^

Sănătate

Sângerarea nazală

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Epistaxis (epistaxis) - sângerare, are loc prin vasele spargerii situate în cavitatea nazală, sinusurile paranazale, nazofaringe și sângerări din vasul cavitatea craniului prin ruperea peretelui superior al cavității nazale.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Cauzele epistaxisului

Adesea, sângerările nazale sunt idiopatice. La persoanele în vârstă, sângerările nazale se datorează de obicei modificărilor degenerative ale arterelor și hipertensiunii. Cauzele locale de lăcrimare nazală pot fi rinita atrofică, telangiectasia ereditară, tumori ale nasului și sinusuri. Desigur, nu trebuie să uităm că sângerările nazale pot fi o manifestare a diatezei hemoragice.

Caracter local Epistaxis adesea cauzate de plex anatomice arteriale (plexus Kisselbachii), situat în partea frontală a palatine, nasopalatine, uplink sept nazal format pană terminală ramificată artera palatin.

Pentru aceste caracteristici anatomice includ mucoasa Finețea în kisselbahova plexul creșterea locală a tensiunii arteriale cauzate de faptul că mai multe trunchiuri arteriale anastomose în acest domeniu. Printre factorii care contribuie sunt microtraumele mucoasei septului nazal, acțiunile care rezultă conținute în aerul inhalat, particule de praf, gaze corozive, și atrofia membranelor mucoase și schimba vârsta sa. De multe ori de natură locală, sângerare spontană are loc după efort fizic, supraîncălzirea generală a corpului în timpul perioadelor menstruale. Consecința sângerărilor care apar în mod repetat, pot fi ulcerat mucoasa septului nazal, urmată de apariția așa-numitelor ulcere septale târâtor (ulcus Serpens septi nasi). Uneori, în părțile anterioare ale septului nazal, așa-numita sângerare sept polip nazal constând din anastomozele arteriovenoase și țesuturilor angiomatous (dar structura histologică - angiom sau angiofibromul), sângerare care apare atunci cand rinita, strănut, precum și spontan. Cu sângerare tumora uneori amestecate în prezența nasului sau pe spatele lipitorii gât sau sug sângele altor paraziți, care pot intra in cailor aeriene superioare in timpul baie sau apă potabilă din apă deschisă.

Sângerarea locală trebuie diferențiată de sângerările care apar la tumorile maligne, angiofibromii nazofaringieni adolescenți și unele boli comune.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Sângerări nazale de origine generală

Adesea, sângerările nazale, cauzate de cauze comune, sunt o complicație foarte formidabilă, rezultatul căruia nu este întotdeauna favorabilă. Printre cauzele cele mai frecvente generale este sindromul hipertensiv, (50%) la care epistaxis joacă rolul unui tip de agent terapeutic, „descărcare“ a vaselor cerebrale și prevenirea complicațiilor hemoragice în aceasta. Sângerarea nazală a genezei hipertensive este profundă și, de multe ori, intervenția prematură poate duce la hemoragie semnificativă și la colapsul hipoxic.

Potrivit lui VB Trushin și colab. (1999, 2000), V.B.Trushina (2001, 2004), important în geneza care provoacă sângerări nazale generală joacă o disfuncție așa-numita autonom, în care există perturbări ale regulamentului autonom al sistemului cardiovascular, care este stabilit indicatori de cercetare vegetativă indicele Kerdo în testul ortostatic. Acesta din urmă poate prezice reapariția sângerării nazale. Pentru prevenirea sângerării nazale când disautonomie V.B.Trushin (2004) recomandă ca efect combinat pulsul transcraniala și DC într-un raport de 1: 2 la o frecvență de 77 Hz, cu o durată a impulsului de 3,75 ms. Cu o dispoziție adecvată sau excesivă simpatică a unui test ortostatic, se utilizează un curent de 0,1-0,2 mA; cu suficient - în 5 minute, cu exces - 10 minute. Cu o dispoziție simpatică insuficientă, curentul este mărit la 0,5 mA cu o durată de expunere de până la 30 de minute.

Alte motive nasalbleedings generale includ stenoza mitrală, emfizem, ciroza ficatului, rinichilor și a sângelui, intoxicației profesionale, deficit de vitamina C, boala Rendu (multiple piele telangiectazia ereditară și mucoaselor, localizate predominant pe buze și mucoasa nazală, frecvente epistaxis, adesea hemoptizie, hematemeza, de obicei se dezvolta anemie posttemorragicheskaya secundară, hepatomegalie adesea cu ciroza ulterioare), Agra Sindromul ulotsitoz (dispariția totală sau parțială a leucocitelor din sânge granular; genesis - mielotoksichssky și imune)., etc. Deseori, sangerari nazale cauzate de cauze comune sunt însoțite de hemoragii în organele interne, grăsimea subcutanată sau alte zone.

Sângerări nazale de origine traumatică

Acest tip de sângerare provoacă leziuni nazale în 90% din cazuri și poate varia de la nesemnificativ la profund, necesitând intervenții de urgență. Totuși, spre deosebire de sângerările nazale de "natură generală", care practic nu se supun tratării radicale, acest tip de sângerări nazale este deseori oprită prin cele mai simple metode. Sângerarea din nas poate fi observată cu fracturile bazei craniului și, în special, pentru încălcări ale integrității plăcii spărturilor. În aceste cazuri, sângerarea nazală este adesea însoțită de un lichid nazal lichid.

Tactica medicului cu sângerare nazală de origine traumatică este după cum urmează. În primul rând, este necesar să se evalueze natura traumei (vătămare, rănire, prezența sau absența traumei cerebrale, starea generală a victimei), intensitatea sângerării (ușoară, moderată, profuză). Apoi, se iau măsurile corespunzătoare pentru a oferi asistență imediată victimei, constând în principal în stoparea sângerării și, dacă este necesar, în combaterea șocului traumatic. În cazul unei leziuni nazale, se efectuează tratamentul chirurgical al unei plăgi cu o rinoplastie primară și o tamponadă a nasului. În același timp, pentru a preveni complicațiile purulente, sunt prescrise antibiotice cu un spectru larg de acțiune și medicamente hemostatice adecvate.

Epidemiologia epistaxisului

Sângele din nas în funcție de frecvența apariției se situează pe primul loc printre sângerările spontane. Cota de hemoragie nazală variază de la 3 la 14,3% în structura generală a pacienților spitalizați dintr-un spital ORL și este internată în 20,5% pentru indicații de urgență.

Majoritatea sângerărilor nazale apar de la navele situate pe septul nazal. La persoanele relativ tinere (mai tinere de 35 de ani), sângerarea nazală poate apărea dintr-o venă situată în spatele unei columeli (sept) a vestibulului nasului. Persoanele mai in varsta au nosebleeds de multe ori sânge din zona Mica, în cazul în care converg artera grila frontală, ramura septal a arterei sfeno-palatină, buza superioară și o artera palatin mare artera.

trusted-source[12]

Tratamentul sângerării nazale

În primul rând, este necesar să se îndeplinească trei condiții: în timp să se recunoască condiția de șoc și să se facă, dacă este necesar, o transfuzie de sânge, să se identifice sursa sângerării și să se oprească sângerarea. La vârstnici, sângerările nazale provoacă adesea un șoc, care poate fi fatal. Dacă pacientul are semne de șoc, el trebuie spitalizat și transfuzia de sânge a început. De obicei, persoanele cu sângerare nazală se așează pe scaun (acest lucru reduce presiunea venoasă) și în această poziție este asistată. Dacă pacientul este într-o stare de șoc, ar trebui să fie pus pentru a maximiza perfuzia creierului. Dacă nu există șoc sau sa reușit să se oprească, atunci asistența medicală principală ar trebui să fie îndreptată spre combaterea sângerării. Mai întâi, apăsați nara cu degetul mare și degetul arătător și țineți-l timp de cel puțin 10 minute; este recomandabil să puneți o pungă de gheață pe spatele nasului și să cereți pacientului să-și înțepene dinții, de exemplu, un dop de la o sticlă (vin) - acest lucru poate fi suficient pentru a opri sângerarea nazală. Dacă metoda de mai sus oprește sângerările nazale, ar trebui să eliminați cheagul de sânge din nas cu pensetele sau aspirația lui Luke. Mucoasa nazală trebuie tratată cu un aerosol de soluție de cocaină de 2,5-10% - o va anestezia și va reduce fluxul de sânge către ea din cauza reducerii vaselor de sânge. Orice punct de sângerare ar trebui să fie ars.

Dacă punctul sângerarea nu poate fi găsit, și epistaxis continuă zatamponiruyte tifon nas bandă lățime de 1 sau 2,5 cm, îmbibată cu ceară pasta și iodoform. Tamponul este introdus cu forceps special (Tilley). După ce țineți tamponada din față a nasului, sângerarea se oprește și pacientul poate fi eliberat acasă. Tamponul nu trebuie îndepărtat în decurs de 3 zile. În cazul în care sângerarea nazală continuă, în ciuda tamponadei anterioare, este necesară o tamponadă posterioară a nasului. Aceasta se realizează după cum urmează: după îndepărtarea nasului fața tamponului este realizată printr-o nară cateter Foley, în timp ce sticla, de 30 ml este în spațiul nasofaringian și apoi cateterul cu balon este umflat și sorbindu anteriorly. După aceea, partea din față a nasului este conectată. Tamponada posterioară a nasului se efectuează timp de 24 de ore, timp în care pacientul trebuie să fie în spital. Dacă epistaxisul încă se întâmplă, trebuie să re-conectarea nas, dar este o procedură foarte dureroasă și de obicei demoralizează pacientului. În cazuri rare, este necesar să se recurgă la ligaturarea arterei [abordeze artera maxilară sângerare din artera palatină și palatali bază mare se realizează prin (maxilar) sinus maxilar arterelor; la artera lattică din față - prin orbită]. Pentru a opri sângerarea nazală continuă, uneori trebuie să legeți artera carotidă exterioară.

Codul ICD-10

R04.0 Epistaxis

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.