^

Sănătate

RMN al creierului cu contrast

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Metoda de diagnostic pentru studierea sistemelor și structurilor interne ale corpului este RMN. Luați în considerare caracteristicile acestei proceduri, indicații pentru contrast.

RMN este o metodă de diagnostic neinvazivă și sigură. Se utilizează pentru identificarea diferitelor tulburări și patologii severe. În procesul de cercetare, aparatul face imagini clare și detaliate ale structurilor studiate, iar introducerea contrastului vă permite să vizualizați cele mai mici abateri.

Principalele avantaje ale RMN cu contrast se bazează pe conținutul său ridicat de informații în comparație cu imagistica prin rezonanță magnetică standard:

 • Localizează leziunea cu o precizie ridicată și arată dimensiunea acesteia.
 • Determină gradul de malignitate al tumorii și cele mai mici focare ale metastazei acesteia. [1], [2]
 • Vă permite să identificați patologiile în primele etape și să preveniți dezvoltarea lor ulterioară.

Înainte de începerea studiului, pacientului i se injectează substanțe speciale care luminează și vizualizează structurile creierului. Preparatele de colorat au un minim de contraindicații, nu provoacă reacții alergice și sunt eliminate rapid din organism. Conform statisticilor medicale, complicațiile după contrast apar în 0,1% din cazuri.

Până în prezent, mai mult de 20% din toate examinările RMN se efectuează cu ajutorul unui agent de contrast. Nevoia de a utiliza contrastul este determinată de medicul curant. Cel mai adesea, este prescris pentru suspiciuni de oncologie, tulburări vasculare, pentru a identifica semne de accident vascular cerebral, complicații după leziuni. [3]

Este periculos RMN cu contrast cerebral?

Imagistica prin rezonanță magnetică a creierului folosind un agent de contrast are o gamă largă de aplicații. Dar mulți pacienți sunt atenți la contrastul intravenos / oral din cauza riscului de complicații. De fapt, procedura nu are un efect negativ asupra corpului, iar apariția reacțiilor secundare este asociată cu intoleranța individuală a agentului selectat.

Posibilitatea utilizării contrastului a adus RMN la un nou nivel de proceduri neinvazive, făcând posibilă stabilirea diagnosticelor și a afecțiunilor acute cât mai fiabil posibil. Cel mai adesea, preparatele cu compuși intracomplexi ai ionului gadolinium sunt folosite pentru contrast:

 • Gadovist. [4]
 • Dotarem. [5]
 • Primovist. [6], [7]
 • Gadolinium. [8]

Aceste substanțe au trecut toate studiile clinice, prin urmare, cu calculul corect al dozei, nu reprezintă o amenințare pentru organism. Contrastul afectează undele electromagnetice ale dispozitivului, ceea ce vă permite să obțineți cea mai precisă imagine.

În același timp, izotopul utilizat ca marker poate deveni toxic dacă există probleme cu excreția sa din organism. Din acest motiv, procedura nu este prescrisă pentru insuficiență renală și hipersensibilitate la substanța utilizată. [9]

Indicații pentru procedură

Imagistica prin rezonanță magnetică utilizând contrastul poate detecta multe anomalii ale creierului. Principalele indicații pentru manipularea diagnosticului sunt:

 • Leziuni tumorale ale glandei pituitare și ale țesuturilor care înconjoară șaua turcească.
 • Tumori și metastaze ale creierului. [10]
 • Tumori ale unghiului cerebelopontin.
 • Tulburări acute ale circulației cerebrale de tip hemoragic sau ischemic.
 • Patologii vasculare ale sistemului nervos central.
 • Boli infecțioase ale sistemului nervos central.
 • Boli cronice ale sistemului nervos de etiologie autoimună (scleroză multiplă,  [11] leucodistrofie, leucoencefalopatie etc.).
 • Studiu detaliat al structurii neoplasmelor detectate.
 • Evaluarea stării structurilor creierului după operații, leziuni.
 • Identificarea metastazelor cerebrale.
 • Boala Alzheimer.
 • Hemoragii în creier.

Există, de asemenea, o serie de simptome care sunt indicații pentru un RMN al creierului cu contrast:

 • Migrene și dureri de cap.
 • Amețeli frecvente și leșin.
 • Leziuni cerebrale.
 • Convulsii și convulsii epileptice.
 • Zgomot în urechi.
 • Scăderea progresivă a acuității auditive, a vederii.
 • Tulburări de sensibilitate (tactil, durere, temperatură).
 • Senzație de târâre pe piele.

Metoda de examinare strat cu strat a organelor și țesuturilor folosind rezonanța magnetică nucleară permite detectarea celor mai mici metastaze, semne ale proceselor inflamatorii și evaluarea volumului câmpului chirurgical înainte de operație. [12]

Preparare

Unul dintre avantajele imaginii prin rezonanță magnetică îmbunătățită prin contrast a creierului este că procedura nu necesită o pregătire specială. Nu este nevoie de diete stricte, refuz prelungit de a mânca și alte reguli.

Pregătirea pentru manipularea diagnosticului se bazează pe studiul istoricului pacientului și a indicațiilor pentru RMN. Pentru a face acest lucru, medicul efectuează un sondaj și clarifică prezența patologiilor, examinează rezultatele analizelor efectuate anterior. Acest lucru este necesar pentru a evita greșelile din timpul studiului și pentru a descifra în mod fiabil rezultatele obținute.

Îndepărtați toate obiectele și hainele metalice înainte de scanare. Femeile trebuie să-și amintească că este mai bine să nu se machieze înainte de diagnostic, deoarece compoziția produselor cosmetice poate conține microparticule metalice. Aceste avertismente implică riscul unor rezultate înșelătoare.

O atenție deosebită este acordată alegerii agentului de contrast. Izotopul utilizat ca marker poate fi compuși complexi hidrofili cu o concentrație mare de cationi gadolinium. Medicamentele din grupul de magneto-farmaceutice diferă de cele utilizate în radiografie. Sunt mai puțin toxici decât contrastul din sarea de iod, care este utilizată pentru fluorografie și CT. [13]

Tehnică RMN al creierului cu contrast

Un RMN începe cu o pregătire adecvată pentru procedură. Dacă se respectă toate regulile și se selectează un agent de contrast, atunci medicul începe studiul. În același timp, există multe medicamente pentru contrast, dar toate sunt împărțite în următoarele grupuri:

 • Intravascular - colorantul este injectat complet în venă cu o rată de 0,2 mg / kg de greutate. În aceste scopuri, preparatele sunt utilizate pe bază de compuși de oxid de fier sau mangan, care au proprietăți superparamagnetice.
 • Bolus - administrare intravenoasă dozată prin picurare. În acest caz, cursul procedurii de diagnostic este sincronizat cu furnizarea de contrast. [14]
 • Oral - folosit pentru a studia tractul digestiv. Compușii de mangan și gadolinium, anumite produse naturale cu un conținut ridicat de mangan, sunt folosiți ca izotop.

Cu ajutorul unei seringi sau a unui injector special (reglează automat doza de medicament), pacientului i se injectează un agent de contrast. Apoi subiectul este trimis în tunelul tomografului și capul este fixat pentru a-l imobiliza. Durata scanării este de la 10 la 30 de minute.

Reacțiile alergice (mâncărime, urticarie) la compușii gadoliniului sunt extrem de rare. Îmbunătățirea vizualizării țesuturilor examinate se realizează datorită faptului că substanța trece prin vasele de sânge și se acumulează în țesuturile moi. Gadolinium amplifică semnalul magnetic al tomografului, îmbunătățind astfel calitatea imaginilor.

Manipularea diagnosticului permite deja în primele ore de dezvoltare a unui accident vascular cerebral să identifice localizarea acestuia și amploarea focalizării celulelor afectate. [15] Determină mărimea neoplasmelor, structura acestora, localizarea, prezența metastazelor. Izotopul intră în celulele defecte, evidențiindu-le pe fundalul celor sănătoase. [16]

RMN al creierului cu un contrast de 1,5, 3 tesla

Metoda de examinare strat cu strat a organelor și țesuturilor folosind rezonanța magnetică nucleară și îmbunătățirea contrastului este una dintre cele mai populare și de încredere în medicina modernă. Baza RMN este o schimbare a comportamentului nucleelor atomilor de hidrogen sub influența undelor electromagnetice în câmpul unui tomograf, adică rezonanța magnetică. Câmpul magnetic este inofensiv pentru corpul uman, spre deosebire de radiațiile ionizante utilizate în CT.

Există o concepție greșită că contrastul afectează semnificativ calitatea generală a imaginii rezultate (luminozitate, contrast, rezoluție, claritate). Dar contrastul se acumulează numai în zone ale creierului cu modificări patologice și nu poate afecta claritatea imaginilor. De fapt, calitatea imaginii depinde în totalitate de puterea câmpului magnetic.

În mod convențional, toate tomografele sunt împărțite în trei grupe:

 • Câmp redus - 0,23-0,35 T.
 • Câmp mediu - 2 T.
 • Câmp înalt - 1,5-3 T.
 • Câmp foarte înalt - mai mult de 3 T.

Unitatea de măsurare a intensității câmpului magnetic (T) a fost numită după omul de știință Nikola Tesla. În majoritatea centrelor de diagnostic, sunt instalate tomografe cu o putere de 1-2 T. Dispozitivele cu podea joasă sunt rareori utilizate, deoarece rezultatele lor nu au fiabilitate și precizie 100%. Adică, cu cât forța câmpului este mai mare, cu atât rezultatul cercetării este mai precis. [17]

Standardul de aur pentru RMN este diagnosticul pe dispozitive cu o putere de 1,5-3 Tesla. În plus față de calitatea imaginilor, puterea tomografului afectează viteza de scanare. Examinarea creierului pe un tomograf de 1 T durează aproximativ 20 de minute, pe un dispozitiv de 1,5 T - 10-15 minute și pe un dispozitiv de 3 T - până la 10 minute. În unele cazuri, acest lucru este important, de exemplu, la diagnosticarea pacienților în stare gravă.

Caracteristicile RMN ale creierului cu un contrast de 1,5-3 Tesla:

 • Claritate și detalii îmbunătățite în imagini.
 • Procedura nu durează mult.
 • Capacitatea de utilizare în caz de probleme cu diagnosticul.
 • Studiul structurilor tisulare fine.
 • Căutarea eficientă a celor mai mici metastaze și tulburări.

În ciuda eficacității tomografelor cu câmp ridicat, aplicabilitatea lor pentru unii pacienți este limitată. Astfel de dispozitive sunt doar de tip închis, deci nu sunt potrivite pentru persoanele cu greutate corporală în exces, claustrofobie, intoleranță la niveluri ridicate de zgomot. Astfel de dispozitive nu au capacitatea de a monitoriza activitatea organelor.

Tomografia cu câmp redus este tehnic mai puțin costisitoare și mai ieftină pentru pacient. Studiul poate fi prescris numai pentru diagnostic preliminar. Dispozitivele cu o putere mai mare de 5 T sunt utilizate exclusiv în scopuri de cercetare.

RMN-ul vaselor cerebrale cu contrast

O scanare a vaselor cerebrale folosind un agent de contrast este o angiografie MR. Tomograful emite o anumită combinație de unde electromagnetice, care provoacă vibrația nucleilor atomilor de hidrogen din moleculele corpului uman. Contrastul injectat îmbunătățește calitatea procedurii, permițându-vă să vizualizați cele mai mici structuri și componente ale zonei studiate. [18]

RMN-urile multiple sunt sigure pentru organism. Principalele indicații pentru imagistica prin rezonanță magnetică a vaselor cerebrale folosind contrastul sunt:

 • Tulburări acute ale circulației cerebrale.
 • Evaluarea fluxului sanguin prin țesutul cerebral.
 • Identificarea hemoragiilor.
 • Diagnosticul tulburărilor metabolice.
 • Anomalii congenitale.
 • Evaluarea cantității de intervenție chirurgicală înainte de operație.
 • Identificarea metastazelor și a neoplasmelor tumorale.
 • Cartografierea cortexului.
 • Leziuni cerebrale.
 • Ateroscleroza, inflamația pereților sau vasodilatație patologică.
 • Dureri de cap de etiologie necunoscută.
 • Îngustarea lumenului arterelor.
 • Boli infecțioase
 • Procese infecțioase acute.
 • Deteriorarea organelor auzului și vederii.
 • Creșterea presiunii intracraniene.
 • Epilepsie și alte patologii.

Pentru scanarea vaselor creierului se folosesc tomografe cu o putere de 0,3 T sau mai mult. Înainte de procedură, trebuie să scoateți toate articolele metalice, inclusiv îmbrăcămintea cu inserții metalice. Pacientul este injectat cu un contrast, apoi plasat pe o canapea, capul este fixat și împins în tomograf.

Durata procedurii depinde de puterea dispozitivului, în medie nu durează mai mult de 45 de minute. Dacă, pe lângă angiografie, se efectuează spectroscopie (studiul proceselor biochimice din interiorul celulelor), atunci acest lucru necesită timp suplimentar. După finalizarea diagnosticului, radiologul descifrează imaginile obținute și își dă cu părerea. [19]

Angiografia MR are o serie de contraindicații. Procedura este interzisă în caz de hipersensibilitate la un agent de contrast, în timpul sarcinii, pentru pacienții cu stimulatoare cardiace, implanturi electronice sau metalice și chiar aparate dentare. [20]

RMN-ul glandei pituitare cu contrast

Glanda pituitară este o anexă a creierului. Glanda se află în buzunarul osului (șa turcească). Dimensiunile sale sunt de 5-13 mm lungime, 3-5 mm lățime și aproximativ 6-8 mm înălțime. Dar, în ciuda unei dimensiuni atât de mici, glanda pituitară acționează ca organul central al sistemului endocrin. Produce hormoni care sunt responsabili pentru reglarea muncii întregului corp.

Funcțiile principale ale glandei pituitare:

 • Producerea hormonilor glandei tiroide, gonadelor, glandelor suprarenale.
 • Producția de somatostatină (hormonul de creștere).
 • Reglarea sistemului nervos central (stare psiho-emoțională, nivel de stres, apetit).
 • Afectează sistemele endocrine, genito-urinare și de reproducere.
 • Reglează tensiunea arterială.
 • Responsabil pentru pigmentare.
 • Reglează funcționarea sistemului cardiovascular și a rinichilor.
 • Responsabil pentru instinctele materne.
 • Stimulează procesul de lactație.

Metoda de examinare strat cu strat a glandei pituitare utilizând rezonanța magnetică nucleară și îmbunătățirea contrastului este realizată pentru a vizualiza glanda în sine și localizarea acesteia - șaua turcească a osului sfenoid.

Cel mai adesea, manipularea diagnosticului este prescrisă pentru tulburările hormonale regulate cauzate de patologii congenitale, leziuni, tumori. Scanarea este indicată pacienților cu diferite tulburări endocrine. [21]

Principalele indicații pentru RMN-ul glandei pituitare cu contrast sunt:

 • Dureri de cap de etiologie necunoscută.
 • Ameţeală.
 • Tulburări ale funcției vizuale.
 • Încălcări de schimb.
 • Disfuncție menstruală la femei și erecție la bărbați.
 • Patologii hormonale (sindromul Itsenko-Cushing, acromegalie).
 • Modificări ale concentrației de hormoni hipofizari din sânge (tirotropină, prolactină, somatropină).

Pentru a îmbunătăți calitatea procedurii, se utilizează substanțe de contrast. Contrastul face posibilă verificarea prezenței microadenoamelor și a altor patologii invizibile în RMN standard.

În aceste scopuri, se utilizează substanțe de contrast paramagnetice, care sunt injectate imediat înainte de procedură. Dozajul este calculat individual pentru fiecare pacient. În acest caz, nu se utilizează contraste care conțin iod. Dacă pacientul are boli cronice ale rinichilor, ale sistemului urinar, atunci un set de teste trebuie trecut înainte de diagnostic. Acest lucru este necesar pentru a determina rata de eliminare a contrastului din corp. [22]

Dar, la fel ca orice procedură de diagnostic, RMN are o serie de contraindicații. Ele sunt de obicei împărțite în absolute și relative.

Contraindicații absolute:

 • Pacientul are un stimulator cardiac.
 • Implanturi metalice, cioburi și alte obiecte metalice din corpul pacientului.
 • Aparate dentare.

Relativ:

 • Primele trimestre ale sarcinii.
 • Claustrofobie (necesită un tomograf de tip deschis pentru diagnostic).
 • Epilepsie.
 • Incapacitatea pacientului de a rămâne nemișcată în timpul examinării.
 • Starea gravă a pacientului.
 • Alergie la contrastul folosit.
 • Insuficiență renală severă.

Nu este necesară pregătirea specială pentru un RMN al glandei pituitare. Se recomandă să nu mâncați cu 5-6 ore înainte de procedură. Contrastul se administrează cel mai bine pe stomacul gol pentru a minimiza riscul reacțiilor adverse. Înainte de a intra în cabinet, pacientul îndepărtează de el însuși toate obiectele metalice. Scanarea se efectuează în decubit dorsal. Pentru a asigura o imobilitate maximă a capului, acesta este fixat pe canapea. Durata procedurii este de 30-60 de minute.

Rezultatele sunt interpretate de un radiolog, care scrie și o concluzie. În mod normal, pe o tăietură în plan frontal, forma glandei pituitare este similară cu un dreptunghi. Cu o tăietură frontală, glanda pituitară este simetrică, dar o asimetrie ușoară este, de asemenea, o variantă a normei.

Patologii detectate în timpul studiului:

 1. Sindromul șeii turcești goale  - imaginile arată glanda pituitară răspândită pe fundul șeii turcești. Cisterna de joncțiune optică prolapsează în cavitatea formației osoase. În imaginile din direcția anteroposterioră, glanda pituitară seamănă cu o seceră, iar grosimea sa este de 2-3 mm.

Neoplasmele tumorale din zona sella turcica se diferențiază în funcție de mărime. Până la 10 mm în diametru - microadenom, mai mult de 10 mm - macroadenom. Dimensiunea neoplasmului de peste 22 mm este un mezoadenom, iar peste 30 mm este un adenom gigant. Se pot diagnostica și tumori chiasmatice-sellare.

Formațiile tumorale pot crește în sinusurile cavernoase, ventriculii cerebrali, sinusul osului principal, pasajele nazale și alte structuri.

 1. Diabetul insipid  - se dezvoltă din cauza lipsei hormonului vasopresină, care este produs de celulele hipotalamusului, intră în glanda pituitară și din acesta în sânge. Deficiența hormonului provoacă procese inflamatorii în sistemul hipotalamo-hipofizar și apariția neoplasmelor.
 2. Deficitul hormonului de creștere - în timpul tomografiei, se pot detecta ectopia neurohipofizei, hipoplazia adenohipofizei, hipoplazia / aplazia glandei pituitare. De asemenea, deficitul de STH se manifestă prin sindromul unei șe turcești goale.

Manipularea diagnosticului cu îmbunătățirea contrastului este cea mai informativă metodă în diagnosticul patologiilor hipofizare. RMN vă permite să detectați cele mai mici tumori și anomalii. [23] Are un minim de contraindicații și efecte secundare, nu necesită o pregătire specială. Vă permite să efectuați în timp util diagnosticul corect, care este cheia succesului terapiei prescrise.

RMN al creierului cu contrast pentru un copil

Copiii au o predispoziție la dezvoltarea diferitelor patologii care sunt direct legate de modificările legate de vârstă în funcționarea creierului. Pentru diagnosticarea fiabilă a oricăror încălcări, se efectuează RMN. Acest studiu vă permite să identificați cele mai mici abateri în structura țesutului organului.

Utilizarea rezonanței magnetice nucleare pentru copii are o gamă largă de indicații. Un studiu al creierului este necesar în astfel de cazuri:

 • Amețeli frecvente și dureri de cap.
 • Pierderea conștienței.
 • Deteriorarea auzului, a vederii.
 • Încălcarea sensibilității.
 • Convulsii convulsive.
 • Inhibarea dezvoltării mentale.
 • Traumatism cranian.
 • Labilitate emoțională.

Simptomele de mai sus sunt motivul pentru care este supus tomografiei. Diagnosticul în timp util vă permite să identificați următoarele boli și tulburări:

 • Hemoragii cerebrale.
 • Patologia vasculară.
  Leziunile glandei pituitare.
 • Epilepsie.
 • Hipoxie.
 • Scleroză.
 • Neoplasme chistice și tumorale.

Procedura nu necesită pregătire specială. Toate obiectele metalice sunt îndepărtate de la pacient și contrastul este injectat. Cea mai dificilă sarcină este aceea de a menține copilul imobil pe toată durata scanării. În plus, tomograful este destul de zgomotos, ceea ce reprezintă un test pentru copiii sub 5 ani. Anestezia este recomandată pentru un examen calitativ.

Scopul principal al anesteziei este de a opri conștiința copilului. Tipul de anestezie și metoda de administrare a acesteia sunt determinate de anestezist după studierea informațiilor despre sănătatea bebelușului. Anestezia poate fi administrată parenteral sau prin inhalare. În timpul procedurii, medicii monitorizează respirația și activitatea cardiacă a pacientului. Și după procedură, copilul este observat până când își recapătă cunoștința. [24]

RMN-ul nu dăunează copiilor. Până în prezent, nu a fost stabilit niciun caz de impact negativ al rezonanței nucleare asupra corpului copilului. În ceea ce privește dezavantajele metodei, acestea includ frica de a fi într-un spațiu restrâns pentru o lungă perioadă de timp și reacții alergice la agenții de contrast. O contraindicație absolută a diagnosticului este dispozitivele electronice implantate în organism.

Contraindicații la procedură

RMN aparține procedurilor avansate de diagnostic. Dar, în ciuda acestui fapt, studiul utilizând un agent de contrast are o serie de contraindicații:

 • Implanturi metalice și alte obiecte străine din corp.
 • Hipersensibilitate la componentele agentului de contrast.
 • Insuficiență renală
 • Tensiunea arterială scăzută.
 • Îngroșarea pielii.
 • Patologia sistemului urinar.
 • Boli de sânge, anemie.
 • Primul trimestru de sarcină.
 • Alăptarea.
 • Diferite tipuri de astm.

Cel mai adesea gadoliniu este folosit ca contrast. Conține un metal sigur care minimizează riscul reacțiilor adverse. Dar la 2% dintre pacienți este posibilă iritarea și mâncărimea pielii și scăderea tensiunii arteriale. Pe măsură ce contrastul este eliminat din corp, starea de sănătate este normalizată.

Nu puteți veni la examen cu stomacul plin sau după ce beți multă apă. De asemenea, tomografia nu va fi permisă în caz de intoxicație alcoolică.

Performanță normală

RMN este o metodă de examinare strat cu strat a organelor și țesuturilor folosind rezonanța magnetică nucleară. Pentru a îmbunătăți precizia procedurii, este posibil să se introducă îmbunătățirea contrastului. De fapt, un astfel de diagnostic vă permite să vedeți orice încălcare a structurii țesuturilor, neoplasme, procese patologice, deformări vasculare, tulburări fizico-chimice. [25]

RMN-ul cu contrast tisular îmbunătățit relevă următoarele tulburări ale creierului:

 • Patologia vasculară a creierului.
 • Hemoragie internă.
 • Traumatisme cerebrale și vânătăi.
 • Tumori tumorale.
 • Tumori ale pontinei cerebeloase.
 • Semne ale bolilor infecțioase ale sistemului nervos central.
 • Stări praxismale.
 • Dezvoltarea anormală a vaselor de sânge din cap.
 • Tumori ale hipofizei.
 • Neurodegenerative și alte boli.

Ca contrast, se folosesc preparate cu gadoliniu. Intrând în spațiul intercelular, substanța formează legături slabe cu hidrogenul moleculelor de apă. Medicamentul nu pătrunde în bariera hematoencefalică și nu afectează contrastul tisular. Dar procesele inflamatorii și infecțioase, hemoragiile, necroza celulelor creierului, neoplasmele și metastazele provoacă o încălcare a barierei hematoencefalice, datorită căreia gadoliniu pătrunde liber în țesuturile modificate patologic, colorându-le. [26]

O atenție deosebită este acordată valorilor ratei și gradului de acumulare a contrastului în țesuturile neoplasmelor. Tumorile de natură benignă absorb lent și eliberează o cantitate mică de contrast. Neoplasmele maligne au o rețea vasculară dezvoltată, prin urmare captează o cantitate mare de contrast și îl eliberează rapid. Acest lucru ne permite să tragem concluzii preliminare despre natura tumorii. [27]

Complicații după procedură

În ciuda caracterului unic, siguranței și valorii diagnostice a imagisticii prin rezonanță magnetică, există încă pacienți care sunt încrezători că scanarea este periculoasă, cu complicații grave pentru corp.

 • Radiații - în timpul procedurii, este de 5 ori mai mică decât în timpul unei conversații pe un telefon mobil.
 • Sarcina - până în prezent, nu există date fiabile cu privire la efectul negativ al RMN asupra fătului. Procedura se efectuează pentru femeile însărcinate. Singura avertisment se referă la alăptare. Odată cu introducerea contrastului, alăptarea trebuie întreruptă timp de 24 de ore.
 • Exacerbarea bolilor cronice - rezonanța magnetică nu afectează bolile cronice.
 • Efect negativ asupra sistemului nervos central - aparatul nu afectează psihicul. Dar există restricții pentru efectuarea procedurii pentru persoanele cu un sistem nervos instabil. În timpul scanării, trebuie să stați nemișcat, prin urmare, somnul medicamentos este recomandat acestor pacienți.
 • Efect negativ asupra rinichilor și sistemului urinar. Pericolul pentru rinichi nu este RMN, ci contrastul folosit. Din cauza problemelor de excreție, poate provoca reacții adverse sau poate provoca o exacerbare a bolii. Din această cauză, scanarea contrastului nu se efectuează la pacienții cu insuficiență renală cronică.

Manipularea diagnosticului poate provoca complicații, dar în majoritatea cazurilor acestea sunt asociate cu nerespectarea recomandărilor medicale. De exemplu, introducerea contrastului poate provoca o serie de reacții alergice, prin urmare, înainte de procedură, pacientul este testat pentru sensibilitate la medicamentul selectat. [28]

Unii pacienți se plâng de dureri de cap după procedură. Un simptom neplăcut apare dacă obiecte cu piese metalice erau pe corp sau îmbrăcăminte în timpul scanării. Din acest motiv, unele centre medicale emit seturi de îmbrăcăminte de unică folosință pentru examinare.

O altă posibilă complicație este un gust metalic neplăcut  în gură . Această problemă se confruntă cu pacienții care au umpluturi dentare și fonturi. După un timp, gustul dispare de la sine. [29]

Consecințe după procedură

Consecințele posibile ale imagisticii prin rezonanță magnetică de contrast în cele mai multe cazuri includ doar reacții alergice. Dar injectarea incorectă a contrastului este, de asemenea, periculoasă și poate provoca astfel de probleme:

 • Blocarea vaselor de sânge cu aerul.
 • Infecție infecțioasă (flebită, șoc, sepsis).
 • Inflamație locală atunci când medicamentul este injectat pe lângă venă.

Cel mai problematic și sever efect secundar al contrastului este fibroza sistemică nefrogenă. Cu această patologie, pielea și țesutul parenchimatic al organelor interne sunt deteriorate. Există o proliferare activă a țesutului fibros. [30]

Apariția acestei boli este asociată cu o predispoziție ereditară, insuficiență renală, RMN cu îmbunătățirea contrastului. Pentru a preveni fibroza datorată unei scanări diagnostice, înainte de procedură, medicul evaluează starea rinichilor și analizează rata de filtrare glomerulară. [31], [32]

O atenție deosebită este acordată calculului dozelor de contrast pentru fiecare studiu specific.

Aveți grijă după procedură

RMN-ul creierului cu contrast nu are limitări post-procedurale. Imediat după scanare, pacientul poate reveni la viața normală. Singura avertisment este pacienții cu reacții alergice la contrast. Pentru a atenua starea neplăcută, se recomandă să luați antihistaminice și să beți multe lichide. Dacă apar dureri de cap după scanare, atunci puteți lua un calmant și asigurați-vă că raportați medicului simptomul neplăcut.

Potrivit numeroaselor recenzii, metoda de examinare strat cu strat a organelor și țesuturilor folosind rezonanța magnetică nucleară și îmbunătățirea contrastului este una dintre cele mai informative proceduri de diagnosticare de astăzi.

Imagistica neinvazivă a creierului găsește cele mai mici modificări în structura țesuturilor sale. Scanarea relevă neoplasmele maligne și metastazele acestora, consecințele traumei, ischemiei, hemoragiilor, diverse anomalii de dezvoltare și multe altele. Procedura este nedureroasă și nu prezintă un risc pentru pacient.

Ce e mai bine? RMN al creierului cu sau fără contrast?

Imagistica prin rezonanță magnetică este o metodă de diagnostic extrem de eficientă. Este folosit pentru a identifica patologii precum:

 • Neoplasme maligne / benigne.
 • Procese infecțioase și inflamatorii în organism.
 • Formațiuni chistice.
 • Metastaze.
 • Patologia vasculară.
 • Traumatism.
 • Hemoragie.
 • Malformații congenitale.

Dar, în unele cazuri, RMN-ul convențional nu este suficient, deci este indicată îmbunătățirea contrastului. Cel mai adesea, contrastul este utilizat în studiul creierului și al vaselor sale. Ca contrast, se folosesc preparate pe bază de săruri de gadolinium. Substanța introdusă în organism acționează ca un fel de indicator, deoarece se acumulează în țesuturile modificate.

Utilizarea contrastului este nedureroasă și inofensivă pentru corp. Singura contraindicație a utilizării sale este intoleranța individuală. Îmbunătățirea contrastului vă permite să identificați cele mai mici neoplasme din structurile creierului, determină semnele timpurii ale Alzheimer, accident vascular cerebral și multe alte patologii. Foarte des, contrastul este prescris pentru a evalua starea glandei pituitare.

RMN-ul creierului cu contrast și procedura fără vopsea diferă prin faptul că, în primul caz, este posibilă o vizualizare mai clară a organului în studiu. Decizia cu privire la alegerea unei anumite metode este luată de medicul curant, evaluând indicațiile și toate complicațiile posibile.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.