^

Sănătate

A
A
A

Cistita cu sange: cauze, simptome, diagnostic

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 03.10.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Inflamația vezicii urinare se caracterizează prin nevoia frecventă și dureroasă de a urina. Uneori se poate observa cistita cu sange care apare la sfarsitul actului de urinare, sau pur si simplu este prezenta in lichidul urinar, colorand-o intr-o nuanta rosiatica sau roz. În primul caz, vorbim despre cistita acută, iar în al doilea caz, despre o problemă mai complexă - cistita hemoragică.

Epidemiologie

Potrivit statisticilor, cistita cu sânge se găsește mai des la pacienții de sex feminin. Acest lucru se datorează în principal unor motive anatomice, fiziologice și hormonale.

În țara noastră se înregistrează anual câteva milioane de cazuri de inflamație a vezicii urinare. Boala a fost diagnosticată cel puțin o dată în viață la 25% dintre femei și 5% dintre bărbați. La fiecare al treilea pacient, cistita apare cu recidive, iar în 10% din cazuri, cistita acută cu sânge devine cronică.

Cistita hemoragică se întâlnește adesea la copii sau tineri cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, sau la femeile de peste 55 de ani. Sângele în urină este determinat în principal în cistita acută sau recurentă.

Cauze cistita cu sange

 • Adevărata cistita cu sânge (hemoragică) este adesea rezultatul unei infecții cu adenovirus care pătrunde din sânge în sistemul urinar. O patologie similară este diagnosticată în principal la copii - în special la băieți.
 • Sângele în urină poate apărea în timpul tratamentului cu medicamente citotoxice, care în corpul uman sunt transformate în acroleină, o componentă care irită pereții interiori ai vezicii urinare.
 • Cistita cu sânge poate fi rezultatul radioterapiei.
 • Apariția sângelui la femei este adesea asociată cu leziuni microbiene - de exemplu, atunci când E. Coli intră în uretră și vezică urinară.

Cistita cu sânge apare sub influența oricărei cauze care poate răni sau deteriora țesutul mucos intern al vezicii urinare. În acest caz, vasele de sânge sunt expuse și sângele iese în lumenul organului. [1]

Următoarele categorii de pacienți sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta cistită cu sânge:

 • femei și bărbați activi sexual, în special cu o abundență de sex ocazional;
 • pacientii care folosesc metode contraceptive specifice - de exemplu, membrane cu substante spermicide;
 • femeile aflate în perioada de menopauză;
 • pacientii care folosesc cateterele urinare timp indelungat sau periodic.

Factori de risc

Factorii specifici care contribuie la apariția sângelui în cistită pot fi:

 • scăderea funcției contractile a mușchilor pereților organului urinar;
 • pătrunderea corpurilor străine în uretră - de exemplu, pietre sau nisip, care afectează țesuturile mucoase și provoacă un proces inflamator;
 • absența prelungită a golirii vezicii urinare, care provoacă tulburări circulatorii în organ;
 • tulburări anatomice în excreția lichidului urinar - de exemplu, un lumen îngustat al vezicii urinare, procese tumorale.

Patogeneza

Pătrunderea unei infecții bacteriene sau virale în sistemul urinar poate fi efectuată în diferite moduri:

 • cale ascendentă (este și uretral, adică prin uretră);
 • cale hematogenă (infecția vine cu sânge);
 • cale limfogenă (infecția pătrunde prin vasele limfatice).

La femei domină cel mai adesea infecția uretrală, iar la copii - hematogenă.

O condiție importantă pentru dezvoltarea cistitei microbiene cu sânge este atragerea microorganismelor patogene către celulele uroteliale cu invazia lor ulterioară.

Uroteliul este capabil să producă și să secrete o substanță mucopolizaharidă pe pereții vezicii urinare, care formează apărarea sa internă. Această substanță în felul său poate juca un rol anti-adeziv. Atragerea infecției către celulele uroteliale apare ca urmare a deteriorării sau modificării apărării mucopolizaharidelor: acest lucru poate fi explicat prin circulația sanguină afectată în organ, un conținut crescut de receptori pentru aderența microbiană. Sunt posibile și leziuni mecanice ale vezicii urinare, care duc la expunerea vaselor de sânge și la eliberarea sângelui în lichidul urinar. [2]

Simptome cistita cu sange

Primele semne de cistită nu se manifestă deloc prin eliberarea de sânge în urină. Cel mai adesea, se găsesc următoarele simptome:

 • nevoia puternică și bruscă de a urina;
 • falsitate și îndemnuri crescute;
 • o senzație de arsură puternică în timpul excreției de urină;
 • impuls pronunțat pe fundalul unei cantități mici de lichid urinar;
 • urină tulbure, schimbarea mirosului;
 • senzație de disconfort și presiune în abdomenul inferior;
 • o ușoară creștere a temperaturii - până la aproximativ 37, mai rar - până la 38 ° C.

La copiii mici, cistita acută cu sânge se manifestă adesea prin incontinență urinară, febră, pierderea poftei de mâncare și tulburări de somn.

Un atac acut de cistită cu sânge, însoțit de simptome de intoxicație (bătăi rapide ale inimii, vărsături, febră semnificativă, frisoane) este de obicei tipic unei forme fibro-ulcerative sau gangrenoase a bolii. Astfel de forme se dezvoltă adesea la pacienții cu imunodeficiență evidentă sau cu o complicație a pielonefritei.

Sângele în cistita cronică poate fi detectat numai în timpul unei exacerbări. Simptome suplimentare sunt anxietatea generală, palparea dureroasă în zona suprapubiană. [3]

Cistită cu sânge la femei

Cistita la femei se întâmplă des și chiar uneori dobândește un curs cronic. Motivul pentru aceasta este auto-medicația, o atitudine frivolă față de boală, ignorând o vizită la medic. Alte motive pot fi:

 • o slăbire accentuată a sistemului imunitar;
 • stil de viață sedentar, poziție prelungită șezând, retenție prelungită a urinei în vezică;
 • utilizarea dulciurilor, alimentelor picante și prăjite, consum redus de lichide;
 • probleme ginecologice netratate;
 • stres constant, oboseală cronică;
 • nerespectarea regulilor de igienă personală și intimă;
 • viața sexuală promiscuă, contacte sexuale neprotejate.

Riscul unui proces inflamator este semnificativ crescut dacă o femeie:

 • practică actul sexual combinat anal-vaginal;
 • șters după defecare nu din față în spate, ci invers;
 • folosește în mod regulat tampoane sau tampoane (inclusiv cele zilnice) și le schimbă rar;
 • poartă lenjerie intimă din țesături sintetice dense;
 • încearcă adesea să suprime urinarea.

Mai ales la femei, boala se dezvoltă pe fondul modificărilor hormonale - de exemplu, odată cu debutul menopauzei sau în timpul sarcinii.

Cistită cu sânge în timpul sarcinii

Procesul inflamator se face simțit în timpul sarcinii destul de des și există o explicație pentru aceasta. În primul rând, uterul se mărește și pune presiune asupra ureterelor și vezicii urinare. Acest lucru provoacă o încălcare a circulației sângelui în organe, împiedică scurgerea adecvată a urinei și contribuie la dezvoltarea unei infecții bacteriene. În al doilea rând, la femeile însărcinate, calitatea protecției imune scade: organismul face acest lucru intenționat pentru ca uterul să nu respingă copilul, confundând țesuturile noi cu un corp străin. În al treilea rând, schimbările hormonale puternice contribuie și ele la dezvoltarea bolii.

Dacă o femeie a avut anterior probleme cu tractul urinar, atunci în timpul sarcinii este posibil să se agraveze.

Trebuie remarcat faptul că cistita cu sânge la o femeie însărcinată necesită o atitudine specială și serioasă. Sperând că „va trece de la sine” și să bei doar suc de merișor este cel puțin nerezonabil. Căutarea ajutorului medical ar trebui să fie nu numai obligatorie, ci și imediată. Dacă nu se efectuează un tratament de înaltă calitate în timp util, atunci crește riscul de avort spontan, naștere prematură și dezvoltare intrauterină afectată a copilului.

Sânge cu cistita la un copil

Inflamația vezicii urinare este cea mai frecventă infecție a sistemului urinar, care apare în practica urologică pediatrică și pediatrică. Boala apare la copiii de toate vârstele, dar este de aproximativ 4 ori mai frecventă la fetele de 4-12 ani. Această tendință de incidență este asociată cu caracteristicile anatomiei fetelor: uretra largă și scurtă, apropierea de anus etc.

Sângele în urină poate fi observat cu un proces inflamator izolat sau combinat (de exemplu, cu cistouretrită, cistopielonefrită).

La efectuarea culturii bacteriene a lichidului urinar la copii, se semănează mai rar tulpini predominant uropatogene de Escherichia coli - Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis. În aproximativ unul din patru cazuri, bacteriile din urină nu sunt detectate diagnostic.

Cistita acută în copilărie se termină cel mai adesea cu recuperare. Forma cronică a bolii se dezvoltă în prezența unor premise funcționale anatomice pentru întârzierea și multiplicarea infecției. Copiii cu o formă cronică ar trebui să fie sub supravegherea unui urolog, să dea în mod regulat urină pentru teste și să fie examinați.

Sânge cu cistită la bărbați

Cistita nu este la fel de frecventă la bărbați ca la femei. Cu toate acestea, nu mulți oameni știu că inflamația la pacienții de sex masculin este mai severă, cu simptome severe și sânge în urină. Mai mult, boala este asociată în principal cu o problemă la nivelul prostatei.

Boala se poate dezvolta după ce agentul patogen microbian Escherichia coli, care în mod normal „trăiește” în intestin, pătrunde în tractul urinar. Dar cistita este mai adesea secundară, deoarece glanda prostatică se inflamează mai întâi. Uretra se îngustează, vezica urinară nu este complet golită, ceea ce duce la o creștere a probabilității unui proces infecțios.

Tratamentul bolii la bărbați implică un impact primar asupra răspunsului inflamator la nivelul prostatei, după care este prescrisă terapia medicamentoasă pentru cistita - în special, sunt necesare antibiotice. În plus, este necesar să urmați o dietă, să beți multe lichide: acest lucru vă permite să accelerați eliminarea bacteriilor din sistemul urinar și să potențați vindecarea țesuturilor deteriorate.

Cistită cu sânge după intimitate

Acest tip de boală se numește postcoital, deoarece inflamația se dezvoltă pe parcursul zilei după contactul sexual. În acest caz, actul sexual devine un factor provocator în procesul dureros.

Pot exista mai multe motive:

 • sexul prea dur sau o cantitate insuficientă de lubrifiere naturală duce la deteriorarea țesuturilor organelor genitale și a uretrei;
 • boli ale zonei genitale care provoacă durere în timpul contactului sexual;
 • un nivel scăzut de hormoni sexuali în corpul feminin (în special, estrogen);
 • relații sexuale frecvente și promiscue;
 • combinație de act sexual anal și vaginal.

De asemenea, „vinovații” pot fi caracteristicile anatomice ale organelor genitale - de exemplu, dacă distanța dintre uretră și anus este mai mică de 4,5 cm.

Cistită prin radiații cu sânge

În timpul tratamentului oncologic, majoritatea pacienților sunt supuși radioterapiei. Dificultatea constă în faptul că, pe lângă focarul malign, la radiații sunt și alte organe sănătoase. Printre acestea se numără vezica urinară: razele îi afectează țesuturile, ceea ce provoacă dezvoltarea cistitei prin radiații.

Dacă uroteliul, stratul natural protector al vezicii urinare, este deteriorat, elementele lichidului urinar încep să irite țesutul mucos, afectând terminațiile nervoase expuse. Cu radioterapie pe termen lung, uroteliul poate deveni acoperit cu ulcere, ceea ce agravează și mai mult situația. Ulcerele încep să sângereze, sângele apare în urină.

Cu o astfel de problemă, tratamentul intravezical devine adesea singura soluție potrivită: se prescriu hialuronat sau alginat de sodiu, sulfat de condroitină, adică substanțe care pot reface stratul protector și pot corecta reacțiile autoimune.

Cistita de radiații cu sânge este o complicație gravă a unui anumit tip de terapie. Cu toate acestea, nu trebuie să disperați: remediile moderne pot ajuta pacientul și vindeca boala insidioasă. [4]

Complicații și consecințe

Dacă, după primele semne de cistită cu sânge, tratamentul a urmat rapid și s-a dovedit a fi competent, atunci complicațiile în acest caz se dezvoltă extrem de rar. Dar dacă tratamentul nu este în timp util, starea se poate agrava odată cu dezvoltarea unor consecințe grave și adverse. [5]

Cele mai probabile complicații includ, în primul rând, pielonefrita - o leziune inflamatorie infecțioasă a rinichilor. Procesul infecțios din focarul principal al inflamației - vezica urinară - este transportat la rinichi într-un mod ascendent, ceea ce duce la pielonefrită sau chiar la modificări ireversibile ale țesuturilor rinichilor.

Copiii mici și persoanele în vârstă au cel mai mare risc de afectare a rinichilor din cauza cistitei infecțioase. Și hematuria regulată și chiar mai prelungită duce cel mai adesea la dezvoltarea anemiei, cu simptome caracteristice acestei afecțiuni: amețeli, apariția cearcănelor sub ochi, paloarea pielii, slăbiciune, oboseală etc. [6]

Diagnostice cistita cu sange

Primele etape de diagnostic pe care pacientul va trebui să le parcurgă la programarea medicului sunt un sondaj și un examen fizic. Numai după ascultarea plângerilor pacientului, examinarea acestuia pentru semne patologice externe, medicul va putea recomanda anumite teste și teste de laborator, de exemplu:

 • un test general de urină ajută la identificarea leucocituriei, eritrocituriei, precum și a nitriților, indicând prezența unei infecții bacteriene în sistemul urinar;
 • se efectuează un test de urină pentru sterilitate dacă se suspectează procese infecțioase în uree și ajută la identificarea tipului și numărului de microorganisme patogene;
 • un test general de sânge pentru cistita demonstrează modificări inflamatorii nespecifice și este capabil să dea o idee indirectă despre prezența și severitatea procesului infecțios în tractul urinar.

Sângele în urină cu cistita nu este neapărat detectat numai prin metode de laborator: uneori poate fi văzut singur - de exemplu, la sfârșitul actului de urinare (așa-numitele „ultimele picături” de urină). Adesea, lichidul urinar devine roșcat sau roz, ceea ce indică și prezența sângelui în el. Este deosebit de periculos dacă culoarea devine roșie sau „ruginită”, apar fire și cheaguri, ceea ce indică prezența unei cantități mari de sânge în urină. [7]

Leucocitele din cistita din sânge sunt considerate unul dintre markerii procesului inflamator din organism. Funcția principală a acestor celule este de a contracara pătrunderea virușilor, a infecției bacteriene. Prezența inflamației poate fi indicată atât de o creștere puternică a nivelului de leucocite, cât și de o scădere semnificativă a numărului acestora.

Diagnosticul instrumental include de obicei cistoscopia, radiografia abdominală sau ultrasonografia organelor retroperitoneale. Dacă este necesar, se prescrie radiografie cu contrast, cistografie sau urografie intravenoasă.

Utilizarea unui cistoscop este uneori asociată cu prelevarea unei mici bucăți de țesut (biopsie) pentru examinare histologică ulterioară.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial este de obicei îndreptat către excluderea cistitei secundare și a probabilității de a dezvolta boli primare precum pietrele vezicii urinare, procesele tumorale, disfuncția urinară neurogenă și cancerul preinvaziv. În plus, este necesar să se separe formele speciale de inflamație (de exemplu, tipul tuberculos), pentru a determina stadiul și amploarea reacției patologice în sistemul urinar. [8]

Cine să contactați?

Tratament cistita cu sange

Înainte de a prescrie măsuri terapeutice pentru cistita cu sânge, medicul trebuie să efectueze un diagnostic pentru a obține cele mai complete informații despre starea vezicii urinare, pentru a evalua necesitatea unui tratament specific și pe termen lung.

Terapia medicamentoasă obligatorie este prescrisă:

 • antibiotice (conform rezultatelor examenului bacteriologic al lichidului urinar);
 • amitriptilina (unul dintre reprezentanții de bază ai antidepresivelor triciclice, capabil să normalizeze mastocitele, să crească capacitatea de lucru a vezicii urinare, să reducă severitatea simptomelor, să calmeze);
 • antihistaminice (stabilizează mastocitele, reduc umflarea și severitatea procesului inflamator).

Printre alte medicamente care pot fi incluse în regimul de tratament pentru cistita cu sânge, se pot numi următoarele:

 • Uristat (Fenazopiridină);
 • preparate din seria nitrofuranului;
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
 • opioide;
 • medicamente pentru îmbunătățirea microcirculației și a proceselor metabolice.

Profilaxie

În scopuri preventive, se recomandă următoarele reguli și principii:

 • respectarea strictă a regulilor de igienă personală și intima;
 • corectarea în timp util a defectelor anatomice ale tractului urinar, dacă există indicații pentru aceasta;
 • tratamentul în timp util al problemelor ginecologice, infecțiilor genitale (tratamentul se efectuează simultan pentru ambii parteneri), boli urologice;
 • respectarea igienei sexuale;
 • controlul calității microflorei, atât în intestine, cât și în vagin, în special cu utilizarea prelungită a antibioticelor sau când se utilizează agenți spermicizi;
 • golirea în timp util a vezicii urinare, consumul de lichide suficiente (prevenirea deshidratării);
 • act obligatoriu de urinare imediat după actul sexual (profilaxia postcoitală pentru persoanele cu exacerbări constante după actul sexual).

Prognoză

În scopuri preventive, se recomandă următoarele reguli și principii:

 • respectarea strictă a regulilor de igienă personală și intima;
 • corectarea în timp util a defectelor anatomice ale tractului urinar, dacă există indicații pentru aceasta;
 • tratamentul în timp util al problemelor ginecologice, infecțiilor genitale (tratamentul se efectuează simultan pentru ambii parteneri), boli urologice;
 • respectarea igienei sexuale;
 • controlul calității microflorei, atât în intestine, cât și în vagin, în special cu utilizarea prelungită a antibioticelor sau când se utilizează agenți spermicizi;
 • golirea în timp util a vezicii urinare, consumul de lichide suficiente (prevenirea deshidratării);
 • act obligatoriu de urinare imediat după actul sexual (profilaxia postcoitală pentru persoanele cu exacerbări constante după actul sexual).
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.