^

Sănătate

Vaccinul antrax

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Antraxul este cauzat de formarea de spori anaerobi, o persoană devine infectată prin contactul cu un animal bolnav, cu animale infectate sau cu resturile de animale moarte. În Rusia, aproximativ 8.000 de cimitire de bovine antrax au fost înregistrate în districtul Volga, în districtul central și sudic al Federal. Sporii sunt foarte stabili și se pot răspândi pe distanțe lungi.

Anthraxul apare în formele pulmonare cutanate, intestinale și cele mai severe, acesta din urmă provocând o infecție prin inhalare. Perioada de incubație este de la câteva ore la 12 zile. Mortalitatea cu formă cutanată netratată - 5-20%, cu intestinul - 25-75%, pulmonar - chiar mai mare. Spre deosebire de animale, o persoană bolnavă nu distinge un agent patogen și, prin urmare, nu este contagioasă altora, ceea ce limitează posibilitatea folosirii antraxului în scopuri bioteroriste.

În Rusia, există cazuri individuale de antrax în fiecare an (3 în 2007). În Statele Unite, agentul patogen și sporii acestuia au fost utilizați în scopul bioterorismului. În Rusia, vaccinate în regiunea enzootică sunt înregistrate 2 vaccinuri:

Vaccinul cu antrax este unul uscat viu pentru aplicarea subcutanată și scarificatoare - sporii vii ai tulpinii de vaccin din STI liofilizați într-o soluție apoasă 10% de zaharoză. Eliberarea formei: 1,0 ml de vaccin în fiolă (200 sau 100 de doze pentru administrare subcutanată sau 20 sau 10 doze pentru vaccinarea pielii) + 1,5 ml solvent pentru aplicare dermică - 30% glicerol. Vaccinul împotriva antraxului este depozitat și transportat la o temperatură de 2-10 ° (la 25 ° - nu mai mult de 20 de zile).

Vaccinul cu antrax combinat cu liofilizat pentru administrare subcutanată este un amestec de spori vii ai tulpinii de vaccin STI-1 și purificat. A unui antigen antrax concentrat concentrat concentrat (PA) adsorbit pe un gel de hidroxid de aluminiu. Medicamentul este liofilizat în fiole din volumul inițial de 2 ml (10 doze). Când se adaugă o soluție de clorură de sodiu 0,9%, se formează o suspensie omogenă. Eliberarea formei: medicament uscat (10 doze) în fiole, solvent - soluție salină în fiole de 6 ml. Pregătirea lichidă de 5 ml (10 doze) - în fiole sau flacoane. Într-un pachet de 5 fiole (sticle) de vaccin lichid sau 5 fiole de vaccin uscat și un solvent. Vaccinul este depozitat la o temperatură de 2-6 °, transportat. La 2-10 °. Perioada de valabilitate a vaccinului uscat - 3 ani, lichid - 2 ani.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Proprietățile imunologice ale vaccinului împotriva antraxului

Ambele vaccinuri sunt utilizate la adolescenți cu vârsta de 14 ani și adulți, determină formarea unei imunități intense cu durată de până la 1 an.

Metode de aplicare și dozare a vaccinului împotriva antraxului

Vaccinarea planificată se efectuează prin metoda cutanată în primul trimestru al anului, adică înainte de cel mai periculos sezon de primăvară-vară. Vaccinarea primară se realizează cu ambele vaccinuri, revaccinare - o dată pe an subcutanat cu un vaccin pentru aplicații subcutanate și scarificare. Primele trei revaccinări se realizează prin introducerea într-un volum de 0,5 ml (50 ± 10 milioane de spori) și toate cele ulterioare - la doi ani într-un volum de 0,5 ml (5 ± 1 milion de spori). Este mai bine să se inoculeze subcutanat subcutanat.

Vaccinul împotriva antraxului este o soluție uscată pentru utilizare subcutanată și scarificare utilizată în două moduri. Imunizarea primară (de la vârsta de 14 ani) - de două ori cu un interval de 20-30 de zile. Pentru toate vaccinările, doza cutanată este de 0,05 ml și conține 500 milioane de spori, o doză subcutanată de 0,5 ml - 50 milioane de spori.

Metoda epicutanată vaccinare (intepatura) pentru a produce suprafața exterioară a treimea mijlocie a umărului 2 picături diluate vaccin la o distanță de 3-4 cm, ceea ce face cu două trepte paralele de 10 mm lungime, urmată de frecare timp de 30 de secunde. Conținutul fiolei imediat înainte de utilizare este resuspendat într-un solvent: 0,5 ml într-o fiolă cu 10 doze cutanate, 1,0 ml cu 20 de doze. Vaccinul depozitat, depozitat aseptic, a fost utilizat timp de 4 ore.

Vaccinarea împotriva antraxului prin subcutanată: preparatul este resuspendat în 1,0 ml de soluție sterilă de clorură de sodiu 0,9%, apoi se transferă într-un flacon steril care conține 99 ml din aceeași soluție cu 200 fiolă sau doze subcutanate cu 49 ml flacoane cu 100 doze. Vaccinul este injectat subcutanat în zona de unghi inferior al scapulei într-un volum de 0,5 ml.

Inoculările cu un vaccin combinat antrax uscat și lichid pentru administrare subcutanată se efectuează o dată. Într-un flacon (flacon) cu 10 doze, se injectează 5,0 ml soluție salină sterilă, o doză (0,5 ml) conține 50 ± 10 milioane de spori și 0,35 ± 0,05 mg de proteină PA. Din flaconul deschis, depozitat aseptic, vaccinul este utilizat timp de 4 ore. Vaccinul împotriva antraxului este injectat în zona din colțul inferior al scapulei stângi.

Contraindicații pentru vaccinarea împotriva antraxului

În plus față de contraindicațiile generale pentru vaccinurile vii, sunt luate în considerare următoarele:

Intervalul dintre vaccinarea împotriva antraxului și introducerea altor vaccinuri împotriva antraxului ar trebui să fie de cel puțin o lună.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Reacțiile la introducerea vaccinului împotriva antraxului

Atunci când pielea este aplicată, reacția locală apare după 24-48 de ore sub formă de hiperemie, o mică infiltrare urmată de formarea unei cruste. Când se administrează subcutanat ambele vaccinuri după 24-48 de ore la locul injectării, poate apărea o ușoară hiperemie, rareori infiltrarea până la 50 mm. Reacția generală la vaccin împotriva antraxului este rară: în prima zi, stare generală de rău, cefalee, febră până la 38,5 ° și mărirea ganglionilor limfatici.

Profilaxia posttraumatică a antraxului

Anthrax rezistent la co-trimoxazol, și multe cefalosporine, în cazul contactului destinat cu ea adulții recomanda ciprofloxacina sau doxiciclina, copii - Amoxicilină 80 mg / kg corp / zi (1,5 g / d).

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Vaccinul antrax" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.