. Încălcarea sarcinii se poate datora tipului de plodovmestilischa decalaj extern: ruptura ovariana de corn rudimentar uterin, departamentul interstițial al trompei uterine, de multe ori - departamentul istmic, rar - ampullar. A doua opțiune de încetare a sarcinii este ruptura internă a fătului sau avortul tubal. Prin acest tip cel mai adesea există o încălcare a sarcinii, situată în secțiunea ampulară a tubului. În ultimii ani, în legătură cu îmbunătățirea capacităților de diagnosticare, a apărut o tendință de a izola forma regresivă a sarcinii ectopice.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Sarcina abdominală (abdominală)

Acestea se referă la forme rare de sarcină ectopică (0,3-0,4%). Localizarea sarcinii abdominale este diferită: omentum, ficat, ligamente sacro-uterine, depresie rectum-uterină. Acesta poate fi primar (implantare apare în cavitatea abdominală) și secundar (inițial se produce implantarea în țeavă, apoi țeava din cauza avortului ou fertilizat este expulzat din țeavă și implantat în secundar cavitatea abdominală). Diferența este pur teoretică, iar implantarea inițială poate fi stabilită numai prin examinare histologică, deoarece până în momentul operației, tubul este deja macroscopic nemodificat.

Sarcina abdominală, atât primară cât și secundară, este extrem de rară. Evoluția sarcinii primare nu este aproape diagnosticată; întreruperea acesteia dă o imagine a sarcinii trompelor afectate.

Sarcina abdominală secundară apare după avortul tubular sau ruptura tubului, extrem de rar după ruptura uterină. Sarcina abdominală poate fi uzată la perioade lungi, ceea ce reprezintă o amenințare gravă la adresa vieții unei femei, fătul fiind rareori viabil. Mai mult de jumătate din fructe prezintă defecte de dezvoltare.

Sarcina abdominală secundară poate fi suspectată la femeile care au avut episoade precoce de durere la nivelul abdomenului inferior, însoțite de descărcări sangeroase mici din vagin. Tulburări tipice ale unei femei privind mișcările dureroase ale fătului. Atunci când o examinare externă a pacientului poate identifica poziția greșită a fătului. Simți clar părțile sale mici. Nu există contracții la nivelul fătului, care sunt de obicei determinate prin palpare. În cazul unui examen intern, atenția trebuie acordată deplasării cervixului în sus și lateral. În unele cazuri, este posibilă palparea uterului separat de placa fetală. Scanarea cu ultrasunete arată absența peretelui uterin în jurul vezicii fetale.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Sarcina ovariană

Una dintre formele rare de sarcină ectopică, frecvența acesteia fiind de 0,1-0,7%. Există două forme ale acestei sarcini: intrafoliculare și epihoforice. În cazul unei forme intrafoliculare, fertilizarea și implantarea apar în folicul, cu epioporeal - pe suprafața ovarului.

Sarcina gatului

Frecvența variază de la 1 la 2400 la 1 la 50 000 de sarcini. Se crede că riscul apariției sale crește înainte de un avort sau o cezariana, sindromul Asherman, utilizarea mamei in timpul sarcinii, dietilstilbestrol, fibromul uterin, fertilizarea in vitro și transferul de embrioni. Semnele ultrasunete ale sarcinii cervicale:

 • absența unui ou fetal în uter sau a unui ou fetal fals;
 • hipersecția endometrului (țesut decidual);
 • heterogenitatea miometrului;
 • uterul sub formă de clepsidră;
 • dilatarea canalului cervical;
 • ovulul fetal în canalul cervical;
 • țesutul placentar în canalul cervical;
 • gâtul interior închis.

După confirmarea diagnosticului determinat de grupa de sange si Rh factor, stabili cateter venos, obține consimțământul scris al pacientului pentru a efectua o histerectomie, dacă este necesar. Toate acestea sunt cauzate de un risc ridicat de sângerare masivă. Există rapoarte de eficacitate în timpul sarcinii cervicale a utilizării intra-amniotice și sistemice a metotrexatului. Diagnosticul sarcinii de col uterin prezintă adesea numai în timpul dilatare și chiuretaj a presupusei avorturi în cursul sau avort incomplet, care a început la sângerare abundentă. Pentru a opri sângerarea, în funcție de intensitatea acestuia este utilizat întinsă vagin tamponada, Needling bolta vaginale lateral, impunerea unei suduri circulare pe colul uterin, introducerea canalului de col uterin cateter Foley si umflarea manșetei. Se utilizează, de asemenea, embolizarea vaselor hemoragice, ligarea arterelor uterine sau iliace interne. Cu ineficiența tuturor acestor măsuri, uterul este extirpat.

Sarcina în cornul rudimentar al uterului

Întâlniți în 0,1-0,9% din cazuri. Anatomic, această sarcină poate fi atribuită uterului, dar datorită faptului că, în majoritatea cazurilor, cornul rudimentar nu are nici o comunicare cu vaginul, clinic astfel de sarcină are loc ca ectopică.

Sarcina corn rudimentar fiind insuficient dezvoltat stratul muscular și mucoasa defect are loc în următoarele condiții: cavitatea comunică cu o fază a mucoasei descuamare tubare corn nu are loc și, prin urmare, nu există nici o hematometra formarea prevenind implantarea ovulului. Mecanismul de penetrare în cavitatea cornul rudimentar blastocist, aparent asociată cu spermă migrației transperntonealnon sau ou.

Evoluția sarcinii este diagnosticată extrem de rar. Se poate suspecta pe baza datelor neobișnuite ale examenului ginecologic intern: uterul extins (cu o perioadă de mai mult de 8 săptămâni inconsistent cu perioada de întârziere a menstruației) este deviat în lateral; din partea opusă, formarea tumorală, fără durere, a unei consistențe sofiste este asociată cu uterul cu un pedicel gros. Un ajutor neprețuit este oferit prin ultrasunete sau laparoscopie.

Încălcarea sarcinii apare ca o ruptură externă a fătului, este însoțită de sângerări grave și necesită o intervenție chirurgicală urgentă. Volumul operației în cazuri tipice este îndepărtarea cornului rudimentar împreună cu tubul uterin adiacent.

Sarcina intraligamentară

Este de 1 pentru 300 de cazuri de sarcină ectopică. Se produce, de obicei, din nou, când tubul uterin se rupe la marginea mesenterică și pătrunde în oul fetal între frunzele ligamentului larg. Sarcina intraligamentară este posibilă și cu o fistula care conectează cavitatea uterină și parametrii. Placenta poate fi localizată pe uter, vezică sau pe peretele pelvian. Dacă nu puteți elimina placenta, lăsați-o. Există rapoarte privind livrarea cu succes a sarcinilor intraligamentare pe termen lung.

Variante rare de sarcină ectopică

Combinație de sarcină uterină și ectopică

Frecventa, potrivit diferitor autori, este de la 1 la 100 la 1 la 30.000 de sarcini. Este mai mare după inducerea ovulației. După identificarea unui ovul fetal în uter, ultrasunetele nu acordă adesea atenție celui de-al doilea ou fetal. Rezultatele unui studiu multiplu al nivelului de beta-subunitate al CGT nu diferă de cele din sarcina normală. În majoritatea cazurilor, se efectuează o operație pentru o sarcină ectopică, iar sarcina uterină nu este întreruptă. Este, de asemenea, posibilă introducerea în oul fetal situat în tubul uterin, clorura de potasiu (cu laparoscopie sau prin bolta vaginală laterală). Metotrexatul nu este utilizat.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Sarcina ectopică multiplă

Apare chiar mai rar decât o combinație de sarcină uterină și ectopică. Există numeroase variante ale numărului și locației ouălor fetale. Sunt descrise aproximativ 250 de cazuri de sarcină ectopică a gemenilor. În majoritatea cazurilor, acestea sunt sarcini tubulare ampulari sau ismice, dar sunt descrise și sarcini ovare, interstițiale tubare și abdominale. Sarcinile ectopice ale gemenilor și tripletelor sunt posibile după rezecția tubului uterin și a EP. Tratamentul este același ca la sarcina unică.

Sarcina dupa histerectomie

Cel mai rar tip de sarcină ectopică este sarcina după extirparea uterină vaginală sau abdominală. Implantarea embrionului în trompa uterină are loc cu puțin înainte sau în prima zi după operație. Ectopic sarcinii este posibil în orice moment după o intervenție chirurgicală, dacă există o comunicare a cavității abdominale cu ciocul de col uterin sau vagin.

Sarcina ectopică cronică

Aceasta este o condiție în care un ovul fetal după moarte nu este pe deplin organizat, iar virile corionice viabile rămân în tubul uterin. Sarcina ectopică cronică apare în cazurile în care tratamentul, din anumite motive, nu a fost efectuat. Naresul corionic provoacă hemoragii repetate în peretele tubului uterin, se întinde treptat, dar de obicei nu este rupt. În sarcina ectopică cronică, 86% dintre pacienți notează durerea în abdomenul inferior, 68% - sângerare din tractul genital. În același timp, ambele simptome sunt observate la 58% dintre femei. La 90% dintre pacienți, menstruația este absentă timp de 5-16 săptămâni (o medie de 9,6 săptămâni), aproape toate determină formarea volumului în pelvisul mic. Ocazional, sarcina ectopică cronică este comprimarea ureterelor sau a obstrucției intestinale. Metoda cea mai informativă pentru diagnosticarea sarcinii ectopice cronice este ultrasunetele. Concentrația subunității beta a CGT în ser este scăzută sau normală. Este indicată salpingectomia. Inflamația aseptică concomitentă duce la procesul adeziv, în legătură cu aceasta, împreună cu tubul uterin, este adesea necesar să se îndepărteze ovarul.

trusted-source[58], [59], [60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67]

Recuperarea spontană

În unele cazuri, o sarcină ectopică încetează să se dezvolte și un ovul fetal dispare treptat sau apare un avort tubular complet. Tratamentul chirurgical nu este necesar. Frecvența unui astfel de rezultat al unei sarcini ectopice și a condițiilor predispuse la aceasta nu sunt cunoscute. De asemenea, este imposibil să estimăm prognoza. Conținutul subunității β a CGT nu poate servi drept ghid.

Sarcina ectopică persistentă

Observați după operațiile de conservare a organelor pe trompele uterine (salpingophotomia și avortul tubular artificial). Din punct de vedere histologic, embrionul este de obicei absent, iar villusul corionic se găsește în cochilia musculară. Implantarea apare medială din cicatrice pe tubul uterin. Este posibilă implantarea vililor corionici în cavitatea abdominală. Recent, frecvența sarcinii ectopice persistente a crescut. Acest lucru se explică prin răspândirea largă a operațiilor de conservare a organelor pe tuburile uterine. În mod caracteristic, nu există o reducere a subunității beta a HGT după o intervenție chirurgicală. Se recomandă determinarea subunității beta a CGT sau a progesteronului în a 6-a zi după operație și apoi la fiecare 3 zile. Riscul de sarcină ectopică persistentă depinde de tipul de operație, concentrația inițială a subunității beta a HGT, vârsta gestațională și mărimea ovulului fetal. Întârzierea menstruației de mai puțin de 3 săptămâni și diametrul oului fetal este mai mică de 2 cm crește riscul de sarcină ectopică persistentă. Atunci când sarcina ectopică persistentă este efectuată ca o intervenție chirurgicală (salpingus repetat sau, mai des, salpingectomie) și tratamentul conservator (utilizarea metotrexatului). Mulți autori preferă tratamentul conservator, deoarece vilele corionice pot fi găsite nu numai în tubul uterin și, prin urmare, ele nu sunt întotdeauna determinate în timpul reoperării. Dacă sunt indicate tulburări hemodinamice, este indicată intervenția chirurgicală.

Complicații și consecințe

Sarcina ectopică poate sparge tubul uterin, ceea ce reduce șansele de urmărire.

Este necesar să se diagnosticheze sarcina ectopică într-un stadiu incipient pentru siguranța unei femei și pentru a preveni sângerarea severă. Sarcina ectopică perforată necesită o intervenție chirurgicală imediată pentru a opri sângerarea severă a cavității abdominale. Tubul vezicular tăiat este îndepărtat complet sau parțial.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Diagnostice sarcina ectopică

Dacă bănuiți că sunteți gravidă, cumpărați un test de sarcină sau faceți un test de urină. Pentru a determina o sarcină ectopică, un medic:

 • va face o examinare a organelor pelvine pentru a descoperi dimensiunea uterului și prezența formațiilor în cavitatea abdominală;
 • va desemna un test de sânge pentru a detecta un hormon de sarcină (analiza se repetă după 2 zile). În stadiul incipient al sarcinii, nivelul acestui hormon se dublează la fiecare două zile. Nivelul său scăzut indică o anomalie - o sarcină ectopică.
 • Ecografia prezintă o imagine a organelor interne. Medicul diagnostichează sarcina timp de 6 săptămâni de la ultimul ciclu menstrual.

În cele mai multe cazuri, sarcina ectopică poate fi determinată în procesul de examinare vaginală, ultrasunete și un test de sânge. Cand simptomele unei sarcini ectopice au nevoie de:

 • treceți un examen vaginal, în timpul căruia medicul va determina durerea din zona uterului sau a trompelor uterine, mărind mărimea uterului mai mult decât de obicei;
 • face ultrasunete (transvaginal sau anormal), care oferă o imagine clară a organelor și structura lor în cavitatea abdominală inferioară. Examinarea transvaginală (ultrasunete) este o metodă mai sigură de diagnosticare a sarcinii, care poate fi determinată la 6 săptămâni după ultimul ciclu menstrual. În cazul unei sarcini ectopice, medicul nu va vedea semne de embrion sau făt în uter, dar un test de sânge va indica un nivel crescut de hormoni.
 • efectuați un test de sânge de două sau mai multe ori pentru a determina nivelul hormonilor (gonadotropina corionică umană) cu un interval de 48 de ore. În primele săptămâni de sarcină normală, nivelul acestui hormon se dublează la fiecare două zile. Scăderea sau creșterea ușoară a nivelului indică o sarcină ectopică sau un avort spontan. Dacă nivelul acestui hormon este prea scăzut, trebuie să faceți teste suplimentare pentru a identifica cauza.

Uneori este efectuată o laparoscopie pentru a determina o sarcină ectopică, care poate fi văzută și întreruptă în săptămâna 5. Dar nu este folosit frecvent, deoarece ultrasunetele și testele de sânge oferă rezultate precise.

Principalele reclamații ale pacienților cu sarcină ectopică:

 • întârzierea în menstruație (73%);
 • sângerări sangvine din tractul genital (71%);
 • durere de altă natură și intensitate (68%);
 • greață;
 • iradierea durerii în regiunea lombară, rect, coapsa interioară;
 • combinarea a trei dintre simptomele de mai sus.

Studii de laborator și instrumentale cu sarcină ectopică

Cele mai informative în diagnosticul sarcinii ectopice: determinarea concentrației subunității β a gonadotropinei corionice (CGT) în sânge, ultrasunete și laparoscopie.

Pentru diagnosticarea precoce, efectuați:

 • ultrasunete transvaginal;
 • determinarea conținutului de subunitate β din CGT în ser.

Combinația de ultrasunete transvaginală și determinarea concentrației subunității beta a CGT face posibilă diagnosticarea sarcinii la 98% dintre pacienți din a treia săptămână de sarcină. Diagnosticarea cu ultrasunete a sarcinii ectopice include măsurarea grosimii endometrului, sonogasterografiei, Doppler color. Sarcina în colțul uterin poate fi suspectată cu asimetrie a uterului, poziția asimetrică a oului fetal, detectată cu ultrasunete.

Principalele criterii pentru diagnosticarea cu ultrasunete a sarcinii ectopice:

 • structuri adnexale heterogene și fluid liber în cavitatea abdominală (26,9%);
 • structuri adderante eterogene fără lichid liber (16%);
 • ectopic situat ou fetal cu un embrion viu (palpitație este) (12,9%);
 • localizarea ectopică a embrionului (fără bătăi de inimă) (6,9%).

Conform rezultatelor ultrasunetelor, există 3 tipuri de imagini echografice ale cavității uterine într-o sarcină ectopică:

 • I - îngroșat de la 11 la 25 mm de endometru fără semne de distrugere;
 • II - uter extins marimea anteroposterior de 10 până la 26 mm, în principal, conținutul lichid, hematometra datorită neuniforma și respinse prin diferite grade gravidarnogo endometru;
 • III - cavitatea uterină este închisă, echo M în forma unei benzi hyperechoice de la 1,6 la 3,2 mm (Kulakov VI, Demidov VN, 1996).

Pentru a clarifica diagnosticul de sarcină tubală, rupt de tipul rupturii interne a embrionului, există numeroase metode suplimentare de investigare. Cele mai informative și moderne sunt următoarele:

 • Determinarea în ser sau urină a gonadotropinei corionice sau a subunității sale beta (gonadotropină beta-corionică).
 • Scanarea cu ultrasunete.
 • Laparoscopie.

În prezent, există multe modalități de determinare a gonadotropinei corionice. Unii dintre ei (de exemplu cei biologici) și-au pierdut rolul de lider. Datorită specificității și sensibilității lor ridicate, se preferă metoda de radioimunoanaliză pentru cuantificarea gonadotropinei B-corionice în serul de sânge. Au fost lăudate metodele imunoenzimatice de detectare a gonadotropinei corionice în urină, precum și alte variante de teste imunologice (capilare, plachete). Astfel de metode serologice binecunoscute pentru determinarea gonadotropinei corionice în urină ca reacție la inhibarea aglutinării eritrocitare sau a sedimentării particulelor de latex sunt eligibile. Toate metodele de laborator pentru diagnosticarea sarcinii sunt foarte specifice: răspunsurile corecte sunt observate de la 92 la 100 % deja din a 9-a până la a 12-a zi după fertilizarea oului. Cu toate acestea, ele stabilesc doar existența unei sarcini fără a preciza localizarea acesteia, astfel încât acestea să poată fi folosite. Realizarea unui diagnostic diferențial cu procesul inflamator în apendice, apoplexia ovariană, endometrioza apendicelor și bolile similare.

Ecografia (ultrasunete) este o metodă neinvazivă utilizată pe scară largă, care, în combinație cu definiția gonadotropinei beta-corionice, poate oferi o precizie ridicată a diagnosticului. Semnele principale ale avortului tubular detectate prin ultrasunete includ absența unui ovul fetal în cavitatea uterină, creșterea apendicelui și prezența lichidului în cavitatea rectal-uterină. Pulsarea inimii embrionare în timpul unei sarcini ectopice este rar înregistrată.

Transvaginal ultrasunete pentru a determina ovulul fertilizat în cavitatea uterină la o concentrație de beta uman gonadotropinei corionice în serul de 1000-1200 UI / L (aproximativ 5 zile de la începutul ultimei perioade menstruale). Folosind ultrasonografia transabdominală, un ou fetal în cavitatea uterină poate fi detectat la o concentrație de gonadotropină beta-corionică în serul de mai mult de 6000 UI / L

Metoda cea mai informativă, care permite efectuarea unui diagnostic diferențial cu o precizie de aproape 100%, este laparoscopia. Evaluarea ridicată a capacităților de diagnosticare a laparoscopiei este oarecum redusă de faptul că această metodă este agresivă, nu poate fi utilizată la toți pacienții, deoarece complicațiile sunt posibile în timpul implementării acesteia.

Contraindicațiile la laparoscopie sunt insuficiență cardiacă și pulmonară; tot felul de șoc, peritonită; obstrucție intestinală; toate afecțiunile și condițiile, însoțite de o încălcare a coagulării sângelui; procesul adeziv în cavitatea abdominală; flatulență; obezitate; prezența bolilor infecțioase. Complicații grave însoțesc rareori laparoscopie. Cele mai frecvente leziuni sunt intestinul mic și gros, omentum, vasele, precum și emfizemul peretelui abdominal, omentului și mediastinului. Prin urmare, până în ziua de astăzi, părerea rămâne că endoscopia ar trebui să fie efectuată ca etapă finală a examinării.

Metoda cunoscută ginecologilor, cum ar fi puncția adânciturii cavității uterine și rectale, efectuată prin fornixul vaginal posterior, nu și-a pierdut semnificația. Obținerea sângelui lichid întunecat cu cheaguri mici confirmă prezența sarcinii tubare. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că absența sângelui în punctuație nu vă permite să faceți o concluzie categorică.

În multe cazuri, examinarea histologică a răzuinței endometriale ajută la diagnosticul diferențial. Absența vilozităților coriale în prezența mucoasei transformare decidual sau alte modificari mai subtile in endometru (inversul structurii mucoasei dupa sarcina violarea încurcăturile epiteliului uterin vaselor spiralate transformare ca fenomen Arias - Stella și „glande ușoare“ Overbeck) prezintă mai des în favoarea sarcina ectopică.

Dificil-to-diagnostica cazuri histerosalpingografie poate fi utilizat cu introducerea agenților de contrast, solubili în apă sau o versiune a acestuia - salpingografie selectiv după canulare tubare anterior în timpul histeroscopia. Penetrarea materialului de contrast între oul fetal și peretele țevii (simptomul de curgere) și impregnarea neuniformă le caracteristic ovum sarcinii tubare.

Evoluția sarcinii tubale, din păcate, este rar diagnosticată. Motivul pentru aceasta este lipsa simptomelor clinice convingătoare. Cu toate acestea, utilizarea metodelor moderne de cercetare face posibilă recunoașterea sarcinii ectopice înainte de a fi întreruptă. Diagnosticul precoce, la rândul său, contribuie la tratamentul adecvat în timp util, păstrând nu numai sănătatea, ci și funcția de reproducere a femeilor.

Sarcina progresivă a tubului există pentru o perioadă scurtă de timp: 4-6 săptămâni, rareori mai lungă. Nu există aproape nici un simptom evident, caracteristic numai pentru o sarcină ectopică progresivă. În caz de întârziere sau neobișnuit pentru pacient lunar pot prezenta semne de inerente fiziologice sau complicate de sarcina intrauterină: disgeuzie, greață, salivație, vărsături, sensibilitate mamară, durere uneori ușoară la nivelul abdomenului inferior, care nu au un caracter specific. Starea generală a pacientului este destul de satisfăcătoare. Examinarea ginecologică în stadiile incipiente ale sarcinii tubali progresive, de obicei, nu dezvăluie date care confirmă diagnosticul. Cianoza și slăbirea membranei mucoase a vaginului și a colului uterin sunt exprimate ușor. Datorită hiperplazia și hipertrofia stratului muscular și ale mucoasei uterine conversie dimensiunile decidua în timpul primelor 6-7 săptămâni de întârziere corespunde perioadei de menstruație. Creșterea în uter, cu toate acestea, nu este însoțită de o schimbare în forma sa, care este în formă de pară, oarecum turtit în direcția anteroposterior. Înmuierea izmutei este slab exprimată. În unele cazuri, este posibilă palparea tubului mărit și detectarea pulsației vaselor prin arcurile laterale. Este mult mai ușor să suspectați o evoluție a sarcinii tubale, dacă durata existenței sale depășește 8 săptămâni. Din acest moment, dimensiunea uterului se situează în spatele duratei așteptate a sarcinii. Posibilitatea de a detecta un tub uterin îngroșat crește.

Toate semnele moi enumerate mai sus o conduce pentru a suspecta sarcina tubară progresivă, în cazul în care sunt găsite la femeile care au avut o sarcină extrauterină în trecut, avortul, curs de apendicita complicate în curs de procese inflamatorii ale apendici, infertilitate, sau de a folosi sterilete sau contraceptive hormonale.

Clarificarea diagnosticului în astfel de cazuri trebuie efectuată numai într-un spital. Planul de examinare a pacientului depinde de disponibilitatea spitalului, de capacitățile sale de laborator și hardware. Varianta optimă a examinării: determinarea obligatorie a gonadotropinei corionice în ser sau scanarea urinei și ultrasunetelor, dacă este necesar - laparoscopie.

Dacă este imposibil să folosiți ultrasunete și laparoscopie, examenul durează mai mult. Realizarea acțiunilor de diagnostic poate fi de două ori, în funcție de atitudinea pacientului față de o posibila sarcină uterină. Confirmarea sarcinii dorite prin orice metodă disponibilă de determinare a gonadotropinei corionice. Medicul efectuează o observație dinamică a pacientului în astfel de timp, ceea ce va permite să se determine locația oului fetal printr-o examinare vaginală obișnuită. Dacă o femeie nu este interesată de sarcină, atunci poate fi efectuată răzuirea cavității uterine și o examinare histologică a țesutului îndepărtat sau a gineterosalpingografiei. Încă o dată, trebuie subliniat faptul că examinarea unui pacient cu progresie suspectată a sarcinii ectopice ar trebui efectuată într-un spital unde o cameră de operație poate fi desfășurată în orice moment pentru a oferi asistență chirurgicală de urgență.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78]

Urmărirea diagnosticului după tratament

La o săptămână după tratamentul sarcinii ectopice, trebuie să verificați de câteva ori nivelul hormonului de sarcină (gonadotropină corionică umană). Dacă nivelul său scade, sarcina ectopică este întreruptă (uneori în primele zile după tratament, nivelul hormonului poate crește, dar apoi, de regulă, scade). În unele cazuri, testele se repetă pentru o perioadă mai lungă de timp (de la săptămâni la luni) până când medicul este mulțumit că nivelul hormonului a scăzut la minimum.

La ce să mă gândesc?

Dacă sunteți gravidă și sunteți în pericol, trebuie să fiți atent monitorizat. Medicii nu sunt întotdeauna de acord cu privire la factorii de risc pentru sarcina ectopica, dar un lucru este clar - crește riscul după istoria sarcinii ectopice, chirurgia trompelor uterine sau sarcina cu un dispozitiv intrauterin simultan.

Testul pentru determinarea sarcinii, care este vândut în farmacii și implică analiza urinei, va indica întotdeauna cu exactitate starea de sarcină, dar nu poate dezvălui patologia, și anume sarcina ectopică. Prin urmare, după ce ați primit un rezultat pozitiv la domiciliu și suspectați o sarcină ectopică, trebuie să consultați un medic care vă va prescrie un test de sânge și un ultrasunete dacă este necesar.

trusted-source[79], [80], [81], [82], [83], [84], [85]

Diagnostic diferentiat

Pentru diagnosticul diferențial al sarcinii uterine nedezvoltate sau discontinue și a sarcinii ectopice, se efectuează răzuirea cavității uterine. În cazul sarcinii ectopice, un țesut decidual fără vierii corionici este descoperit în scrapie, fenomenul Arias-Stella (celule endometriale hiperchromice). Cu sarcină intermitentă uterină în răzuire, există resturi sau părți ale ouălui fetal, elementele corionului.

Sarcina progresivă a tubului este diferențiată cu:

 • sarcina uterină a termenilor precoce;
 • sângerare uterină disfuncțională;
 • inflamația cronică a apendicelor uterine.

Terminarea sarcinii prin tipul de rupere a tubului este diferențiată cu:

 • apoplexia ovariană;
 • perforarea ulcerului la stomac și duoden;
 • rupte ficat și splină;
 • torsiune a tumorii chistului sau ovarian;
 • apendicită acută;
 • pelvioperitonită acută.

Sarcina întreruptă de tipul de ruptură a fertilității interne (avortul tubular) trebuie diferențiată cu:

 • avortul;
 • exacerbarea salinopoorititei cronice;
 • sângerare uterină disfuncțională;
 • torsiunea tumorii ovariene;
 • apoplexia ovariană;
 • apendicită acută.

Cine să contactați?

Tratament sarcina ectopică

Tratamentul include administrarea de medicamente și intervenții chirurgicale. În majoritatea cazurilor, trebuie luate măsuri imediate pentru siguranța femeilor. Produsele medicale sunt prescrise în cazul diagnosticării precoce a acestei anomalii înainte de deteriorarea tubului uterin. Cel mai frecvent pentru întreruperea sarcinii este unul sau două medicamente ale medicamentului Methotrexat. În acest caz nu este necesară intervenția chirurgicală. Dar, pentru siguranță, trebuie să faceți teste de sânge repetate.

Dacă o sarcină ectopică durează mai mult, o opțiune mai sigură este intervenția chirurgicală. Dacă este posibil, laparoscopia (o mică incizie a cavității abdominale), dar într-un caz de urgență, incizia va fi mult mai mare.

În majoritatea cazurilor, sarcina ectopică este întreruptă imediat pentru a evita ruperea tubului uterin și pierderea severă a sângelui. Tratamentul depinde de perioada de diagnosticare a sarcinii și starea generală de sănătate a unei femei. Dacă nu există sângerări în timpul unei sarcini ectopice, o femeie poate alege un mijloc de întrerupere - medicamente sau intervenții chirurgicale. Preparate medicale. Un astfel de medicament ca metotrexatul este utilizat pentru a întrerupe sarcina ectopică. În acest caz, anestezia generală și incizia sunt excluse. Dar produce efecte secundare și necesită un test de sânge timp de câteva săptămâni pentru a se asigura că tratamentul este eficient.

Metotrexatul are un efect pozitiv dacă:

 • nivelul hormonului de sarcină din sânge este sub 5 000;
 • vârsta gestațională - până la 6 săptămâni;
 • embrionul nu are activitate cardiacă.

Intervenție chirurgicală

Dacă o sarcină ectopică cauzează simptome grave, cum ar fi sângerarea și nivelurile ridicate ale unui hormon, ar trebui efectuată o intervenție chirurgicală, deoarece probabilitatea eficacității medicamentelor este redusă la minim, iar ruptura tubului uterin devine evidentă. Dacă este posibil, faceți laparoscopie (o mică incizie a cavității). În cazul ruperii tubului uterin, este necesară o intervenție chirurgicală urgentă.

Uneori este evident că o sarcină ectopică va duce la un avort spontan. Apoi tratamentul nu este necesar. Dar medicul încă insistă asupra testelor de sânge pentru a vă asigura că nivelul hormonului cade.

Uneori o sarcină ectopică nu poate fi vindecată:

 • Dacă nivelul hormonului nu scade și sângerarea nu se oprește după administrarea de metotrixat, trebuie să faceți operația.
 • După operație, puteți lua methotrixate.

Tratamentul operativ al sarcinii ectopice

În cazul sarcinii ectopice, primul lucru este prescris Methotrexat, dar de mai multe ori testele de sânge se fac.

Aceasta a efectuat mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru sarcină extrauterină tubară: salpingostomie (crearea de găuri în tubul de legătură cavitatea uterina cu cavitatea abdominală) sau salpingectomia (îndepărtarea trompei uterine).

Salpingostomia are un efect similar cu cel al metotrexatului, deoarece ambii agenți au aceeași eficacitate și păstrează posibilitatea unei sarcini viitoare.

Operația este o modalitate rapidă de a rezolva problema, dar după aceasta există cicatrici care pot provoca probleme în timpul unei sarcini viitoare. Operațiile asupra tubului uterin dăunează acestuia în funcție de locația și dimensiunea embrionului, precum și de tipul intervenției chirurgicale.

Intervenția chirurgicală este singura modalitate de a întrerupe sarcina ectopică, dacă perioada depășește mai mult de 6 săptămâni sau există sângerări interne.

În orice moment, întreruperea chirurgicală a sarcinii ectopice este cel mai eficient mod. Dacă perioada de gestație este mai mare de 6 săptămâni, în timp ce se observă sângerare, operația este singura modalitate de a rezolva problema. Dacă este posibil, laparoscopia (o mică incizie a cavității), după care procesul de recuperare nu durează mult.

Alegerea intervenției chirurgicale

Întreruperea sarcinii ectopice se efectuează în două moduri, și anume prin salpingostomie și salpingectomie.

 • Salpingostomie. Embrionul este îndepărtat prin extragerea acestuia printr-o mică gaură din tubul uterin, care vindecă singur sau cusăturile sunt suprapuse. O astfel de intervenție chirurgicală se efectuează dacă embrionul este mai mic de 2 cm și este situat la capătul îndepărtat al tubului uterin.
 • Salpingectomia. O parte din tubul uterin este îndepărtată și părți ale acestuia sunt conectate. Această operație se efectuează în cazul unei întinderi a țevilor și a riscului ruperii acesteia.

Ambele intervenții chirurgicale se efectuează prin laparoscopie (o mică incizie) sau o operație de rutină în cavitatea abdominală. Laparoscopia face mai puțină rău, iar procesul de recuperare durează mai repede decât lapotomia (autopsia). Dar, în cazul sarcinii ectopice abdominale sau a unui avort ectopic al unei sarcini ectopice, se efectuează de obicei lapotomie.

La ce să mă gândesc?

Când embrionul se află în tubul uterin nedureros, medicul va depune toate eforturile pentru a termina sarcina fără a deteriora tubul. În cazul unei rupturi a tubului uterin, se efectuează o intervenție chirurgicală de urgență.

trusted-source[86], [87], [88], [89], [90]

Tratamentul sarcinii ectopice la domiciliu

Dacă sunteți un grup cu risc crescut, cumpărați un test de sarcină. Cu un rezultat pozitiv, mergeți la ginecolog, care trebuie să confirme sarcina. Spuneți medicului dumneavoastră despre temerile dvs.

Dacă luați metotrixat pentru a întrerupe o sarcină ectopică, fiți pregătit pentru reacții adverse.

Dacă ați întrerupt sarcina ectopică, nu contează ce săptămână poate dura pentru a plânge pierderea. Adesea, femeile suferă de depresie ca urmare a unei schimbări hormonale acute după terminarea sarcinii. Dacă simptomele depresiei sunt observate pentru o perioadă mai lungă de timp, trebuie să mergeți la o consultare cu un psiholog.

Discutați cu alte femei care au avut aceeași pierdere sau cu prietenii.

Medicatie pentru sarcina ectopica

Medicamentele medicamentoase sunt utilizate numai în stadiile incipiente de diagnosticare a sarcinii ectopice (când embrionul nu a rupt tubul uterin). Produsele medicale produc mai putine daune la nivelul trompelor uterine decat la interventii chirurgicale.

Aceștia sunt numiți în stadii incipiente de diagnosticare a sarcinii ectopice în absența sângerării și, de asemenea, atunci când:

 • nivelul hormonal este mai mic de 5.000;
 • nu a trecut mai mult de 6 săptămâni după ultimul ciclu menstrual;
 • embrionul nu are încă un ritm cardiac.

În cazul unei perioade de gestație mai mare de 6 săptămâni, se efectuează o procedură chirurgicală, care este considerată o metodă mai sigură și mai corectă de a întrerupe sarcina.

La ce să mă gândesc?

Methotrixatul este prescris pentru sarcina ectopică precoce, dar dacă perioada depășește 6 săptămâni, operația este considerată mai sigură și modalitatea corectă de ao întrerupe.

În același timp, trebuie să faceți mai multe teste de sânge pentru a vă asigura că nivelul hormonului scade.

Metotrexatul poate provoca reacții adverse neplăcute, de exemplu, greață, stomac deranjat sau diaree. Potrivit statisticilor, una din patru femei suferă de dureri abdominale în timp ce crește doza acestui medicament pentru a obține o eficacitate mai mare. Durerea poate fi rezultatul progresiei fetale în tubul uterin sau al unui efect negativ al medicamentului asupra organismului.

Metotrexat sau chirurgie?

Dacă o sarcină ectopică este diagnosticată într-un stadiu incipient și nu provoacă o ruptură a tubului uterin, este permisă utilizarea metotrexatului. În același timp, nu este nevoie să efectuați o operație, răul este minim, iar o femeie poate rămâne gravidă din nou. Dacă nu intenționați să aveți un alt copil în viitor, intervenția chirurgicală este cea mai bună opțiune, deoarece rezultatul va fi mai rapid și riscul de sângerare va fi redus la minim.

Alte tipuri de tratament

Sarcina ectopică reprezintă o amenințare la adresa vieții unei femei, deci se iau măsuri imediate pentru ao întrerupe. În acest scop, se efectuează intervenția chirurgicală, se administrează anumite medicamente și se efectuează teste de sânge. Nu există altă cale de a trata această afecțiune, deoarece există riscul de sângerare severă și deces.

Profilaxie

Dacă fumați, trebuie să renunțați la acest obicei dăunător, deoarece fumătorii sunt mai predispuși la anomalii ale sarcinii și cu cât fumați mai mult, cu atât este mai mare riscul de sarcină ectopică.

Sexul protejat (de exemplu, utilizarea unui prezervativ) - prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, și, prin urmare, organe inflamatorii pelvine, care conduc la formarea de tesut cicatrice in trompelor uterine, care este o cauza sarcinii extrauterine.

Pentru a preveni sarcina ectopică este imposibilă, dar diagnosticul în timp util (la început) va ajuta la evitarea complicațiilor care pot duce la deces. Femeile care sunt expuse riscului trebuie examinate la începutul sarcinii.

trusted-source[91], [92], [93], [94], [95], [96]

Prognoză

O femeie întâmpină întotdeauna o sarcină dificilă. Pentru o vreme puteți chiar să ardeți și să câștigați sprijinul familiei și al prietenilor în această perioadă dificilă. Uneori există depresie. Dacă se observă mai mult de două săptămâni, consultați un medic. Adesea, femeile sunt îngrijorate în legătură cu modul în care va reuși din nou să rămână gravidă. Ectopic sarcinii nu înseamnă că o femeie devine stearpă. Dar un lucru este clar:

 • poate fi dificil de conceput;
 • riscul de sarcină ectopică repetată este suficient de mare.

Când sunteți din nou gravidă, spuneți-i medicului dumneavoastră despre sarcina ectopică anterioară. Testele sanguine regulate în primele săptămâni de sarcină vă vor ajuta să identificați eventualele abateri în stadiu incipient.

Fertilitatea viitoare

Fertilitatea viitoare și posibilitatea de a repeta o sarcină ectopică depind de faptul că intrați într-un grup cu risc crescut. Factori de risc: fumatul, utilizarea tehnologiilor de reproducere asistată și deteriorarea tubului uterin. Dacă aveți un tub uterin unic nedeteriorat, salpingostomia și salpingectomia afectează în mod egal capacitatea dumneavoastră de a rămâne gravidă. Dacă cel de-al doilea tub este deteriorat, medicul recomandă salpingostomia, ceea ce crește șansele de a deveni din nou mamă.

trusted-source[97], [98], [99], [100]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.