^

Sănătate

RMN a articulației încheieturii mâinii

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Îmbinarea încheieturii mâinii are multe caracteristici: în ciuda dimensiunilor mici, această articulație este supusă unor sarcini constante și semnificative. Dacă încheietura mâinii începe să deranjeze și pacientul se întoarce la medic, atunci nu este suficientă doar o analiză a simptomelor clinice. Este necesar să se conecteze diagnostice suplimentare instrumentale - în special, medicul poate prescrie RMN-ul articulației încheieturii mâinii. Adesea, numai pe baza rezultatelor IRM, un medic poate identifica boala.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Indicații pentru procedură

Medicamentul cunoaște o mulțime de boli și daune care pot întrerupe capacitatea funcțională a încheieturii mâinii și a mâinii. Pentru a diagnostica corect și a prescrie un tratament suplimentar, se efectuează diagnosticul diferențial - inclusiv prin utilizarea unei proceduri, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică.

RMN-ul articulației încheieturii mâinii este indicat pentru astfel de boli posibile:

 • Anomalii ale dezvoltării.

Adesea, anomaliile în dezvoltarea elementelor articulare sunt detectate întâmplător - mai ales dacă astfel de defecte nu produc limitări funcționale grave. Medicii uneori reușesc să diagnosticheze concretenitatea (conectarea) elementelor osoase mici între ele, ceea ce reduce într-o anumită măsură amplitudinea motorului în articulația radiocarpală.

În plus, este posibil să se detecteze hipoplazia sau aplazia oaselor individuale sau a unor părți ale acestora. Cu o anomalie similară, dimpotrivă, mobilitatea patologică apare în articulație. Mai rar, se găsesc elemente suplimentare în încheietura mâinii.

Pentru a încălca funcționalitatea încheieturii mâinii, de asemenea, duce astfel de patologii congenitale ca dislocarea și subluxarea articulației încheieturii mâinii. Din fericire, aceste defecte nu sunt atât de frecvente și sunt tratate într-un mod operativ.

 • Leziuni.

Cel mai adesea traumatologii trebuie să diagnosticheze vânătăi, hematoame interne sau hemartroze la articulația încheieturii mâinii. Dislocarea articulației este rară, deoarece în cele mai multe cazuri acestea se găsesc pe fundalul unei fracturi a razei sau a procesului stiloid.

Într-o serie de leziuni, oasele din articulație sunt cel mai adesea determinate de o fractură a epifizei distal a razei sau a fracturii sale într-un loc caracteristic (așa-numita fractură Collis). Adesea, o astfel de deteriorare are loc pe fondul deteriorării capului ulnei, a procesului stiloid și a discului comun.

 • Inflamația articulațiilor.

Artrita articulației încheieturii mâinii poate fi acută sau cronică, infecțioasă sau post-traumatică. În seria de artrită cronică, utilizarea RMN este adesea necesară pentru boli precum artrita reumatoidă și reactivă, leziunile articulare la pacienții cu tuberculoză sau bruceloză.

 • Osteoartrita.

După diverse leziuni sau inflamații articulare, se poate dezvolta artroza cu deformare a articulației încheieturii mâinii. Această patologie este rară, dar este extrem de important să se diagnosticheze în timp util. Cu artroza deformată în prelungire, există o creștere treptată a rigidității, deformării, iar pacienții se plâng de abdomene și dureri frecvente în timpul mișcărilor.

 • Boala lui Kinbeck.

Osteonecroza osului semilunaro este, de asemenea, numit carpian sau osteocondrite osteochondropathy, lunatomalyatsiey, necroza avasculara sau Osteonecroza a încheieturii. Esența bolii constă în mișcările limitate ale articulației încheieturii mâinii (unii pacienți nu își pot stoarce chiar degetele în pumn). Această patologie nu este considerată rare.

 • Boli ale țesuturilor moi ale articulației încheieturii mâinii.

Astfel de afecțiuni afectează țesuturile moi ale articulației și pentru diagnosticarea lor, se recomandă deseori o procedură RMN:

 • inflamarea sacului comun;
 • tenosinovită și tendonită;
 • periartroz;
 • ligamentit.

Trebuie să ne amintim, de asemenea, că, în zona încheieturii mâinii pot fi formate și procese neoplazice - de exemplu, putem vorbi despre condrom, osteosarcom, osteom, etc. Prin urmare, medicul poate la orice astfel de suspiciuni pentru a desemna acest tip de diagnostic pacientului, RMN-ul a articulatiei încheietura mâinii ..

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Preparare

În marea majoritate a cazurilor, RMN-ul articulației încheieturii mâinii nu necesită pregătire specială: articularea este perfect vizualizată. Dacă se folosește contrastul, medicul poate avertiza despre nevoia de post. Este recomandabil să consultați un medic în prealabil pentru a stabili dacă există contraindicații la procedură: în timpul consultării, medicul specialist va explica pacientului toate aspectele studiului.

În primul rând, medicul trebuie să acorde atenție următoarelor întrebări:

 • dacă pacientul are contraindicații la acest tip de diagnostic (astfel de contraindicații pot fi diferite, în funcție de tipul dispozitivului RMN - închis sau deschis);
 • Dacă este necesară aplicarea contrastului înainte de procedură - și dacă da, dacă pacientul are o alergie pe o substanță de contrast;
 • Dacă există o necesitate pentru primirea suplimentară a preparatelor restabile sau analgezice înainte de procedură.

Este de remarcat faptul că RMN-ul articulației încheieturii mâinii este considerat un tip relativ comun de diagnostic și este adesea efectuat pe dispozitive de tip deschis. Procedura deschisă simplifică în mod semnificativ pregătirea și reduce probabilitatea stresului la pacient. Tipul dispozitivului nu este afectat de acuratețea și informativitatea rezultatelor.

trusted-source[12], [13]

Tehnică RMN a articulației încheieturii mâinii

Pentru a se asigura că în timpul procedurii RMN a articulației încheieturii mâinii pacientul nu întâlnește surprize, ar trebui cel puțin în general să schițeze modul în care se desfășoară studiul. Deci, tehnica standard de efectuare a procedurii este următoarea:

 • Pacientul își scoate hainele exterioare, precum și toate obiectele străine (bijuterii, ceasuri, amplificatoare auditive etc.);
 • plasat pe orizontală pe o canapea specială retrasă, care apoi împinge în aparat (cu procedura deschisă, pacientul își asumă pur și simplu o poziție de ședere și plasează brațul de test în interiorul aparatului);
 • pentru timpul necesar (aproximativ 20 de minute), pacientul trebuie să respecte imobilitatea completă.

După terminarea procedurii, pacientul ar trebui să rămână în birou pentru o vreme, pentru ca medicul să se asigure că totul a mers bine și nu este nevoie de manipulări suplimentare.

În cazul în care sedarea sau anestezia au fost aplicate suplimentar înainte de RMN, atunci după procedură, una dintre rude ar trebui să însoțească pacientul - acasă sau într - un spital. Se interzice administrarea individuală a transportului după sedare la pacient.

Care este RMN-ul articulației încheieturii mâinii?

Imaginea calitativă a articulației încheieturii mâinii în imaginile RMN se obține numai în câmpul magnetic cel mai uniform, care nu poate fi obținut fără a utiliza alinierea suplimentară. Prin urmare, în aparatul RMN se adaugă bobine speciale de înclinare la magnetul de bază, creând gradienți care compensează neomogenitatea magnetică tehnică și neutralizează efectul asupra câmpului pacientului însuși. Bobinele creează impulsuri de gradient în trei direcții spațiale și sunt coordonate de un sistem de amplificatoare.

Senzorul de impuls radio (numit și bobina de transfer a dispozitivului RMN) furnizează unde cu frecvență rezonantă, modulate în impulsuri de un anumit tip.

Bobina de recepție este o antenă sensibilă plasată în direcția câmpului magnetic de bază. Pentru a evita interferențele, magnetul RMN este plasat într-o cameră specială (așa-numitul "suport") din foi sau tije din cupru sau aluminiu. Semnalul recepționat este transformat într-o formă digitală printr-un transformator analog-digital și apoi este transmis către calculator. Imaginea este reconstituită și o tomogramă este afișată pe monitor.

Principiul descris de funcționare a aparatului RMN ajută la evaluarea exactă a stării țesuturilor moi, a cartilajului, a aparatului ligamentos. Într-o măsură mai mică, este utilă efectuarea RMN a articulației încheieturii mâinii în cazul deteriorării țesutului osos.

Ce dă IRM încheietura mâinii și încheietura mâinii?

 1. În timpul cercetării, devine posibilă obținerea unei imagini detaliate a zonei problematice. Prin urmare, RMN-ul articulației încheieturii mâinii este deosebit de eficient pentru diagnosticarea precoce a proceselor tumorale și inflamatorii.
 2. RMN ajută la examinarea acelor zone care nu sunt vizualizate prin CT - de exemplu prin suprapunerea zonei cerute cu țesutul osos sau din cauza sensibilității slabe a CT la densitatea țesutului modificat.
 3. RMN vă permite să evaluați nu numai structura țesuturilor, ci și calitatea funcționării acestora (de exemplu, puteți stabili viteza fluxului sanguin).

Rezultatele obținute în timpul RMN al articulației încheieturii mâinii sunt date pacientului sau sunt transmise medicului. Acest lucru se poate întâmpla în câteva ore sau în ziua următoare procedurii.

Contraindicații la procedură

Limitările la RMN ale articulației încheieturii mâinii sunt absolute și relative (adică temporare). Restricțiile absolute sunt:

 • prezența în corp a unui obiect străin din metal;
 • prezența unui implant sau a unei proteze metalice sau electromagnetice;
 • prezența stimulatorului cardiac, a unei pompe de insulină.

Dacă este necesară o articulație de încheietură a mâinii cu contrast, această procedură nu poate fi efectuată la pacienții cu insuficiență renală sau hipersensibilitate la ingredientele de contrast.

Restricțiile relative pot fi:

 • sarcina în timpul primului trimestru;
 • tulburări psihice, atacuri de panică, schizofrenie, fobie a spațiului închis (atunci când se utilizează un dispozitiv închis);
 • state grele decompensate;
 • prezența tatuajelor cu coloranți care conțin metal;
 • durere severă, mâncărime - adică simptome care interferează cu poziția imobiliară prelungită a pacientului;
 • starea de intoxicare cu alcool sau droguri.

Pentru dispozitivele de tip închis, obezitatea este, de asemenea, considerată o contraindicație, deoarece camera IRM are limitări asupra greutății și volumului corpului pacientului. Se crede că pentru procedură greutatea maximă a pacientului nu trebuie să depășească 150 kg. Aparatele de tip deschis nu au o astfel de limitare.

Vârsta copiilor nu poate fi o contraindicație, ca atare. Cu toate acestea, este uneori dificil să se diagnosticheze copiii, în primul rând, deoarece copiii nu pot rămâne imobili pentru o perioadă lungă de timp. Dacă există o nevoie urgentă de RMN a articulației încheieturii mâinii copilului, este posibilă utilizarea prealabilă a sedativelor sau a anesteziei.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Complicații după procedură

RMN-ul articulației încheieturii mâinii - în contrast sau în mod obișnuit, acesta este un studiu de diagnostic important și este foarte important pentru pacient să înțeleagă exact cum afectează organismul. Trebuie remarcat faptul că până în prezent nu se cunoaște niciun efect dovedit al efectelor dăunătoare ale procedurii asupra sănătății. Majoritatea experților sunt de acord că IRM nu afectează în nici un fel performanța organismului, în nici un fel.

Unii oameni fără experiență adecvată pot susține că IRM (inclusiv articulația încheieturii mâinii) este capabilă să dăuneze sănătății datorită expunerii prelungite la un câmp magnetic puternic. De fapt, nu este așa: magnetul interacționează numai cu atomii de hidrogen și nu mai are. Se pare că moleculele de apă prezente în organism sunt simplu aliniate în paralel cu câmpul magnetic, care nu pot afecta în nici un fel starea și funcțiile corpului.

Puteți oferi o explicație și principiul formării imaginii. Sub influența unui val magnetic, atomii construiți anterior încep să oscileze, radiând energia, care în viitor se transformă într-o imagine. Astfel, atât câmpul magnetic cât și radiația sunt complet sigure. Experții sunt siguri că procedura pentru RMN a articulației încheieturii mâinii poate fi repetată de mai multe ori, dacă este necesar: nu afectează sănătatea corpului în nici un fel.

Are importanță tipul de dispozitiv RMN folosit pentru siguranța pacienților? Pot exista complicații ale sănătății după o procedură deschisă sau închisă?

Dispozitivul închis arată ca o cameră cilindrică specială, deschisă pe ambele părți. Pacientul "intră" în această celulă, situată pe o canapea mobilă și există un anumit timp. Dacă o persoană suferă de atacuri de claustrofobie, atunci nu încercați soarta: este mai bine să abandonezi procedura închisă în favoarea unui aparat de tip deschis. În caz contrar, pot exista într-adevăr unele probleme de natură corespondentă.

Și unitatea exterioară și interioară poate provoca complicații în cazul în care pacientul nu a medicilor de alerta la prezența metalului în implanturi corpului său, prezența de alergie la contrast materiale, precum și alte posibile Contraindicațiile studiului.

 • Dacă pacientul nu avertizează medicul cu privire la prezența bolii sale severe de rinichi, apoi, sub influența câmpului magnetic și agentul de contrast poate fi transformata in fibroza nefrogen patologie.
 • Dacă pacientul nu scapă de obiectele metalice de pe corp înainte de procedură, atunci pot apărea unele probleme de piele sub formă de leziuni tisulare superficiale.
 • Dacă pacientul are un dispozitiv de tipul unui stimulator cardiac, atunci poate înceta să mai funcționeze în timpul procedurii: este ușor să preziceți rezultatul unei astfel de situații.
 • Dacă pacientul are o predispoziție alergică la componentele mediului de contrast, atunci după introducerea acestuia din urmă poate fi observat:
  • dificultăți de respirație;
  • creșterea frecvenței cardiace;
  • erupție cutanată, umflare etc.

Este foarte de dorit să faceți un test pentru lipsa de alergie înainte de contraste. Acest lucru va preveni consecințele și complicațiile foarte neplăcute.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Aveți grijă după procedură

Practic, toți pacienții după RMN de la încheietura mâinii pot merge în mod independent acasă: tratament special și îngrijire nu este necesar pentru ei. Medicul poate cere pacientului să aștepte aproximativ o oră în camera următoare, pentru a oferi imagini și sfaturi medicale. În unele cazuri, rezultatele sunt transmise direct medicului curant.

În unele clinici, este o practică obișnuită de a înregistra date RMN pe un mediu de stocare USB. Într-un astfel de caz, pacientul așteaptă mai puțin timp.

Dacă pacientului i se administrează sedative înainte de administrarea unui RMN sau anestezie, atunci o persoană apropiată trebuie să o însoțească după procedură. Mișcarea de sine a pacientului după sedare sau anestezie - pe jos sau în transport - este interzisă. Dacă vă simțiți mai rău, trebuie să contactați imediat medicul dumneavoastră.

trusted-source[23], [24], [25]

Opinii

Examenul RMN este considerat unul dintre cele mai moderne, corecte și sigure proceduri de diagnosticare. Aceste diagnostice sunt informative, nedureroase și pot fi folosite chiar și în pediatrie. Domeniul siguranței dovedite a RMN este metoda preferată de investigare, spre deosebire de radiografie sau tomografie computerizată. În plus, radiografia nu are această precizie: această metodă este mai potrivită pentru diagnosticarea leziunilor sistemului osos. Tomografia pe calculator este mai informativă, dar implică și utilizarea iradierii cu raze X. Prin urmare, în acest aspect, este preferabilă utilizarea imaginii prin rezonanță magnetică.

Costul relativ ridicat este, probabil, singurul RMN "minus" explicit al articulației încheieturii mâinii. Cu toate acestea, majoritatea pacienților încă aleg acest tip de diagnostic datorită informativității și siguranței acestuia.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.