^

Sănătate

A
A
A

Rinita hipertrofică cronică

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Rinita hipertrofică cronică este înțeleasă ca inflamație cronică a mucoasei nazale, a cărei principală caracteristică patologică este hipertrofia acesteia, precum și a țesutului interstițial și a aparatului glandular cauzate de procesele de țesut degenerativ, care se bazează pe încălcarea DIU. Rinita difuză hipertrofică cronică este caracterizată prin hipertrofie difuză a țesuturilor intranazale cu localizare predominantă în concha nazală.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Cauze rinita hipertrofică cronică

Rinita difuza cronica hipertrofica este mai frecventa la barbatii de varsta matura si se datoreaza acelorasi motive ca si rinita catarala cronica. Rolul semnificativ în apariția rinitei difuze cronice hipertrofice este jucat de focarele de infecție în organele vecine ale ORL, de condițiile nefavorabile de climă și de muncă, de obiceiurile de uz casnic dăunătoare și de alergii.

trusted-source[9], [10], [11]

Patogeneza

În rinita difuza cronică hipertrofică, procesele hipertrofice (hiperplastice) se dezvoltă lent și atinge mai întâi partea inferioară și apoi cea centrală și restul mucoasei nazale. Acest proces este cel mai pronunțat în capetele anterioare și posterioare ale turbinării inferioare.

În patogeneza rinitei difuze cronice hipertrofice, un rol important îl joacă factori precum inflamația cronică, microcirculația afectată, foametea de oxigen a țesuturilor, distorsiunea metabolismului, imunitatea locală scăzută și activarea microorganismelor saprofite.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Simptome rinita hipertrofică cronică

Simptomele subiective nu diferă fundamental de cele ale rinitei catarale cronice, totuși obstrucția pasajelor nazale de către structurile hipertrofice ale cavității nazale determină constanța dificultății sau chiar absența respirației nazale. Pacienții se plâng de ineficiența decohecticanelor nazale, uscăciunea gurii, sforăitul în timpul somnului, mucoasa persistentă sau secreția nazală mucopurulentă, senzația de corp străin în nazofaringe, somnul sărac, oboseala crescută, scăderea sau lipsa mirosului etc. Datorită compresiei vasele limfatice și venoase ale țesutului interstițial hipertrofic sunt afectate și circulația sanguină a fluxului limfatic în toată cavitatea nazală și în creierul anterioară, ceea ce duce la dureri de cap, pierderea memoriei și performanța mentală. În prima fază a rinitei difuze cronice hipertrofice, pacienții se plâng deseori de deteriorarea intermitentă a respirației nazale, tipică de rinită vasomotorie, iar dificultatea sau absența respirației nazale devine permanentă.

Simptome obiective

Pacientul este în mod constant cu gura deschisă și o închide numai atunci când atrage atenția asupra acestui "defect". În timpul mersului pe jos, al alergării și al altei activități fizice, corpul poate fi prevăzut cu oxigen doar în timpul respirației orale. În repaus, cu gura închisă, un pacient cu o obstrucție pronunțată a pasajele nazale poate realiza respirația forțată prin nas doar câteva secunde mai mult decât cu un studiu care ține respirația. Vocea pacienților este nazalismul diferit; cu această leziune, spre deosebire de cea cu paralizie a palatului moale, numită nazală închisă (rhynalalia clausa), cu paralizie a palatului moale - deschisă nazală (rhynolalia operta).

Cursul clinic al rinitei difuze cronice hipertrofice este lung, progresiv încet, care, fără tratament adecvat, poate continua până la vârsta mare.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Etape

Există următoarele faze ale procesului hipertrofic:

  • Prima fază - așa-numita hipertrofie ușoară a mucoasei nazale, caracterizată prin hiperemie și edem al mucoasei, leziune moderată a epiteliului ciliar; în această fază, fibrele musculare ale plexurilor venoase ale concha nazale inferioare nu sunt afectate de procesul degenerativ-sclerotic și funcția lor vasomotorie este conservată; în această etapă a procesului, eficacitatea decorogestanilor nazali este menținută; burdurile inferioare păstrează elasticitatea și flexibilitatea în timpul palpării;
  • Faza 2 este caracterizată prin metaplazia epiteliului ciliar, hipertrofia aparatului glandular, fenomenul inițial al degenerării fibrelor musculare vasculare, infiltrarea limfocitic-histiocitară și îngroșarea stratului subepitelial; aceste fenomene duc la comprimarea vaselor limfatice și a sângelui, edemul țesutului interstițial, datorită căruia membrana mucoasă devine palidă sau dobândește o culoare alb-albăstrui; în această etapă, eficacitatea agenților vasoconstrictori este redusă treptat;
  • Faza 3 din literatura străină este denumită "edematoasă", "mixtă" sau "hipertrofie polioidă", se caracterizează prin fenomenele de hipercollagenoză intervasculară, infiltrarea difuza a tuturor elementelor membranei mucoase, pereții sângelui și vaselor limfatice și aparatul glandular; Aceste modificări patologice sunt caracterizate de grade diferite de severitate, astfel încât suprafața concha nazale poate avea un aspect diferit - netedă, neuniformă, polipodiformă sau o combinație a acestor tipuri de hipertrofie.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Formulare

Diferența dintre rinita limită hipertrofică limitată de HGDR descrisă mai sus constă doar în faptul că zona procesului hipertrofic acoperă o zonă limitată a conchului, în timp ce restul părților sale rămâne aproape normal. Localizarea sunt mai multe varietăți ale acestei stări patologice de hipertrofie posterioare capetele hipertrofia cornetelor inferioare, capetele frontale ale cornetul inferior, hipertrofia cornetelor mijlocie - glanda pituitară sau un buloasă Concha, reprezentând o creștere de etmoid celule.

Hipertrofia capetelor posterioare ale concha nazale inferioare este cel mai frecvent tip de rinită limită cronică hipertrofică. Cauzele acestei stări patologice sunt aceleași ca și pentru rinita hipertrofica difuze cronice, dar cel mai adesea este o inflamație cronică a aparatului limfoid de nazofaringe, în labirint zăbrele, sinusul sfenoid si alergii. Pacienții se plâng de dificultatea respirației nazale, în special în faza expiratorie, când partea hipertrofică a cochiliei joacă rolul unui tip de supapă care blochează choana-urile. Vorbirea devine nazală după tipul de nazal închis. Pacienții simt prezența în nazofaringe a unui corp străin sau a unui cheag de mucus, așa că în mod constant "înghit" nasul, încercând să împingă această "bucată" în gât.

Cu rinoscopia anterioară, imaginea poate părea normală, dar cu rinoscopie posterioară sunt definite formațiuni cărnoase, uneori polifoase, care blochează parțial sau complet lumenul de tip choanal. Culoarea lor variază de la albastru la roz, dar mai des este gri-albicioasă, translucidă. Suprafața lor poate fi netedă sau seamănă cu boabe de dud sau papilom. De regulă, procesul este bilateral, dar este dezvoltat în mod asimetric. Fenomenele similare pot fi observate în regiunea capetelor posterioare ale turbinelor medii.

Hipertrofia capetelor anterioare ale concha este mai puțin frecventă decât hipertrofia capetelor posterioare ale acestora și este mai frecvent observată în zona capetelor anterioare ale concha mijlocii. Cauzele hipertrofiei turbinatei medii sunt aceleași ca și hipertrofia infernului concha nazal. Într-un proces unilateral, cauza lui cel mai adesea este concha bullosa unilaterală sau latent inflamația curentă a sinusurilor paranasale. Adesea, acest tip de hipertrofie este combinată cu hipertrofia capătului anterior al concha nazale inferioare.

Hipertrofia membranei mucoase a marginii posterioare a septului nazal. Acest tip de rinită limitată cronică hipertrofică este în majoritatea cazurilor combinată cu hipertrofia capetelor posterioare ale concha nazale inferioare. La marginea septului nazal rinoscopia spate încadrată una, de multe ori cele două părți formațiuni specifice atârnând în lumenul Hoan, plutind la ritmul mișcărilor respiratorii, de ce acestea sunt numite „aripi“ sau „cozi“ ale septului nazal.

Hipertrofia membranei mucoase a septului nazal este cel mai rar fenomen și este o îngroșare a membranei mucoase sub forma formărilor în formă de pernă, mai mult sau mai puțin extinse. Ca regulă, procesul este în ambele sensuri.

trusted-source[32], [33], [34]

Complicații și consecințe

Evstahiity acută și cronică și tubootitis datorată obstrucției gurile nazofaringiene tubul auditiv edematos și hipertrofice nazofaringe mucoasei și capetele posterioare ale cornetul inferior, sinuzita, adenoiditis, amigdalite, traheobronsita, dacriocistita, conjunctivita etc. Rinită difuze hipertrofică Deseori cronice duce la boli inflamatorii ale inferior tractul respirator, disfuncția organelor digestive, sistemul cardiovascular, diverse sindroame hepatice și renale.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Diagnostice rinita hipertrofică cronică

Diagnosticarea în cazuri tipice de dificultăți nu provoacă. Se bazează pe istoricul pacientului, pe plângerile pacientului și pe datele din examinarea funcțională și endoscopică a regiunii rhinosinus. Atunci când facem un diagnostic, trebuie avut în vedere faptul că rinita difuza cronică hipertrofică este adesea însoțită de sinuzită latentă curentă, îngroșarea întregului proces polifos purulent în sinusurile anterioare.

În rinoscopia anterioară, în prima fază patomorfologică, poate fi observată starea aproape normală a concha nazale inferioare, în ciuda faptului că pacientul se plânge de dificultate în respirația nazală. Acest lucru se datorează reacției adrenergice situaționale "la medic" care își păstrează funcția de vasoconstrictori ai plexurilor venoase. Aceeași reacție în această fază este detectată prin lubrifierea turbinelor inferioare cu o soluție de adrenalină. În viitor, fenomenul reflexului și decongestionării medicale scade și dispare complet. Pasajele nazale sunt ocluzate de concha nazală mărită, densă, inferioară și mijlocie, în timp ce concha mijlociu are un aspect bulos sau edemat, coborând la nivelul concha inferior. În pasajele nazale se determină secreția mucoasă sau mucopurulentă. În faza de hipertrofie a țesutului conjunctiv, suprafața concha nazală inferioară devine coloană, uneori modificată polifos. Culoarea membranei mucoase a concha nazale evoluează în funcție de faza patologică, de la hiperremia roz-albăstruie până la pronunțată, cu obținerea ulterioară a unei culori cenușiu-albăstrui.

În rinoscopia posterioară, culoarea albăstruică a mucoasei nazale și secrețiile mucoase hipertrofiate, edematoase, albastre, mucoase, capetele posterioare ale concha nazale inferioare, adesea agățate în cavitatea nazofaringiană, atrag atenția. Aceleași modificări pot afecta, de asemenea, turbinele medii. Aceleași modificări se pot observa în marginea posterioară a septului nazal. Edemul și hipertrofia membranei mucoase care apare aici este situată pe ambele părți sub forma unor formațiuni asemănătoare nolipo-ului, numite "aripi" PeN în străinătate.

Cu diafanoscopia și radiografia sinusurilor paranazale, o scădere a transparenței acestor sau altor sinusuri este adesea întâlnită datorită îngroșării membranei mucoase sau a nivelurilor de transudație care rezultă din absența funcției de drenaj a sinusurilor.

În studiul metodelor cunoscute ale stării de respirație nazală și mirosului, de regulă, există o deteriorare semnificativă, până la o absență completă.

Diagnosticul rinitei hipertrofice cronice limitate în cazurile tipice nu cauzează dificultăți, cu toate acestea, cu forme atipice de hipertrofie, cum ar fi kondilomopodobnyh, granulematozpyh cu fenomene de eroziune, boala trebuie diferențiate în primul rând de tumori și anumite forme de tuberculoza si sifilis cavitatea nazala.

trusted-source[45]

Ce trebuie să examinăm?

Ce teste sunt necesare?

Diagnostic diferentiat

Diagnosticarea diferențială se efectuează cu deformări ale septului nazal, hipertrofie esențială a amigdalelor nazofaringiene, angiofibromul nazofaringianului, atrezia pasajelor nazale și Joan, rinita polipoasă, infecțiile specifice ale nasului (tuberculoza, sifilis terțiar), genele maligne nazale și secțiuni).

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Cine să contactați?

Tratament rinita hipertrofică cronică

Tratamentul rinitei difuze cronice hipertrofice este divizat în general și local; local - pentru simptome, medicale și chirurgicale. Tratamentul general nu diferă de cel al rinitei catarale cronice. Simptomatic este utilizarea decoheganților, o picătură de rinită, medicamentul corespunde tratamentului local al rinitei catarale cronice descris mai sus. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, cu hipertrofia adevărată a structurilor anatomice endonazale, în special a turbinelor inferioare și medii, tratamentul local non-chirurgical poate aduce numai o îmbunătățire temporară a respirației nazale. Tratamentul principal al rinitei difuze cronice hipertrofice este chirurgical, care, totuși, nu duce întotdeauna la o recuperare finală, în special cu predispoziția constituțională a țesuturilor corpului la procesele hipertrofice.

Principiul tratamentului chirurgical în rinita difuza cronica hipertrofica este efectul termic, mecanic sau chirurgical asupra concha nazal hipertrofic pentru a restabili respiratia nazala, mirosul si a obtine cicatrizarea ulterioara a suprafetei ranii, ceea ce impiedica procesul hipertrofic recurent. Utilizarea unuia sau a altui tip de influență este dictată de faza procesului hipertrofic.

În faza de "hipertrofie ușoară", este recomandabil să se utilizeze caustice galvanice, efecte criochirurgicale, distrugere cu laser sau ultrasunete, dezintegrare mecanică intra-carcinom. Aceste metode au ca scop provocarea procesului inflamator și întărirea ulterioară a structurilor submucoase (în special a plexurilor vasculare) ale concha nazale pentru a-și reduce volumul.

Galvanoterapia (galvanotermie, electrocautery) este o metodă de căuterizare a țesuturilor cu ajutorul unor vârfuri metalice speciale (iridiu-platină sau oțel) încălzite cu curent electric, fixate în mânere speciale echipate cu un comutator de curent conectat la un transformator descrescător. Operația se efectuează după anestezie de aplicare (lubrifiere de 2-3 ori a soluției de CO 5-10% de cocaină + 2-3 picături de soluție adrenalină 0,1%). În loc de cocaină, puteți utiliza o soluție de 5% dikanna. Pentru anestezie mai profundă, anestezia intratravelă poate fi aplicată cu soluții de trimecină, ultracaină sau novocaină la o concentrație adecvată. Procedura este după cum urmează. Sub protecția oglinzii nazale, capătul kauterului galvanic este adus în partea cea mai îndepărtată a turbinelor inferioare, pus în stare de funcționare, presat pe suprafața mucoasei, scufundat în țesuturile cochiliei și într-o astfel de poziție este îndepărtat în afara întregii suprafețe a cochiliei, rezultând o adâncime liniară arsuri de țesut coagulat. De obicei, petreceți două astfel de linii de ardere paralele, plasându-le una deasupra celeilalte. La sfârșitul expunerii, galvanocauterul este îndepărtat din țesut într-o stare fierbinte, în caz contrar, răcit rapid în țesuturi, se lipeste de ele și rupe o parte a suprafeței coagulate și a vaselor subiacente, ceea ce duce la sângerare.

Efectul criochirurgical este efectuat folosind un crioaplicator special răcit cu azot lichid la o temperatură de -195,8 ° C Temperatura ultralowă determină înghețarea profundă a țesutului și necroza aseptică și respingerea acestuia. Această metodă are o utilizare limitată numai pentru hipertrofia difuză polipică a conicăi nazale inferioare.

Distrugerea cu laser a turbinelor inferioare se efectuează folosind un laser chirurgical, puterea de radiație atingând 199 de wați. Factorul expunerii la țesut cu laser este un fascicul laser concentrat cu o lungime de undă specifică cuprinsă între 0,514 și 10,6 μm. Cele mai obișnuite lasere cu dioxid de carbon. Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie locală și trece fără sânge.

Distrugerea cu ultrasunete se efectuează cu ajutorul unor emițătoare cu ultrasunete (instrument chirurgical) cu ultrasunete rezonante, vibratoare cu un generator ultrasonic puternic, care distruge structura țesuturilor și suprapune peste instrumentul chirurgical menționat mai sus. În acest caz, se utilizează oscilații cu o frecvență de 20-75 kHz și o amplitudine de oscilație a părții de lucru de 10-50 microni. Metoda de distrugere ultrasonică: după aplicarea anesteziei, un instrument chirurgical este vibrat la frecvența ultrasunetelor furnizate și instrumentul chirurgical este inserat în grosimea turbinatei inferioare la adâncimea presupusului distrugere a intracaninului.

Intracraniala dezintegrare mecanică este cea mai simplă și nu mai puțin eficace decât metoda descrisă mai sus. Esența sa constă în realizarea unei incizii de-a lungul capătului anterior al concha nazale inferioare, urmată de inserarea unui raspator prin această incizie și de deteriorarea parenchimului conchinii fără perforarea membranei mucoase. Operația se încheie cu tamponada anterioară a nasului pe partea corespunzătoare timp de 1 zi.

În faza țesutului conjunctiv sau a hipertrofiei fibroase, metodele de mai sus asigură un efect satisfăcător, menținând funcția contractilă a sistemului muscular al pereților vasculari. În acest caz, alegerea metodei de dezintegrare este determinată de gradul de eficacitate al agenților vasoconstrictori. În cazul hipertrofiei severe a cojilor și absența efectului decongestionant, se folosește metoda de rezecție a concha. Trebuie remarcat faptul că, în plus față de foarfece, buclele de tăiere sunt utilizate pentru a scoate turbina inferioară, iar buclele de rupere sunt folosite pentru a elimina polipii nasului.

Rezecția parțială a turbinatului inferior se realizează sub aplicare locală și prin anestezie prin infiltrare în două etape. După lubrifierea membranei mucoase cu o soluție anestezică, se injectează 1-2 ml soluție 2% de novocaină într-un amestec cu 2-3 picături dintr-o soluție 0,1% epinefrină în carcasa nazală.

Primul tempo este taierea cochiliei de la capătul din față la baza osului. Apoi, în zona hipertrofică a cochiliei, impuneți o buclă de tăiere și o tăiați. Îndepărtarea capătului posterior hipertrofiat al turbinei inferioare este realizată printr-o buclă de tăiere.

Cu o bază osică crescută a concha nazale inferioare și hipertrofia țesuturilor sale moi, aceasta este îndepărtată, apoi cu ajutorul forcepsului lui Luke, baza osoasă a cochiliei este îndepărtată și mutată în peretele lateral al nasului, eliberând pasajul nazal comun din acesta.

Adesea, rezecția concha nazale este însoțită de sângerări semnificative, mai ales când se elimină capetele posterioare ale concha nazale inferioare, astfel încât operația este completată de bucla nazală anterioară pe Voyachek și, în unele cazuri, devine necesară o tamponadă nazală posterioară. Pentru a preveni infecția, tampoanele cu o seringă și un ac sunt impregnate cu o soluție de antibiotice.

Tratamentul rinitei limitate hipertrofic limitate

Tratamentul este bazat pe medicamente locale și general nu diferă de cel din rinita difuza cronică hipertrofică. Tratamentul chirurgical variază în funcție de localizarea și gradul de hipertrofie. Deci, cu hipertrofia capetelor posterioare sau anterioare ale concha nazale inferioare, diagnosticate în faza edemică și funcția vasoconstrictoare satisfăcătoare, metodele de dezintegrare pot aduce rezultate bune. Cu aceste intervenții, trebuie să vă fie frică de deteriorarea gurii nazofaringiene a tubului auditiv, deoarece arderea acestuia în timpul galvanizării și expunerea la laser poate duce la obliterația cicatriciană cu consecințe grave asupra urechii medii. Galvanizarea este contraindicată în hipertrofia turbinelor medii datorită riscului de deteriorare și infectare a trecerii nazale medii.

În cazul hipertrofiei fibroase sau polipoase a capetelor anterioare sau posterioare ale concha nazale inferioare, precum și a conului central nazal, conchotomia este utilizată folosind conchotome, bucle de tăiere sau foarfece nazale.

Medicamente

Prognoză

Prognosticul este în mare parte favorabil, dar poate fi serios dacă apar complicații.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.