^

Sănătate

A
A
A

Ischemie miocardică fără durere

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

La pacienții cu angină și / sau angină spontană (în t. H. Sub angină instabilă ) până la 50-75% din episoadele de ischemie miocardică sunt tăcut (subclinice „prost“). Se poate spune că ischemia miocardică nedureroasă este cea mai frecventă manifestare a bolii coronariene. Cu toate acestea, indivizii complet asimptomatice episoade de ischemie silențioasă ( „izolat“ ischemie nedureroase, ca singura manifestare a bolii coronariene) sunt înregistrate rare (aproximativ 5% dintre pacienți).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Diagnosticul ischemiei miocardice nedureroase

Este posibil să se detecteze prezența ischemiei nedureroase numai cu ajutorul metodelor de cercetare instrumentală, cel mai adesea se utilizează un test cu activitate fizică și monitorizare ECG. Un semn al ischemiei nedureroase este o depresiune orizontală sau înclinată a segmentului ST. Durata înregistrării depresiei segmentului ST în timpul monitorizării ECG trebuie să depășească 1 min. Există chiar și o variantă de realizare, fără modificări ECG ischemice nedureroase - „ascuns“, „secret“, „supernemaya“ ( „klendestin“) ischemie, care este detectată prin scintigrafie miocardului.

În aproximativ 25% din cazuri, reducerea fluxului sanguin coronarian, probabil datorită vasoconstricției coronare, este de importanță primordială. Adesea, apariția semnelor de ischemie nedureroasă apare în timpul unei activități mentale intense, al stresului psiho-emoțional, al fumatului. Semnificația clinică și prognostică a episoadelor de ischemie miocardică nedureroasă este aproximativ aceeași cu angina pectorală. Probabilitatea complicațiilor și a prognosticului este determinată de gradul de leziune a arterei coronare și miocardice și nu de severitatea sindromului de durere sau de magnitudinea deviației segmentului ST. Se demonstrează, de exemplu, că detectarea ischemiei nedureroase la pacienții cu angină instabilă este un semn prognostic foarte nefavorabil.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Prognoza și tratamentul ischemiei miocardice nedureroase

Au fost efectuate mai multe studii pentru a determina dacă eliminarea ischemiei nedureroase poate îmbunătăți prognosticul la pacienții cu IHD. Rezultatele acestor studii sunt contradictorii, însă mai multe date sunt în favoarea necesității tratamentului ischemiei nedureroase. Beta-blocantele sunt cele mai eficiente. Sa demonstrat, de exemplu, că în tratamentul ischemiei nedureroase, atenololul este mai eficace decât placebo și bisoprololul este mai eficient decât formele cu acțiune lungă de nifedipină.

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.