^
A
A
A

Ce determină necesitatea unei proteine?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cantitatea de proteine utilizată de organism este afectată de diverși factori. Cerința privind proteinele se bazează pe nevoia de aminoacizi esențiali. Cerințele pentru nouă aminoacizi esențiali, stabilite de OMS, se bazează pe studiul echilibrului de azot. Cu toate acestea, această metodă ridică îndoieli în rândul unora dintre cercetătorii care pretind că subestimează serios necesitățile anumitor grupuri ale populației, în special ale tinerilor și sportivilor.

Țesuturile diferite utilizează aminoacizi la diferite doze. În timpul încărcării musculare, se utilizează aminoacizi cu catena laterală ramificată, în special leucină.

Un studiu a arătat că cantitatea de leucină oxidată, determinată cu un echilibru de azot, pentru o încărcare de două ore și 50% pentru V02max a fost de aproximativ 90% din necesarul zilnic total.

Deși prezența aminoacizilor oxidați din mușchi reflectă utilizarea crescută a proteinelor, acest lucru nu evaluează schimbul de proteine în organism.

Diferențele în metodele de cercetare pentru determinarea cantităților necesare de aminoacizi individuali pot schimba cantitatea necesară de proteină totală. Dar chiar dacă cererea pentru unii aminoacizi este teoretic mai ridicată pentru persoanele fizic active, obținerea acestora din alimente nu este dificilă.

Proteinele excesive se vor acumula sub formă de grăsime, fără a stimula formarea îmbunătățită.

  • Nivel de încărcare. Intensitatea și durata încărcării cresc utilizarea proteinelor. Exercițiile pentru rezistență și rezistență afectează de asemenea utilizarea proteinelor. Inițierea programului de anduranță poate crește nevoia de proteine timp de aproximativ două săptămâni. Unele dovezi sugerează că oxidarea leucinei este mai mare la sportivii netratați decât la sportivii instruiți, iar prin antrenament se apropie o perioadă de adaptare, reducând probabil necesitatea proteinelor.
  • Adecvarea energiei și a carbohidraților. Dacă aprovizionarea cu energie este inadecvată din cauza unei dietă sau a costurilor crescute, atunci nevoia de proteine crește. Se constată că o creștere a numărului de kilocalorii îmbunătățește echilibrul de azot. Calitatea proteinelor. Proteinele de înaltă calitate, cum ar fi proteinele din ouă și cazeina, conțin toți aminoacizii esențiali, îmbunătățesc utilizarea proteinelor și contribuie la cantitatea minimă de azot eliberată. Proteina într-o dietă mixtă crește ușor nevoia.
  • Hormoni. În perioada de creștere (adolescență, sarcină), cerințele pentru creșterea proteinelor.
  • Boli și leziuni. Bolile variază în moduri diferite în ceea ce privește nevoia de proteine la diferite persoane și, în consecință, reacția fiecărui individ. Datorită arsurilor, febrei, fracturilor și traumelor chirurgicale, organismul își pierde o mulțime de proteine. Atletul în perioada de recuperare după fracturarea membrelor poate pierde 0,3-0,7 kg de proteină din întregul organism.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.