Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Nutriționist

, Editorul medical
Ultima examinare: 01.06.2018

Un nutritionist nu este cea mai obișnuită profesie din domeniul medical. Și nu în fiecare clinică de raioane veți găsi un medic-nutriționist. Cu toate acestea, acest medic poate ajuta nu numai să vindece multe boli, ci și să prevină și să prevină dezvoltarea lor în avans. De aceea profesia unui nutriționist este atât de necesară și importantă.

trusted-source[1], [2]

Cine este un nutriționist?

Chiar și anticienii au spus: suntem ceea ce mâncăm. Această afirmație este destul de potrivită dacă discutăm profesia de nutriționist. Deci, cine este nutriționist și ce face el? Denumirea "dietetician" provine din cuvântul "dietă". Cuvântul "dietă" înseamnă - regulile de nutriție și selecția adecvată a alimentelor, pregătirea lor, frecvența și cantitatea de consum pentru alimente.

Deci, un nutritionist este un medic care știe cum să mănânce bine. În plus, el poate alege dieta potrivită pentru un pacient cu o anumită boală. Nutriționistul vă va spune cum să mâncați pentru a nu agrava starea corpului în caz de boală, ci, dimpotrivă, pentru a ușura starea lui și a promova o recuperare rapidă.

Dar nu toate posibilitățile dietetice și medicul dieteticianului. După cum se știe, multe boli sunt rezultatul unui mod incorect de viață. Unul dintre elementele cheie ale unui stil de viață greșit sau dăunător este malnutriția. Ceea ce mâncăm poate dezvolta cu ușurință o serie de boli acute și cronice în organism. O alimentație necorespunzătoare poate duce la obezitate.

Obezitatea afectează grav organismul ca întreg și multe dintre sistemele sale, de exemplu, sistemul cardiovascular. Obezitatea poate duce la formarea de plăci grase în vase, la un atac de cord și multe alte probleme.

De aceea, un nutritionist nu este doar medicul care urmează, ci și un medic al cărui sfat vă va ajuta să evitați tratamentul. Sfatul său va ajuta la prevenirea dezvoltării multor boli prin hrana adecvată.

Când trebuie să merg la un nutriționist?

În primul rând, dieteticianul nu va aplica atunci când problemele de sănătate au început deja. Dacă sunteți tânăr și sănătos, este timpul să învățați regulile de alimentație sănătoasă și să salvați un dar neprețuit - sănătatea și frumusețea. Un dietetician vă va ajuta în acest sens.

În plus, el vă poate evalua greutatea și tendința de a dezvolta anumite boli și de a ajuta la dezvoltarea unei alimentații sănătoase și sănătoase. O astfel de dietă poate preveni dezvoltarea bolilor și vă poate menține sănătoși timp de mulți ani.

Pentru un nutritionist, oamenii ar trebui să fie tratați atât cu excesul cât și cu greutatea redusă. O dieta adecvata in combinatie cu o activitate fizica adecvata va ajuta la castigarea sau pierderea in greutate si viata o viata sanatoasa si implinita.

Dacă aveți anomalii ale tractului digestiv sau sistemului cardiovascular, trebuie să consultați și un nutriționist. Un nutriționist vă va ajuta dacă aveți probleme cu pielea, cuiele și părul. Este posibil ca aceste probleme cosmetice să fie cauzate de "distorsiuni" în dieta și lipsa anumitor vitamine și oligoelemente. Este nutritionistul care va ajuta sa faca dieta corecta si sa restaureze fosta frumusete.

Ce teste trebuie să treci la un dietetician?

Orice doctor vă poate cere să faceți un test de sânge general. Această analiză simplă va arăta starea generală a corpului. În plus, este mai bine să faceți un test de sânge biochimic, să verificați nivelul zahărului din sânge și să treceți un test de urină general.

Există o altă analiză care este adesea prescrisă de dieteticieni. Această analiză este abreviată ca TTG. Acesta determină nivelul hormonului glandei tiroide. La urma urmei, încălcările în glanda tiroidă pot duce la creșterea greutății și a obezității.

Fără aceste teste, un medic dietetician va avea dificultăți în a exclude unele posibile boli cronice sau cauzele unui anumit fenomen. Testele și rezultatele acestora vor ajuta doctorul să facă dieta preventivă sau curativă potrivită.

Ce metode de diagnosticare utilizează nutriționistul?

Una dintre principalele metode de diagnostic, care adesea recurge la nutriționiști - este o analiză. Medicul poate prescrie o trimitere pentru diferite teste de sânge și urină. Ele vor ajuta doctorul să formeze o idee corectă despre starea corpului tău.

În plus, un nutriționist vă poate îndruma la o examinare cu ultrasunete a organelor abdominale. La urma urmei, de multe ori oamenii care au boli gastro-intestinale se întorc la un dietetician. Ecografia poate ajuta la determinarea tulburărilor care au apărut în organism și a felului de dietă care poate face față unei astfel de afecțiuni.

Ce face nutriționistul?

Nutriționistul este angajat în alegerea corectă a dietei, atât pentru cei sănătoși și bolnavi. Pentru o persoană sănătoasă, un dietetician va ajuta la dieta potrivită, care va furniza corpului său cantitatea necesară de nutrienți, vitamine, minerale și oligoelemente.

În același timp, un nutriționist vă va ajuta să alegeți consumul corect de calorii. În zilele noastre, oamenii mănâncă o mulțime de alimente "goale". Acest aliment este foarte bogat în carbohidrați, grăsimi și proteine, adică este foarte caloric. Cu toate acestea, astfel de alimente pot fi sărace în vitamine și alte substanțe benefice.

Cu o astfel de alimentație, adulții și chiar și copiii câștigă cu ușurință excesul de greutate, dar corpul lor suferă de foame și nu are substanțe vitale. O astfel de "grevă a foamei" inhibă creșterea oaselor, cartilajului, țesutului muscular, a celulelor nervoase și a altor părți și sisteme importante ale corpului.

Cu o lipsă de vitamine și oligoelemente în dietă, organismul nu este capabil să producă unii dintre cei mai importanți hormoni. De exemplu, cu deficit de iod, glanda tiroidă nu își poate produce hormonul.

De aceea, sarcina unui dietetician este de a crea o dietă echilibrată, în care nu vor exista doar calorii "goale", ci toate substanțele necesare unei vieți sănătoase. O astfel de dietă este numită sănătoasă. În unele regiuni, în apă sau alimente, există un deficit pronunțat de anumite substanțe, de exemplu, iod sau seleniu. Apoi nutriționistul pune un accent deosebit în dieta privind reumplerea acestor substanțe sau numește recepția lor în preparate medicale. O astfel de dietă se numește preventivă. La urma urmei, umplerea deficitului este o excelentă prevenire a dezvoltării diferitelor boli.

Dacă o persoană este tratată cu o boală de către un nutriționist, sarcina unui dietetician este de a alcătui o dietă terapeutică. O astfel de dietă nu include doar alimente utile, ci elimină alimente dăunătoare sau modalități de preparare a acestora.

Dieta terapeutică poate ajuta persoana bolnavă să restabilească procesul corect de metabolizare în organism. În plus, există multe alimente care au un efect curativ pentru o anumită boală. Utilizarea corectă a acestora în alimente poate contribui la recuperarea rapidă a organismului și la recuperare.

Ce boli sunt tratate de un nutritionist?

Competența unui dietetician include numeroase boli care pot fi tratate cu o dietă. Din nou, un apel către un dietetician poate ajuta la prevenirea dezvoltării diferitelor boli: de la răceli și boli ale tractului gastro-intestinal până la cancer.

Ce fel de pacienți pot fi utile și chiar au nevoie de o vizită la un dietetician? În primul rând, sunt persoane cu boli gastro-intestinale. Ceea ce este destul de logic, pentru că, în primul rând, orice mâncare intră în tractul gastro-intestinal, așa că este digerată, absorbită în sânge și apoi răspândită pe tot corpul.

Prin urmare, malnutriția este cauza principală a bolilor gastro-intestinale. Iar nutriția adecvată poate servi în sine ca tratament pentru diferite gastrite, colite, colecistite și așa mai departe.

În același timp, un dietetician poate exclude din dietă alimente diferite, de exemplu, alimente grase sau picante. În plus, el poate consilia cele mai bune căi de gătit. Poate exclude din dietă alimente prăjite sau fructe și legume proaspete, înlocuindu-le cu alimente fierte și coapte sau produse gătite pe aburi.

Un alt domeniu de activitate al unui dietetician este tratamentul bolilor cardiovasculare. Malnutriția poate provoca anomalii ale funcționării inimii sau blocarea vaselor de sânge. Corectarea dietei va ajuta la îmbunătățirea funcției cardiace și va preveni tromboza și alte boli similare.

Pierderea în greutate sau obezitatea reprezintă o altă boală care intră în competența unui dietetician. Încărcarea sau activitatea fizică corespunzătoare nu pot produce rezultatele dorite decât dacă sunt completate cu o alimentație corectă. Nutriționiștii studiază modul în care apar procesele metabolice în corpul uman. Aceste cunoștințe pot contribui la creșterea eficienței metabolismului și la accelerarea reducerii excesului de greutate.

Medicul-dietetician poate să consulte și la o asemenea boală, ca o anorexie. Din păcate, devine "mai popular" printre fetele adolescente și tinerele femei. Este doar necesar să alegeți o dietă bogată în calorii și o dietă bogată în dietă pentru a ajuta pacienții să câștige greutate și să restabilească sănătatea.

Un alt domeniu de activitate al unui dietetician este bolile virale sau infecțioase. Desigur, dieta în sine nu vă poate vindeca de gripă sau de frig. Dar poate ajuta organismul să lupte împotriva virusului sau a infecției. La urma urmei, nu este un secret pentru nimeni că anumite produse alimentare sunt bogate în vitamine și minerale care întăresc imunitatea umană. Imunitatea puternică însăși este capabilă să facă față rapid și eficient celor mai multe infecții și viruși.

În plus, consultarea unui medic dietetician este pur și simplu necesară pentru prevenirea sau tratamentul cancerului. Multe alimente sunt bogate în substanțe care neutralizează substanțele cancerigene și împiedică proliferarea celulelor canceroase.

Alimentele de sănătate pot întări corpul în timpul trecerii la chimioterapie și pot contribui la recuperarea timpurie a acestuia.

Sfaturile unui dietetician

Sfatul unui medic dietetician poate fi diferit pentru diferite categorii de pacienți. Dar există recomandări generale și reguli utile pentru o alimentație sănătoasă, care se va potrivi aproape tuturor.

Un astfel de sfat privește frecvența consumului. Uneori oamenii supradesc cu un singur motiv simplu: mese neregulate. O persoană nu poate mânca toată ziua, dar apoi mânca până la halda seara. Sentimentul excesiv de foame stimulează absorbția excesului de alimente. Este slab digerat de către organism, care poate duce la o încălcare a muncii tractului digestiv, la digestie ineficientă: flatulență, balonare, frustrare sau constipație.

În plus, pauzele lungi între mese fac ca organismul să se teamă de foame și să mănânce pentru utilizare ulterioară. Corpul începe să depoziteze substanțele nutritive și să le stocheze în țesuturi grase, ceea ce duce în mod inevitabil la obezitate. Prin urmare, un sfat dietetician bun este o dietă fracționată.

Este mai bine să mănânci de mai multe ori pe zi, dar în porții mici decât în una sau două doze și mult.

Un alt principiu al unei diete sănătoase nu se mănâncă uscat. Stomacul necesită o varietate de alimente: atât solide, cât și lichide și calde. Astfel, puteți evita dezvoltarea gastritei și a altor boli gastro-intestinale,

Un alt sfat important de la un nutriționist este să începeți ziua cu un mic dejun sănătos. Unii oameni ratează această primă și foarte importantă masă. Ei cred că nu mănâncă micul dejun este o modalitate bună de a pierde în greutate. Dar nu este așa. Dacă începeți ziua cu o masă, "începeți" metabolismul și creșteți eficiența acestuia.

Corpul se pregateste sa digereze si sa asimileze mancarea din dimineata. El nu este "frică" de risipirea caloriilor, așa cum se întâmplă atunci când o persoană nu are micul dejun și ține corpul pe o dietă de foame de dimineață. Dacă depășiți micul dejun, organismul nu se grăbește să-și petreacă caloriile primite la prânz și cină și le pune în rezervă. Prin urmare, un mic dejun sănătos și moderat este un mod rapid de a pierde în greutate și de a pierde în greutate.

Dieta adecvată poate crește semnificativ eficiența exercițiului și a exercițiilor. Aceasta va ajuta la reducerea rapidă a greutății fără a afecta sănătatea. Sau, dimpotrivă, ajută la creșterea greutății, dar nu la grăsime, ci la masa musculară, creând un corp frumos și sănătos.

trusted-source[3]

Este important să știți!

Dieta pentru hepatoza hepatică nu este ușoară, dar este o condiție necesară pentru recuperare. Citește mai mult...


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.