^
A
A
A

Oamenii de știință au spus despre pericolele din plastic pentru sănătate

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

11 August 2017, 09:00

Specialiștii din Australia au găsit o relație între compoziția plasticului și dezvoltarea unor patologii cronice.

Nu există o singură persoană care în viața lui nu ar fi întâlnit plastic - pentru că ne înconjoară aproape peste tot. Ferestre, mobilier, ustensile din plastic, jucării din plastic și articole de uz casnic - cu toate acestea avem de a face cu zi cu zi.

Faptul că plasticul eliberează substanțe chimice este cunoscut de mult timp. Cu toate acestea, de mult timp nimeni nu a putut demonstra cum eliberarea acestor substanțe chimice afectează sănătatea noastră. Astăzi, oamenii de știință spun: pentru a reduce gradul de pericol pentru sănătate, este mai bine să înlocuiți produsele din plastic cu cele din lemn, metal sau ceramică.

În ultimii ani, experții medicali dezbate în mod firesc pericolul potențial de ftalat - în majoritatea țărilor lumii aceste substanțe sunt deja înlocuite cu alte componente mai puțin dăunătoare. Cu toate acestea, cererea totală pentru produsele cu conținut de ftalat în lume nu este practic redusă.

Ce sunt ftalații atât de periculoși? Oamenii de știință au încercat să răspundă la această întrebare.

Reprezentanții Universității din Adelaide și Institutul de Medicină și Cercetare din Sudul Australiei au examinat în detaliu efectul ftalatilor asupra sănătății a 1500 de voluntari masculi adulți.

Vârsta medie a participanților la experiment a fost de 35 de ani - la această vârstă o persoană este capabilă să acumuleze un număr maxim de compuși chimici nocivi. În timpul experimentelor anterioare, sa observat că aportul de produse semifabricate și produse în ambalaje, precum și soda dulce, conduc la acumularea de ftalați în organism.

"Am comparat nivelul ftalatilor din sânge cu indicatorii incidenței globale a participanților. Sa constatat că aceste componente chimice cresc riscul apariției ischemiei miocardice, hipertensiunii și diabetului de tip 2 ", a declarat șeful studiului Dr. Zumin Shi.

Rezultatele studiului s-au dovedit a fi fiabile, având în vedere caracteristicile specifice ale modului de viață al participanților și anumiți factori sociali.

Chiar și în cazul persoanelor care au suferit de o greutate corporală excesivă - și au existat 82% - principalul factor de risc au fost aceleași ftalați.

"Anterior, am efectuat deja cercetări privind efectele ftalatelor asupra sănătății copiilor și a persoanelor în vârstă. Acum am analizat relația dintre compoziția plasticului și starea de sănătate a bărbaților puternici de 35 de ani ", a spus profesorul Shi.

Acum oamenii de stiinta incearca sa inteleaga cum componentele chimice pot duce simultan la dezvoltarea mai multor patologii. Probabil, plasticul afectează activitatea glandelor endocrine. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că, pe fondul unui nivel ridicat de ftalat, markerii reacției inflamatorii cronice au fost observate la subiecții examinați.

Cu aproape 15 ani în urmă, oamenii de știință au demonstrat că mono-componentele ftalatelor activează producția de interleukine care susțin procesul inflamator. Dacă ftalații conduc de fapt la schimbări inflamatorii în vase, atunci toate legăturile lanțului sunt conectate.

Poate că este deja timpul ca omenirea să se gândească serios la ceea ce înconjoară și la ce trebuie să mănânce.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.