^

Sănătate

Smear pe floră: indicații, instruire, tehnică

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Corpul uman este un sistem complex, în funcționarea corectă a căruia sunt implicate și unele microorganisme. Unii dintre ei sunt implicați activ în procese vitale și secundare, în timp ce alții doar coexistă pașnic cu noi pentru moment. Trebuie spus că sănătatea noastră este direct legată de raportul dintre bacteriile benefice și nu foarte benefice din organism. Vecinii noștri patogeni patogeni, împreună cu "oaspeții" patogeni, pot strica considerabil imaginea generală a sănătății femeilor și bărbaților și pentru a evalua cât de mult medici folosesc o metodă specială de diagnosticare - luând un frotiu și examining-o. În același timp, flora într-o frotiu nu este încă o patologie, mai degrabă absența ei este alarmantă. Este mai important să se acorde atenție compoziției microflorei, care oferă medicului informații importante despre starea de sănătate a pacientului și despre metodele de recuperare.

Ce este un frotiu asupra florei?

Cercetarea microflorei este o parte importantă a examenului ginecologic la femei. Localizarea organelor reproductive ale unei femei, cea mai mare parte din care (vagin, uter, ovare, apende) este ascunsă în interiorul corpului, nu permite evaluarea vizuală a sănătății lor, deci medicii, evaluând sănătatea femeii, pur și simplu nu pot face fără teste de laborator, frotiu.

La bărbați, se pare că organele genitale sunt vizibile, dar o examinare externă nu permite evaluarea compoziției microflorei și identificarea dăunătorilor în ea, dacă există plângeri legate de disconfort în zona intimă.

Un frotiu asupra florei este una dintre metodele importante de diagnostic care permit obținerea unui biomaterial pentru testarea microscopică de laborator de pe suprafața pielii și a membranelor mucoase. Cel mai adesea, acest concept se referă la preluarea materialului de pe suprafața mucoasei vaginale. Dar poate fi și un biomaterial din zonele penisului care sunt deschise sau ascunse sub pliurile pielii, de la faringe și nas sau de la urechi, dacă o persoană are plângeri de sănătate.

Există mai multe tipuri de astfel de cercetări: frotiu general, frotiu vaginal la femei sau uretra la bărbați cu microscopie ulterioară (examinare microscopică), frotiu pentru detectarea și determinarea tipului de infecție (analiză PCR), frotiu citologic (frotiu Papanicolau pe celule atipice).

Un frotiu asupra microflorei urmat de studierea biomaterialului sub microscop este una dintre cele mai simple și mai accesibile metode de cercetare bacterioscopică, care ajută la identificarea agentului cauzal al bolii, adică cauza disconfortului pacientului și, uneori, persoanele care intră în contact cu el. Este adevărat că numirea agentului patogen identificat necesită analize mai complexe, costisitoare și consumatoare de timp, dar examinarea frotiului sub microscop cu ajutorul reactivilor de colorare le spune medicilor în ce direcție ar trebui să meargă.

Informații mai complete despre natura infecției pot fi obținute după analiza PCR, materialul pentru care din nou este descărcarea organelor genitale în timpul frotiului. O predispoziție la cancer este detectată atunci când se efectuează un studiu citologic pe baza aceluiași biomaterial, dar numai o analiză histologică (biopsie), care va necesita o bucată de țesut viu, poate confirma oncologia.

Ce conține frotiul pe floră? Acest biomaterial studiu din suprafața mucoasă, prezența mineral (lactobacilli și bifidobacteria), oportuniste (de exemplu, microflora coccal) și bacteriile patogene, fungi, protozoare, și în care concentrația calculată a fiecărei specii de microorganisme per unitate de volum, acestea sunt evaluate dimensiunea și forma. În plus, se calculează numărul de celule roșii și albe din sânge (eritrocite și leucocite) în descărcarea membranelor mucoase, se determină conținutul celulelor epiteliale. Analiza poate, de asemenea, să prezinte prezența celulelor atipice, ceea ce indică o susceptibilitate la boli tumorale.

Un astfel de studiu este necesar atât în prezența unui proces inflamator sau purulent, cât și în scopuri profilactice, deoarece uneori infecția se comportă atât de liniștit încât o persoană, deja bolnavă, nu are simptome de indispoziție până la un moment dat.

Indicații pentru procedură

Motivele pentru analiza microflorei pot fi diferite, este important să se țină seama de plângerile pacienților și de caracteristicile unui anumit studiu. Dacă vorbim de o examinare ginecologică preventivă a femeilor, pe care reprezentanții sexului mai slab și care trăiesc sexual, ar trebui să fie în mod regulat de 1-2 ori pe an, frotiul microflorei este luat fără întârziere, și anume prevenirea dezvoltării bolilor infecțioase inflamatorii și cu transmitere sexuală.

Există situații în care este necesară o vizită neprogramată la ginecolog, ceea ce implică un test de frotiu. Aceste situații sunt de sex violente, suspiciune de ITS în parteneri sexuali, nu selectiv în relațiile sexuale, atunci când riscul crescut de infecție, precum și detectarea unui partener permanent de erupții cutanate neobișnuite, roseata sau placa pe penis (este mai bine să fie în siguranță, încă o dată).

Alte indicații privind frotiul general și bacterioscopia la femei pot fi plângerile de simptome neplăcute, cum ar fi:

 • dureri la nivelul abdomenului inferior, inclusiv urinare, senzație de tragere,
 • mâncărime, arsuri în zona genitală și vaginală,
 • apariția unor fluctuații neobișnuite (brânză, galbenă sau verde purulentă) sau descărcări transparente prea abundente, miros neplăcut emis,
 • hiperemia și iritarea în zona intimă, mai ales după un act sexual,
 • durere în timpul actului sexual.

O încălcare gravă a microflorei vaginului este o consecință frecventă a utilizării prelungite a antibioticelor, prin urmare, chiar și în absența simptomelor ginecologice, se recomandă efectuarea unui examen preventiv de către un medic de sex feminin cu un frotiu obligatoriu.

Luarea unui frotiu urmată de o examinare citologică a biomaterialului în timpul unei vizite anuale la ginecolog este indicată femeilor:

 • suferind de infertilitate
 • prin încălcarea ciclului menstrual,
 • cu manifestări de herpes genital sau infecție cu papilomavirus uman,
 • cu obezitate
 • în cazul încheierii opto-hormonale hormonale,
 • cu o viață sexuală activă (mai ales atunci când schimbă partenerii sexuali);
 • în ajunul instalării dispozitivului intrauterin,
 • dacă inspecția vizuală a evidențiat procese non-plastice în colul uterin (eroziune, displazie, compactare).

Un frotiu asupra florei este un moment important al planificării sarcinii. Este prescris pentru a preveni tot felul de surprize neplăcute după concepție. Orice boală ginecologică ar trebui tratată în mod ideal înainte de acest punct. Deci, mama poate avea grijă de starea de sănătate a viitorului fiu sau fiică în avans.

Un astfel de studiu, dacă este necesar, poate fi realizat chiar și în timpul nașterii, deoarece nu implică o penetrare profundă în uter și, prin urmare, nu poate acționa ca un factor care traumează fătul. Examinând femeile însărcinate într-un scaun ginecologic, medicii iau un frotiu în scopuri preventive sau terapeutice.

La bărbați, o frotiu asupra microflorei este luat din uretra (în unele cazuri, sperma sau secretul glandei prostate poate servi drept biomaterial pentru cercetare). Un astfel de studiu se desfășoară atât în scopuri de diagnostic cât și profilactic atunci când se vizitează un urolog sau un specialist în boli venerice.

Indicatiile pentru frotiu in scopuri de diagnosticare pot fi urmatoarele:

 • aspectul neobișnuit și descărcarea mai purulentă din uretra fără miros neplăcut,
 • disconfort la nivelul penisului (durere, arsură, mâncărime etc.);
 • suspiciunea unei infecții cu transmitere sexuală (în acest caz, ar trebui examinate ambii parteneri sexuali)
 • încercări lungi fără rod pentru a deveni tată
 • sex ocazional (pentru prevenire).

Flora frotiu este o metodă de diagnostic folosită nu numai în ginecologie, urologie sau venerologie. Prin aceasta, puteți diagnostica și identifica cauza dezvoltării bolilor ORL. Studiul de descărcare de gestiune din gât, nas sau ureche poate fi atribuit atât adulților, cât și copiilor cu infecție suspectată.

O astfel de analiză poate fi atribuită:

 • în amigdalită acută (durere în gât), supurație de amigdale, mononucleoză infecțioasă,
 • în afecțiuni inflamatorii ale nasului (rinită, sinuzită) sau gât (faringită, laringită) pentru a înțelege natura patologiei, adică determinarea tipului de agent patogen,
 • cu rinită cronică sau frecvent repetată și răni sistemice (de exemplu, cu bronșită frecventă)
 • pentru studierea compoziției excreției din tractul respirator inferior în timpul tusei cu tuberculoză, precum și a suspiciunii de pneumonie.
 • cu diferite forme de otita medie, deteriorarea țesuturilor greu de atins ale organului de auz (frotiu de pe suprafața urechii externe).

În scopuri preventive, adică Fara simptome patologice, un frotiu asupra florei din practica ORL este extrem de rar.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Preparare

Calitatea biomaterialului studiat și, prin urmare, fiabilitatea rezultatelor analizei depinde în mare măsură de pregătirea adecvată a studiului. Anumite cerințe sunt impuse majorității analizelor, inclusiv normele de pregătire pentru colectarea materialului, care trebuie urmate atât de medici, cât și de pacienți. Precizia și conținutul informațiilor din informațiile primite de medic după analiză pentru a ajuta la diagnosticarea și numirea unui tratament adecvat depind de acest lucru.

În acest caz, cerințele impuse de diferiți medici pot diferi ușor. Astfel, ginecologul va spune mai întâi pacientului ce trebuie să facă înainte ca analiza să fie imposibilă. Se crede că actul sexual, dușul, utilizarea lubrifianților, anumite contraceptive, formele vaginale de diferite medicamente și scăldatul pot afecta fiabilitatea analizei pentru mai rău. Toate acestea vor fi abandonate cu o zi înainte de analiză și este mai bine să se abțină de la actul sexual pentru câteva zile înainte de studiu.

În ajunul analizei, procedurile de igienă pot fi efectuate în zona intimă, dar fără utilizarea detergenților. În acest caz, puteți spăla doar organele genitale externe și perineul.

În viața femeilor de vârstă reproductivă, un eveniment apare în fiecare lună când uterul este curățat prin eliberarea de sânge în cavitatea vaginală (menstruație). Deoarece frotiul de pe floră este luat exact din membrana mucoasă a vaginului și a canalului cervical, nu se recomandă efectuarea acestuia pe parcursul lunii (cu excepția cazului în care este vorba de indicații acute și cu un semn despre faza ciclului menstrual). Prezența unei frotiuri de sânge distorsionează oarecum imaginea de ansamblu și afectează fiabilitatea rezultatelor analizei.

În ultima zi a menstruației sau în timpul primelor zile după frotiu menstruației asupra florei va fi de o anumită valoare, dar nu este suficient de informații despre componenta epitelială a frotiu (celule exfoliate merge împreună cu sânge menstrual), care este necesar pentru diagnosticul de displazic și a proceselor neoplazice. Da, și date precise privind echilibrul microflorei vaginului, un astfel de studiu nu va.

Timpul optim pentru punerea unui frotiu pe microflora în scop profilactic, pentru inflamație sau infecție suspectată este de 7-10 zile după menstruație. În această perioadă, acuratețea informațiilor examinării microscopice va fi maximizată. Dacă nu există indicații acute și urgențe speciale, medicii oferă să amâne analiza într-o zi mai potrivită.

Bărbații în această privință sunt mai ușor. Analiza lor poate fi efectuată în orice zi când se face referire la un urolog sau un venerolog. Cu toate acestea, unele limitări în ajunul analizei rămân în continuare valabile.

Respingerea actului sexual cu câteva zile înainte de studiu este obișnuită pentru bărbați și femei. Bărbații, precum și femeile în ajunul colectării biomaterialelor, sunt recomandate să efectueze igiena locurilor intime fără utilizarea detergenților (în special cu un efect antibacterian). Numai săpunul neutru este permis.

Reprezentanții sexului mai puternic vor trebui să sufere, cu 2-3 ore înainte de analiză, fără a vizita toaleta pentru o nevoie mică (este recomandat femeilor, dar numai câteva din ele respectă această regulă din motive evidente). Deoarece la bărbați uretra este de asemenea un penis, urinarea poate distorsiona imaginea generală a microflorei.

Dacă otolaringologul, terapeutul sau medicul pediatru prescrie o frotiu de floră, atunci există reguli specifice de formare care reduc probabilitatea unui rezultat fals.

Pacienții sunt sfătuiți să nu mănânce și să bea nimic cu 2 ore înainte de testare înainte de a lua biomaterialul. Este clar că procedurile igienice și terapeutice interzise, cum ar fi periajul dinților, gargară sau tratarea cu agenți antiseptici, folosirea clătirilor de gură și a parfumurilor cu efect antibacterian, utilizarea de unguente și spray-uri antiinflamatoare în urechea exterioară etc.

Deoarece frotiul de pe microflorea este conceput pentru a identifica diferiți agenți patogeni, orice proceduri medicale anterioare destinate combaterii lor și a procesului inflamator ar trebui întârziate în timp. Deci, de la primirea de diferite forme de antibiotice și medicamente antifungice ar trebui să fie abandonat cu o săptămână înainte de analiză. La admiterea altor medicamente merită, de asemenea, să se notifice medicul chiar înainte de aportul de biomaterial.

Cine să contactați?

Tehnică frotiu pe floră

După cum am arătat deja, luarea unui biomaterial pentru cercetarea microflorei este ușor de realizat, deși o procedură care aduce un anumit disconfort pacientului. La femei, în timpul unui examen ginecologic, pe un scaun, se face o frotiu asupra florei, care vă permite să luați biomaterialul nu numai din mucoasa genitalului extern, ci și de pe suprafața vaginului, inclusiv intrarea în canalul cervical al uterului. Cu toate acestea, majoritatea femeilor suferă de disconfort ușor, care este agravat dacă există inflamație și iritații severe ale membranei mucoase.

În mod ideal, un ginecolog ar trebui să ia 3 tipuri de frotiuri din diferite părți ale sistemului urogenital al unei femei:

 • deschiderea uretrei (cistita este una dintre bolile infecțio-inflamatorii, cu simptome asemănătoare cu patologiile ginecologice),
 • pereții mucoși ai vaginului,
 • suprafața exterioară a canalului cervical în colul uterin (un frotiu poate prezenta atât prezența infecției, cât și dezvoltarea proceselor displazice care necesită o examinare ulterioară - o biopsie).

Pentru colectarea de biomateriale există un instrument special - o spatulă ginecologică medicală, care ajută la obținerea unei cantități suficiente de mucoasă de descărcare fără a fi rănit. Atașamentul frotiu este o bucată de plastic plat, de dimensiunea unui baston.

Dacă este necesar să se ia o frotiu și din canalul cervical, medicii preferă o lingură de Volkmann cu două fețe sau o perie cervicală (ginecologică).

Unelte plastice de unică folosință folosite recent, care nu sunt inferioare în metal reutilizabil. Astfel de instrumente fac parte din numeroase seturi ginecologice individuale.

Folosind o spatulă medicală (linguriță Folkman, perie de col uterin sau tampon steril de bumbac), biomaterialul este plasat pe un diapozitiv curat de sticlă și distribuit peste el. Pe sticlă, medicul face o notă care indică locul unde a fost luată frotiul:

 • Cu litera C este de obicei marcată de cervix,
 • engleza u vorbeste despre uretra
 • litera V este atribuită unei frotiuri vaginale.

Este foarte important să se determine localizarea infecției și amploarea procesului patologic.

Un frotiu asupra florei în timpul sarcinii, datorat siguranței și valorii ridicate a diagnosticului procedurii, este considerat obligatoriu. Petreceți-l de cel puțin 2 ori. Un astfel de studiu ar trebui efectuat la înregistrarea mamei viitoare în consultarea femeilor și la aproximativ 30 de săptămâni de sarcină. Orice disconfort în zona genitală și abdomenul inferior în timpul nașterii este, de asemenea, un motiv bun pentru a vizita ginecologul și pentru a atribui o frotiu florei, deoarece este foarte important ca o posibilă patologie să fie detectată cât mai curând posibil înainte ca infecția să poată pătrunde în placentă și afectează dezvoltarea fătului.

Tehnica frotiului în timpul sarcinii este aproape la fel ca în timpul altor perioade de viață ale unei femei, numai medicul observă o atenție specială și precauție, deoarece este responsabil pentru sănătatea a două persoane la o dată.

Un frotiu asupra microflorei la bărbați poate fi luat din uretra și dacă există simptome de piele pe penis și de pe suprafața sa (folosind o spatulă medicală). Aparate pentru analiza secrețiilor uretrale este sonda de unica folosinta speciala cu o perie pe capătul care este introdus în deschiderea uretrei la adâncimea de 4-5 cm. Conținutul uretră extras prin mișcările de rotație care puțini perete răni uretral și poate fi destul de dureros.

Astăzi, un frotiu asupra florei oamenilor poate fi luat într-un mod diferit, care este considerat mai puțin dureros. Este vorba despre semănat, pentru care sunt produse seturi speciale de unică folosință. Acestea constau într-o unealtă pentru introducerea în uretra cu o vată de vată la capăt (este de asemenea posibil să se ia un tampon de pe suprafața penisului) și mediul în care biomaterialul este plasat după tampon (plasat într-un balon).

Pentru a lua un tampon din gât, nas sau ureche, se utilizează o spatulă specială de unică folosință, care diferă de spatulul otolaringologic folosit pentru examinarea gâtului.

Cât de mult este o frotiu asupra florei?

Procedura în sine necesită un timp minim. Pe ginecologie (ca parte a examinării pe scaunul ginecologic) sau frotiu otolaringologic nu va dura mai mult de 1-2 minute. Un frotiu din uretra la bărbați poate necesita 2-3 minute de timp. Dar durata analizei biomaterialelor obținute va depinde de tipul de cercetare care se desfășoară (rezultatul studiilor microscopice este de obicei pregătit în termen de 1 zi lucrătoare, iar analiza PCR în diferite laboratoare ia diferite momente).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Concluzie

Probabil, cititorii noștri nu mai au nici o îndoială cu privire la necesitatea unei proceduri atât de simple, dar extrem de informative, ca de pete ale organelor genitale sau ale ORL. La urma urmei, o procedură simplă și traumatică scăzută după examinarea biomaterialului obținut permite medicului să facă un diagnostic precis și determină în mare măsură alegerea medicamentelor pentru tratamentul patologiilor infecțioase.

Este ușor să ne imaginăm cât va scădea incidența în rândul femeilor dacă toți, în mod conștient și în mod regulat, vor fi supuși unei examinări de către un ginecolog, ceea ce presupune efectuarea unui frotiu. Faptul este că flora găsită în frotiu poate spune medicului mult mai mult decât plângerile pacientului despre indispoziție. Și nu este surprinzător, deoarece numărul coplesitor de boli infecțioase are o perioadă latentă, când infecția este deja în curs de dezvoltare, dar nu există încă simptome tangibile sau vizibile.

Și chiar când apar simptome, nu toate femeile le acordă atenție. De obicei, nu ne grăbim să vedem un ginecolog, încercând să găsim o explicație pentru disconfortul nostru pe Internet sau povestiri despre alte persoane care "au avut și ele ceva asemănător, dar au trecut cu succes" sau au fost vindecate de anumite medicamente, metode și mijloace de medicină alternativă. Această atitudine față de problema sănătății devine adesea cauza unor boli neglijate dificil de tratat.

Situația este identică cu cea a bărbaților, mulți dintre ei consideră că sub demnitatea lor chiar își deschid gura largă în timp ce iau un tampon din faringe, să nu-i spună urologului despre problemele lor, cu atât mai puțin le arăta. Ei bine, aceasta este natura oamenilor, care poate fi depășită numai printr-un efort de voință. Și pentru aceasta trebuie să fiți conștienți de necesitatea urgentă de a vă îngriji de sănătatea dumneavoastră și de a vă simți responsabilitatea față de oamenii apropiați. În cazul ITS, va fi mai cinstit să spuneți totul pentru a fi sincer și pentru a rezolva problema împreună, decât să vă ascundeți trădătorii și, prin urmare, să dați un prejudiciu semnificativ sănătății persoanei dragi.

De fapt, două minute de "rușine și chinuri", ceea ce înseamnă a lua un frotiu din zona intimă, nu merită pierdut sănătate, de care nu mai este nimic mai important pe pământ. Orice floră se găsește într-un frotiu, informațiile obținute au o mare valoare diagnostică, deoarece ajută la conservarea și, dacă este necesar, la refacerea sănătății noastre.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.