^

Hormoni și Sport

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ca orice rețea de comunicații, sistemul endocrin va include surse de semnale, semnale și receptoare de semnal. În acest caz, acestea sunt celulele care produc hormoni, hormonii înșiși și receptorii lor. Hormonii sunt substanțe biologic active produse de glandele endocrine (glandele secreției interne) și sunt eliberate direct în sânge. Hormonii sunt purtați de sânge și afectează activitatea diferitelor organe, schimbând reacțiile biochimice și fiziologice, determinând activarea sau inhibarea proceselor enzimatice. Hormonii sunt de fapt o cheie care deschide sau închide una sau alta "ușă" în corpul uman.

Pe langa organele endocrine clasice -. Hipotalamus, hipofiza, testicular, tiroida, glandele suprarenale, pancreas, etc, hormoni poate produce multe alte celule din organism. În plus față de endocrine acțiuni (adică, influența asupra țintei „la distanță“, care pot fi accesate doar prin intermediul sistemului circulator), hormoni poate avea efecte paracrine (influență asupra proceselor în celulele vecine), sau chiar autocrină (influenta asupra proceselor in celulele pe care le produc ). Toți hormonii pot fi împărțite în trei grupe mari: derivați de aminoacizi (cum ar fi tirozina sau adrenalină), hormoni steroizi (testosteron, cortizol, estrogeni, progestine) și hormonii peptidici, sunt particulare catene scurte de aminoacizi. Ultimul grup este cel mai numeros, un exemplu de hormoni peptidici este insulina.

Pentru a nu vă ciocniți capul cu calcule teoretice pe care, probabil, nu le veți folosi în viață, vom trece la o examinare directă a hormonilor cei mai interesanți pentru noi în corpul uman.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Adrenalina

Adrenalina este una dintre catecholaminele, este hormonul medulului glandelor suprarenale și a țesutului non-adrenal de cromafină. Sub influența adrenalinei, există o creștere a conținutului de glucoză din sânge și o creștere a metabolismului tisular. Epinefrina crește gluconeogenezei și glicogenolizei, inhibă sinteza glicogenului în mușchi și ficat scheletici, crește captarea și utilizarea țesuturilor de glucoză, creșterea activității enzimelor glicolitice. De asemenea, adrenalina crește lipoliza (defalcarea grăsimii) și inhibă sinteza grăsimilor. În concentrații mari, adrenalina crește catabolismul proteic. Adrenalina are capacitatea de a crește tensiunea arterială prin îngustarea vaselor pielii și a altor vase periferice mici, accelerând ritmul de respirație. Conținutul de adrenalină în sânge crește, inclusiv, și cu o activitate musculară crescută sau o scădere a nivelului de zahăr. Suma alocată în primul caz de adrenalină este direct proporțională cu intensitatea sesiunii de antrenament.

Epinefrina produce relaxarea musculaturii netede bronșice și intestinului, midriază (datorită contracției radial iris muscular având inervație adrenergici).

Proprietatea este creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, care a făcut adrenalina un instrument indispensabil în îndepărtarea pacienților din cauza hipoglicemiei profunde cauzată de o supradoză de insulină.

trusted-source[8], [9]

Prolactina

Pentru bărbați, prolactina este un hormon cu semnul minus. Prolactina este sintetizată în glanda pituitară anterioară, o mică cantitate fiind sintetizată și de țesuturile periferice. Acest hormon este alcătuit din 198 de aminoacizi, care, în unele privințe, seamănă cu structura hormonului de creștere. Prolactina stimulează creșterea și dezvoltarea glandelor mamare, precum și formarea laptelui în timpul sarcinii și după naștere. În plus, hormonul stimulează metabolismul apă-sare, întârzie eliberarea apei și a rinichilor de sodiu, stimulează absorbția calciului. Printre alte efecte, se poate observa stimularea creșterii părului. Prolactina are, de asemenea, un efect modulativ asupra sistemului imunitar.

În ciuda faptului că nici bărbații nașteri și nici cei care alăptează nu sunt amenințați, corpul masculin, de asemenea, sintetizează prolactina. Excesul de acest hormon în organismul masculin duce la o scădere semnificativă a libidoului, precum și la o scădere a nivelului de hormon de creștere. Rezultatul acestui exces este înmulțirea subiecților cu libidou la nivelul eunucilor.

Concluzie: nivelul de prolactină trebuie să fie strict controlat. Pentru a reduce nivelul de prolactină utilizați de obicei un medicament cum ar fi bromocriptina. Cu toate acestea, nivelul de prolactină depinde de raportul în sângele de androgeni și estrogeni: mai întâi acest nivel este redus, al doilea - este crescut. Steroizii non-aromatizanți, fără ambiguitate, nu măresc nivelul de prolactină, ci aromatizarea - pentru a crește.

Endorfiny

Endorfinele sunt hormonii glandei hipofizare, din punct de vedere al biochimiei sunt neurotransmițători polipeptidici. Endorfinele sunt secretate in sange, de regulă, ca și răspunsul organismului la durere, ei sunt capabili de a opri durerea, dar în același timp, reduce apetitul și provoca un sentiment de euforie de droguri original, sintetizat de către organism pentru propriile sale nevoi.

Interesant, exercițiul este doar un stimul minunat pentru eliberarea endorfinelor în sânge. Și după câteva luni de exerciții regulate, organismul dezvoltă o sensibilitate crescută la endorfine. Pentru noi, acest lucru înseamnă că exercițiile regulate cu greutăți ne permit să ne stabilim noi obiective, în ceea ce privește creșterea duratei de formare, frecvența și intensitatea acestora.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Glucagon

La fel ca și insulina, glucagonul este produs de celulele pancreasului, dar funcția face exact opusul - crește nivelul zahărului din sânge. Există două funcții principale ale glucagonului în organism, primul este că , la zahăr din sânge prea mică inițiază eliberarea hormonului in sange din ficat de carbohidrati, ceea ce duce în cele din urmă nivelul de zahăr din sânge la normal. Al doilea este de a activa procesul de sinteză a glicogenului în ficat. Acest proces implică transformarea aminoacizilor în glucoză.

Studiile arată că exercițiile fizice pot crește sensibilitatea ficatului la glucagon, adică exerciții fizice regulate în același timp și ficat, sporind capacitatea sa de a restabili rapid timpul petrecut în tactarea glicogenului.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.