^

Sănătate

Primul ajutor pentru cistita la femei si barbati

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.09.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cistita este o afecțiune destul de dureroasă asociată cu leziuni acute sau cronice ale tractului urinar. Primul ajutor pentru cistita este aproape întotdeauna acordat, deoarece pacientul este îngrijorat de durere severă ascuțită, durere, starea se agravează brusc. După acordarea primului ajutor, este posibil să opriți durerea, să opriți atacul, după care este deja posibilă continuarea terapiei planificate. Toată lumea trebuie să știe cum să ajute o persoană cu cistită.

Ce să faci la primul semn de cistită?

Din ce în ce mai mult, pacienții trebuie să audă întrebarea: „Ce să faci la primul semn de cistită?”. Întrebarea este destul de firească, deoarece trebuie să acționați rapid și precis. Așadar, primul lucru de făcut atunci când apar primele semne de cistita este oprirea sindromului de durere, ameliorarea unui atac de spasm, crampe. După aceea, puteți începe să eliminați consecințele unui atac acut. Este necesar să se administreze pacientului anti-spasmodice, analgezice. Ei bine, ajută la atacurile acute de durere, cum ar fi no-shpa, 5-NOK, baralgin. Cu un sindrom de durere puternică, puteți utiliza diclofenac (injecții). În cazul atacurilor de severitate moderată, urolesanul (un remediu pe bază de plante) ajută. Se picura pe o bucată de zahăr rafinat 5-25 picături, (în funcție de stadiul bolii, de severitatea sindromului dureros). Ca mijloc de urgență, sunt prescrise monural, furagin, cystone, care ameliorează rapid inflamația și durerea. [1]

După ce pacientul a devenit mai bine, este necesar să-i dea multe lichide (ceai, apă caldă). Este important să se asigure liniștea și să se cheme o ambulanță. Cu un atac de cistită, este imperativ să chemați o ambulanță, chiar dacă ați reușit să opriți singur atacul, iar sănătatea dumneavoastră s-a îmbunătățit semnificativ. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele pot masca principalele simptome ale patologiei, pot opri temporar procesul de durere. Dar ele nu elimină cauza și nu afectează procesul patologic. Aceasta înseamnă că, în timp, poate apărea o reapariție a unui atac, care va fi mult mai gravă decât precedentul. În plus, trebuie avut în vedere faptul că organismul poate dezvolta rezistență la medicamentele utilizate, astfel încât data viitoare acestea vor fi ineficiente. De asemenea, dacă procesul patologic nu a fost vindecat, procesul inflamator devine cronic. Forma cronică este dificil de tratat, necesită utilizarea de medicamente îmbunătățite, se caracterizează printr-un curs recidivant mai sever, cu exacerbări frecvente.

Ar trebui să chem o ambulanță pentru cistita?

Pacienții care suferă de cistita sunt, de obicei, capabili să oprească rapid atacul principal de cistita pe cont propriu. După ce atacul acut a trecut, starea s-a îmbunătățit oarecum, apare o întrebare logică: „Ar trebui să chem o ambulanță?”. În cazul cistitei, se recomandă întotdeauna chemarea unei ambulanțe, chiar dacă atacul a fost eliminat și pacientul s-a simțit ușurat. Trebuie înțeles că cistita este o boală gravă a tractului urinar, care necesită nu numai îngrijire de urgență și ameliorarea atacului principal, ci și tratament complex calificat. Medicii de la ambulanță vor oferi toată asistența necesară pentru a proteja pe cât posibil pacientul, pentru a preveni recăderile, pentru a preveni cronicizarea bolii și pentru a preveni evoluția bolii sau dezvoltarea complicațiilor.

Trebuie presupus că retragerea unui atac acut nu este o bază pentru refuzul de a continua tratamentul. Pe cont propriu, puteți ameliora simptomele doar pentru o perioadă scurtă de timp, eliminați durerea severă. După aceea, este necesară o examinare de către personal medical calificat. Echipa de ambulanță va decide dacă este necesară spitalizarea suplimentară sau dacă va continua tratamentul cu medicul curant în regim ambulatoriu. În orice caz, doar un medic și, în viitorul apropiat, după un atac, va putea evalua corect severitatea procesului patologic, consecințele acestuia și va putea planifica corect tacticile tratamentului ulterioar. Prin urmare, chiar dacă se pare că starea de sănătate a devenit normală, în niciun caz nu trebuie să refuzați să apelați o ambulanță. Pacientul trebuie să cunoască această regulă cu fermitate și să o folosească ca axiomă pentru fiecare nou atac, indiferent de gravitatea acestuia și de circumstanțele apariției sale. [2]

Ce să faci cu cistita?

Fiecare pacient care are antecedente de boală precum cistita trebuie să știe ce să facă cu cistita. Membrii familiei și rudele ar trebui, de asemenea, să poată acorda primul ajutor. Deci, primul lucru de făcut este să beți un anestezic, un antispastic, care va opri procesul inflamator, va elimina un atac de durere, va ameliora spasmul. Mijloacele precum baralgin, nosh-pa, analgin, difenhidramina sunt potrivite. După aceea, trebuie să chemați o ambulanță. Trebuie să înțelegeți că multe mijloace pot pur și simplu ameliora un atac, dar acest lucru nu este suficient. Este necesar un tratament cuprinzător pentru a elimina modificările patologice ale sistemului urinar. De asemenea, este important să preveniți progresia bolii.

Odată cu cistita, împreună cu procesul inflamator, se dezvoltă și un proces infecțios, cel mai adesea de etiologie bacteriană. Infecția migrează în sus de-a lungul căilor ascendente și poate pătrunde cu ușurință în rinichi, ceea ce va duce la dezvoltarea unui proces inflamator renal. Asemenea complicații ale cistitei, cum ar fi pielita, pielonefrita, glomerulonefrita sunt periculoase. În plus, dacă nu sunt tratate, convulsiile pot deveni cronice și recurente și va fi mult mai dificil să scapi de ele. Se atrage atenția asupra faptului că utilizarea pe termen lung a medicamentelor duce la rezistența organismului la efectele medicamentelor, astfel încât, data viitoare, medicamentele ar putea să nu fie eficiente.

Prin urmare, după înlăturarea atacului, este chemată o ambulanță. Medicul efectuează o examinare, introduce medicamentele necesare pentru ameliorarea inflamației, prevenirea procesului infecțios. După aceea, se decide tactica unui tratament suplimentar. Medicul poate sugera spitalizarea pentru continuarea unui tratament internat (în cazuri severe, riscul de complicații, necesitatea unui diagnostic detaliat). În cazuri mai simple, vă puteți limita la tratament ambulatoriu într-o clinică.

În orice caz, va fi necesară terapia cu antibiotice. Este de preferat să se utilizeze terapie complexă, care va include antibiotice, agenți antifungici. În funcție de severitatea procesului patologic, de caracteristicile evoluției bolii, terapia complexă poate include fie probiotice care vizează restabilirea microflorei normale a tractului urinar, fie agenți imunomodulatori care vizează normalizarea imunității locale și a sistemului de rezistență nespecifică.

În orice caz, regimul de tratament trebuie selectat exclusiv de către medic, deoarece doza, metoda de tratament, durata și chiar alegerea medicamentului depind de agentul patogen principal care provoacă procesul inflamator și infecțios, de etiologie și specific. A patogenezei. Prin urmare, cea mai rațională este numirea terapiei cu antibiotice după analizarea sensibilității agentului patogen la antibiotice. Problema este că această analiză necesită timp (cel puțin 5-7 zile, în funcție de momentul cultivării microflorei). Furnizarea de timp este adesea limitată, terapia este necesară urgent. Prin urmare, alegerea este oprită asupra antibioticelor cu spectru larg care afectează o gamă largă de microorganisme. După primirea analizelor, regimul de tratament poate fi ajustat. În niciun caz nu trebuie să vă automedicați. Acest lucru poate fi plin de complicații grave și consecințe adverse. [3]

Ce să faci dacă sângele apare cu cistită?

Apariția sângelui în cistita este un semn extrem de nefavorabil. Indică un proces inflamator-infecțios sever în care vasele de sânge sunt afectate. De asemenea, se remarcă stenoza vasculară, tulburările hemodinamice, hematuria, până la sângerare deschisă. Apare imediat întrebarea: ce să faci când apare sângele cu cistită? Primul lucru de făcut este să nu intrați în panică și să evaluați starea reală a pierderii de sânge. Fie că vorbim de sângerare, sau de vânătăi obișnuite, vânătăi. În caz de sângerare, sângele capătă o nuanță stacojie, curge într-un flux mic, iar atunci când este combinat cu urina, diverge, formând o pată mai întunecată în centru. De obicei, atunci când sângerează, există mult sânge - de la 1-1 mililitri până la câteva sute de mililitri. În caz de sângerare, beți un agent hemostatic: acid aminocaproic, dicinonă, burnet și alte mijloace. Și chemați imediat o ambulanță.

Dacă nu aveți sângerări, ci o vânătaie normală, nu puteți bea agenți hemostatici, dar trebuie să chemați o ambulanță cât mai curând posibil. În acest caz, este mai bine să așteptați sfatul unui medic calificat și să urmați cu strictețe recomandările ulterioare ale acestuia. De obicei, cauza unei astfel de vânătăi este deteriorarea vaselor de sânge, afectarea tonusului și permeabilitatea vaselor de sânge, afectarea hemodinamicii, microcirculația, starea afectată a sistemului de rezistență nespecifică și eliminarea membranelor mucoase. Acest lucru necesită un tratament special, pe care medicul îl va selecta pe baza anamnezei, a rezultatelor examinării și a testelor de laborator.

Primul ajutor pentru cistita la femei

Pericolul cistitei la femei este că acestea cresc în mod dramatic probabilitatea de complicații ale sistemului reproducător. Cistita este un proces inflamator și infecțios în organele urinare. Datorită apropierii anatomice de sistemul reproducător feminin, infecția se răspândește adesea la organele adiacente, iar vaginul, uterul și ovarele sunt implicate în procesul patologic. Acest lucru duce la dezvoltarea bolilor ginecologice corespunzătoare. De remarcat este răspândirea destul de rapidă a procesului infecțios-inflamator de-a lungul traseului ascendent - de la uretră la rinichi, tubuli renali. Acest lucru duce la dezvoltarea complicațiilor renale, cum ar fi pielita, pielonefrita, nefrita, glomerulonefrita și alte leziuni renale. Spre deosebire de bărbați, probabilitatea de complicații la rinichi la femei este mult mai mare, datorită caracteristicilor anatomice ale corpului feminin: canalul urinar la femei este mult mai scurt, există o legătură directă a întregului sistem urinar cu rinichii. În plus, procesul infecțios este susținut de scurgerile vaginale, de intrarea microflorei vaginale în organele urinare.

Prin urmare, primul ajutor pentru cistita la femei se reduce la ameliorarea spasmului și a durerii și la ameliorarea imediată a procesului infecțios. Este necesar, alături de analgezice, analgezice și antispastice, să bei un antibiotic. Se recomandă să beți multă apă, care va asigura spălarea tractului urinar și va accelera excreția microflorei bacteriene și, respectiv, a endotoxinelor bacteriene spre exterior și va reduce riscul de apariție a complicațiilor etiologiei bacteriene. În primul rând, medicamentele de elecție în îngrijirea de urgență sunt monourale, furaginul sau cystone. În viitor, în funcție de datele antibiogramei care arată sensibilitatea microflorei bacteriene la medicamentul prescris, medicamente precum penicilina, eritromicina, tetraciclina, oleandomicina, cloramfenicolul sunt prescrise în doze normale. Medicamentul este prescris de un medic. Automedicația ulterioară poate fi periculoasă atât pentru sistemul urinar, cât și pentru sistemul reproducător. Auto-medicația este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece alegerea greșită a medicamentului poate afecta negativ dezvoltarea fătului. Nu tratarea procesului infecțios nu este, de asemenea, o opțiune, deoarece răspândirea procesului infecțios-inflamator poate provoca infecția intrauterină a fătului, lichidul amniotic. De asemenea, poate provoca avort spontan, naștere prematură. [4]

Primul ajutor pentru cistita la un copil

Când apar primele semne de cistita la un copil, trebuie să apelați imediat o ambulanță. Auto-medicația poate fi plină de consecințe grave și complicații. La copii, procesul infecțio-inflamator se extinde extrem de rapid, caracterizat printr-o tendință de afectare a rinichilor. În plus, la copii, în special la băieți, se observă adesea complicații la nivelul sistemului reproducător, care se manifestă numai la vârsta adultă sub formă de tulburări sexuale, infertilitate. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că, cu cât copilul este mai mic, cu atât patologia este mai gravă, cu atât riscul de complicații, generalizarea infecției și inflamației este mai mare, până la bacteriemie și sepsis. Trebuie să sunați imediat o ambulanță, urmați toate recomandările medicului. Spitalizarea este adesea necesară. Primul ajutor pentru cistita la un copil înainte de sosirea unei ambulanțe poate consta în oprirea durerii acute, ameliorarea spasmului. Pentru aceasta, copilului i se administrează analgezice, antispastice, în conformitate cu instrucțiunile. Este necesar să se țină cont de vârsta copilului și să se calculeze doza în funcție de vârstă, greutate corporală. Copilului i se pot administra următoarele medicamente ca prim ajutor: analgin, baralgin, urolesan, no-shpa. Este important să vă asigurați o mulțime de lichide și odihnă completă.

Primul ajutor pentru cistita la domiciliu

La domiciliu, cu cistită, se acordă primul ajutor, care vizează ameliorarea unui atac. Scopul este ameliorarea durerii, ameliorarea spasmului. Asistență suplimentară trebuie să fie oferită de un medic, deoarece tratamentul necorespunzătoare poate provoca complicații grave. Cele mai periculoase sunt complicațiile la rinichi, care pot duce chiar la invaliditatea unei persoane. Dacă o persoană este tratată acasă, atunci cel mai util lucru pe care îl poate face este să urmeze cu strictețe toate recomandările medicului, să nu încalce regimul de tratament, în timp ce ia medicamente, respectând doza, regimul, durata tratamentului prescris de medic.. În niciun caz nu trebuie să opriți tratamentul, chiar dacă starea de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ și nu mai există semne de cistită. De regulă, o persoană se simte imediat mai bine, deoarece manifestările externe, simptomele bolii dispar, spasmele și daunele superficiale dispar. Cu toate acestea, procesele inflamatorii profunde și chiar mai multe infecțioase sunt încă în desfășurare și necesită tratament pe termen lung.

Când acordați primul ajutor pentru cistita la domiciliu, trebuie să ușurați un atac de durere cât mai curând posibil. Pentru a face acest lucru, utilizați analgezice, analgezice. Apoi este necesar să chemați o ambulanță, iar apoi medicul va oferi asistență suplimentară, în funcție de severitatea procesului patologic, de starea pacientului. După acordarea primului ajutor, trebuie efectuat un tratament suplimentar. Baza tratamentului este terapia antibacteriană, care elimină nu numai procesul bacterian, ci și oprește inflamația, restabilește țesuturile deteriorate și previne complicațiile. Într-o formă ușoară, se folosesc predominant preparate de sulfanilamidă, cum ar fi biseptol, urosulfan (2 g/zi), etazol (5-10 mils dintr-o soluție 10%), sulfadimezin (2 g/zi). Este recomandabil să se prescrie o terapie combinată, care include antibiotice și sulfatice.

Primul ajutor pentru cistita acută

În cistita acută, primul ajutor depinde de simptomul principal. Deci, cel mai adesea pacientul este îngrijorat de durerea acută, prin urmare, analgezicele sunt prescrise ca prim ajutor. Dacă o persoană are spasm sever, este recomandabil să combinați analgezice și antispastice. De asemenea, cu cistita, se prescriu agenți antibacterieni, deoarece este important să se oprească procesul inflamator și să se prevină dezvoltarea complicațiilor infecțioase. Antibioticele precum penicilina, eritromicina, biseptolul dau un efect terapeutic bun. Atribuiți uroseptice - urolesan, baralgin. Compușii nitrofuran sunt utilizați pe scară largă: furagin (500 ml soluție 0,1%), furazolidonă (0,1 g), nitroxolină (0,4-0,6 g/zi). Durata cursului de tratament este de 10 zile.

În cistita acută, se prescrie acid nalidixic (Negro). Este indicat pentru prevenirea pielonefritei, nefritei, glomerulonefritei, este utilizat pentru cistita severă, patologie cronică și boli recurente. Acest medicament este eficient în special pentru tratamentul cistitei cauzate de microflora gram-negativă. Atribuiți-l tabletei de 4 ori pe zi, cursul tratamentului este de 5-7 zile. Dacă nu se observă rezultate vizibile, se prescrie 5-NOC. Cursul tratamentului este de 10-12 zile. Acest remediu este deosebit de eficient în tratamentul cistitei prelungite.

De regulă, cu cistita acută, temperatura corpului crește brusc. Când temperatura crește peste 38 de grade, este imperativ să se acorde antipiretice ca prim ajutor. Apoi se conectează terapia cu antibiotice, iar antipireticele se beau după nevoie. Terapia antibacteriană se efectuează până când temperatura corpului revine la normal. De asemenea, terapia cu antibiotice nu trebuie oprită până când modelul normal al sedimentului urinar nu este restabilit și bacteriemia (bacteriuria) dispare complet.  [5]

Primul ajutor pentru cistita, medicamente, pastile

Cu cistita, pacientul are nevoie de primul ajutor: dau medicamente, pastile. Uneori se fac injecții. Primul ajutor trebuie acordat înainte de sosirea unei ambulanțe pentru a ameliora starea pacientului. De obicei, lista de fonduri necesare pentru îngrijirea de urgență este limitată la un set minim de medicamente care vă permit să atenuați rapid durerea și inflamația, să eliminați spasmul și să relaxați pacientul. Tratamentul suplimentar este efectuat de un medic, o echipă de ambulanță. Ca principale mijloace de prim ajutor sunt: 5-NOK, urolesan, urosept, analgin, baralgin, no-shpa, spasmalgon. Acestea sunt cele mai cunoscute și utilizate instrumente. Adesea se află în trusa de prim ajutor a pacientului care a avut un atac.

Dar lista de medicamente și tablete care pot fi utilizate pentru acordarea primului ajutor pentru cistită nu se limitează la aceste medicamente. Prin urmare, alte medicamente ar trebui luate în considerare.

Pentru a ameliora principalele simptome ale cistitei, se utilizează diclotiazidă (hipotiazidă) - 50-200 mg fiecare. Acest medicament are un efect diuretic și hipotensiv. Se recomanda combinarea cu preparate de potasiu, furosemid (40-160 mg fiecare). Preparatele Rauwolfia, alfa-metilzhdofu, izobarina sunt prescrise la 0,025 g. Dibazolul se administrează în 2 ml soluție 0,5%. Pentru a opri procesul inflamator, suprastinul poate fi administrat pacientului: cu o formă ușoară - 1 comprimat, cu un atac sever - 2 comprimate. Suprasin acționează ca un antihistaminic, având ca scop reducerea histaminei. Într-un atac acut de cistită, se dezvoltă un proces inflamator, care este însoțit de o eliberare activă de histamină în sânge. Distrugerea histaminei reduce inflamația și ameliorează starea pacientului. Ketonal, ketoferol (1 comprimat fiecare) sunt folosite ca un puternic calmant pentru un atac sever.

Ce să faci dacă monural nu a ajutat cu cistita?

Mulți pacienți iau monural pentru cistita. Acesta este un remediu destul de eficient care ajută la ameliorarea rapidă a unui atac, a durerii, la eliminarea inflamației și a procesului infecțios. Mulți se bazează pe monural atât de mult încât nu există alte mijloace în trusa de prim ajutor. Și degeaba. La urma urmei, puțini oameni se întreabă ce să facă dacă monural nu a ajutat cu cistita? Se întâmplă astfel de cazuri. Acest lucru poate fi legat de. Că, cu o evoluție recurentă a bolii, cu atacuri frecvente, pacientul ia în mod constant acest medicament. Sensibilitatea corpului la acesta scade treptat, se dezvoltă dependența. Prin urmare, pentru a evita dependența, trebuie să alternați medicamentele. Nu este recomandat să fie tratat de două ori la rând cu același medicament. Dacă monural este ineficient, puteți încerca furagin, cystone ca alternativă.

Ce să faci dacă furaginul nu ajută la cistita?

În cazul atacurilor de cistită, furaginul este adesea folosit. De obicei funcționează rapid și bine. Dar ce să faci, furaginul nu ajută la cistita? Nu ar trebui să-ți faci griji pentru asta. Asta se intampla. Trebuie doar să schimbi drogurile. Desigur, este mai bine să vă consultați cu medicul dumneavoastră, deoarece numai medicul dumneavoastră poate selecta cu exactitate medicamentul, ținând cont de caracteristicile bolii actuale, de starea pacientului. Dar, în orice caz, chiar și fără a cunoaște istoricul, următoarele medicamente pot fi recomandate pacientului ca alternativă: furosemid (Lasix) în doză de 40-80 până la 600 mg pe zi. Se folosesc medicamente antihipertensive, de exemplu, dopegyt, a cărui doză zilnică este de 0,75 - 1 gram. Cu cistita progresivă, azatioprina este prescrisă într-o cantitate de 100-150 mg pe zi, clopoței într-o cantitate de 300-500 mg pe zi. Preparatele de calciu sunt prezentate, de exemplu, clorură de calciu într-o soluție de 5-10%, câte 1 lingură de 4 ori pe zi. De asemenea, o alternativă este cystone, care este luată conform instrucțiunilor.

Ce să faci dacă cistonea nu ajută la cistita?

Cystone este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru cistita. Acum luați în considerare ce să faceți dacă cistonea nu ajută la cistita. Se întâmplă și astfel de cazuri. Acest lucru se întâmplă dacă pacientul este adesea tratat cu acest medicament. Apare dependența, eficacitatea acesteia scade. Dar există și cazuri în care medicamentul este prescris pentru prima dată și nu ajută. Acestea sunt caracteristicile individuale ale corpului. În orice caz, dacă nu există efect în 2-3 zile, tratamentul trebuie oprit și trebuie căutată o alternativă. Cea mai apropiată alternativă la cystone este monural, furagin. Aceste medicamente sunt luate conform instrucțiunilor. Cu toate acestea, înainte de a începe să luați orice medicamente, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Primul ajutor pentru durerea în cistita

Pentru durerea din cistita, este necesar primul ajutor. Acesta trebuie furnizat cât mai repede posibil. În primul rând, pacientului trebuie să i se administreze orice medicament pentru durere. Depinde de caracteristicile individuale ale organismului. În patologia severă, se administrează medicamente atât de puternice precum ketanolul, ketolorac. Cu o patologie moderat severă, sunt suficiente baralgin, analgin, diclofenac, no-shpy. Aceste remedii ameliorează rapid durerea. După aceea, trebuie să chemați o ambulanță. Înainte de sosirea ei, pacienta trebuie să aibă odihnă și multe lichide. Medicul dumneavoastră vă va oferi asistență suplimentară.

Ce să faci cu tăieturile cu cistită?

Dacă apare o senzație de durere în timpul cistitei, trebuie să consultați un medic și să treceți la o examinare. Acesta poate fi un semn al începutului procesului inflamator. În niciun caz nu trebuie să-l porniți, deoarece acest lucru poate duce la un atac puternic. Este mai bine să preveniți inflamația în stadiile incipiente. De asemenea, puteți încerca remedii precum monural, furagin, cystone, urolesan. Ele opresc bine procesul inflamator, în special în stadiile incipiente ale dezvoltării sale, previn dezvoltarea inflamației și infecțiilor severe și previn complicațiile.

Remedii alternative pentru cistita ca prim ajutor

Ca prim ajutor pentru cistita, pot fi folosite remedii alternative. Să luăm în considerare unele dintre ele.

În cazul cistitei, este indicat tratamentul pe bază de plante, deoarece plantele permit un tratament cumulativ pe termen lung. Cele mai frecvent utilizate ierburi sunt enumerate mai jos.

Marsh ledum. Se foloseste sub forma de decoct: cam un praf de ierburi intr-un pahar cu apa fierbinte (apa clocotita). Lăsați cel puțin o oră. Bea o lingură de 2-3 ori pe zi, sau conform recomandărilor medicului. Trebuie reținut că produsul este otrăvitor, luați cu precauție.

Sorile. Se recomandă utilizarea sub formă de infuzie cu alcool. Poate fi folosit ca soluție apoasă. Adesea incluse în diferite colecții de medicamente.

Arpașul obișnuit este produs în formă finită sub formă de preparat de bisulfat de berverină, o colecție conform prescripției lui Zdrenko.

Maclea în formă de inimă se folosește sub formă de decocturi, infuzii, extracte. Stephania smooth se folosește sub formă de decocturi, infuzii.

Deseori prescrise și cum ar fi marshmallow, calamus, celidonia, pătlagină, brad siberian, ienupăr, păpădie, aralia manciuriană, Sophora japoneză, alpinist de apă, alpinist șarpe, ginseng, floarea de colț, eleuterococ, echinacea. Aceste fonduri sunt recomandate a fi utilizate sub formă de perfuzii cu alcool (folosind alcool cu o concentrație de 40%). Puteți folosi și decocturi de apă.

Ce să faci cu o exacerbare a cistitei?

Cu un curs recurent, cistita cronică, complicații frecvente la rinichi, hormoni corticosteroizi sunt prescriși. Corticosteroizii pot fi utilizați și atunci când există sânge în urină (hematurie). De exemplu, prednisolonul este medicamentul de alegere. Se prescrie, începând cu o doză de 10-20 mg pe zi. Rapid (în decurs de 5-7 zile), aduceți doza zilnică la 60 mg, continuați tratamentul timp de 2-3 săptămâni, apoi reduceți treptat doza. Cursul tratamentului este de 5-6 săptămâni. În total, cursul necesită 1500-2000 mg de prednisolon. În absența efectului dorit, se prescriu doze de întreținere de prednisolon (10-15 mg pe zi).

Cu exacerbarea cistitei, se utilizează și sulfat de magneziu (administrare intravenoasă). Se injectează aproximativ 10 ml dintr-o soluție de 25% din medicament. Cu dureri severe. Care nu este oprit de alte medicamente, dați analgezice narcotice, de exemplu, hidrat de cloral. Ganglioblocantele au un efect pozitiv. De exemplu, benzohexoniu 10-20 mg (0,5 - 1 ml de soluție 2% intramuscular). Reserpina, uregit, lasix sunt de asemenea prescrise pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Ce nu se poate face cu cistita?

Auzim adesea de la pacienți întrebarea: ce nu se poate face cu cistita? Primul lucru la care ar trebui să acordați atenție este că nu trebuie să vă automedicați. Cistita este o boală extrem de gravă și periculoasă. Este mult mai grav decât ar părea la prima vedere. Pericolul este că în cazul cistitei se dezvoltă un proces infecțios și inflamator acut. În consecință, de-a lungul căilor ascendente, acest proces se răspândește rapid în toate căile urinare - uretere, rinichi. Complicațiile la rinichi sunt considerate cele mai periculoase, deoarece procesul patologic poate progresa până la necroză și dezvoltarea insuficienței renale. O infecție care a intrat în rinichi este foarte dificil de tratat și duce adesea la dizabilitate și deces. Al doilea pericol îl reprezintă complicațiile asupra sistemului reproducător. Acest lucru este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate, deoarece pot apărea infecții intrauterine și chiar moartea fătului sau nașterea complicată. Pentru bărbați din partea sistemului reproducător, o complicație gravă este impotența sexuală, infertilitatea.

Este imposibil să întrerupeți cursul tratamentului cu cistită sau să reduceți doza, chiar dacă starea de sănătate s-a îmbunătățit. Îmbunătățirea stării de bine înseamnă că procesul inflamator a scăzut, simptomele au dispărut, dar recuperarea completă este încă departe. Dacă tratamentul este abandonat, cistita va deveni cronică cu recidive frecvente.

Nu puteți începe și renunțați la terapia cu antibiotice pe cont propriu. Dacă alegeți medicamentul greșit sau opriți tratamentul fără a fi vindecat, acest lucru va duce la dezvoltarea rezistenței microflorei bacteriene, iar antibioticele nu vor mai funcționa.

Nu mâncați alimente picante, prăjite, grase, afumate. Nu puteți mânca marinate, murături, feluri de mâncare cu o mulțime de condimente, condimente. Nu poți bea alcool. Mâncarea trebuie să fie dietetică.

În niciun caz nu trebuie să vă răciți prea mult.

În plus, un pacient care are antecedente de cistită ar trebui să știe cât mai multe despre boala sa. De asemenea, trebuie să rețineți că  primul ajutor pentru cistita  este necesar chiar înainte de sosirea ambulanței, așa că ar trebui să existe întotdeauna o trusă de prim ajutor cu medicamente de bază la îndemână.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.