^
A
A
A

Ciclul reacțiilor sexuale

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Funcția sexuală umană este rezultatul unei interacțiuni complexe între sistemul nervos autonom, care regleaza functiile vitale ale organismului, fără control conștient, sistemul cardiovascular, responsabil pentru alimentarea cu sânge a organelor genitale, și a sistemului endocrin care controleaza secretia de hormoni și eliberarea lor. Aceste sisteme funcționează în strânsă legătură cu gândirea și emoțiile.

Cercetătorii de probleme de sexualitate au stabilit că ciclul de reacții sexuale poate fi împărțit în patru faze.

Atracție. Aventura sexuală poate duce la stimulare fizică sau verbală, precum și la reflecțiile corespunzătoare. Fanteziile sexuale pot, de asemenea, să inducă emoție și să trezească dorința, activând mecanismele sexuale.

Excitația. Aceasta este stadiul tensiunii sexuale (emoție) și încântarea erotică. Cu o stimulare adecvată, nervii parasimpatici provoacă un flux semnificativ de sânge în zona genitală. Barbatii au o erectie (o crestere a penisului). Femeile vaginale și clitorisul se umflă, vaginul devine umed și alunecos. Palpitația inimii crește. Când stimularea continuă, se instalează tensiune voluptoasă.

Orgasmul. Senzațiile voluptoase din această fază culminează. La bărbați apare ejacularea. Orgasmul la femei se manifestă în contracția ritmică reflexă a mușchilor din jurul vaginului.

Relaxare. Organele sexuale revin la starea lor anterioară, frecvența bătăilor inimii și respirația se normalizează.

În timp ce o femeie este capabilă să repete rapid ciclul descris mai sus, la bărbați, pentru o anumită perioadă de timp (de la minute la ore), debutul repetat al unei erecții este imposibil. Această perioadă, numită timp refractar, crește odată cu vârsta. La tineri, acest timp refractar este adesea doar câteva secunde, după 30 de ani se prelungește la jumătate de oră, la vârsta de 50 de ani perioada refractară durează în medie între 8 și 24 de ore. Pe de altă parte, odată cu creșterea vârstei, timpul orgasmului la bărbați este mult mai lung.

Factorii organici sau funcționali pot provoca tulburări în ciclul normal al reacțiilor sexuale și al activității sexuale. Când apar aceste tulburări, puteți vorbi despre disfuncții sexuale.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.