Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Radiolog

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.10.2021

Radiologul este un medic care practică folosirea razelor X pentru diagnosticarea corectă și corectă.

Examenul cu raze X este unul dintre cele mai populare studii de diagnostic din zilele noastre. Radiografiile X sunt folosite pentru a obține imagini standard cu raze X ale sistemului osos, precum și unele organe. Fluorografia, tomografia, angiografia - toate aceste proceduri sunt imposibile fără radiații cu raze X.

Specialistul cu raze X este implicat în efectuarea acestor studii folosind fascicule cu raze X.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Cine este radiolog?

În întreaga lume, profesia de radiolog este considerată una dintre cele mai multe statute și respectată. Reprezentanții calificați ai acestei specialități au cunoștințe aprofundate privind utilizarea diverselor echipamente medicale, cum ar fi dispozitivele standard de radiologie, rezonanța magnetică și tomografiile computerizate, precum și tomografiile angiografice. Specializarea unui radiolog include capacitatea de a diagnostica bolile folosind tehnici de ultrasunete si radionuclizii, vizualizarea datelor suficiente pentru a determina sau clarifica diagnosticul pacientului.

Pentru a stăpâni pe deplin și în mod adecvat această profesie serioasă și necesară, viitorul specialist trebuie să înțeleagă cu desăvârșire și amănunțit toate sistemele și organele corpului uman, fără excepție, pentru a putea reprezenta toate secțiunile și specializările acestei direcții medicale.

Când trebuie să merg la un radiolog?

Pacientul poate fi referit la un radiolog la sfatul și direcția de o mare varietate de medici specialisti: traumatologi, chirurgi, internisti, cardiologi, pediatri, coloanei vertebrale, Ortopedie, Urologie. Motivele cercetării pot fi:

 • dureri abdominale de origine necunoscută;
 • dureri dentare și maxilare;
 • corpuri străine în tractul digestiv și respirator;
 • suspiciunea de procese inflamatorii sau de dezvoltare a neoplasmelor;
 • cauza inexplicabilă de hipertermie;
 • buzunare pe suprafața corpului;
 • traumatism, limitarea mobilității articulațiilor, roșeață neplăcută a pielii și alte semne.

Fracturi, vânătăi, dureri de cap de origine incomprehensibilă, tulburări vasculare, patologii ale urechii medii, sistem digestiv și respirator - motivele pentru care se aplică radiologilor pot fi enumerate fără sfârșit. Astfel, și multe alte simptome pot deveni un semnal pentru diagnosticul suplimentar, inclusiv examinarea cu raze X.

Ce teste trebuie să fac atunci când chem un radiolog?

Examenul cu raze X este o procedură de diagnosticare, prin urmare nu vor fi necesare teste suplimentare. Medicul poate cere informații despre prezența unei sesizări din partea unui specialist pentru a înțelege esența problemei și metodele de căutare a cauzelor patologiei. În plus, deseori, fotografiile și o descriere a rezultatelor sunt trimise direct medicului curant, care, pe lângă radiograf, poate atribui o serie de studii suplimentare la discreția sa. Depinde direct de imaginea clinică, de severitatea stării pacientului și, de asemenea, de diagnosticul presupus.

Ce metode de diagnostic folosesc radiologii?

Metode de diagnosticare cu raze X:

 • metoda de radiografie (film sau digital) - achiziționarea imaginilor datorită densității diferite a țesuturilor corporale, radiografiate prin raze X. Imaginea poate fi afișată pe o imagine sau pe ecranul computerului;
 • metoda de fluoroscopie - obținerea unei imagini fluorescente cu transferul suplimentar al acesteia pe ecranul calculatorului. Această metodă vă permite să inspectați organele în timpul funcționării lor naturale. Dezavantajul acestei proceduri de diagnosticare este faptul că doza de radiații primită de pacient este mult mai mare decât în cazul radiografiei standard;
 • metoda de tomografie liniară - examinarea cu raze X, care permite evaluarea fiecărui strat de țesut al organului diagnosticat, cu o creștere sistematică a adâncimii scanării;
 • metoda de tomografie computerizată cu raze X - permite determinarea densității și permeabilității țesuturilor. Acest lucru este important în evaluarea organelor și țesuturilor complexe, umplut cu substanțe patologice (lichid seros, puroi, sânge).

Ce face un radiolog?

Radiologul este, într-un fel, un expert de diagnostic în domeniul utilizării tehnicii de examinare cu raze X, cu interpretarea ulterioară a rezultatelor imaginilor. Reprezentanții acestei profesii lucrează în instituții medicale de tip spitalicesc și ambulatoriu, în structuri de diagnostic (camere de radiologie).

Un specialist roentgenolog diagnostică bolile cu ajutorul echipamentului cu raze X. În acest caz, sunt investigate posibile boli ale plămânilor, sistemului osos, coloanei vertebrale, dinților etc.

Având cunoștințe extinse în domeniul fizicii radiațiilor, specialistul își îmbunătățește constant calificarea, studiind metodele de diagnosticare prin radiații, descifrând și evaluând rezultatele obținute după cercetare. Dispozitivele complexe cu care lucrează radiologii necesită cunoștințe colosale și experiență în manipularea echipamentelor, precum și o memorie vizuală bună, abilitatea de a se concentra asupra lucrurilor mici, a răbdării și a perseverenței.

Profesia unui radiolog este imposibilă fără o educație medicală completă și o practică serioasă: astfel de specialiști sunt instruiți la Departamentul de Radiologie și Metode de diagnosticare a radiațiilor în școlile medicale superioare.

Ce boli tratează radiologul?

Radiologul nu se vindecă, ci recunoaște bolile multor sisteme și organe umane în funcție de rezultatele unui examen cu raze X.

Metoda cu raze X de diagnostic este împărțită în mai multe tipuri:

 • metoda generală (descrierea tehnicilor și tehnicilor);
 • metoda privată (patologia raze X a organelor și sistemelor directe: oase, articulații, inimă, sistemul pulmonar, tractul digestiv etc.);
 • o metodă specializată (utilizarea de raze X în patologii ocupaționale, în gastroenterologie, ftiziologie).

Metoda de diagnostic cu raze X este folosită pentru următoarele afecțiuni și afecțiuni patologice:

 • patologia dinților și a fălcilor, a articulațiilor și a sistemului osos;
 • examinarea oaselor de configurație complexă (acestea includ examinarea craniului, coloanei vertebrale, articulației șoldului);
 • Diagnosticul patologiei excretorilor biliari, sistemului genital și urinar prin metode de administrare a mediilor de contrast;
 • cercetarea bronhiilor și a plămânilor (detectarea tumorilor, tuberculoza, bronhiectazia, patologia permeabilității bronșice, corpurile străine din sistemul respirator;
 • Radiografia inimii și a sistemului circulator;
 • Patologia cu raze X a tractului digestiv cu ajutorul agenților de contrast, definiția proceselor tumorale, boala ulcerului peptic, tulburările de relief ale mucoaselor.

Medicul efectuează un studiu, descrie rezultatul imaginii, compară imaginea examinării cu simptomele clinice și formulează diagnosticul final.

Sfatul unui radiolog

Înainte de a efectua o examinare cu raze X, pacientul trebuie să fie conștient de unele dintre cerințele care trebuie respectate în studiu.

 • Înainte de a face o fotografie, este necesar să expuneți partea corpului examinat.
 • Este posibil să fie necesar să eliminați toate inelele metalice, brățările, cerceii, lanțurile sau alte bijuterii, precum și ochelarii cu oglindă metalică, deoarece acestea pot afecta precizia imaginii prin reflectarea razelor radiografice.
 • Poate că se va sugera folosirea unor dispozitive de protecție pentru a proteja organele sistemului reproducător de efectele radiației.
 • Dacă pacientul este gravidă, ea ar trebui să-i spună radiologului cu privire la acest lucru, deoarece radiația poate fi periculoasă pentru embrion. Dacă nu se poate face fără examinarea cu raze X, o femeie va primi anumite măsuri de siguranță pentru a minimiza consecințele posibile pentru făt.
 • Uneori, cercetarea implică utilizarea unui mediu de contrast care face posibilă izolarea organelor sau a vaselor de sânge necesare organismului. Substanța poate fi injectată în corp prin aportul intern de lichide, precum și prin clismă sau injectare. Înainte de introducerea contrastului, este necesar să se determine prezența sau absența alergiilor la această substanță.

Doctor-radiolog este, în primul rând, expertul în diagnosticare și consilierul cu studii superioare medicale. Nu ignora procedura de examinare radiologică: experiența și cunoștințele radiologului sunt uneori de neînlocuit în detectarea, definirea și specificarea bolii, ceea ce este extrem de important pentru numirea unui tratament competent și eficient.

trusted-source[7], [8]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.