^

Sănătate

A
A
A

Dermatita atopica la copii

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dermatita atopică la copii (eczema atopică, un sindrom de eczema atopică / dermatita) - o boală inflamatorie alergică cronică a pielii, însoțită de mâncărimi, erupții cutanate și morfologie vârstă de așteptare.

Boala, în cazuri tipice, începe la începutul copilăriei, poate continua sau reapare la vârsta adultă, afectează semnificativ calitatea vieții pacientului și a membrilor familiei sale.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologie

Dermatita atopică apare în toate țările, la persoanele de ambele sexe și la diferite grupe de vârstă. Incidența variază, în funcție de diferite studii epidemiologice, de la 6,0 la 25,0 la 1000 de populație (Hanifin J., 2002). Conform studiilor realizate la începutul anilor '60, prevalența dermatitei atopice nu a fost mai mare de 3% (Ellis C. și colab., 2003). Până în prezent, prevalența dermatitei atopice la populația pediatrică din SUA a ajuns la 17,2% dintre copiii din Europa - 15,6%, iar în Japonia - 24%, reflectând creșterea constantă a ratei de detectie a dermatitei atopice în ultimele trei decenii.

Prevalența simptomelor dermatitei atopice a variat de la 6,2% până la 15,5%, pe baza rezultatelor studiilor epidemiologice standardizate ISAAC (Studiul internațional al astmului si ale alergiilor in copilarie).

În structura bolilor alergice dermatita atopica la copii este cea mai timpurie și mai frecvente manifestări de atopie și este detectat la 80-85% dintre copiii cu alergii, și în ultimii ani, o tendință de a curs clinice mai severe de dermatita atopica si schimbarea pathomorphism sale.

 • La o parte semnificativă a copiilor, boala se desfășoară cronic până la pubertate.
 • O manifestare anterioară (în 47% dintre cazuri, dermatita atopică la copii se manifestă imediat după naștere sau în primele 2 luni de viață).
 • O anumită evoluție a simptomelor bolii cu expansiunea zonei leziunilor cutanate, o creștere a frecvenței formelor severe și a numărului de pacienți cu dermatită atopică cu un curs continuu recurent, rezistent la tratamentul tradițional.

Mai mult decât atât, dermatita atopica la copii este prima manifestare a „atopica martie“ și un factor important de risc pentru dezvoltarea de astm, deoarece sensibilizare epikutannaya, în curs de dezvoltare în dermatita atopică, este însoțită de nu numai o inflamație a pielii locale, dar, de asemenea, răspunsul imun sistemic care implica diferite ale tractului respirator.

Studiile genetice efectuate au aratat ca dermatita atopica se dezvolta la 82% dintre copii, în cazul în care ambii părinți sunt alergic (în timp ce se produce în principal în primul an de viață); 59% - în cazul în care numai unul dintre părinți are dermatita atopică, iar celălalt are o patologie a cailor respiratorii alergice, la 56% - în cazul în care numai unul dintre părinți este alergic, 42% - în cazul în care primele rudele linie au manifestări de atopie.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Cauze dermatita atopica la un copil

Dermatita atopica la copii, în cele mai multe cazuri, apare la persoanele cu predispoziție genetică, și este adesea combinat cu alte forme de boli alergice, cum ar fi astmul bronșic, rinita alergică, conjunctivita alergică, alergii alimentare.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Simptome dermatita atopica la un copil

Etapele dezvoltării, fazelor și perioadelor bolii, forme clinice în funcție de vârstă, iau în considerare și prevalența, severitatea cursului și variantele clinice și etiologice ale dermatitei atopice la copii.

Prevalența procesului cutanat

Prevalența este estimată ca procent din suprafața afectată (regula de nouă). Procesul trebuie considerat limitat dacă focarele nu depășesc 5% din suprafață și sunt localizate într-una din regiuni (spatele mâinilor, articulațiilor încheieturilor, coatelor sau fosei popliteale etc.). În afara leziunii, pielea nu se schimbă de obicei. Mâncărimea este ușoară, cu atacuri rare. 

Un comun cred proces când zonele afectate ocupă mai mult de 5%, dar mai mică de 15% din erupții de suprafață și cutanate localizate în două sau mai multe zone (regiunea gâtului pentru a transfera pe pielea antebrațului, articulatii încheieturi și mâini și colab.) Și răspândit porțiuni ale membrelor adiacente , piept și spate. Indiferent de leziunile pielii este uscata, are o culoare gri-pămîntesc, de multe ori cu melkoplastinchatym pityriasis sau descuamarea. Mâncărimea este intensă.

Dermatita atopică difuză la copii este cea mai severă formă a bolii, caracterizată prin înfrângerea aproape a întregii suprafețe a pielii (cu excepția palmelor și triunghiului nazolabial). În procesul patologic, sunt implicate pielea abdomenului, pliurilor inghinale și gluteului. Mâncărimea poate fi exprimată atât de intens încât duce la scalparea pielii de către pacienții înșiși.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Severitatea cursului bolii

Există trei grade de severitate a dermatitei atopice la copii: ușoare, moderate și severe.

Pentru un grad ușor, hiperemie nesemnificativă, exudare și degresare, elemente de papule-vezicule unice, mâncărime slabe ale fragmentelor pielii, o creștere a ganglionilor limfatici până la mărimea unui mazăre sunt caracteristice. Frecvența exacerbărilor este de 1-2 ori pe an. Durata remisiunii este de 6-8 luni.

Dermatita atopică la copii de severitate moderată, leziuni multiple cu exudare marcată, infiltrare sau lichenificare se observă pe piele; excoriație, cruste hemoragice. Mancarimea este ușoară sau severă. Ganglionii limfatici sunt extinse la dimensiunea alunei sau a fasolei. Frecvența exacerbarilor este de 3-4 ori pe an. Durata remisiunii este de 2-3 luni.

Curentul puternic este însoțit de focare extinse de leziuni cu exudare pronunțată, infiltrație persistentă și lichenificare, fisuri lineare profunde și eroziuni. Mâncărimea este puternică, "pulsantă" sau permanentă. Aproape toate grupurile de ganglioni limfatici sunt lărgite la dimensiunea unei păduri sau nuc. Frecvența exacerbarilor este de 5 sau mai multe ori pe an. Remisiunea este scurtă - de la 1 la 1,5 luni și, de regulă, este incompletă. În cazuri extrem de grave, boala poate să apară fără remisiuni, cu exacerbări frecvente.

Gradul de severitate a dermatitei atopice la copii este evaluat de sistemul SCORAD, luând în considerare prevalența procesului cutanat, intensitatea manifestărilor clinice și simptomele subiective.

Simptomele subiective pot fi estimate în mod fiabil la copiii cu vârsta peste 7 ani și cu condiția ca părinții și pacientul să înțeleagă principiul evaluării.

Variante clinico-etiologice ale dermatitei atopice la copii

Variantele etiologice clinice ale dermatitei atopice la copii se disting pe baza anamneziei, a caracteristicilor cursului clinic și a rezultatelor examinării alergologice. Descoperirea alergenului cauzator-important face posibilă înțelegerea modelelor bolii la un anumit copil și efectuarea unor activități de eliminare adecvate.

Erupțiile cutanate cu alergii alimentare sunt asociate cu utilizarea alimentelor la care copilul are o sensibilitate crescută (lapte de vacă, cereale, ouă etc.). Dinamica clinică pozitivă apare de obicei în primele zile după numirea unei diete de eliminare.

Cu sensibilizarea căpușelor, boala se caracterizează printr-un curs sever continuu recurent, exacerbări pe tot parcursul anului și mâncărimi ale pielii la vârsta de noapte. Îmbunătățirea stării este observată atunci când contactul cu acarienii din praful de casă încetează: schimbarea locului de reședință, spitalizarea. Eliminarea dietei nu dă un efect pronunțat.

În sensibilizarea fungilor, exacerbările dermatitei atopice la copii sunt asociate cu ingerarea produselor alimentare contaminate cu spori de ciuperci sau produse în procesul de fabricație care utilizează ciuperci de mucegai. Agravarea este de asemenea promovată de umezeală, prezența mucegaiului în locuințe, prescrierea de antibiotice. Pentru sensibilizarea fungică se caracterizează printr-un curent puternic cu exacerbări în toamnă și iarna.

Sensibilizarea la polen cauzează exacerbarea bolii în mijlocul copacilor, ierburilor sau buruienilor înfloriți; dar pot fi observate și atunci când se consumă alergeni alimentari care au determinanți antigenici obișnuiți cu polen de copaci (așa-numita alergie încrucișată). Exacerbarea sezoniere ale dermatitei atopice sunt de obicei combinate cu manifestări clasice de febra fânului (laryngotracheitis, sindromul rinokonyunktivalny, astmul acut), dar poate avea loc în mod izolat.

În unele cazuri, dezvoltarea dermatitei atopice la copii se datorează sensibilizării epidermice. În astfel de cazuri, boala se înrăutățește atunci când copilul intră în contact cu animalele domestice sau cu vata de animale și este adesea combinat cu rinita alergică.

Trebuie avut în vedere faptul că variantele "pure" ale sensibilizării fungice, a căpușelor și a polenului sunt rare. De obicei, este vorba de rolul predominant al unuia sau al altui tip de alergen.

trusted-source[28], [29], [30]

Etape

Clasificarea dermatita atopica este dezvoltat de către grupul de lucru de specialisti pediatrie sistem de diagnosticare bazat SCORAD (scoring de dermatita atopica), în conformitate cu ICD-10, și este reprezentat în programul național științifico-practică a dermatitei atopice la copii.

Clasificarea funcțională a dermatitei atopice la copii

Etapele dezvoltării, perioadele și fazele bolii

Forme clinice în funcție de vârstă

Prevalența-nonnost

Gravitatea
curentului

Variante
etiologice clinice

Etapa inițială.
Etapa modificărilor pronunțate (perioada de exacerbare):

 1. fază acută;
 2. fază cronică.

Etapa de remisiune:

 1. incompletă (perioadă subacută);
 2. completă. Recuperarea clinică

Infant
.
Copii.
adolescent

Limitată
.
Răspândiți
-vă.
difuz

Ușor.
Mediu
greu.
sever

Cu predominanța: alimente, bifurcate, fungice, polen, alergii etc.

Distingeți următoarele etape ale bolii:

 1. inițială;
 2. etapa schimbărilor pronunțate;
 3. etapa de remisiune;
 4. etapa de recuperare clinică.

Etapa inițială se dezvoltă, de regulă, în primul an de viață. Cele mai frecvente simptome timpurii ale leziuni ale pielii - înroșirea și umflarea pielii obrajii cu un peeling lumină. În același timp, se poate observa gnais (cântare seboree în jurul fontanelei mari, sprâncene și în spatele urechilor), „leagãn» (lacteal Crusta, înroșirea limitată a obrajilor cu o crustă culoare brun-gălbui, ca laptele la cuptor), tranzitorie (tranzitorie), eritem pe obraji și fese.

Etapa schimbărilor pronunțate sau perioada de exacerbare. În această perioadă, formele clinice ale dermatitei atopice depind în principal de vârsta copilului. Aproape întotdeauna perioada de exacerbare este o fază acută și cronică de dezvoltare. Simptomul primar al fazei acute - mikrovezikuljatsii urmată de apariția cruste și descuamarea în ordine: eritem -> -> papule vezicule -> eroziune -> coaja -> peeling. La faza cronică evidențiată prin apariția lichenificare dermatita atopica (uscăciune, îngroșarea pielii și întărirea figurii) și secvența de modificări ale pielii, după cum urmează: papule -> decojire -> excoriații -> lichenificare. Cu toate acestea, la unii pacienți, alternanța tipică a simptomelor clinice poate fi absentă.

Perioada de remisie sau etapa subacută se caracterizează prin dispariția (remisia completă) sau prin scăderea (remisiunea incompletă) a simptomelor clinice ale bolii. Remisia poate dura de la câteva săptămâni și luni până la 5-7 ani sau mai mult și, în cazuri grave, boala poate continua fără remisie și se poate relua de-a lungul vieții.

Recuperarea clinică este absența simptomelor clinice ale dermatitei atopice timp de 3-7 ani (astăzi nu există un punct de vedere unic asupra acestei probleme).

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Formulare

Simptomele clinice ale dermatitei atopice la copii depind în mare măsură de vârsta pacienților, în legătură cu care există trei forme ale bolii:

 1. infantilă, caracteristică pentru copiii sub 3 ani;
 2. copii - pentru copii 3-12 ani;
 3. adolescent, observat la adolescenți cu vârste între 12 și 18 ani.

Forma adultă este identificată de obicei cu neurodermită difuză, deși poate fi observată la copii. Fiecare perioadă de vârstă are propriile caracteristici clinice și morfologice ale modificărilor cutanate.

Vârstă

Elemente caracteristice

Localizare caracteristică

3-6 luni

Elementele eritematoase pe obraji ca leagãn (Crusta lacteal), papule seroase și microvezicule, eroziune sub forma unor „puțuri“ seroase (spongiosis). În viitor - peeling (parakeratosis)

Obraji, frunte, suprafețe extensorale ale membrelor, scalpului, urechilor

6-18 luni

Edem, hiperemie, exudație

Membranele mucoase: nasul, ochiul, vulva, prepuțul, tractul digestiv, tractul respirator și urinar

1,5-3 ani

Strofululus (papule de drenare). Etanșarea pielii și uscăciunea acesteia, întărirea modelului normal - lichenizarea (lichenificare)

Îndoirea suprafețelor (mai des îndoiri ale coapselor și fosei popliteale, mai puțin frecvent - suprafața laterală a gâtului, picioarelor, încheieturilor)

Mai vechi de 3-5 ani

Formarea neurodermatitei, ihtioză

Îndoirea suprafețelor

Forma pentru sugari

Caracteristicile caracteristice ale acestei forme sunt hiperemia și pufarea pielii, microvesicule și micro-papule, exudație pronunțată. Dinamica schimbărilor pielii este după cum urmează: exudarea -> "fântâni" seroase -> peeling peeling -> fisuri. Cel mai adesea, centrele sunt situate în zone ale feței (cu excepția triunghi nasolabial), al extensor suprafața (exterioară) a membrelor superioare și inferioare, cel puțin - în zona cotului, fosele poplitee, incheieturi, fese, trunchi. Mancarimea pielii chiar si la sugari poate fi foarte intensa. Majoritatea pacienților au dermografia roșie sau mixtă.

trusted-source[38], [39], [40]

Uniformă pentru copii

Se caracterizează prin hiperemie / eritem și edem al pielii, apariția zonelor de lichenificare; pot fi observate papule, plăci, eroziune, excoriație, cruste, fisuri (deosebit de dureroase atunci când sunt așezate pe palme, degete și tălpi). Pielea este uscată, cu o mulțime de cântare mici și mari (scaboase). Schimbările cutanate sunt localizate în principal pe suprafețele flexibile (interne) ale mâinilor și picioarelor, ale spatelui mâinilor, ale suprafeței anterolaterale a gâtului, în coate și gropi popliteale. Deseori observată hiperpigmentarea pleoapelor (ca rezultat al pieptenerii) și o pliu caracteristică a pielii sub pleoapa inferioară (linia Denier-Morgan). Copiii sunt preocupați de mâncărime de intensitate variată, ducând la un ciclu vicios: mâncărime -> calcul -> erupție cutanată -> mâncărime. Majoritatea copiilor au dermografism alb sau mixt.

trusted-source[41], [42], [43], [44]

Uniforma pentru adolescenti

Caracterizat prin prezența unor mari papule ușor lucioase lichenoide, lichenificare severă, multiple excoriații și cruste hemoragice în leziunile, care sunt situate pe fața (în jurul ochilor și a gurii), gâtului (sub formă de „clivaj“), cot, în jurul valorii de încheietura mâinii și pe partea din spate suprafața mâinilor, sub genunchi. Există mâncărime severe, tulburări de somn, reacții neurotice. De regulă, se determină dermografia albă stabilă.

Trebuie remarcat faptul că, în ciuda unei anumite secvențe de vârstă (Phase) își schimbă modelul clinicomorphological, fiecare pacient specific sau caracteristicile individuale ale diferitelor forme de dermatita atopica sunt variate și apar în diferite combinații. Aceasta depinde atât de caracteristicile constituționale ale individului, cât și de natura impactului factorilor de declanșare. 

Diagnostice dermatita atopica la un copil

Diagnosticarea dermatitei atopice la copii, de obicei, nu provoacă dificultăți și se bazează pe imaginea clinică a bolii: localizarea tipică și morfologia erupțiilor cutanate, mâncărime, curs persistent recurent. Totuși, în prezent nu există un sistem standardizat universal pentru diagnosticarea dermatitei atopice.

Pe baza criteriilor de JM Hanifin și G. Rajka (1980), Grupul de lucru pentru dermatita atopică (AAAI) dezvoltat atopică algoritm de diagnostic dermatita (SUA, 1989), în cazul în care este necesar și alocate criterii suplimentare, în funcție de ceea ce este necesar pentru diagnostic, și prezența a trei mai multe legaturi si trei sau mai multe caracteristici suplimentare. În țara noastră acest algoritm nu a găsit o aplicație largă.

În programul național rusesc privind dermatita atopică la copii, se recomandă să se țină seama de următoarele semne de diagnostic în practica clinică.

Algoritm pentru diagnosticarea dermatitei atopice la copii [Grupul de lucru pentru dermatita atopică (AAAI), SUA, 1989]

Criterii necesare

Criterii suplimentare

Mâncărimea pielii. Morfologia tipică și localizarea erupții cutanate (la copii rash eczematoase, localizate pe suprafețele feței și extensoare; adulți - lichenificare și excoriații pe suprafețele flexoare ale extremităților). Cursă recurentă cronică.
Atopia în istorie sau predispoziția ereditară la atopie

Xeroză (piele uscată). Ihthyosis Palmar.
Reacția de tip imediat în testul cutanat cu alergenii. Localizarea procesului cutanat pe palme și picioare.
Cheilitis.
Eczemul mameloanelor.
Susceptibilitatea la leziuni cutanate infecțioase asociate cu afectarea imunității celulare.
Debutul bolii în copilăria timpurie. Eritrodermie.
Conjunctivită recurente.
Linia Denier-Morgan (o pliu suplimentară sub pleoapa inferioară). Keratoconus (proeminența conică a corneei).
Cataracta subcapsulară anterioară. Crăpăturile din spatele urechilor.
Nivel ridicat de IgE în ser

Metode de cercetare pentru diagnostic

 • Colectarea anamnezei alergologice.
 • Examenul fizic.
 • Diagnostic alergologic specific.
 • Test de sânge general.

Colectarea unui istoric medical alergic are propriile sale caracteristici și necesită o abilitate medicală, răbdare, tact. O atenție deosebită trebuie acordată:

 • privind predispoziția familială la atopie, reacții alergice;
 • cu privire la natura nutriției mamei în timpul sarcinii și alăptării, utilizarea alimentelor foarte alergene;
 • cu privire la natura muncii părinților (munca în industria alimentară, industria parfumurilor, reactivi chimici etc.);
 • cu privire la momentul introducerii în alimentația copilului a unor noi tipuri de alimente și a relației lor cu erupțiile cutanate;
 • privind natura manifestărilor pielii și relația lor cu medicația, înflorirea copacilor (ierburi), comunicarea cu animalele, găsirea în mediul cărților etc .;
 • privind sezonalitatea exacerbărilor;
 • privind prezența altor simptome alergice (pleoapele mâncărime, strănut, lacrimi, tuse, atacuri de sufocare etc.);
 • asupra bolilor concomitente ale tractului digestiv, rinichilor, organelor ORL, sistemului nervos;
 • privind reacțiile la vaccinările preventive;
 • pentru condiții de viață (creșterea uscăciunii sau umidității camerei, aglomerarea cu mobilier moale, cărți, prezența animalelor, a păsărilor, a peștilor, a florilor etc.);
 • cu privire la eficacitatea tratamentului;
 • pentru a îmbunătăți starea copilului în afara casei, cu spitalizare, schimbări climatice, schimbare de ședere.

O istorie atent colectată ajută la stabilirea unui diagnostic, precum și la clarificarea etiologiei bolii: alergenii cel mai probabili declanșatori (alergeni), factori relevanți.

Examenul fizic

La examinare se apreciază aspectul, starea generală și bunăstarea copilului; determină natura, morfologia și localizarea erupțiilor cutanate, zona leziunii. De mare importanță este culoarea pielii și gradul de umiditate / uscăciune în anumite zone, dermografism (roșu, alb sau mixt), turgor de țesut etc.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50]

Diagnostic alergologic specific

Pentru a evalua starea alergică și a stabili rolul cauzal al unui alergen în dezvoltarea bolii, se aplică:

 • Exacerbarea exterioară - testul cutanat in vivo se efectuează prin scarificare sau test de țepi (microincizie în epidermă);
 • cu exacerbare (precum și cu debit sever sau continuu recurent) - metode de diagnostic de laborator pentru a determina IgE total și IgE specific în serul de sânge (ELISA, RIST, RAST, etc.). Sunt efectuate teste provocatoare cu alergeni la copii
 • doar alergisti pentru indicatii speciale din cauza pericolului de a dezvolta reactii sistemice grave. Eliminarea-dieta provocatoare este o metodă de zi cu zi de diagnosticare a alergiilor alimentare.

Pentru a identifica patologia concomitentă, se efectuează un complex de studii de laborator, funcționale și instrumentale, a căror alegere pentru fiecare pacient este determinată individual.

Cercetare de laborator și instrumentale

Analiza clinică a sângelui (un semn nespecific poate fi prezența eozinofiliei. În cazul unei infecții cutanate, este posibilă leucocitoza neutrofilă).

Determinarea concentrației IgE total în serul de sânge (nivelul scăzut al IgE total nu indică absența atopiei și nu este un criteriu pentru excluderea diagnosticului de dermatită atopică).

Testele cutanate la alergeni (prick testul. Skarifikatsionnye testele cutanate) efectuat oposredovapnye allergist identifica reacții IgE-alergice. Acestea se desfășoară în absența manifestărilor acute ale dermatitei atopice la pacient. Antihistaminice admitere, antidepresive triciclice și neuroleptice reduce sensibilitatea receptorilor pielii și poate duce la rezultate fals negative, astfel încât aceste medicamente ar trebui să fie anulat timp de 72 de ore și 5 zile, respectiv, pentru perioada de studiu propus.

Numirea unui regim alimentar de eliminare și testul de provocare cu alergeni alimentari sunt, de obicei efectuate numai de către medici specialiști (allergists) în unități specializate sau birouri pentru a identifica alergii alimentare, în special la cereale și lapte.

Diagnosticul in vitro este de asemenea efectuat în direcția unui alergist și include detectarea anticorpilor alergeni specifici la IgE în ser, care este preferabil pentru pacienți:

 • cu manifestări pe scară largă ale dermatitei atopice;
 • dacă este imposibil să anulați antihistaminicele luate. Antidepresive triciclice, neuroleptice;
 • cu rezultate îndoielnice ale testelor cutanate sau în absența corelației dintre manifestările clinice și rezultatele testelor cutanate;
 • cu un risc ridicat de a dezvolta reacții anafilactice la un anumit alergen în timpul testelor cutanate;
 • pentru sugari;
 • în absența alergenilor pentru testarea pielii, dacă există, pentru diagnosticarea in vitro.

Criterii de diagnosticare a dermatitei atopice

Principalele criterii

 • Mâncărimea pielii.
 • O morfologie tipică a erupțiilor și localizarea lor:
 • copiii din primii ani de viață - eritem, papule, microvesicule cu localizare pe față și suprafețe extensorale ale membrelor;
 • copiii de vârstă înaintată - papule, lichenificarea segmentelor simetrice ale suprafețelor flexorale ale extremităților.
 • Evidențierea timpurie a primelor simptome.
 • Cursă recurentă cronică.
 • Obligații ereditare asupra atopiei.

Criterii suplimentare (ajuta la suspectarea dermatitei atopice, dar sunt nespecifice).

 • Xeroză (piele uscată).
 • Reacții de hipersensibilitate de tip imediat, când sunt testate cu alergeni.
 • Palmar hyperlaneity și întărirea desenului (palmele "atopice").
 • Dermografism alb persistent.
 • Eczemul mameloanelor.
 • Conjunctivită recurente.
 • Suprafață longitudinală suborbitală (linia Denny-Morgan).
 • gipepigmentatsiya periorbitale.
 • Keratoconus (proeminența conică a corneei la centrul acesteia).

trusted-source[51], [52], [53], [54]

Ce trebuie să examinăm?

Cum să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial al dermatitei atopice la copii se efectuează cu boli în care apar schimbări cutanate similare fenotipice:

 • dermatită seboreică;
 • dermatita de contact;
 • chesotka;
 • eczemă microbiană;
 • roz lichen;
 • boli de imunodeficiență;
 • tulburări ereditare ale metabolismului triptofanului.

Cu dermatita seboreică nu există nici o predispoziție ereditară de a atopia și nici o legătură cu acțiunea anumitor alergeni. Schimbările cutanate sunt localizate pe scalp, unde pe fondul hiperemiei și infiltrării există acumulări de cântare sebacee grase care acoperă capul sub formă de cruste; Aceleași elemente pot fi amplasate pe sprâncene, în spatele urechilor. În pliurile naturale ale pielii trunchiului și a extremităților, există hiperemie cu prezența elementelor spottypopulare acoperite cu cântare la periferie. Mancarimea este usoara sau absenta.

Dermatita de contact este asociata cu reactii cutanate locale la diferite stimuli. În locurile de contact cu agenți există eritem, edem pronunțat al țesutului conjunctiv, erupții cutanate urticare sau veziculoase (rareori buloase). Schimbările cutanate sunt limitate la acele zone ale pielii în care a apărut contactul (de exemplu, dermatita "scutec").

Scabia este o boală contagioasă din grupul dermato-zoonotic (cauzată de scabia Sarcoptes scabieï), care reprezintă cel mai mare număr de erori de diagnosticare. Atunci când scabie dezvăluie elemente veziculare și papulare pereche, scabie "se mișcă", excoriație, eroziune, cruste seroase-hemoragice. Datorită calculelor, erupțiile lineare apar sub formă de role alungite și ușor proeminente, alb-roz, cu bule sau cruste la un capăt. Erupțiile sunt, de obicei, localizate în falțurile interdigital, pe suprafețele flexorale ale extremităților, în zonele abdominale și abdominale, palmele și tălpile. La sugari, erupțiile sunt adesea localizate pe spate și în axilare.

Eczema microbiană (numeroasă) este mai frecvent observată la copiii mai mari și este cauzată de sensibilizarea la antigeni microbieni (mai frecvent streptococici sau stafilococici). Pe piele se formează focare caracteristice ale eritemului, cu margini clar definite, cu margini crăpate, cu o culoare roșie bogată. Ulterior, umezeala abundenta se dezvolta in focare, cu formarea de cruste pe suprafata. Nu există "puțuri" serioase și eroziune. Leziunile sunt localizate asimetric pe suprafața frontală a tijei, partea din spate a picioarelor, în buric. Mancarimea este ușoară, poate exista o senzație de arsură și durere în erupție cutanată. Este important să se țină cont de datele privind prezența focarelor de infecție cronică.

Rozul lichen aparține grupului de eritem infecțios și apare, de obicei, pe fondul ARI, este rar la copiii mici. Schimbările pielii sunt caracterizate de pete rotunde de culoare roz, cu diametrul de 0,5-2 cm, situate de-a lungul liniilor "tensiunii" Langerului pe trunchi și extremități. În centrul petelor sunt definite cântare uscate pliate, încadrate de o margine roșie în jurul periferiei. Mâncărimea pielii este exprimată în mod semnificativ. Rozul lichen curge ciclic, cu exacerbări în primăvară și toamnă.

Sindromul Wiskott-Aldrich este găsit la o vârstă fragedă și se caracterizează printr-o triada de simptome: trombocitopenie, dermatită atopică, infecții recurente ale tractului gastrointestinal și sistemul respirator. Boala este primar combinat deficit imunitar, care afecteaza in principal imunitatea umorală, scăderea populației de limfocite B (CD19 +).

Hyperimmunoglobulinemia E (sindromul Joba) este un sindrom clinic caracterizat de un nivel ridicat de IgE total, dermatită atopică și infecții recurente. Debutul bolii apare la o vârstă fragedă, când apar erupții care sunt identice cu dermatita atopică prin localizare și trăsături morfologice. Odată cu vârsta, evoluția modificărilor cutanate este similară cu cea a dermatitei atopice, cu excepția leziunilor în regiunea articulară. Deseori se dezvoltă abcese subcutanate, otită purulentă, pneumonie, candidoză a pielii și a membranelor mucoase. În sânge există un nivel ridicat de IgE total. Expresia caracteristică a limfocitelor T (CD3 +) și o scădere a producției de limfocite B (CD19 +), o creștere a raportului CD3 + / CD19 +. În sânge există leucocitoză, o creștere a ESR, o scădere a indicelui fagocitar.

Tulburările ereditare ale metabolismului triptofanului sunt reprezentate de un grup de boli care sunt cauzate de defectele genetice ale enzimelor implicate în metabolismul său. Bolile debutează în copilăria timpurie și sunt însoțite de modificări ale pielii similare cu dermatita atopică prin morfologie și localizare, uneori seboree se observă. Dinamica legată de vârstă a manifestărilor clinice se desfășoară similar cu dermatita atopică. Mâncărime de severitate variabilă. Erupțiile cutanate sunt exacerbate la soare (fotodermatoză). Deseori se dezvoltă tulburări neurologice (ataxie cerebeloasă, inteligență scăzută etc.), pancreatită reactivă, un sindrom de absorbție intestinală. Observat eozinofilie, nivelurile ridicate de IgE totale, populația totală de dezechilibru al limfocitelor T (CD3 +) și limfocitele T citotoxice (CD8 +), un raport de scădere a CD3 + / CD8 +. Pentru diagnosticul diferențial se efectuează cromatografia aminoacizilor din urină și sânge, determinarea nivelului acizilor kinurenic și xanthurenic.

Deși diagnosticul și diagnosticul de dermatită atopică la copii nu cauzează dificultăți, aproximativ 1/3 dintre copii sub masca bolii sunt reacții pseudo-alergice. În astfel de cazuri, uneori doar timpul poate pune punctul final în diagnostic.

Pseudoalergica se refera la reactii in dezvoltarea carora participa mediatorii adevaratilor reactii alergice (histamina, leucotrienele, produsele de activare a complementului, etc.) dar nu exista o faza imuna. Apariția acestor reacții se poate datora:

 • eliberare masivă de histamină și alte substanțe biologic active care induc liberatiou (eliberare) a mediatorilor preformate din celule și bazofile mast, care includ medicamente (poliamine, dextran, antibiotice, preparate enzimatice etc.), produse cu potențial ridicat de sensibilizare, etc.;
 • deficiența primei componente a complementului și activarea non-imunologică a complementului pe calea alternativă a promperinei (calea C), care este activată de lipo-și polizaharidele bacteriene și este cel mai important mecanism de protecție antiinfecțioasă. Această cale poate fi, de asemenea, "declanșată" de medicamente, unele enzime care formează endogen (tripsină, plasmină, kallikreină);
 • o încălcare a metabolismului acizilor grași polinesaturați (PUFA), mai des arahidonic. Analgezicele (acid acetilsalicilic și derivații săi) pot inhiba activitatea metabolismului ciclooxigenazei PUFAs și reechilibrare spre expresie leucotriene, care se manifestă clinic prin edem, bronhospasm, erupții cutanate și tip urticarie, etc.;
 • Inactivarea violare și procesele de eliminare a mediatorilor din organism: perturbarea funcției sistemului hepatobiliar, tractul gastrointestinal, rinichii, sistemul nervos, boli metabolice (patologie cunoscută a membranelor celulare).

Tratament dermatita atopica la un copil

Tratamentul cuprinzător al dermatitei atopice la copii ar trebui să fie direcționată către suprimarea inflamației alergice la nivelul pielii, reducerea impactului declanșatoare includ terapie dieta si, pentru mediu de mediu măsuri de control, utilizarea de droguri de acțiune sistemică și locală, reabilitare, metode non-farmacologice de ajutor psihologic. Succesul tratamentului este de asemenea determinat de eliminarea bolilor concomitente.

Monitorizarea condițiilor de mediu

Natura activităților depinde într-o mare măsură de detectarea hipersensibilității la unul sau la altul aeroalergen (praf acasă, alergeni epidermici, ciuperci de mucegai, polen de plante etc.). Este necesar să se efectueze o eliminare completă sau reducerea contactului cu agenții enumerați (curățare regulată umed, numărul minim de mobilier tapitat și cărți în mediul copilului, lenjerie de pat special și schimbarea frecventă, lipsa de TV și calculator în camera în care pacientul și altele.).

De asemenea, este important să se prevadă eliminarea factorilor nespecifici care pot provoca o exacerbare a bolii sau pot menține cursul cronic (stres, activitate fizică intensă, boli infecțioase).

Medicament

Tratamentul medicamentos al dermatitei atopice la sugari depinde de etiologie, forma, etapa (perioada) a bolii, zona leziunii pielii, vârsta copilului, gradul de implicare în procesul patologic al altor organe și sisteme (comorbidități). Tratamentul necesita un medic de formare profesională, de aproape raport cu copii mici de către părinți (și apoi cu pacienții înșiși, pe măsură ce îmbătrânesc), o mare răbdare, abilitatea de a face compromisuri și de a contacta cu alti medici, pentru a fi literalmente „medicul de familie“ . Distingerea preparatelor de acțiune sistemică (generală) și mijloace pentru tratamentul extern.

Agenții farmacologici de acțiune sistemică sunt utilizați în combinație sau sub formă de monoterapie și includ următoarele grupuri de medicamente:

 • antihistaminice;
 • stabilizarea membranei;
 • îmbunătățirea sau restabilirea funcției tractului digestiv;
 • vitamine;
 • funcțiile de reglare a sistemului nervos;
 • immunotropnye;
 • antibiotice.

Utilizarea antihistaminelor (AGP) este una dintre cele mai eficiente și recunoscute direcții în tratamentul dermatitei atopice la copii, datorită rolului important al histaminei în mecanismele de dezvoltare a bolii. AHP este prescris pentru exacerbarea bolii și mâncărimea severă a pielii.

O trăsătură distinctivă AGW I generație este penetrarea lor ușor prin bariera hemato-encefalică și efect sedativ pronunțat, astfel încât acestea sunt utilizate în faza acută, dar este imposibil să atribuie elevii lor.

Generația AHP II nu penetrează bariera hemato-encefalică și are un efect sedativ slab. Ele au, în comparație cu preparatele primei generații, o afinitate mai pronunțată pentru receptorii H2, ceea ce asigură un debut rapid al acțiunii și un efect terapeutic prelungit. În plus, inhibă faza timpurie și tardivă a reacției alergice, reduce agregarea plachetelor și eliberarea leucotrienelor, oferind un efect combinat antialergic și antiinflamator.

Pentru preparatele din a treia generație purtați telphast, care este permis să se utilizeze numai la copiii de peste 12 ani.

Membrane - ketotifen, cetirizina, loratadina, acid cromoglicic (cromolin de sodiu) - reprezintă un grup de preparate cu efect inhibitor asupra mecanismelor complexe ale inflamației alergice, și atribuite perioadelor de boală acută și subacute.

Ketotifen, cetirizina, loratadina manifestă antagonism la histamina H2-receptorilor, inhibă activarea celulelor mastocitare in vitro, inhibă procesul de separare a mediatorilor alergiei din celulele mastocite și bazofile, inhiba dezvoltarea inflamației alergice și posedă al. Efecte suprimarea reacțiilor alergice. Efectul clinic al acestor medicamente începe să se dezvolte în decurs de 2-4 săptămâni, astfel încât cursul minim de tratament este de 3-4 luni.

Antihistaminice pentru administrare orală

Numele medicamentului

Forma emiterii

Dozele și multitudinea de prescripții

INN

Comerț

Mebgidrolin

Diazolin

Tabletele 0,05 și 0,1 g

Până la 2 ani: 50-150 mg / zi; 2-5 ani: 50-100 mg / zi, 5-10 ani: 100-200 mg / zi

Tsiprogeptadin

Perytol

Tablete 0,004 g
Sirop (1 ml
= 0,4 mg)

De la 6 luni la 2 ani (pentru indicații speciale!): 0,4 mg / (kilogram); de la 2 la 6 ani: până la 6 mg pe zi; de la 6 la 14 ani: până la 12 mg pe zi; De 3 ori pe zi

Cloropiramină

Suprastin

Tablete 0,025 g

Până la 1 an: 6,25 mg (tablete U4), de la 1 la 6 ani: 8,3 mg (1/3 comprimat), 6 până la 14 ani: 12,5 mg (1/2 comprimat); De 2-3 ori pe zi

Klemastin

Tavyegil

Tablete 0,001 grame

De la 6 la 12 ani: 0,5-1,0 mg; copii> 12 ani: 1,0; De 2 ori pe zi

Dimetinden

Fenistil

Picături (1 ml = 20 picături =
= 1 mg)
Capsule 0,004 g

De la 1 lună la 1 an: 3-10 picături; 1-3 ani: 10-15 picături; 4-11 ani: 15-20 picături; De 3 ori pe zi.
Pentru copii> 12 ani:
1 capsulă pe zi

Hifenadin

Fenkarol

Tabletele 0,01 și 0,025 g

Până la 3 ani: 5 mg; 3-7 ani: 10-15 mg fiecare; copii> 7 ani: 15-25 mg fiecare; De 2-3 ori pe zi

Ketotifen

Zaditen
Ketof
Astafen

Tablete 0,001 g
Sirop (1 ml
= 0,2 mg)

De la 1 an la 3 ani: 0,0005 g, copii> 3 ani: 0,001 g; De 2 ori pe zi

Cetirizina

Zirtek

Tablete 0,01 g
picături (1 ml = 20 picături
= 10 mg)

Copii> 2 ani: 0,25 mg / kg, de 1-2 ori pe zi

Loratadină

Claritin

Tablete 0,01 g
Sirop (5 ml = 0,005 g)

Mai vechi de 2 ani și cântărind mai puțin de 30 kg: 5 mg; Copii care cântăresc peste 30 kg: 10 mg o dată pe zi

Feksofenadin

Telfast

Tabletele 0.120 și 0.180 g

Copii peste 12 ani: 0,120-0,180 g o dată pe zi

Acidul cromoglicic (cromoglicat de sodiu, nalcrom) împiedică dezvoltarea unei faze timpurii a unui răspuns alergic, blocând eliberarea de substanțe biologic active din mastocite și bazofile. Nalcromul influențează în mod direct limfocitele, enterocitele și eozinofilele specifice mucoasei gastrointestinale, împiedicând dezvoltarea reacțiilor alergice la acest nivel. Nakrrom este prescris în combinație cu AGP. Durata cursului este de obicei de la 1,5 la 6 luni, ceea ce asigură realizarea remisiunii persistente și previne apariția recidivelor bolii.

Medicamente care îmbunătățesc sau reface funcțiile digestive prescrise în perioadele de dermatite atopice acute și subacute, ținând seama de modificările identificate în tractul gastro-intestinal. Pentru a îmbunătăți digestia și descompunerea proceselor de tulburări gastro-intestinale substanțe alimentar corecție funcționale folosind enzime: Festalum, enzistal, Digestal, pancreatina (mezim forte, pancreatina, pantsitrat) panzinorm etc., precum și colagog: stigmate porumb extract allohol, măceșe extract (holosas) gepabene și colab., curs de tratament 10-14 zile. Atunci când se administrează dysbacteriosis UE, pre- sau probiotice :. Baktisubtil, biosporin, enterol, Bifidobacterium bifidum (bifidumbakterin) și E. Coli (kolibakterin) lineks, bifikol, hilak forte bifiform etc, de obicei, tratamentul cu aceste medicamente este 2- 3 săptămâni

Vitaminele cresc eficacitatea tratamentului dermatitei atopice la copii. Pantotenatul de calciu (vitamina B15) și piridoxina (vitamina B6) accelerează procesul de reparare a pielii, restabilesc starea funcțională a cortexului și a ficatului. (beta-carotenul mărește rezistența membranelor la acțiunea substanțelor toxice și a metaboliților lor, stimulează sistemul imunitar, reglează peroxidarea lipidelor.

Medicamentele care reglementează starea funcțională a sistemului nervos, au nevoie de până la 80% dintre pacienți, cu toate acestea, ele ar trebui să fie numit psihoneurolog sau psiholog. Sedative utilizate și hipnotice, anxiolitice, neuroleptice, nootropicele, preparate îmbunătățirea hemodinamica și lichidul cefalorahidian: Vinpocetine (Cavinton), aktovegin, piracetam (Nootropilum, piracetam) vazobral, Cerebrolysin, cinarizinei, piritinol (encephabol) și altele.

Tratamentul imunomodulator este indicat numai în cazurile în care dermatita atopică la copii apare în asociere cu semne clinice de deficit imun. Cursul necomplicat al dermatitei atopice nu necesită numirea imunomodulatorilor.

Tratamentul antibacterian sistemic este folosit pentru dermatita atopica, complicata de piodermie. Înainte de a prescrie medicamente, se recomandă determinarea sensibilității microflorei la antibiotice. În tratamentul empiric, se preferă utilizarea macrolidelor, generării cefalosporinelor I și II, lincomicinei, aminoglicozidelor.

Glucocorticoizii sistemici (HA) sunt utilizați extrem de rar și numai în cazurile de boală deosebit de gravă, într-un spital: un curs scurt (5-7 zile) la o doză de 0,8-1,0 mg / kghsut.

Nu trebuie să uităm tratamentul comorbidități: reajustarea focare de infecții cronice (gura, organe respiratorii superioare, intestine, canal biliar, sistemul genito-urinar), tratamentul infecțiilor parazitare (giardioza, gelikobakterioza, toxocarioza, enterobiazei) și altele.

Mijloace de uz extern. Locul de conducere este ocupat de tratament extern, care are ca scop:

 • suprimarea semnelor de inflamație a pielii și asociate cu ea principalele simptome ale dermatitei atopice la copii;
 • eliminarea pielii uscate;
 • prevenirea și eliminarea infecțiilor cutanate;
 • restaurarea epiteliului deteriorat;
 • îmbunătățirea funcțiilor de barieră a pielii.

În funcție de faza dermatitei atopice, copiii sunt utilizați medicamente antiinflamatoare, keratolitice, keratoplastice, antibacteriene, produse pentru îngrijirea pielii.

Medicamentele antiinflamatorii (PVA) pentru uz extern sunt împărțite în două grupe mari: non-hormonale și conținând glucocorticoizi.

Hormonal și PVA a fost mult timp utilizate pe scară largă în tratamentul dermatitei atopice la copii: ea preparate care conțin dogti, ulei Naftalan, oxid de zinc, papaverina, retinol, fracția SDA (stimulator antiseptic Dorogova, fracțiunea 3). Acestea sunt indicate pentru forme ușoare și moderate ale bolii la copii, începând cu primele luni de viață; bine tolerat, pot fi utilizate pentru o lungă perioadă de timp, nu provoacă efecte secundare. De asemenea, a folosit crema Vitamina F 99 și pimecrolimus (elita). Cu manifestări clinice minime de dermatita atopica la copii antihistaminice locale administrate [dimetindenă (fenistil) gel 0,1%].

Medicamentele glucocorticoide externe sunt eficiente în tratarea manifestărilor acute și cronice ale dermatitei atopice la copii, dar nu sunt prescrise pentru profilaxie.

Efectul anti-inflamator asociat cu efecte imunoregulatoare HA asupra celulelor responsabile pentru dezvoltarea și menținerea inflamației alergice ale pielii (celule Langerhans, limfocite, eozinofile, macrofage, mastocite și colab.), precum și efectul vasoconstrictor asupra vaselor pielii, reduce edemul.

Mecanismele activității antiinflamatorii a medicamentelor externe pentru glucocorticoizi:

 • activarea histaminei și scăderea asociată a nivelului histaminei în focalizarea inflamatorie;
 • o scădere a sensibilității terminațiilor nervoase la histamină;
 • creșterea producției de proteină lipocortină care inhibă activitatea fosfolipazei A, care reduce sinteza mediatorilor inflamației alergice (leucotrienelor, prostaglandinelor) din membranele celulare;
 • scăderea activității enzimelor hialuronidază și lizozomale, care reduce permeabilitatea peretelui vascular și severitatea edemului.

Potențialul de activitate topică HA depinde de structura moleculei și tăria legării la receptorii glucocorticoizi, transmițând-o în interiorul celulei. Acest lucru poate fi atribuit unuia sau altuia HA locale clasei slab (hidrocortizon), mediu [betametazonă (betnoveyt), subgallate bismut (Dermatol) etc.], Puternic [metilprednisolon aceponat (Advantan), betametazona ca dipropionat (beloderm) lokoid, mometazona (Elokim), triamcinolon (ftorokort), betametazonă (tselestoderm) etc.], foarte puternic [clobetasol (dermoveyt)] preparate.

În practica pediatrică de HA externe utilizate medicamente de ultimă generație: Aceponatul metilprednisolon (Advantan), mometazona (Elokim), hidrocortizon (lokoid hidrocortizon-17-butirat).

Aceste HA de actualitate au eficacitate și siguranță ridicate, un minim de efecte secundare și posibilitatea de aplicare o dată pe zi, inclusiv la copii mici. Tratamentul cu aceste medicamente poate dura între 14 și 21 de zile, deși în cele mai multe cazuri este limitat la 3-5 zile.

Pentru a elimina pielea uscată - unul dintre cele mai frecvente simptome ale dermatitei atopice la copii - este necesar să se respecte o serie de reguli simple: asigurarea unei umidități suficiente în încăperea copilului, respectarea regulilor de igienă. De exemplu, interzicerea copiilor de baie nu este justificată, mai ales atunci când boala se înrăutățește.

Când infectate piele streptococi staphylo- și prescrie mijloace externe care conțin antibiotice: eritromicină, lincomicină (35% pastă) fukortsin, verde strălucitor (alcool soluție 1-2%) și clorură de metiltioniya (soluție apoasă 5% de albastru de metilen), gata forme de antibiotice externe. Multiplicitatea aplicării acestora este de obicei de 1-2 ori pe zi. Cu piodermă pronunțată, antibioticele sistemice sunt prescrise suplimentar.

În infecțiile fungice, se utilizează agenți antifungici externi: cremă izoconazol (travogen), ketoconazol (nizoral), natamicină (pimafucină), clotrimazol și altele.

Atunci când sunt combinate cu o infecție bacteriană și fungică, se folosesc preparate combinate care conțin componente antimicrobiene și HA: triderm, Cestoderm-B cu garyamicin etc.

Pentru a îmbunătăți microcirculația și metabolismul în leziuni, utilizați unguente care conțin Actovegin sau heparină sodică, precum și aplicații de ozocerit, parafin lichid, lut, sapropel.

Cu fisuri adanci si ulcere ale leziunilor cutanate desemnează agenți de beneficii ale pielii regenerarea și refacerea epiteliului deteriorat: dexpantenol solkoseril (Bepanten), unguent cu vitamina A.

Fizioterapie

Fizioterapia în perioada acută include metode precum electrosleep, băi de carbon uscate, câmp magnetic alternativ și în perioada de remisiune - balneoterapie și terapie cu nămol.

Reabilitare și ajutor psihologic

Măsurile de reabilitare măresc semnificativ eficacitatea tratamentului pas cu pas la pacienții cu dermatită atopică. Pentru tratamentul sanatorial a fost mult timp folosit în proprietățile medicinale ale radon, sulfura serovorodnyh și apă (Belokuriha, Yeisk, Macesta, Pyatigorsk Priebruse, Hot Key și colab.). Funcționează cu succes un sanatoriu specializat pentru copiii cu dermatita atopica, "Lacul Shira" (regiunea Krasnoyarsk), "Krasnousolsk" (Bashkortostan), "Lacul Savatikova" (Republica Tuva), "Ust-Kachka" (. Regiunea Perm), "Maya" ( Sverdloskiy.), "Tutalsky" (regiunea Kemerovo.) "rocă Leninskie" (Pyatigorsk) și altele.

Mediul copilului are un rol imens în crearea climatului psihologic potrivit, restabilirea stării emoționale, neurodinamica corticală, corectarea tulburărilor vegetative, astfel încât îngrijirea psihologică ar trebui să se refere atât la copil cât și la părinții săi.

Medicamente

Profilaxie

Prevenirea primară constă în prevenirea sensibilizării copilului, în special în familiile cu predispoziție ereditară la atopie. Se efectuează înainte și în timpul sarcinii, cu alăptare și se referă la restricții alimentare, precauție în utilizarea medicamentelor, reducerea contactului cu alergenii inhalatori etc.

Prevenirea secundară - prevenirea manifestării dermatitei atopice și a exacerbărilor acesteia la un copil sensibilizat. Riscul mai mare de atopie la un copil specific, categorice ar trebui să fie un eveniment de eliminare: excluderea potențial de sensibilizare ridicat de produse pentru a reduce impactul aeroalergeni, evitați contactul cu animale de companie și altele.

Trebuie subliniat faptul că dermatita atopică la copii nu este o contraindicație pentru profilaxia vaccinului. Amânarea vaccinării este posibilă pentru o perioadă de manifestări acute și cu complicații pyogenice. În alte cazuri, vaccinarea este efectuată în totalitate, în mod necesar pe fundalul tratamentului însoțitor, în funcție de forma, severitatea și imaginea clinică a bolii.

Cheia succesului în prevenirea exacerbări ale bolii și tratamentul copiilor cu dermatita atopica, este o continuitate în activitățile de diverși specialiști - medici pediatri, allergists, dermatologi, imunologii. Cu toate acestea, fără ajutorul părinților copiilor bolnavi, înțelegerea lor a problemei, este imposibil să se obțină rezultate bune în controlul bolii. Pentru a preda pacienților cu dermatită atopică și familiilor lor, există programe speciale implementate în cabinetele de consiliere familială.

Direcțiile principale ale programului de formare pentru pacienții cu dermatită atopică și familiile acestora:

 • informarea pacientului și a rudelor sale despre boală și factorii posibili care susțin cursul cronic al dermatitei atopice la copii (efectuat după examinarea unui pacient);
 • corectarea hranei: o nutriție echilibrată, cu un regim stabilit și controlat;
 • recomandări privind detoxifierea (enterosorbenți, sorbția orezului, reglarea activității intestinale etc.);
 • corectarea disfuncțiilor nejervertebralnyh dezvăluite (masaje, terapie manuală, terapie de exerciții, etc.);
 • sfaturi privind îngrijirea pielii cu o listă de medicamente pentru uz extern și indicații pentru utilizarea lor;
 • ajutor psihologic diferențiat pentru familie. Utilizarea complexă a măsurilor preventive, curative și de reabilitare permite reducerea incidenței dermatitei atopice și îmbunătățirea calității vieții copiilor bolnavi.

Prevenirea primară

Prevenirea dermatitei atopice la copii trebuie efectuată înainte de nașterea copilului în perioada antenatală (prevenirea antenatală) și continuă după nașterea copilului (profilaxia postnatală).

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62]

Profilaxie ante-natală

Crește semnificativ riscul de formare dermatită atopică sarcină ridicată antigenică (toxemia de sarcina, Medicina receptie impact alergenici profesionale unilaterale produse sarace in carbohidrati alimentari cu abuzul de alergeni alimentari obligã et al.). Eliminarea acestor factori este un stadiu important în prevenirea dermatitei atopice. Femeile însărcinate cu moștenire ereditară pentru alergii și mai ales dacă sunt prezente ar trebui să excludă sau să limiteze cât mai mult posibil contactul cu orice alergen (alimentar, domestic, profesional).

trusted-source[63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Profilaxia postnatală

Perioada postnatală timpurie este necesară pentru a limita nou-născuții de la medicamente ore excesive timpurie hrănire artificială și care conduc la stimularea sintezei IgE. O dietă individuală este necesară nu numai pentru copil, ci și pentru mama care alăptează. Nou-născuții cu factori de risc pentru dezvoltarea dermatitei atopice necesită o îngrijire adecvată a pielii, normalizarea tractului gastro-intestinal (GIT), organizarea unui regim alimentar echilibrat, cu o explicație a nevoii de alăptare, alimentație complementară, de management, precum și respectarea recomandărilor regimului hipoalergenic.

Important în prevenirea dermatitei atopice la copii este respectarea unor factori precum:

 • Excluderea fumatului în timpul sarcinii și în casa în care este copilul;
 • excluderea contactului dintre o femeie însărcinată și un copil timpuriu cu animale domestice;
 • reducerea contactului copiilor cu substanțe chimice în viața de zi cu zi;
 • prevenirea bolilor infecțioase respiratorii acute și a altor boli infecțioase.

Profilaxia primară a dermatitei atopice la copii este posibilă, cu condiția unei continuități strânse în activitatea medicului pediatru, obstetrician-ginecolog, alergolog și dermatolog.

Protecție secundară

Respectarea unei diete hipoalergenice de către o mamă în timpul alăptării unui copil care suferă de dermatită atopică poate reduce severitatea cursului bolii. Acceptarea mamei în timpul sarcinii și alăptării, Lactobacillus sp., Precum și îmbogățirea primelor șase luni de viață dieta copilului reduce riscul de dezvoltare timpurie a bolii atopice la copii cu predispozitie. Având în vedere imposibilitatea alăptării exclusive în primele luni de viață, se recomandă copiilor predispuși să utilizeze amestecuri hipoalergenice (hidrolizate - complete sau parțiale).

Profilaxie terțiară

Aceasta constă în prevenirea recurenței simptomelor deja existente ale dermatitei atopice și tratarea în timp util a exacerbărilor care s-au dezvoltat. Datele privind influența măsurilor de eliminare (utilizarea capace speciale de lenjerie de pat și saltele, aspiratoare pentru curățare, akarytsidov), pe parcursul dermatita atopica, controversat, dar 2 studii au confirmat o reducere semnificativă a severității simptomelor dermatitei atopice la copii cu sensibilizare la casa acarieni la reducerea concentrației de acarieni în mediul înconjurător.

Prognoză

Potrivit diverselor date, recuperarea clinică completă apare la 17-30% dintre pacienți. La majoritatea pacienților, boala durează o viață. Factori de prognostic negativ: boala atopice (in special astm), in care mama sau ambii părinți, începutul erupției cutanate persistente sub vârsta de 3 luni, combinația de dermatita atopica vulgaris ihtioza, o combinatie de dermatita atopica cu infecție persistentă (parazitare, virale, bacteriene etc.). , o situație psihologică nefavorabilă în familie (echipa copiilor), lipsa credinței în recuperare.

trusted-source[70], [71], [72], [73]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.