^
A
A
A

Sunt utile gadgeturile pentru fitness?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

23 September 2021, 09:00

Gadgeturile de fitness bine cunoscute și populare de astăzi, precum accelerometre, pedometre, trackere de fitness, sunt concepute pentru a îmbunătăți activitatea fizică a utilizatorului și pentru a promova un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, îmbunătățesc de fapt intensitatea fizică la persoanele cu probleme cardiometabolice? Oamenii de știință conduși de dr. Hodkinson de la Institutul Național de Cercetări Medicale de la Centrul Academic de Științe ale Sănătății din Manchester au folosit practica meta-analitică pentru a răspunde la această întrebare.

Un studiu sistematic folosind meta-analiza a fost utilizat în legătură cu aproape patru duzini de studii clinice randomizate care au implicat mai mult de patru mii de persoane care utilizează în mod regulat fitness trackers. La începutul utilizării unor astfel de gadgeturi, a existat o creștere semnificativă a nivelului de activitate fizică, care a durat aproximativ 3-4 luni de urmărire. O creștere specială a activității a fost observată cu utilizarea pedometrelor și dispozitivelor, acțiunea cărora se bazează pe furnizarea de sfaturi personale.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea trackerelor de fitness mobile (în special cele care au pedometru și funcție de consiliere personală) măresc semnificativ activitatea persoanelor cu afecțiuni cardiometabolice. Cu toate acestea, aceste optimizări nu sunt întotdeauna în concordanță cu obiectivele stabilite de medic în ghidurile clinice.

Departamentul pentru sănătate și servicii umane din Statele Unite oferă următoarele orientări. Pentru a-și beneficia propria sănătate, un adult ar trebui să fie activ fizic timp de 150 până la 300 de minute (activitate fizică moderată) sau 75 până la 150 de minute (activitate aerobă de intensitate ridicată) săptămânal. Se recomandă schimbarea și combinarea periodică a nivelurilor de activitate, alternând perioadele de alergare cu mersul pe jos, mersul cu bicicleta, jocul cu o minge, dansul, înotul. Alternanța se efectuează în decurs de o săptămână.

Se așteaptă un beneficiu suplimentar din menținerea activității fizice mai mult de 300 de minute pe săptămână (ritm moderat). Este recomandat să faceți exerciții de consolidare musculară de intensitate medie până la mare, care implică toate grupele musculare majore cel puțin de două ori pe săptămână. Aceste exerciții oferă sprijin suplimentar și beneficii pentru sănătate.

Persoanelor peste 55 de ani li se recomandă să se concentreze asupra activității fizice multicomponente, să efectueze exerciții pentru a antrena aparatul vestibular și pentru a întări cadrul muscular.

Rezultatele proiectului au fost anunțate pe paginile JAMA Network Open

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.