Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tulburare de anxietate generalizată la copii: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Expert medical al articolului

Psihiatru, psihoterapeut
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021

Tulburarea de anxietate generalizată este o condiție persistentă a unui nivel crescut de anxietate și frică, caracterizat prin anxietate excesivă, anxietate și frică, tot drumul spre groază. Simptomele fizice pot include tremor, hiperhidroză, numeroase plângeri somatice, precum și slăbiciune și epuizare. Diagnosticul se bazează pe date anamnestice. Tratamentul include terapie comportamentală uneori în asociere cu medicamente.

Tulburare de anxietate generalizată (GAD) este diagnosticată la copii și adolescenți cu severă și afectează capacitatea lor de a trăi simptomele de anxietate, nu este suficient de înguste pentru a îndeplini criteriile de tulburări specifice, cum ar fi fobia socială sau tulburarea de panica. În plus, tulburarea de anxietate generalizată este un diagnostic adecvat pentru copiii cu tulburări de anxietate specifice, care au și alte simptome de anxietate care depășesc caracteristicile unei anumite tulburări.

Uneori tulburarea de anxietate generalizată poate fi confundată cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Copiii cu anxietate comună au adesea probleme cu atenția, iar anxietatea lor poate duce, de asemenea, la agitație psihomotorie (de exemplu, hiperactivitate). Diferența esențială este că copiii cu ADHD tind să se îngrijoreze nu mai mult decât copiii fără ADHD, în timp ce copiii cu tulburare de anxietate generalizată au anxietate și o mulțime de experiențe traumatizante.

Deoarece spectrul simptomelor este larg, tulburarea de anxietate generalizată este deosebit de dificil de tratat cu utilizarea terapiei comportamentale. Adesea, în aceste situații este mai eficientă utilizarea tehnicilor de relaxare. Pacienții cu tulburare de anxietate generalizată severă, care nu răspund la metodele psihoterapeutice de tratament, pot necesita numirea anxioliticelor. Ca și în cazul altor tulburări de anxietate, ISRS sunt de obicei medicamentele de alegere. Buspirone este o posibilă alternativă, în special la copiii care nu tolerează SSRI; Doza inițială este de 5 mg pe cale orală de două ori pe zi și poate fi crescută progresiv la 30 mg de două ori pe zi (sau 20 mg de trei ori pe zi) în funcție de tolerabilitate. Simptomele din partea tractului gastro-intestinal sau a cefaleei pot fi factori limitativi în creșterea dozei.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.