Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sportul salvează de oncologie

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021

Activitatea fizică regulată și practicarea sportului aduc beneficii considerabile pentru organism, iar acest lucru nu este un secret. Cu toate acestea, sa dovedit că există un alt avantaj semnificativ: educația fizică reduce riscul de cancer, de diferite tipuri. Un studiu al acestei probleme a fost realizat de reprezentanți ai instituțiilor precum Institutul Național al Cancerului, Universitatea Harvard și American Cancer Society.

Evitați inactivitatea fizică și fiți activi fizic - astfel de recomandări pot fi auzite de la aproape fiecare medic. Într-adevăr, multe boli pot fi prevenite și chiar vindecate doar prin exerciții fizice regulate. Acum, oamenii de știință adaugă un alt detaliu important: sportul poate fi o măsură preventivă eficientă pentru prevenirea cancerului. Ce rol joacă educația fizică și care este exact prevenirea?

Recomandările specialiștilor astăzi sunt următoarele puncte: pentru a-și menține propria sănătate, fiecare persoană ar trebui să se implice într-o activitate fizică moderată de la 2 ½ la cinci ore pe săptămână. Dacă se presupune că trebuie efectuat un antrenament mai intens, atunci este suficient să le efectuați într-un volum de 75 minute până la 2 ½ ore pe săptămână.

Prin activitate fizică moderată se înțeleg astfel de exerciții care se încarcă simultan, dar nu supraîncărcă organismul, ci îl obligă să folosească de aproximativ cinci ori mai multe resurse energetice decât într-o stare normală de calm. Dacă vorbim despre cele mai intense clase, atunci vorbim despre câteva sarcini mari, dar fezabile pe termen scurt.

Pentru realizarea studiului, experții au analizat informațiile colectate din nouă arhive, care au indicat date precum o evaluare a activității fizice în timpul liber, incidența oncologiei de diferite tipuri (cincisprezece forme de procese maligne au fost incluse în revizuire). Drept urmare, oamenii de știință au descoperit că antrenamentul de la șapte la cincisprezece ore pe săptămână a fost asociat cu un risc redus de șapte tipuri de cancer. Astfel de tumori sunt: cancerul colorectal la pacienții de sex masculin și cancerul de sân la pacienții de toate vârstele, cancerul de rinichi, endometru și ficat, cancerul de celule plasmatice și NHL (cancerul sistemului limfatic). Mai mult decât atât, reducerea riscurilor a crescut odată cu creșterea duratei cursurilor.

Între timp, experții consideră că studiile efectuate au fost oarecum limitate. În ciuda faptului că aproximativ 750 de mii de pacienți au participat indirect la ei, aproape toți au avut aceeași rasă, iar activitatea lor fizică a fost evaluată doar într-un sens general. Prin urmare, rezultatul nu poate fi considerat absolut exact. Cu toate acestea, concluziile oamenilor de știință au fost confirmate într-o serie de lucrări experimentale realizate de alți cercetători.

Materialul a fost publicat pe paginile Jurnalului de Oncologie Clinică


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.