^

Sănătate

Analizele pentru papilomavirusul uman: cum să se predea, să descifreze

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Papilomavirusul uman este un pericol grav. Diagnosticul este necesar pentru a determina tulpina infecției și riscul oncogenității acesteia. Astfel de informații permit să se facă planul de tratament cel mai potrivit și mai eficient.

Diagnosticul calitativ este efectuat de mai mulți specialiști în același timp. Principalele indicații pentru examinare sunt:

 • Viața sexuală activă și schimbarea frecventă a partenerilor sexuali.
 • Mâncărime, ars în zona genitală, descărcare atipică.
 • Aspect pe piele și mucoase ale neoplasmelor sub formă de papilome, negi și condiloame.

Diagnosticul de papilomavirus constă dintr-un set de metode de laborator și instrumentale:

 • Examinarea vizuală și colectarea anamnezei - medicul examinează leziunile și întrebările despre primele erupții sau alte semne de HPV. Evaluează aspectul și forma tumorilor. În prezența creșterii anogenitale, cervixul este examinat, este efectuată uretroscopia.
 • Citologia frotiurilor și a resturilor - este efectuată pentru a stabili modificări morfologice la nivel celular asociate cu HPV. Precizia acestei metode depinde de tehnica de prelevare a probelor și de calificarea tehnicienilor de laborator.
 • Colposcopie - examinarea mucoasei pentru identificarea formelor subclinice de infecție. Diagnosticul este confirmat dacă există astfel de factori: leucoplazie, mozaic, puncție, zonă de transformare anormală.
 • O biopsie este un gard de un volum mic de țesut afectat pentru examinare microscopică. De regulă, aceasta se realizează cu suspiciune de leziuni cervicale.
 • Examinarea histologică - materialul derivat din biopsie este trimis la un studiu de laborator pentru a identifica afecțiunile precanceroase și alte anomalii ale celulelor.
 • PCR - efectuat pentru identificarea tipurilor individuale de HPV. Pentru diagnostic, utilizați sânge, urină, mucus și alte lichide tisulare.
 • Testul Digene este una dintre cele mai fiabile metode de diagnosticare. Are o mare sensibilitate la virusul papilomavirus uman. Aceasta permite determinarea genotipului și a apartenenței sale la un grup extrem de oncogen sau cu un nivel redus de coagulogene.

Pana in prezent, exista multe metode care pot detecta infectia cu HPV si determina gradul de agresivitate al acesteia.

Screeningul de papilomavirus uman

O analiză obligatorie pentru pacienții cu predispoziție la procesele maligne din organism este screening-ul. Papilomavirusul uman servește, de asemenea, ca o scuză pentru efectuarea acestui test de laborator.

Primul screening este recomandat femeilor în vârstă de 30 de ani. Analiza este necesară pentru a detecta nu numai papilomavirusul, ci și pentru a preveni leziunile erozive ale colului uterin asociate cu HPV.

Cel mai adesea, pacienților li se alocă astfel de tipuri de proiecții:

 • Testul PTP citologic - o scraping cervical, plasat într-un mediu lichid, este folosit pentru studiu. Promovează detectarea tulpinilor oncologice de HPV într-un stadiu incipient de dezvoltare.
 • Advanced - definește genotipurile cu oncogenitate ridicată și concentrația lor în organism.
 • Reacția în lanț a polimerazei - are o valoare diagnostică ridicată, deoarece permite identificarea tuturor tipurilor de papilomavirus uman.

Screeningul HPV se efectuează atât în diagnosticul bolii, atât în timpul tratamentului, cât și în evaluarea rezultatelor tratamentului.

Analiza pentru papilomavirusul uman

Atunci când sunt suspectate de papilomavirus, tuturor pacienților li se prescrie un set de proceduri de diagnosticare. Testul HPV este o definiție a tipului de virus în laborator. Diferite fluide biologice și țesuturi sunt utilizate pentru studiu.

Cel mai adesea pentru analiză ia un tampon de la nivelul organelor genitale. Colectarea materialului din această zonă este necesară chiar și în absența simptomelor vizuale de papilomatoză. Biopsia rezultată este studiată sub microscop pentru celulele epiteliale modificate. Diagnosticul determină tipul de infecție și riscul oncogenității sale.

Analiza obligatorie pentru infecția cu papilomatoasă trebuie prezentată la planificarea sarcinii, pentru a determina cauzele infertilității și anomaliilor de gestație. În acest caz, analiza este atribuită ambilor parteneri simultan. Acest lucru se datorează faptului că virusul este transmis prin afinitate intimă. Pe baza rezultatelor studiului, medicul poate prescrie metode suplimentare de diagnosticare și poate elabora un regim de tratament.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Analiza cantitativă pentru papilomavirus uman

Pentru a identifica tipul de papilomavirus, determinați tipul și gradul de activitate, se efectuează analiza cantitativă. Există mai multe metode pentru determinarea HPV, luați-le în considerare:

 1. Reacția în lanț a polimerazei - PCR este standardul pentru diagnosticarea HPV. Analiza se bazează pe o creștere a numărului de copii ale ADN-ului viral în biopsie. O astfel de tehnică permite identificarea cu o precizie ridicată chiar și a tipurilor unice ale virusului.
 2. Testul Digene - o caracteristică a acestei metode este detectarea fiabilă a genotipurilor cu oncogenitate crescută. Diferite fluide biologice și materiale sunt utilizate pentru analiză.
 3. Determinarea prezenței anticorpilor virali - analiza dezvăluie proteine specifice ale sistemului imunitar. Fiecare agent viral care intră în organism contribuie la producerea de imunoglobuline unice. Dacă în ser se găsesc anticorpi împotriva papilomavirusului uman, aceasta indică o infecție a organismului.

Pentru analiza cantitativă, utilizați sânge capilar (de pe deget), răzuire din piele și membrane mucoase, biopsii tisulare. Cu 12 ore înainte de test, încetați să luați medicamente antifungice, antivirale, antimicrobiene și alte medicamente, inclusiv contraceptive. În ziua diagnosticului, trebuie să luați un duș și să spălați cu atenție locurile intime, dacă se iau zgârieturi. De asemenea, cu 2-3 zile înainte de procedura ar trebui să se abțină de la intimitatea sexuală.

Interpretarea rezultatelor este asigurată de medicul curant. Doctorul ia în considerare nu numai datele diagnosticului efectuat, ci și manifestările clinice ale bolii. În caz contrar, interpretarea rezultatelor este eronată.

ADN-ul papilomavirus uman, PCR

Una dintre metodele cele mai comune și mai sigure de detectare a ADN-ului de papilomavirus uman este PCR. Pentru efectuarea reacției în lanț de polimeri se utilizează diverse materiale biologice: sânge, urină, frotiuri cu membrane mucoase, lichid amniotic. Analiza vă permite să determinați prezența infecției, chiar și cu fluxul său latent în organism.

Principiul acestei metode de diagnostic se bazează pe izolarea ADN-ului uman și viral. Orice acid deoxiribonucleic constă din patru nucleotide:

 • A este adenina.
 • T - timidină.
 • G - guanină.
 • C este citozină.

Conform regulilor geneticii, ele au o anumită ordine de combinare: A + T, G + C. Toate organismele vii au propriul lor ADN, care poate fi distins. PCR recunoaște fragmente de ADN patogen, izolând astfel agentul patogen.

Avantajele PCR:

 1. Universalitate - În plus față de virusul papilomavirus uman, mulți alți agenți patogeni ai bolilor infecțioase pot fi identificați în timpul studiului.
 2. Sensibilitate ridicată - în plus față de determinarea prezenței virusului, metoda stabilește tipul și alte caracteristici ale virusului.
 3. Eficacitate - dezvăluie fiabil infecția necesară.
 4. Viteza - rezultatele analizei pot fi obținute la 24 de ore de la predare.

Pregătirea pentru analiză:

 • Cu o săptămână înainte de analiza planificată, trebuie să întrerupeți administrarea medicamentelor contraceptive, deoarece acestea pot denatura rezultatele.
 • Studiul nu se efectuează în timpul menstruației și în decurs de 3 zile după aceasta.
 • Cu două zile înainte de test, ar trebui să excludeți sexul.
 • Diagnosticul se face pe stomacul gol, ultima masă trebuie să fie cu 12 ore înainte de analiză. Dar puteți bea apă.
 • În ziua livrării PCR cu HPV nu se recomandă efectuarea unor proceduri de igienă și plecarea la toaletă într-un mod mic, cu două ore înainte de a lua materialul.

Medicul trebuie să descifreze rezultatele obținute. Indicele la 3 Lg este o concentrație nesemnificativă a agentului cauzal, 3-5 Lg este o concentrație semnificativă din punct de vedere clinic și mai mult de 5 Lg este o concentrație ridicată. În mod normal, toate titlurile cantitative ar trebui să fie negative. Dar rezultatele negative nu indică întotdeauna absența bolii. Adesea, aceasta se observă la concentrații scăzute ale virusului în organism și când este suprimată de sistemul imunitar.

În ciuda tuturor avantajelor, PCR are o serie de dezavantaje. Analiza trebuie luată numai într-un laborator modern pentru a evita obținerea de rezultate false. O atenție deosebită trebuie acordată preluării materialului. Numai medicul ar trebui să descifreze rezultatele, deoarece pot apărea rezultate pozitive după tratamentul recent al infecției.

Răzuiți-vă pentru papilomavirusul uman

Pentru a identifica infecția genitală a HPV la bărbați, se efectuează răzuirea, adică testul Digene. Materialul este luat din canalul ureteral cu o perie specială, în unele cazuri, țesuturile sunt luate din penisul glandului. Înainte de a lua testul, trebuie să luați un duș și să vă spălați bine. Încălcarea igienei personale afectează negativ rezultatele analizei.

La femei, răzuirea este extrasă din cervix cu suspiciune de displazie, eroziune și alte procese patologice cauzate de HPV. Pentru a lua materialul, medicul îndepărtează descărcarea vaginală și introduce o perie mică în organ, deplasându-l în jurul axei în canalul cervical. După toate manipulările, peria este introdusă într-un tub de testare cu mediu și trimisă la laborator.

Materialele primite sunt trimise pentru diagnostic diferențial prin PCR, screening-ul citologic nu este efectuat. Rezultatele sunt gata la 2-3 zile după analiză. Datele obținute reprezintă informații complete privind tipul de virus, carcinogenitatea acestuia și o serie de alți factori ai evoluției bolii. Dacă rezultatele sunt incorecte, atunci studiul este efectuat din nou. Screeningul repetat este necesar în momentul tratamentului și după terapie pentru a determina eficacitatea acestuia.

Un tampon de papilomavirus uman

Dacă în timpul examenului ginecologic din zona genitală se găsește un negru sau un condilom, medicul ia o frotiu Papanicolau. Medicul efectuează o perie specială asupra țesuturilor afectate. Frotiul este luat din canalul uterin la femei și din uretra la bărbați. Biopsia colectată este trimisă la laborator pentru studiu.

Alocați astfel de tipuri de frotiuri pentru papilomavirus uman suspectat:

 • PCR - dezvăluie infecția cu ADN. Pentru această analiză, răzuirea se face în uretra la bărbați, în vagin și în canalul cervical la femei. Sperma sau urina pot fi, de asemenea, utilizate.
 • Testul digene este studiul materialului colectat la nivel molecular. Testarea este diferențierea a două grupe de papilomavirusuri simultan - cu oncogenitate ridicată și scăzută.

Studiile de mai sus clasifică rezultatele în 5 tipuri:

 1. Absența celulelor anormale.
 2. Prezența celulelor modificate datorită procesului inflamator.
 3. Numărul minim de celule cu structură atipică.
 4. Celulele maligne.
 5. Un număr mare de celule oncogene.

Există, de asemenea, o clasificare conform sistemului Bethesda. Se compune din indicatori de grade scăzute și înalte de schimbare. În acest caz, interpretarea frotiului este reprezentată de următoarele date:

 • NILM este un epiteliu normal.
 • ASCUS - celule modificate datorate displaziei, inflamației, infecției sexuale sau HPV.
 • ASC-H - anomalii ale structurii epiteliului scuamos. Acest rezultat indică etapele timpurii ale oncologiei sau ale displaziei severe.
 • LSIL - în frotiu există un număr mic de celule modificate. Indică displazie sau papilomavirus.
 • HSIL - modificări semnificative ale epiteliului. Displazia severă și oncologia pronunțată. Dacă acest rezultat este lăsat fără atenție, la 7% dintre pacienți, după 3-5 ani se dezvoltă o boală malignă.
 • AGC este un epiteliu glandular atipic. Se întâmplă în cazul cancerului uterin sau al displaziei.
 • AIS - stadiile inițiale ale oncologiei.
 • Carcinom cu celule SIL scuamoase de grad înalt.

Din metoda aleasă de cercetare depinde viteza de obținere a rezultatelor frotiului. De regulă, decriptarea este gata în 2-3 zile.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Anticorpi împotriva papilomavirusului uman

Pentru detectarea anticorpilor la HPV, este indicată o teste imunoenzimatică enzimatică. Principiul acestui studiu în determinarea prezenței imunoglobulinelor la un agent infecțios. Diagnosticarea prin ELISA indică răspunsul imun al organismului la virus. În funcție de anticorpii detectați, se disting următoarele etape ale bolii:

 • IgM - acută.
 • IgG - perioadă cronică sau de recuperare.
 • IgA - recurența infecției cronice.

Rezultatele testului de anticorpi sunt gata în 1-3 zile după ce este luat. Atunci când se descifrează rezultatele, trebuie avut în vedere faptul că papilomavirusul uman poate fi o urmă indirectă, prin urmare, pentru a verifica prezența infecției, PCR și alte teste sunt efectuate. În plus, testul ELISA nu stabilește un genotip sau risc de carcinogenitate a virusului.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.