^

Sănătate

A
A
A

O proteină A asociată sarcinii în sânge (PAPP-A)

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 14.07.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sarcina-asociată proteinei A (asociată sarcinii proteinei plasmatice A, PAPP-A) a fost găsit în serul femeilor gravide în 1974 g. Proteină are o greutate moleculară de 820.000, structura tetramerică dezvoltat componenta carbohidrat și afinitatea pronunțată la heparină. PAPP-O molecula are o structură identică cu alfa 2 macroglobulina, care este un inhibitor al proteinaze aproape toate cunoscute.

În timpul sarcinii, precum și în unele boli maligne și inflamatorii, există o creștere a biosintezei PAPP-A, care se manifestă prin creșterea concentrației sale în serul de sânge. În timpul sarcinii, conținutul de PAPP-A în sânge crește de mii de ori și înainte de administrare poate depăși 200 μg / ml. Concentrația de PAPP-A în ser în primipare și la femeile cu antecedente de trei sarcini și mai mult este redusă. Destul de des, cu o concentrație mare de PAPP-A, masa de placentă este, de asemenea, crescută. Sarcina multiplă, de regulă, este însoțită de un conținut ridicat de PAPP-A în ser. După administrare, se înregistrează o scădere rapidă a nivelului de PAPP-A în primele 2-3 zile și apoi concentrația acestuia scade cu o medie de 2 ori la fiecare 3-4 zile.

În cazul unei avorturi amenințătoare însoțite de sângerare (8-14 săptămâni de sarcină) și de dezvoltare a hematoamelor intrauterine, al căror volum nu depășește 15 ml, concentrația de PAPP-A în sânge nu se modifică semnificativ. La femeile cu hemoragie la 7-20 săptămâni de sarcină, o concentrație scăzută de PAPP-A în sânge este detectată mai des decât în cazul unei sarcini normale. În plus, aproximativ 10% dintre femeile a căror sarcină sa încheiat cu avort spontan, concentrațiile PAPP-A în ser au fost ridicate.

Practic, toate femeile cu placentă mică au o creștere mai puțin pronunțată a concentrațiilor PAPP-A în sânge pe parcursul sarcinii.

La femeile cu placentă normală, nașterea prematură și hipotrofia fetală sunt observate cel mai frecvent atunci când există un nivel scăzut de PAPP-A în ser în săptămâna a 7-a până la a 13-a de sarcină.

La sfârșitul sarcinii, concentrația de PAPP-A în ser, precum și conținutul său total în placentă la femeile care suferă de diabet, este semnificativ mai scăzută decât în cazul unei sarcini normale. Reducerea acestor indicatori înainte de naștere a fost, de asemenea, înregistrată la femeile gravide cu hipertensiune arterială în anamneză.

Creșterea concentrațiilor serice ale PAPP-A pentru o perioadă de 34 de săptămâni de sarcină a identifica femeile cu preeclampsie severa tarziu care adesea precede simptomele clinice de preeclampsie, precum și posibil, la o presiune diastolică ridicată. Adesea, un conținut ridicat de PAPP-A în sânge pentru o perioadă de 34 de săptămâni se găsește la acele femei gravide care au mai târziu naștere prematură sau perioada postpartum este complicată de sângerare.

Modificarea concentrației serice a PAPP-A în variantele patologice ale sarcinii

Tipul de patologie

PAPP-A

Avort

↓ (I-II)

Hipotrofia fetală

↓ (I)

Trisomia fetală

↓ (I)

Diabet zaharat

↓ (III)

Hipertensiune arterială cronică

↓ (III)

Preeclampsie

↑ (III)

Nașterea prematură

↓ (I); (III)

Hemoragie postpartum

↑ (III)

Placentație primară:

Absența complicațiilor

↑ (I-III)

Anomalii fetale

↓ (I); ↑ (II, III)

Hipotrofie fetală

↓ (I); ↑ (II-lll);

Avort spontan

↑ (I); ↓ (II);

Avort

↑ (III)

Notă: ↑ - creștere, ↓ - scădere. Trimestrul de sarcină este indicat în paranteze.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.