^

Modificări ale hCG în sarcina ectopică și valoarea diagnosticului acestora

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

În timpul sarcinii, în organismul femeii apar mai multe modificări. Unele dintre ele sunt vizibile cu ochiul liber, în timp ce altele sunt atât de ascunse, încât pot fi identificate numai prin ultrasunete sau diagnostic de laborator. De exemplu, schimbările în fondul hormonal, care sunt vizibile în special înainte de apariția simptomelor externe care indică încălcări, pot fi determinate numai prin metode de laborator. Astfel, nivelul hCG cu sarcină ectopică va fi semnificativ mai scăzut decât în mod normal, iar cauza nivelurilor crescute ale acestui hormon poate deveni diabet gestational sau patologii cromozomiale ale fătului.

Este modul în care medicii, uneori, în mod accidental dezvăluie accidental patologii grave ale sarcinii deja în stadiile incipiente. Și, deși este dificil de a judeca despre boli specifice, modificări ale nivelurilor hormonale permite timp pentru a suspecta boala și să ia măsurile necesare pentru tratamentul acesteia, și, dacă este necesar, întrerupe sarcina anormală bazată pe simpla analiza a hCG sau AFP.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Cui și când este programată analiza HCG?

Un test de sânge general și o analiză a urinei, care sunt obligatorii pentru femei în diagnosticul sarcinii, inclusiv ectopic, și înregistrarea, pot spune multe despre starea de sănătate a unei mame viitoare. Dar ele nu oferă suficiente informații despre evoluția fătului la diferite perioade de sarcină și localizarea acestuia. Și, la urma urmei, purtarea unui copil este un proces destul de complicat și de lungă durată, fiecare etapă fiind însoțită de anumite modificări ale indicatorilor de laborator, care pot fi urmăriți numai prin teste și teste speciale.

O astfel de analiză specială în timpul sarcinii este studiul nivelurilor de gonadotropină corionică umană (hCG). Ce este hCG? Acesta este un hormon specific, care este practic absent la o persoană sănătoasă în afara perioadei de sarcină. La bărbați, detectarea gonadotropinei corionice în sânge este posibilă numai cu dezvoltarea bolilor oncologice ale sistemului reproducător (teratom / seminom al testiculului). Astfel de neoplasme sunt cele mai des întâlnite la băieți și la tineri. În acest caz, analiza HCG ajută la clarificarea diagnosticului.

O creștere a nivelului de gonadotropină corionică la o femeie cu o probabilitate mare indică debutul sarcinii. Faptul este că pentru producerea acestui hormon neobișnuit este responsabil pentru embrion sau, mai degrabă, cochilie, care asigură nutriție fetală și se numește corion. Prin urmare, hormonul se numește corionic. Mai târziu, când se formează placenta (aproximativ 3-4 luni după sarcină), începe de asemenea să producă hCG, dar într-o cantitate mai mică.

Chorion este plicul exterior al fătului, care susține funcția glandei endocrine temporare (corp galben) de la momentul concepției și formării placentei. Vitamina corpului galben, care produce estrogeni și progesteron, necesară pentru menținerea sarcinii, este conservată tocmai prin dezvoltarea gonadotropinei corionice. Adică, aceste procese sunt interdependente și vizează pregătirea corpului unei femei pentru a purta un copil. Nu este surprinzător faptul că gonadotropina începe să fie produsă de corion aproape din momentul conceperii copilului, de îndată ce sperma tatălui se îmbină cu oul mamei.

Nivelul hormonului de sarcină crește semnificativ de la o zi la alta până la 8-12 săptămâni de sarcină, după care scade treptat, ceea ce se datorează pregătirii organismului pentru naștere. La urma urmei, când se formează placenta în al doilea trimestru de sarcină, toate organele și sistemele principale ale copilului sunt deja formate și încep să funcționeze. Acesta este deja un om mic cu drepturi depline, care se pregătește treptat pentru existența independentă în afara uterului mamei.

Ce este atât de important pentru hCG în timpul sarcinii? Faptul că este datorită lui susține nivelul necesar al tuturor hormonilor din corpul feminin, inclusiv estrogeni și progesteron, ceea ce este foarte important pentru cursul normal al sarcinii. Este clar că devierea nivelului hCG de la indicii normali va indica anumite încălcări.

Care sunt indicațiile pentru analiza hCG:

  • El este prescris femeilor care au o întârziere sau lipsă de menstruație fără alte simptome de sarcină. O creștere a nivelului de gonadotropină corionică va fi o dovadă a concepției care a apărut, altfel aceasta implică unele încălcări ale sistemului reproducător.
  • Cu ajutorul analizei poate fi determinată cu o sarcină foarte devreme la termen, deoarece ridicarea nivelului de hCG în urină a fost sărbătorită timp de 6-8 zile de la conceptie (aceasta este una dintre cele mai rapide metode de determinare a sarcinii), și sânge venos, chiar si timp de 2-3 zile.
  • Studiul este prescris pentru suspectarea unei sarcini multiplane, atunci când doi sau mai mulți embrioni cresc în uter și se maturizează în același timp.
  • Analiza este deosebit de relevant în cazul în care medicul are motive să creadă un avort ectopica sau ratat, care necesită o intervenție chirurgicală imediată și terminarea sarcinii (hCG sarcina ectopica sau opri dezvoltarea fătului în uter va fi abatere de la normă).
  • după un avort spontan sau un avort neprofesionist, există situații în care țesuturile țesuturilor embrionare și placentare nu sunt îndepărtate complet din corp, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătatea femeii. Prezența reziduurilor corionice și a placentei va fi indicată de nivelul ridicat al hCG, produsele la care sunt implicate, în mod normal în absența sarcinii, hCG nu trebuie să depășească 5 UI pe ml de sânge.

Trebuie spus că această analiză este prescrisă astăzi femeilor însărcinate și fără nici o indicație. Această perioadă delicată în viața unei femei are mai multe faze critice: 8, 12-14, 16-18 săptămâni de sarcină. Este în acest moment cu o probabilitate mai mare de scădere a sarcinii sau de alte patologii. În legătură cu aceasta, studiile de screening sunt efectuate special pentru aceste faze critice, ceea ce permite diagnosticarea în timp util a complicațiilor de sarcină.

Creșterea valorilor hCG arată modul în care fătul crește și se dezvoltă. Prin urmare, analiza hCG împreună cu studiul sângelui pe alfa-fetoproteină și estriol este inclusă în complexul diagnosticului prenatal al patologiilor dezvoltării fetale.

La diverse patologii ale sarcinii, analiza asupra hCG poate fi utilizată în dinamică, adică cu un interval de 2 zile. Faptul este că în timpul sarcinii normale în această perioadă există o dublare a gonadotropinei corionice din sânge. În cazul sarcinii ectopice și chiar mai mult atunci când fadingul se estompează, creșterea hCG este mult mai puțin intensă.

Pregătirea și tehnica de analiză

Pentru a determina nivelul gonadotropinei corionice în timpul sarcinii, se folosesc diferite metode de diagnostic de laborator. Varianta cea mai simplă a testului sunt benzi de testare, mecanismul de acțiune al căruia se bazează tocmai pe creșterea nivelului hCG după concepție.

Testul de sarcină poate fi achiziționat la orice farmacie și chiar în supermarket-urile de băcănie. Este o bandă ușoară cu un reactiv aplicat la ea, care schimbă culoarea la contactul cu urina, rezultând o a doua bandă care indică sarcina.

Problema este că după 6-8 zile de la concepție în urină există deja un nivel suficient de gonadotropină pentru diagnosticarea sarcinii. Un alt lucru este că sensibilitatea majorității testelor vă permite să detectați sarcina numai după 2 sau mai multe săptămâni. Cele mai exacte sunt testele cu jet de cerneală și cele digitale, care nu trebuie să fie coborâte într-un recipient cu urină sau urinare pe ele, dar livrate sub un curent proaspăt.

10 secunde de contact a benzii de testare cu urină este suficientă pentru începerea reacției și rezultatul acesteia poate fi văzut după 1-10 minute, în funcție de nivelul hCG. Dar dacă testele obișnuite pentru concentrarea hormonilor și timpul de sarcină pot fi evaluate în principal pe intensitatea culorii benzii manifestate, versiunea electronică a testului va furniza informații într-o versiune digitală.

O astfel de analiză asupra hCG este destul de potrivită pentru determinarea sarcinii, dar poate spune puțin despre calendarul și natura cursului. Ie Testele uzuale pentru hCG cu sarcină ectopică vor fi puțin informative. Ei vor arăta prezența sarcinii în orice caz, dar nivelul gonadotropinei și dinamica creșterii sale pot fi ghicite. Suspiciunea poate părea o culoare insuficient de intensă a celei de-a doua benzi sau absența acesteia în timpul inspecțiilor repetate.

Testul digital în această privință este mai interesant, deoarece vă permite să evaluați concentrația hormonului și, în a doua analiză, evaluați chiar cât de mult crește nivelul hCG într-o anumită perioadă de timp. Astfel de modificări dau un procent mai mare de rezultate reale în primele 2 luni de sarcină, după care sunt posibile astfel de incidente ca rezultat negativ al unui test de sarcină.

În mod similar, urina este analizată pentru gonadotropină corionică în laborator. O femeie însărcinată în acest caz va trebui să transmită o analiză proaspătă a urinei de dimineață. De ce dimineața? Deoarece concentrația gonadotropinei afectează volumul lichidului care se bea. Cu cât mai multă apă pe care o bea o femeie, cu atât este mai mică concentrația hormonului de sarcină, ceea ce va distorsiona rezultatele reale. Cu o zi înainte de efectuarea testului, de asemenea, nu se recomandă să beți o mulțime de fluide, mai ales înainte de a merge la culcare.

În cazul sarcinii ectopice și al altor complicații, cea mai potrivită este efectuarea unui test de sânge pentru hCG. În sânge, gonadotropina este detectată mai repede decât în urină, iar rezultatele testelor de sânge sunt considerate cele mai exacte. Sângele este luat din venă, după care se separă o parte lichidă cu ajutorul unei centrifuge și se adaugă reactivi. Analizorul convertește rezultatele cantitative la digital, care este folosit pentru a diagnostica cursul sarcinii.

Orice analiză are valoare diagnostică, dacă rezultatele sale sunt fiabile, prin urmare, este necesară adesea o pregătire înainte de analiză. În mod ideal, sângele, ca urina, trebuie luat dimineața înainte de micul dejun, ceva timp după trezire. Dar chiar dacă sângele trebuie să fie luat la un alt moment, pentru a îmbunătăți acuratețea cercetării, se recomandă să nu se mănânce și să se limiteze utilizarea apei și 5-7 ore înainte de a lua sânge pentru analiză.

Ectopic sarcinii

Aproape fiecare femeie visează într-un moment perfect pentru a deveni o mamă fericită a copilului ei. Dar pentru aceasta trebuie să conceapă și să îndure un copil. Fertilizarea oului are loc după eliberarea sa în trompa uterină, dar acest lucru nu este suficient pentru dezvoltarea normală a sarcinii. Ulterior duo, care este format din fetus uman (embrion) ar trebui sa urmeze trompe direct in uter, unde este fixat pentru rezidență permanentă la 2-3 săptămâni după concepție a avut loc.

Dar uneori se întâmplă ca oul în timpul alocat să nu aibă timp să se infiltreze în uter și trebuie să "se stabilească" în altă parte. Cel mai adesea, locul localizării sale este tubul uterin în sine, mai puțin adesea ovulul fetal este fixat lângă ovar, în cavitatea abdominală sau colul uterin. În orice caz, dacă embrionul se dezvoltă în afara uterului, se vorbește despre o patologie numită "sarcină ectopică".

Această situație este considerată necorespunzătoare pentru dezvoltarea normală a copilului, în special dacă fătul este înrădăcinat în interiorul tubului uterin. Dimensiunile lumenului tubului uterin nu sunt calculate pentru a mări ovulul fecundat, care apare pe măsură ce fătul crește și se dezvoltă, astfel încât fătul rămâne în urmă în dezvoltare și curând moare. A păstra o astfel de sarcină nu are sens.

În plus, sarcina ectopică reprezintă o amenințare la adresa unei femei gravide. Un lumen mic al tubului uterin și elasticitatea insuficientă a zidurilor sale reprezintă un factor de risc pentru ruptura organelor pe măsură ce fătul crește. Aceasta este o situație extrem de periculoasă, în care există dureri severe și sângerări interne profunde. Dacă pacientul nu ajută la timp, femeia se confruntă cu moartea. Și chiar dacă medicii reușesc să-și salveze viața, nu va fi posibil să restabilească tubul uterin deteriorat, astfel încât posibilitatea de a rămâne gravidă va fi extrem de scăzută. La urma urmei, chiar și după o intervenție la timp, șansele de sarcină sunt reduse la jumătate.

În primele luni după concepție, este aproape imposibil să distingem sarcina ectopică de normală fără studii speciale. O femeie poate dezvolta chiar o toxicoză în primele etape, umfla glandele mamare, oprește menstruația sau se transformă într-o lună slabă lunară.

Indiferent de localizarea embrionului înconjoară coajă de retenție (corion), care produce human chorionic gonadotropin, și, prin urmare, nivelurile de hCG atunci când sarcina ectopica este crescută. Ce poate ajuta analiza într-o astfel de situație? Iar faptul că hCG în timpul sarcinii uterine și ectopice este semnificativ diferită.

Nivelul hCG la sarcina ectopică

Sarcina ectopică este o situație în care fătul nu se poate dezvolta normal. Deși este mic și poate fi plasat în condiții de siguranță în lumenul tubului uterin, dezvoltarea se poate desfășura în mod normal, după cum reiese din creșterea constantă a nivelului de gonadotropină corionică. Dar treptat, dinamica creșterii hCG în timpul sarcinii ectopice se schimbă.

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre creșterea hCG în sarcina uterină și ectopică, trebuie să știți nivelul gonadotropinei corionice în absența sarcinii. Se crede că concentrația acestui hormon specific se modifică la fiecare 1,5-2 zile, timp în care indicele crește aproape de două ori. Adică, după efectuarea măsurătorilor de hCG la intervale chiar și în câteva zile, este deja posibil să se tragă concluzii clare despre cursul sarcinii.

Nu are sens să descriem modificările zilnice ale hCG în timpul sarcinii, este suficient să luăm în considerare norma sa pentru săptămâni cu dezvoltare fetală normală și apoi să comparăm ratele de hCG cu ratele observate în timpul sarcinii ectopice.

Dacă o femeie nu este gravidă, gonadotropina din sângele ei nu poate fi detectată sau conținută în cantități care nu depășesc 5 UI / ml. Acesta este așa numitul punct de referință, numit referențial. Creșterea suplimentară a hCG va indica deja sarcina la femei sau oncologia la bărbați. Dar din moment ce gonadotropina corionică începe să fie eliberată încă din momentul conceperii fătului, în prima săptămână a sarcinii indicii ei se pot ridica până la 20-35 UI / ml.

În timpul 1-2 săptămâni de sarcină, când fătul se află încă pe calea uterului, conținutul de hCG în sângele femeii variază de la aproximativ 20 la 350 UI / ml. Subliniem cuvântul "aproximativ", deoarece laboratoarele diferite determină concentrația de gonadotropină în timpul sarcinii prin diverse metode care pot da rezultate diferite. Prin urmare, în fiecare instituție de acest tip, au dezvoltat propriile tabele care determină ratele de hCG la sarcini normale și patologice.

Iată un exemplu al unuia dintre aceste tabele, unde prima coloană va reflecta perioada de gestație în săptămâni și a doua limită superioară și inferioară a hCG în UI pe ml de sânge.

1-2

25-156

2-3

101-4870

3-4

1110-31,500

4-5

2560-82,300

5-6

23100-151000

6-7

27300-233000

7-11

20900-291000

11-16

6140-103000

16-21

4720-80,100

21-39

2,700 - 78,100

 

 

Dacă rezultatele testelor scrise de mână se află în sfera de cuprindere a tabelului de mai sus, acest lucru nu poate fi considerat o scuză pentru panică. Tabelul este strict pentru scopuri informaționale și pe baza sa putem vedea cum înainte de 7-11 săptămâni de sarcină, ratele de hCG sunt de urgență și apoi încep să scadă treptat.

Am examinat dinamica gonadotropinei corionice în cursul normal al sarcinii și localizarea corectă a fătului și care este hCG în timpul sarcinii ectopice? În general, imaginea este identică: în primul rând, există o creștere a valorilor hCG și apoi scăderea acesteia. Dar aici creșterea nivelului hCG în acest caz este semnificativ mai mică decât în cazul unei sarcini care se dezvoltă normal.

Astfel, în primele două săptămâni de sarcină, diferența de creștere a gonadotropinei corionice nu poate fi observată. Dar deja la 3-4 săptămâni indicatorii pot fi mai mici de 2 și mai multe ori decât este necesar pentru această perioadă. Nivelul maxim de hCG la sarcina ectopică nu depășește, de obicei, 75.000 UI / ml, în timp ce în timpul sarcinii normale, în aceeași perioadă, indicatorii vor ajunge la 291000 UI / ml.

După cum puteți vedea, diferența este palpabilă. Nivelurile scăzute ale gonadotropinei corionice umane este o indicație că fructul este pipernicit, iar la localizarea în trompa uterină este inevitabilă. Și indiferent de modul în care a fost conceput fructul. Fertilizarea in vitro, ovulului fertilizat când se așează direct în uterul unei femei, apar, de asemenea, o situație în care embrionul își schimbă locația, alunecarea în trompele uterine sau cavitatea abdominală, unde fixă și, ulterior, crește. HCG cu o sarcina extrauterina dupa FIV are aceeasi dinamica ca in conceptia naturala, nu este terminat mutarea oul in uter.

Dacă sarcina ectopică nu este detectată în primele săptămâni după concepție, creșterea lentă a hCG se observă până la aproximativ 7-8 săptămâni și apoi scade. În acest moment, cel mai adesea se remarcă decolorarea fătului, atunci când acesta își încetează dezvoltarea și pierde, care, dacă nu este corect localizat, este cel mai probabil. Dar o asemenea pauză se poate întâmpla înainte.

Nivelul hCG în timpul sarcinii moarte nu atinge niciodată un nivel ridicat și după ce moartea embrionului începe să scadă rapid. Dar pentru nivelurile normale de non-gravide, el se poate apropia numai dupa un avort spontan sau avort, iar dlish că, dacă corpul mamei nu rămâne particule de țesut de embrioni sau placenta.

În cazul în care sarcina ectopică și întârzierea embrionară în tubul uterin, nu există nici o respingere independentă a embrionului, chiar dacă fătul este înghețat. În acest caz, cu sarcina patologică persistentă, nivelul hCG va fi extrem de scăzut și fără intervenție chirurgicală nu poate fi eliminat.

Modificările hCG la sarcina ectopică, diferite de normă, permit suspectarea unei patologii, dar acest lucru nu este suficient pentru a face un diagnostic corect. Scăderea indicilor acestui hormon este observată, de asemenea, atunci când există o amenințare de avort spontan, cauzată de o întârziere în dezvoltarea embrionului sau de insuficiența placentară. Chiar și simptomele cum ar fi durerile din abdomenul inferior și scârțâitul de descărcare maro sau roșie nu sunt specifice și este imposibil de diagnosticat. Prin urmare, pentru a confirma sarcina ectopică, rezultatele ecografice sunt de asemenea importante, ceea ce va arăta absența unui făt în uter în prezența altor simptome ale sarcinii.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.