^

Sănătate

A
A
A

Hemoglobină

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Hemoglobina - componenta principala a celulelor roșii din sânge este o proteină complexă care constă din heme și globinei. Funcția principală a hemoglobinei este de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturi, precum și în îndepărtarea dioxidului de carbon din organism și reglementarea CBS. Hemoglobina este prezentă predominant sub formă de oxihemoglobină (hemoglobină acest compus cu oxigen) și forma redusă a hemoglobinei (oxihemoglobină este, care a dat țesuturi de oxigen) oxihemoglobină este conținută în principal în sângele arterial și îi conferă o culoare cărămizie strălucitoare. Sângele venos este prezent una sau o altă formă de hemoglobină, astfel încât sângele venos are o culoare cireș închis.

Determinarea concentrației de hemoglobină în sânge joacă un rol crucial în diagnosticul anemiei. Concluzie Prezența anemiei bazate pe rezultatele determinării concentrației de hemoglobină și valoarea hematocritului în sânge: pentru bărbați - reduce concentrația hemoglobinei sub 140 g / l și hematocritul mai mic de 42%; pentru femei - mai puțin de 120 g / l, respectiv 37%. În anemie, concentrația de hemoglobină variază foarte mult și depinde de forma și severitatea acesteia. Când anemie deficit de fier la majoritatea pacienților cu scăderea hemoglobinei relativ moderată (până la 85-114 g / l), cel puțin mai pronunțat (până la 60-84 g / l). O reducere semnificativă a concentrației de hemoglobină din sânge (până la 50-85 g / l) este caracteristic pierderii acute de sânge, anemie aplastică, anemie hemolitică după crize hemolitice, vitamina B 12 -scarce anemie. Concentrația hemoglobinei 30-40 g / l - un indicator al anemiei severe, care necesită măsuri urgente. Concentrația minimă a hemoglobinei în sânge, compatibilă cu durata de viață, este de 10 g / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Ce te deranjează?

Ce trebuie să examinăm?

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.