^

Sănătate

RMN al articulației temporomandibulare

, Editorul medical
Ultima examinare: 02.09.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

RMN-ul articulației temporomandibulare este o metodă promițătoare pentru diagnosticarea tulburărilor funcției motorii ale oaselor craniene. Vă permite să evaluați rapid, fără a încălca integritatea țesuturilor moi, caracteristicile anatomice și posibilele leziuni ale oaselor articulației, inervația acesteia, starea mușchilor faciali, oferind medicului informații importante pentru a face un diagnostic precis.

Indicații pentru procedură

După cum știm din anatomia umană, maxilarul inferior este singurul os mobil al scheletului facial, datorită căruia putem lua și măcina alimente, asigurând nevoile organismului de nutrienți. Mobilitatea maxilarului inferior se datorează articulației temporomandibulare, care este considerată una dintre cele mai complexe din întregul schelet.

Această articulație este pereche, iar mișcarea ambelor articulații trebuie să fie sincronă și coordonată. Dar această mișcare nu este simplă, ci combinată, combinând alunecarea suprafețelor articulației și rotația acestora în jurul centrului plutitor.

Uneori, din diverse motive, activitatea bine coordonată a articulației este perturbată, iar pentru a identifica cauza încălcărilor, medicii prescriu RMN-ul articulației temporomandibulare, ca una dintre cele mai informative metode.

O astfel de examinare este prescrisă în timpul unei întâlniri medicale, la care pacientul poate aplica cu diverse plângeri. Indicațiile pentru un RMN sunt:

 • disconfort și durere la tâmple, obraji, dureri de cap severe,
 • tensiune musculară în maxilarul inferior și pomeți, gât, cap,
 • încălcarea sensibilității pielii în zona articulației,
 • apariția unui clic (scris) la mișcarea maxilarului,
 • mișcări limitate ale maxilarului inferior, incapacitatea de a deschide normal gura, tulburări de vorbire și mușcătură,
 • fixarea involuntară a maxilarului într-o singură poziție, incapacitatea de a-l mișca, deschide sau închide gura,
 • dificultăți de mestecat, disconfort în timpul mesei,
 • oboseală rapidă a mușchilor faciali,
 • asimetrie facială,
 • dureri de dinți după dormit
 • durere care străpunge maxilarul, gâtul și dă la umăr,
 • umflarea feței, care nu este asociată cu lipsa de somn, boli de inimă sau rinichi, umflarea unilaterală a feței.

Este clar că un RMN poate fi comandat dacă se suspectează o luxație sau o fractură a maxilarului în apropierea articulației. Studiul este necesar atât pentru diagnostic, cât și pentru dezvoltarea unui regim de tratament.

Diagnosticul RMN este prescris pentru procesele inflamatorii suspectate la nivelul articulației (artrita), ruptura sau perforarea discului articular, osteoartrita, osteomielita, sinovita, procesele tumorale în țesuturile dure și moi din apropierea articulației.

RMN-ul articulației temporomandibulare este o etapă preliminară (diagnostic) a tratamentului ortodontic și a protezei dentare.

Deoarece RMN vă permite să vedeți acele detalii care nu sunt disponibile altor metode de diagnostic (radiografie, ortopantogramă, scanare computerizată), este prescris atunci când studiul nu poate detecta cauza apariției simptomelor clinice. [1]

Preparare

Imagistica prin rezonanță magnetică este o metodă de diagnosticare în general sigură, care vă permite să obțineți o mulțime de informații despre structurile interne ale scheletului craniului fără a afecta sănătatea pacientului. O astfel de examinare nu necesită pregătire specială și poate fi efectuată imediat după sosirea la centrul medical.

Deoarece un RMN al articulației temporomandibulare este prescris de un medic, consultația în sine cu un specialist poate fi considerată o pregătire pentru procedură. Medicul explică pacientului cât de sigură este examinarea, cum decurge, ce nu poți lua cu tine în dispozitiv, cum să te comporți în timp ce echipamentul este în funcțiune, astfel încât imaginile să fie fiabile și de înaltă calitate, ce sunt contraindicațiile pentru RMN.

Daca aceste informatii nu sunt date de medicul spital, atunci pacientul va afla toate informatiile de la personalul centrului care va efectua procedura.

Dacă o persoană are frică de spațiu închis, i se vor recomanda opțiuni care vor ajuta să se calmeze și să îndure procedura până la sfârșit. Aceasta poate fi administrarea de sedative sau ascultarea muzicii, pentru care este furnizat echipament special. În caz de durere severă, se administrează analgezice.

Nu există restricții privind alimentele, apa potabilă sau medicamentele. Dacă studiul este planificat să fie efectuat cu contrast, ceea ce este rar, pacientului i se va spune în prealabil cum să se pregătească pentru el.

Tehnică RMN al articulației temporomandibulare

Procedura de RMN al articulației temporomandibulare este extrem de simplă. Pacientului i se cere să se scoată îmbrăcămintea exterioară. Poti sa ai grija de haine confortabile in avans sau sa o folosesti pe cea oferita in centru. Daca ramai in haine, va trebui sa dai jos tot ce contine piese metalice (centuri, nasturi, nasturi, butoni, proteze dentare etc.). Alături de îmbrăcămintea exterioară, va trebui să lăsați toate articolele care pot interacționa cu câmpul magnetic: ceasuri, telefoane mobile, chei, carduri de plată, bijuterii metalice etc.

În camera în care se află echipamentul RMN, pacientul stă întins pe spate pe o masă mobilă, care ulterior se va deplasa într-un circuit magnetic. În acest moment, dispozitivul face mai multe serii de poze. Capul pacientului este fixat cu role, deoarece imobilitatea este condiția principală pentru obținerea de imagini clare, și nu toată lumea este capabilă să stea nemișcată timp de 5-15 minute.

În timpul procedurii, pacientul are posibilitatea de a contacta medicul, care se află în camera alăturată. Comunicarea bidirecțională vă permite să raportați disconfortul și să auziți instrucțiunile medicului (de exemplu, țineți-vă respirația dacă este necesar) în camere diferite.

Dacă pacientul se plânge de mobilitate limitată a maxilarului inferior, până la blocarea acestuia, se efectuează un RMN al articulațiilor temporomandibulare stângi și drepte, pentru care li se aplică bobine de radiofrecvență rotunde separate. Deoarece articulația este pereche, este necesar să se examineze ambele departamente, altfel este dificil să se determine de ce parte se află problema dacă pacientul însuși nu poate indica localizarea senzațiilor neplăcute.

Când apar simptome clinice asociate cu mișcarea maxilarului (în timpul mestecării, vorbirii, deschiderii gurii etc.), se prescrie un RMN al articulației temporomandibulare cu teste funcționale. Studiul bifazic include o scanare a gurii deschise și închise. Scanarea cu gura deschisă se efectuează timp de 5 minute pentru a facilita fixarea maxilarului pacientului, i se oferă să strângă un obiect între dinți (cel mai adesea un tub de pastă de dinți).

Ce arată un RMN al articulației mandibulare? Pe imaginile obținute cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică se pot observa structuri microscopice cu posibilitatea de a le examina în diferite proiecții, se pot evalua starea osului mobil, a discului articular, a mușchilor faciali și a ligamentelor.

Tomografia face posibilă examinarea diferitelor structuri anatomice și modificări ale acestora, identificarea incluziunilor străine, procesele tumorale, defecte congenitale ale maxilarului și articulațiilor și tulburări traumatice. Medicul are ocazia să evalueze starea vaselor din zona studiată, să diferențieze tulburările funcționale și procesele degenerative, să identifice malocluzia și cauzele care o provoacă. [2]

Contraindicații la procedură

RMN-ul este considerat una dintre cele mai sigure metode de diagnosticare, așa că nu are o listă mare de contraindicații pe care le au multe alte metode de examinare a corpului. Chiar și contraindicațiile existente sunt asociate doar cu posibilitatea de interacțiune între câmpul magnetic și feromagneții utilizați la fabricarea diferitelor dispozitive. Această interacțiune poate deteriora dispozitivul și poate introduce distorsiuni în imaginile obținute de tonometru.

Există foarte puține contraindicații absolute pentru RMN-ul articulației temporomandibulare. Aceasta include situațiile în care o persoană, din motive medicale sau din alte motive, nu se poate despărți de dispozitiv sau de obiectele metalice din corpul său, de ex. Disponibilitate

 • stimulatoare cardiace și defibrilatoare,
 • implanturi de ureche internă (dacă conțin feromagneți sau materialul dispozitivului este necunoscut),
 • cleme de oțel vasculare pe anevrism,
 • orice fragmente de metal, gloanțe în corpul uman, inclusiv mici așchii de metal în interiorul orbitei oculare (motiv profesional care necesită o radiografie preliminară a craniului lucrătorului).

Relative sunt contraindicațiile asociate cu starea pacientului și prezența instrumentelor și dispozitivelor care nu ar trebui să își modifice proprietățile sub influența unui câmp magnetic sau să-l afecteze cumva. Acestea includ articulații artificiale, neurostimulatoare, pompe de insulină, stimulatoare cardiace, cleme hemostatice și stenturi vasculare, implanturi neferomagnetice. Pot apărea întrebări și despre protezele dentare, plăcile de oțel și firele folosite în tratamentul ortopedic, machiaj permanent, tatuaje, unde pot fi folosite materiale feromagnetice.

În toate cazurile de mai sus, medicul trebuie informat în prealabil, indicând, dacă este posibil, din ce metal este fabricat dispozitivul, ce vopsele de machiaj și pentru tatuaje au fost folosite, i.e. Orice informație care va ajuta la securizarea procedurii și la ca rezultatele acesteia să fie cât mai fiabile posibil.

RMN-ul articulației temporomandibulare nu se efectuează cu claustrofobie severă și stare gravă a pacientului, când sunt necesare proceduri de susținere a vieții. În timpul sarcinii, posibilele riscuri vor trebui discutate cu medicul, deși în general sunt mici, având în vedere siguranța unui câmp magnetic de o asemenea putere pentru o persoană și distanțarea fătului de zona examinată a corpul (capul). [3]

Aveți grijă după procedură

Având în vedere siguranța câmpului magnetic și a tomografului în sine, nu se pot aștepta consecințe după procedură. Prin urmare, diagnosticul RMN a câștigat o astfel de popularitate, deoarece, în absența efectelor secundare în timpul și după procedură, vă permite să identificați patologii care sunt inaccesibile altor metode de diagnosticare. Singura consecință neplăcută poate fi o serie de imagini de proastă calitate dacă pacientul nu a rămas nemișcat sau a ascuns prezența obiectelor metalice în corp.

Complicațiile după procedură sunt, de asemenea, posibile numai dacă pacientul nu ține cont de avertismentele medicului. Există puține contraindicații pentru examinare, dar trebuie luate în considerare. Câmpul magnetic poate dezactiva dispozitivul, care poate sprijini funcționalitatea organelor individuale. De exemplu, dacă un stimulator cardiac funcționează defectuos, activitatea inimii este întreruptă, ceea ce poate duce la o stare gravă și chiar la moartea pacientului.

Pe de altă parte, orice bucată de feromagnet poate afecta câmpul magnetic, distorsionând rezultatele cercetării. Dacă medicul se va baza pe ele, există riscul unui diagnostic și tratament incorect care nu corespund situației.

Nu este necesară îngrijirea specifică după procedura RMN a articulației temporomandibulare. Principalul lucru este că rezultatele studiului ajută la identificarea problemei și, ulterior, readuce persoana la sănătate și bucuria existenței.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.