^
A
A
A

Risc de consum de cantități inadecvate de proteine

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Mulți sportivi, deși își concentrează atenția asupra proteinelor, dar unii consumă proteine în cantități insuficiente. Această problemă există pentru sportivii care se antrenează pentru rezistență, de exemplu, alergători. Acești sportivi își concentrează atenția nu asupra creșterii masei musculare, ci asupra consumului de exces de calorii și a creșterii greutății corporale. Cele mai frecvente diete din America de Nord, care sunt surse de proteine, adesea conțin multe grăsimi care pot fi înlocuite cu carbohidrați. O proteină inadecvată poate pune un atlet în fața riscului de a reduce masa musculară. Admiterea necorespunzătoare a acesteia înseamnă o lipsă de aminoacizi pentru repararea și sinteza tisulară și amenință atacul cu leziuni. Oboseala cronică la acești sportivi indică, de asemenea, slăbiciune a mușchilor.

Triada sportivilor de sex feminin

Triada sportivilor de sex feminin se caracterizează, în primul rând, prin consumul inadecvat de calorii, cu încălcarea ulterioară a ciclului menstrual (amenoree) și, în final, cu osteoporoza. Se sugerează că administrarea inadecvată de proteine poate fi asociată cu apariția amenoreei. Se demonstrează că o încălcare a ciclului menstrual normal și o lipsă de estrogeni duc la acumularea inadecvată a calciului și, în consecință, la defectele osoase, inclusiv fracturile și osteoporoza.

Clark și colab. A stabilit că alergătorii femei amenoreice consumă 300-500 de calorii pe zi mai puțin decât sportivii de sex feminin cu un ciclu menstrual normal. Helson și colab. A arătat că 82% dintre femeile amenoreice au avut un aport redus de proteine decât RDN, iar doar 35% dintre femeile cu cicluri menstruale normale au avut un aport de proteine mai mic decât RDN. Aportul de calciu în aceste două grupuri nu a fost diferit. Se arata ca dietele sportivilor implicati in alergare, dans si gimnastica nu sunt adecvate pentru multe substante nutritive, inclusiv numarul total de calorii si proteine. Relația dintre cantitatea de proteine și funcția menstruală nu este încă clară, dar există un risc de amenoree pentru sportivii care nu au proteine în alimente. De asemenea, este interesant să se știe dacă calitatea proteinei se referă la riscul amenoreei sau nu.

Un meniu aproximativ care arată consumul de proteine din alimente

  • Vegetarieni: calitate de proteine

Utilizarea proteinei este mai eficientă la o înaltă calitate. FAO / WHO folosește proteina din ou ca standard împotriva căruia se compară calitatea altor proteine.

O dietă fără produse de origine animală pune sub semnul întrebării sinteza tuturor aminoacizilor. Cu cât proteina animală este mai mică în dieta sportivului, cu atât este mai mare cantitatea de proteină vegetală necesară pentru a satisface nevoile de aminoacizi. Excepție sunt produsele din soia. Pentru a evalua calitatea proteinei FAO / WHO, se utilizează o "estimare a aminoacizilor", ca alternativă la metoda mai veche, factorul de eficiență a proteinei (CAB). Ca o evaluare, se utilizează hidrolizate și concentrate de proteine de soia echivalente cu proteinele animale în capacitatea de a satisface nevoile pe termen lung ale copiilor în aminoacizi.

Vegetarienii care includ produse lactate, ouă și produse din soia în dieta lor nu ar trebui să aibă dificultăți în a-și satisface nevoile de aminoacizi și proteine comune.

  • Femeile care au grija de greutatea corporala

Multe femei consumă o cantitate insuficientă de proteine pentru a reduce aportul de calorii. Utilizarea proteinelor scade, pe măsură ce nivelul de energie scade sub costurile sale.

  • Femeile însărcinate

În timpul sarcinii, nevoia de proteine crește. Femeile gravide au nevoie de aproximativ 60 de grame de proteine pe zi, comparativ cu 45 de grame pe zi pentru RDN pentru femeile care nu sunt însărcinate. Studiile legate de exerciții fizice în timpul sarcinii sunt relativ recente. Mulți sportivi se antrenează pe toată perioada sarcinii. Intensitatea și durata sarcinii, precum și efectul acesteia asupra sarcinii, depind de mulți factori, inclusiv de nivelul de fitness fizic al femeii. Un program de antrenament pentru o femeie însărcinată trebuie discutat cu medicul ei. Nevoia de proteine pentru o femeie însărcinată instruită nu este stabilită. Recomandările sigure sunt în intervalul de greutate corporală de 1,0-1,4 g-kg.

  • Persoanele în vârstă

Folosirea proteinelor se schimbă odată cu vârsta. Pe măsură ce oamenii devin mai puțin activi cu vârsta, nevoile lor în proteine necesită studii suplimentare.

  • diabet

Pacienții diabetici sunt recomandați să nu depășească RDN pentru proteine. Pacienții cu diabet zaharat care sunt instruiți ar trebui să răspundă nevoilor lor crescute de proteine până când există probleme cu rinichii și se consultă regulat cu medicul.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.