^

Sănătate

A
A
A

Glicozilată hemoglobină

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Valoarea de referință (norma) a hemoglobinei glicozilate (HbA 1 c ) în sânge - 4,0-5,2% din hemoglobina totală.

HbA 1 c este forma glicozilată a HbA prezentă în celulele roșii din sânge. La concentrații mari de glucoză din sânge, acesta intră într-o interacțiune non-enzimatică cu proteinele plasmatice, formând baze Schiff, incluzând hemoglobina. Gradul de glicozilare al hemoglobinei depinde de concentrația de glucoză din sânge și de durata contactului glucozei cu hemoglobina. Prin urmare, cantitatea de HbA 1 c este proporțională cu concentrația de glucoză și durata incubării (contactul cu eritrocitele). Măsurarea concentrației de HbA 1 c permite evaluarea retrospectivă a nivelului de hiperglicemie la diabet zaharat. De fapt, o hemoglobină glicozilată include trei componente: HbA 1a, HbA 1 b și HbA 1 c. HbA 1 c are o corelație mai mare cu severitatea hiperglicemiei la pacienții diabetici.

Concentrația de HbA 1 c în eritrocite este indicele integral al stării metabolismului carbohidraților în ultimele 6-8 săptămâni. Rezultatele studiului sunt evaluate după cum urmează: 4-6% - o compensație bună pentru diabet zaharat în ultimele 1-1,5 luni, 6,2-7,5% - satisfăcătoare, mai mult de 7,5% - nesatisfăcătoare. Pentru a evalua eficacitatea tratamentului, se recomandă repetarea studiului după 2-3 luni.

Valorile Lozhnoponizhennye HbA 1 c apar în uremie cronică și hemoragiile acute, precum și condițiile care implică reducerea speranței de viață a eritrocitelor ( de exemplu, anemia hemolitică).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.