^

Sănătate

Analiza frotiului asupra florei: cum se pregătește, ce arată?

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dintre numeroasele studii de laborator, există o frotiu asupra microflorei - o analiză care determină prezența bacteriilor la locul de colectare și le identifică, de asemenea. Flora în frotiu poate fi diferită, în funcție de locul în care se face frotiu și de prezența patologiei pe acest site. Astfel, este posibil să se diagnosticheze procesele inflamatorii sau bolile care sunt transmise sexual.

Luarea unei frotiuri este rapidă și fără nici un disconfort deosebit. Pentru a evalua flora din frotiu, materialul confiscat este colorat, ceea ce face ca microorganismele să fie mai ușor de discernut.

Ce include un frotiu asupra florei?

Specialiștii disting mai multe varietăți de diagnosticare ale definiției florei în frotiu:

 1. Un frotiu general oferă o evaluare a purității vaginale la pacienți. Ce include:
 • indicatori ai stării celulelor epiteliale;
 • Prezența bolilor cauzate de o infecție microbiană sau fungică.

Bacterioscopia poate detecta bolile care trec prin modul sexual.

 1. Un frotiu pentru identificarea unei infecții ascunse se face pentru a identifica bolile care apar fără anumite simptome, dar poate provoca o serie de complicații pe termen lung - de exemplu, infertilitatea. Studiul florei este efectuat cu ajutorul PCR - o astfel de reacție de diagnosticare face posibilă detectarea unui agent infecțios care nu este secretat în timpul unei frotiuri generale.
 2. Un frotiu cu oncocitologie (așa-numitul test Papanicolau) este efectuat pentru a exclude procesele oncologice localizate în colul uterin. Nu este un secret faptul că diagnosticarea tumorilor în stadiile inițiale de dezvoltare adesea permite tratarea cu succes a bolii. În plus, acest test ajută la determinarea aproape a tuturor proceselor inflamatorii, a displaziei epiteliale. Medicii recomandă să se supună unui astfel de diagnostic o dată pe an pentru toți pacienții de sex feminin.

În plus, se obține o frotiu din uretra (la pacienții de sex masculin), de la faringe și nas, de la ureche - în funcție de ce problemă suspectează.

Indicații pentru procedură flora în frotiu

Definiția florei în frotiu este inclusă în lista testelor obligatorii cu examene ginecologice de rutină. Procedura este efectuată de medic în timpul examenului ginecologic. Luarea materialului este posibilă din pereții vaginali, din gâtul uterin sau din uretra.

Studiul vă ajută să găsiți cauza multor probleme de sănătate - de exemplu, puteți găsi o reacție inflamatorie sau o infecție care se transmite sexual. Evaluarea stării florei în terminologia medicală se numește bacterioscopie.

În ginecologie, se ia o frotiu în cazurile în care este necesară identificarea unor astfel de boli:

 • vaginoză microbiană;
 • reacție inflamatorie - vaginită;
 • infecție fungică - candidoză;
 • boli care sunt transmise prin mecanismul sexual al transmiterii - gonoreea, trichomoniaza etc.

Studiul este efectuat pentru a determina diagnosticul corect dacă o femeie declară astfel de plângeri:

 • mâncărime, disconfort, ars în interiorul vaginului;
 • dureri senzaționale de contact sexual;
 • apariția descărcărilor nesănătoase, adesea cu un miros caracteristic;
 • durere în segmentul inferior al abdomenului.

În plus, tamponul trebuie luat în stadiul de planificare și în timpul sarcinii, precum și după tratamentul cu antibiotice.

Un frotiu asupra florei oamenilor este întotdeauna luat când vizitează un urolog sau un venerolog, precum și când trece un examen medical. Mai ales acest tip de cercetare este necesară:

 • cu descărcare atipică din uretra;
 • cu infertilitate masculină și suspiciune de aceasta;
 • în cazul bolilor care sunt transmise sexual sau dacă sunt suspectate.

Un frotiu din cavitatea nazală și faringe este relevant:

 • în prezența unui raid pe amigdalele, cu traheolaringită, cu abcese în amigdalele, cu mononucleoză infecțioasă;
 • cu suspiciune de tuberculoză;
 • la o rinită cronică, o genianită, o faringită;
 • cu infecții respiratorii frecvente.

De asemenea, se ia o frotiu dacă se suspectează difterie sau pertussis.

Determinarea microflorei în ureche se realizează cu orice varianță de otită purulentă, precum și cu otita seroasă, pentru a identifica agentul cauzal al bolii.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Preparare

Definirea ginecologică a florei în frotiu se face nu mai devreme de trei zile după terminarea fluxului menstrual.

Un frotiu asupra florei în perioada menstruală nu este necesar! Prezența secreției vaginale sângeroase pe pereții vaginului distorsionează rezultatele analizei, care, în cele mai multe cazuri, pot fi nesigure.

Un frotiu asupra florei în ultima zi a lunii nu renunță din același motiv. Perioada optimă pentru studiu este de la a zecea la a douăzecea zi a ciclului lunar.

Pentru a evita greșelile în analiză, trebuie să respectați alte recomandări importante:

 • pentru câteva săptămâni înainte de studiu, să finalizeze orice tratament cu antibiotice și medicamente antifungice;
 • pentru câteva zile înainte de studiu, să se abțină de la utilizarea oricăror medicamente intravaginale - dușuri, tampoane, supozitoare, irigații, unguente etc.
 • pentru câteva zile, excludeți raporturile sexuale;
 • cu o zi înainte de diagnosticare nu faceți o baie, și dimineața următoare înainte de studiu a lua un duș, fără adăugarea de detergenți.

Luarea unui frotiu din uretrale masculine necesită și o pregătire:

 • pentru câteva zile înainte de evenimentul diagnostic, trebuie să vă abțineți de la actul sexual;
 • dimineata, in ziua inainte de studiu, trebuie sa faceti un duș;
 • cu câteva ore înainte de a vizita un medic, nu este de dorit să urinați;
 • cu o săptămână înainte de efectuarea studiului, trebuie să se completeze consumul tuturor medicamentelor antibacteriene și antifungice.

Dacă intenționați să luați material din nazofaringe, atunci aici trebuie să vă concentrați asupra etapei pregătitoare, care include astfel de condiții:

 • pentru câteva ore înainte ca diagnosticul să nu ia alimente și lichide;
 • în ziua diagnosticului, nu trebuie să curățați dinții și apa sau clătiți gâtul, utilizați spray-uri antimicrobiene, luați antibiotice;
 • dacă intenționați să luați material din nas, nu trebuie să aplicați unguent pe mucoasă, soluții de picurare sau spray-uri de pulverizare înainte de testare.

Luarea unui frotiu din ureche se efectuează înainte de începerea tratamentului cu antibiotice.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Cine să contactați?

Tehnică flora în frotiu

 • Un tampon în flora femeilor este luat de un medic într-un birou ginecologic sau într-un laborator special echipat. Diagnosticarea manipulării include următoarele etape:
 1. pacientul este situat în scaunul ginecologic;
 2. medicul are acces la cavitatea vaginală și la gâtul uterin cu oglinzi sterile;
 3. medicul îndepărtează materialul din bolta vaginală din spate, îl aplică la o sticlă de laborator specială și îl trimite la laborator;
 4. Frotiul este supus colorării cu albastru de metilen, după care asistentul de laborator determină varietatea bacteriilor și detaliază compoziția florei.

În cele mai multe cazuri, se ia simultan un frotiu ginecologic din trei locuri: ieșirea canalului urinar și a tractului parauretral, pereții vaginali și canalul cervical. Dacă materialul este retras numai de la unul dintre aceste site-uri, trebuie indicat pe formular și pe slide: C - al colului uterin, U - din uretra, V - din vagin.

 • Un frotiu asupra florei în timpul sarcinii este luat de cel puțin trei ori: atunci când o femeie devine înregistrată pentru sarcină, precum și în cea de-a 30-a și a 36-a săptămână de gestație. Dacă există o amenințare cu întreruperea tratamentului, în cazul infecțiilor intrauterine cu policilamina, medicul poate insista asupra unei colectări suplimentare de material pentru analiză. Procedura de luare a unui frotiu la femeile gravide nu diferă de cea în absența sarcinii.
 • Un frotiu asupra florei oamenilor este luat destul de repede - literalmente în câteva minute. O sondă subțire este introdusă în tractul urinar, adâncime de aproximativ 4 cm, după care este îndepărtată prin rotire.
 • Un tampon din nazofaringe se efectuează simplu, cu ajutorul unui tampon de bumbac, care este injectat în nas sau în zona gâtului și presat pe mucoasă.
 • Un frotiu din ureche este luat cu un tampon de bumbac și aplicat prin rulare pe o sticlă de laborator. În mod separat, se utilizează un baston și o sticlă pentru meatusul auditiv stâng și drept.

Performanță normală

În cavitatea vaginală a normei ar trebui să existe o mulțime de varietăți de microbi, care constituie o floră vaginală normală. Cea mai mare parte a acestor microorganisme este lacto și bifidobacterii, care trăiesc pe țesut epitelial. Astfel de bacterii produc compuși acide și alcoolici, prin care se menține un fluid vaginal acid. O valoare considerabilă în rândul altor microflore au enzime - de exemplu, lizozimă, care împiedică propagarea microorganismelor patogene.

În continuare, în tabel, vom arăta tipurile și numărul de microorganisme care trăiesc în normă în compoziția microflorei vaginale:

Reprezentanți ai florei

Numărul, care este determinat de CFU / ml

Bifidobacterii

De la 10 3  la 10 7

Lactobacili

De la 10 la 10 9

Clostridia

Nu mai mult de 10 4

Staphylococcus aureus

De la 10 la 10 4

Korinobakteriya

De la 10 4  la 10 5

Peptostreptokokk

De la 10 3  la 10 4

Propionobakteriya

Nu mai mult de 10 4

Mobiluncus

Nu mai mult de 10 4

Streptococcus

De la 10 4  la 10 5

Entyerobaktyeriya

De la 10 3  la 10 4

Bacteroides

De la 10 3  la 10 4

Se întoarse

Nu mai mult de 10 4

Porfyromonada

Nu mai mult de 10 3

Candida

Nu mai mult de 10 4

Ureaplasma

Nu mai mult de 10 3

Mycoplasma

Nu mai mult de 10 3

Fuzobakterii

Nu mai mult de 10 3

Veylonella

Nu mai mult de 10 3

Acest parametru CFU indică numărul de unități capabile să formeze colonii într-un mililitru de mediu nutritiv.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Dispozitivul pentru analiză

Un test de frotiu pe o microflora (cu ajutorul unui diapozitiv) este o analiză de laborator care se bazează pe examinarea unui biomaterial sub microscopul luminos. Nu este necesar un dispozitiv special pentru analiză - este suficient să aveți un dispozitiv optic de înaltă calitate care vizualizează cele mai mici detalii ale frotiului. Principalii indicatori ai unui microscop calitativ sunt mărirea optică corespunzătoare, prezența atasamentelor necesare și a dispozitivelor de iluminare.

Cu ajutorul unui microscop bun este posibil:

 • caracterizează microflora din zona investigată;
 • pentru a vedea prezența inflamației, pentru a-și evalua gradul;
 • să identifice agentul imediat cauzal al bolii sau să detecteze dovezi indirecte privind prezența unui microorganism specific.

Pentru ca analiza să fie efectuată cât mai mult posibil, este necesar să se ia materialul într-o clinică care a fost testată - poate fi o instituție medicală publică sau privată. Calitatea cercetării trebuie susținută de acești factori:

 • aderarea la toate etapele pregătitoare înainte de confiscarea biomaterialului;
 • disponibilitatea echipamentelor moderne și a reactivilor de calitate;
 • disponibilitatea unor specialiști adecvați - atât medici cât și tehnicieni de laborator.

Cât de mult este un frotiu în floră?

Nu există un singur răspuns la această întrebare. Durata perioadei de așteptare depinde de locul în care materialul a fost confiscat și de agentul care este cultivat. Astfel, răspunsul poate fi gata în 1-3 zile, mai puțin frecvent - după 7 zile și, în unele cazuri, chiar și timp de două săptămâni (dacă este nevoie să re-eșantionați la alte medii).

Mai multe informații precise privind termenii de așteptare a rezultatelor ar trebui solicitate în clinică, unde a fost primit tratamentul pentru extragerea frotiului.

Creșterea și scăderea valorilor

Forma cu rezultatul analizei poate fi transmisă direct medicului curant: el va fi de asemenea implicat în descifrarea indicatorilor, diagnosticarea și prescrierea tratamentului. Dar, în unele cazuri, formularul este eliberat "în mâinile" pacientului, care are o serie de întrebări legitime, de exemplu: cum să înțeleagă informațiile furnizate? Ce înseamnă aceste cifre și litere, sunt bine cu mine?

Desigur, este mai bine să faceți o programare cu un medic care va explica în detaliu rezultatele studiului. Dacă totuși, dorința de a rezolva în mod independent nu dispare, se poate ajunge la următoarele interpretări ilustrative:

 • Absența florei în frotiu este extrem de rară și în majoritatea covârșitoare a cazurilor se indică un tratament prelungit cu antibiotice puternice. Medicamentele antibacteriene moderne pot distruge nu numai flora patogenă, dar și sănătoasă. Absența microorganismelor în frotiu necesită o restaurare lungă și minuțioasă a echilibrului bacterian.
 • Un număr mare de floră din frotiu poate fi atât normal cât și patologic. Totul depinde de flora care predomină - sănătoasă sau provocatoare de boli. Un nivel ridicat de microorganisme patogene, o mulțime de mucus și celule epiteliale indică un proces inflamator: această condiție necesită terapie obligatorie. Tratamentul imediat prescris pentru propagarea în masă a florei patogene, în prezența unor bacterii specifice care provoaca unele boli - cum ar fi gonoreea si trihomoniaza.
 • Celulele albe din sânge într-un frotiu pe flora sunt întotdeauna prezente, deoarece aceste celule oferă în primul rând protecția țesuturilor mucoasei prin infiltrarea infecției. Leucocitele normale în frotiu asupra florei 15-20 (în conducta urinar la 5, în cavitatea vaginală - până la 10 și la nivelul colului uterin - la 20 de unități). Când sarcina este permisă să crească acest nivel cu încă 5 unități. În cazul în care numărul de globule albe din sânge depășește limita permisă, cel mai adesea suspectat de a avea un proces inflamator în țesutul. După continuare medicul de cercetare face un diagnostic de vaginite, vaginite, cervicite etc. Când au exprimat leucocitari număr de răspunsuri inflamatorii crește cu mai multe ori -. De exemplu, pacienții cu gonoree și expune trichomoniasis un număr deosebit de mare de astfel de celule.
 • Eritrocitele dintr-o frotiu pe flora unei persoane sănătoase ar trebui să lipsească. Motivele pentru detectarea celulelor roșii din sânge pot fi următoarele:
 1. deteriorarea mecanică a mucoasei la momentul tamponării;
 2. prezența fazei active a procesului inflamator;
 3. prezența proceselor benigne sau maligne în țesuturi.

Pentru clarificare, se utilizează de obicei și alte metode de diagnosticare auxiliare. Dacă suspectați o leziune mucoasă în timpul manipulărilor medicale, luați din nou frotiu.

 • Un epiteliu plat într-un frotiu de pe floră este în mod necesar prezent dacă femeia examinată este de vârstă fertilă. Cu o schimbare accentuată a echilibrului hormonal, precum și a menopauzei, numărul celulelor epiteliale din frotiu scade. Odată cu apariția perioadei menopauzei, materialul descoperă în principal epiteliul vaginal inferior-laginal, reprezentat de celulele bazale și parabazoase. Dacă astfel de celule apar în frotiul pacienților de vârstă reproductivă, acest lucru poate indica un conținut ridicat de hormoni sexuali masculini sau un proces inflamator pronunțat.
 • Epitelul cilindric în frotiu de pe floră poate fi detectat numai dacă materialul este luat din canalul cervical. Faptul este că țesutul mucosal al tractului urogenital constă dintr-un epiteliu plat, iar cilindrul este prezent numai în canalul cervical. Orice modificare a numărului de epiteliu cilindric indică tulburări cardinale în echilibrul hormonal al pacientului sau în dezvoltarea procesului inflamator.
 • Slaba în frotiu de pe floră este prezentă în mod normal în vagin și cervix - în cantități mici, dar în materialul luat din uretra, mucusul nu ar trebui să fie. De obicei, un nivel adecvat de mucus este descris ca o cantitate moderată sau slabă de mucus. Durerea mucusului într-o frotiu de pe floră indică o probabilitate mai mare a procesului inflamator, dar nu este semnul său de sută la sută, de aceea acest indicator este luat în considerare numai în legătură cu alte valori de laborator.
 • Adesea, ca urmare a cercetării, se indică un concept precum fagocitoza. Acest proces este detectarea și distrugerea microorganismelor cauzatoare de boli de către leucocite. Fagocitoza în frotiu asupra florei este în mare parte incompletă, după cum reiese din numărul mare de celule bacteriene neprelucrate din leucocite. Acest lucru poate fi observat la îmbinarea infecției, precum și după stres și pe fondul tulburărilor de alimentație.
 • Citoliza în frotiu de pe floră indică prezența unei reacții neinflamatorii în cavitatea vaginală. O astfel de reacție apare datorită activității crescute a unei anumite varietăți de bacili ai acidului lactic care eliberează hidrogen. O creștere necontrolată a numărului de astfel de bacili provoacă o schimbare în mediul vaginal în partea alcalină, cu o mai mare citoliză (dezintegrare) a celulelor epiteliale.
 • O componentă rară în frotiu poate fi fibrina, o substanță proteică prezentă în plasma sanguină. Fibrina din frotiul de pe floră indică dezvoltarea unei reacții inflamatorii în țesuturi.
 • Detritul în frotiu de pe floră înseamnă numărul total de particule reziduale de microorganisme și structuri de celule moarte care s-au acumulat datorită diferitelor procese pe țesuturile mucoase. În cantități mici, detrimentul este prezent pe piele și pe membranele mucoase, în cavitatea intestinală. Dacă se constată o cantitate semnificativă de detrită, aceasta indică o moarte ascuțită și masivă a unui număr mare de microorganisme într-o zonă. Acest lucru se întâmplă atunci când se administrează doze mari de antibiotice, cu procese alergice, cu un dezechilibru ascuțit al microflorei.

Tipuri de floră în frotiu

 • Flora Kokkovaya în frotiu este de asemenea permis - într-o cantitate mică. Aceste microorganisme - cocci - diferă într-o configurație sferică. În nici un caz nu ar trebui să fie mai mari decât bățurile lui Dodderlein: o situație similară indică o slăbiciune pronunțată a apărării imune sau apariția unei reacții inflamatorii. Kokki poate fi Tp (+) și Tp (-). Printre acestea se numără enterococii, stafilococi, streptococi, iar al doilea - gonococi.
 • flora Kokkobatsillyarnaya într-un frotiu în primul rând, se găsește în disbacterioza vaginală, împotriva reducerea numărului de lactobacili. Coccobacilli sunt microorganisme, care în formă seamănă ceva între cocci și bacili. La acest tip de bacterii se numără tijă hemofilă, gardnerella, chlamydia.
 • Flota asemănătoare tijei în frotiu este în mod normal reprezentată de bacterii lactice. Ar trebui să existe multe astfel de bacterii, ceea ce înseamnă prezența unui fond hormonal adecvat și absența proceselor inflamatorii. Epiletul vaginal produce glicogen, care servește ca nutrient pentru bastoanele Dodderlein - așa-numitul lactobacil. În timpul descompunerii glicogene, acidul lactic este eliberat, ceea ce asigură constanța mediului acid în cavitatea vaginală. Acest mediu servește ca o barieră protectoare naturală împotriva multor infecții. Cu bastoane insuficiente, mediul vaginal devine mai alcalin: într-o situație similară, se face un diagnostic de disbioză vaginală.
 • Flota polimorfa-tulpină în frotiu denotă prezența și numărul de tipuri diferite de microorganisme din materialul confiscat. Normele acestui indicator sunt relativ relative, deoarece nu sunt considerate în sine: sunt luate în considerare împreună cu alte caracteristici de laborator, ceea ce permite confirmarea sau respingerea patologiei probabile.
 • La pacienții sănătoși, un tampon vaginal adecvat este reprezentat în principal de microorganisme Gr. (+) Lactobacilli - acidofile. Cu toate acestea, în plus față de acestea, există și alte soiuri de bacterii pe pereți, această așa-numită floră mixtă, care poate include diverși microbi oportuniști. Flora mixtă în frotiu la pacienții vârstei de reproducere crește imediat înainte și după sângerarea menstruală sau în încălcarea funcției ovarelor. Modificarea echilibrului hormonal poate duce, de asemenea, la apariția unei flori mixte la fete și la femei în menopauză.
 • Soor într-un frotiu de pe flora este un indicator care indică prezența de infecție candidoasă (african). Un tratament pozitiv necesită numirea unui tratament antifungic.
 • Lactomorfotipurile din frotiu de pe floră ar trebui detectate dacă materialul a fost luat din vagin sau cervix. Lactobacilii din frotiul din uretra sunt în mod normal absenți. Dacă tamponul vaginal conține un număr mare de lactomorfotipi (lactobacili), microflora este considerată calitativă. Dacă lactobacilii sunt mici, atunci trebuie luate măsuri pentru restabilirea echilibrului microbian normal.
 • Blastosporele dintr-o frotiu de pe floră indică prezența candidozei sau a altor leziuni fungice, care sunt tratate ca o aftere.
 • Ciupercile din frotiul florei pot fi găsite sub forma unui miceliu și a unor spori, care se întâmplă de obicei în candidoza (toate africanul cunoscut). În cazul în care candida în frotiul de pe flora se găsește sub forma unei dispute, atunci se poate vorbi despre o aftoasă ascunsă (așa-numita "somn"). La cea mai mică încălcare a protecției imune, infecția fungică devine mai activă, iar aftoasa devine agravată: în acest caz filamentele micelare complete se găsesc în frotiu.
 • Flora patogena din frotiu este prezența microorganismelor care provoacă o anumită boală. Adică, dacă diagnosticul indică prezența bacteriilor patogene, patologia este prezentă fără echivoc.
 • Flora patogenă condiționată din frotiu, spre deosebire de reprezentanții patogeni, nu înseamnă, în toate situațiile, prezența bolii. Microorganismele condiționate patogene (de exemplu, cocci) sunt capabile să provoace dezvoltarea bolii numai în condiții favorabile pentru ele - de exemplu, cu o scădere pronunțată a imunității.
 • Miceliul într-o frotiu de pe floră indică un proces infecțios fungic. Miceliul este forma cea mai activă a ciupercii, în timp ce sporii sunt speciile inactive. Sporii din frotiul de pe flora pot fi prezenți la pacienții sănătoși, dar miceliul - numai cu candidoză.
 • Filamentele de pseudomielie din frotiul florei vorbesc despre creșterea reproducerii candidei. Pseudomiceliul are forma de fire constând din structuri celulare alungite și blastospore. De obicei, studiul identifică pseudomielia numai în perioada critică de candidoză.
 • Celulele-cheie ale frotiului de pe floră pot fi reprezentate de celule epiteliale înconjurate de bastoane mici. Pe o mucoasă sănătoasă, astfel de elemente lipsesc. Dar odată cu apariția patologiei celulare cheie sugereaza ca bacteriile aerobe de acid lactic au fost suprimate anaerobi, în special - cele mai mici rod-floră. Într-o situație similară, diagnosticul indică prezența vaginului microbian.
 • florei aerobe în frotiu pot fi reprezentate de stafilococi, E. Coli, Streptococcus - microorganisme necesare pentru dezvoltarea pe care prezența oxigenului. De obicei, astfel de microbi sunt prezente mai ales pe zona genitală exterioară și în lumenul intestinal și în cădere cavitatea vaginală dacă ignorat igienă intimă sau sexual anal neprotejat vaginal. Prezența aerobilor în frotiu indică adesea dezvoltarea vaginitei aerobe.
 • Stafilococul din frotiu de pe floră este permis să fie prezent și normal, dar nu mai mult de 5% din cantitatea totală de microfloră. Cu un conținut crescut de stafilococi pe fondul unei scăderi a nivelului de lactobacili, aceștia vorbesc despre o reacție inflamatorie în vagin sau în canalul cervical.
 • Dipteroizii din frotiu de pe floră, găsiți în număr mic, nu provoacă probleme. Cu toate acestea, cu alte încălcări ale echilibrului microbian, aceste microorganisme sunt capabile să provoace patologie. Flota difteroidică în frotiu este reprezentată, de obicei, de microbi care sunt similari cu tijele difterice. Excesul lor este considerat un semn al vaginitei microbiene.
 • Gardnerella într-o frotiu asupra florei este detectată cu disbioză vaginală, sau așa-numita vaginoză microbiană. Gardnerelli sunt cele mai mici bastoane care cauzează o astfel de patologie infecțioasă ca gardnerellez. Întreținerea admisibilă în grădină într-o frotiu - nu mai mult de 10 5  .
 • Leptotricii din frotiu au aspectul celui mai bun microorganism gram-negativ. În sine leptotriks boala nu produce, dar poate fi însoțită de alte infecții - de exemplu, este adesea găsit în fundal de trihomoniaza, candidoza, Chlamydia, precum si in dezechilibrul florei vaginale normale.
 • Gonococii într-o frotiu asupra florei pot fi găsiți atât în uretra, cât și în cavitatea vaginală. Prezența acestor microorganisme indică infecția cu gonoreea - o boală care transmite transmiterea sexuală. Boala necesită un tratament fără echivoc, tratamentul fiind efectuat de ambii parteneri sexuali.
 • Corynebacteriile din frotiu de pe flora pot fi prezente într-o cantitate sigură. Acesta este un fel de microbi în formă de tije gram-pozitivi, mai bine cunoscuți ca agenți patogeni ai difteriei. În interiorul vaginului, aceste bacterii devin uneori din intestin și în cantități mari pot provoca inflamații.
 • Actinomycetele din frotiul de pe floră duc de obicei la o boală - actinomicoză, cauzată de ciuperci radiante. Actinomicete poate insista asupra mucoasei orale și a ochiului sub forma unei flore saprofite și în condiții favorabile - de exemplu, împotriva reacțiunii inflamației, fungi activate dezvoltă actinomicoză.
 • Trichomonasul într-o frotiu asupra florei poate deveni un agent cauzator al trichomonazei vaginale. Astfel de microorganisme sunt bacterii unicelulare în vrac echipate cu flagel. Cu trichomoniasis, un tehnician de laborator poate detecta atât celule întregi, cât și particule microbiene distruse. Atât în prima, cât și în a doua situație vorbesc despre prezența infecției cu trichomonas.
 • Enterococii într-un frotiu pe flora poate fi conținută într-o anumită sumă - acest microb aparține oportuniste, deci cu imunitate adecvata si lipsa de teama de factori declanșatori nu ar trebui să fie. Cu o multiplicare activă a enterococilor, există o infecție enterococică - această patologie este de obicei tratată cu antibiotice prescrise de medic după analiza sensibilității florei. Dificultatea este că o astfel de infecție are adesea o rezistență sporită față de mulți agenți antibacterieni moderni. Prin urmare, este necesar să se știe în mod clar ce antibiotic va ajuta într-o anumită situație.
 • Chlamydia într-o frotiu de pe flora este adesea găsit simultan cu micoplasma și ureaplasma. Cantități mari din aceste microorganisme pot afecta funcția organelor reproducătoare și pot cauza infertilitate. Pentru confirmarea chlamidiei și determinarea cu alte tactici terapeutice este necesar să se efectueze diagnostice suplimentare utilizând PCR și ELISA.
 • Stemurile intestinale din frotiul florei sunt permise în cantități mici. Cu toate acestea, atunci când bacteriile se înmulțesc, apar probleme, cum ar fi vaginita microbiană și alte boli. Patologia este de obicei vindecată complet, fără complicații suplimentare.

trusted-source[20], [21], [22]

Cum să tratați flora într-o frotiu?

Trebuie menționat faptul că flora în sine nu are nevoie de tratament: procedurile terapeutice pot fi prescrise pacientului dacă flora patogenă devine dominantă, ducând la dezvoltarea diferitelor boli. Uneori este suficient să se efectueze un curs de normalizare a microflorei - de exemplu, cu preparate care conțin microorganisme utile (lactobacili, culturi de iaurt viu, probiotice etc.).

Astfel de patologii precum leziunile gonoree, mioplasmoză, trichomonas și chlamydia necesită întotdeauna tratament cu medicamente speciale care afectează grupul corespunzător de microorganisme. Tratamentul poate fi complex - injecții, preparate orale, supozitoare, unguente, irigare. În cazuri ușoare este posibil să se utilizeze numai supozitoare sau creme.

Decizia privind adecvarea terapiei, precum și amploarea tratamentului, se face de către medicul curant pe baza analizelor și a imaginii clinice disponibile.

Mai degrabă pentru a trata o frotiu de cocci într-o frotiu?

Tratamentul constă în utilizarea locală a medicamentelor în decurs de 7-14 zile. Cel mai adesea în ginecologie se utilizează Betadine, dar contraindicațiile și efectele secundare (de exemplu, mâncărime, iritație a mucoasei vaginale) sunt luate în considerare la prescriere.

Orice floră cocală răspândită necesită utilizarea medicamentelor antibacteriene - clindamicina, metronidazolul. Astfel de medicamente pot fi prezentate în orice formă de dozare convenabilă: de la tablete și aerosoli până la supozitoare și creme.

În plus, medicul poate prescrie medicamente pentru a activa imunitatea, precum și probiotice.

Dacă există plângeri de senzații inconfortabile, cum ar fi mâncărime și arsuri, atunci sunt incluse în tratament antihistaminice, medicamente antifungice (prescrise imediat după tratamentul cu antibiotice).

Cu leziune coccal scăzută medicul poate face fara antibiotice, înlocuindu-le cu o soluție antiseptică (de exemplu, clorhexidina), precum și preparatele pentru administrare orală (de exemplu, suspensie Laktobatsillin). În plus, femeile ar trebui să efectueze seringi cu perfuzie cu calendula, mușețel, celandină.

Cum se poate restaura flora într-o frotiu?

Etapa inițială a restaurării florei este de a face inofensive microorganismele patogene. Pentru purificarea țesuturilor mucoase din bacterii "inutile", medicul prescrie adesea preparate de influență locală - acestea pot fi supozitoare vaginale sau tampoane impregnate cu soluții medicinale. Pacienții individuali trebuie să ia medicamente antifungice suplimentare.

A doua etapă în calea stabilizării microflorei este saturarea sa cu lactobacili și alte microorganisme care alcătuiesc flora sănătoasă. În acest scop, sunt prescrise preparate speciale, cu controlul simultan al laboratorului asupra procesului de normalizare.

Nu trebuie să uităm că reținerea florei în limite normale este imposibilă cu afectarea persistentă a imunității, în primul rând la nivel local. Prin urmare, mulți pacienți trebuie să ia în plus medicamente imunocorective - de exemplu, supozitoare cu proprietăți imunomodulatoare. Uneori, un astfel de tratament se efectuează imediat înainte de tratamentul cu antibiotice.

Pentru un proces complet de stabilizare a florei, este de obicei suficientă o lună. Acest lucru trebuie confirmat prin teste de laborator - adică după terminarea cursului terapiei, pacientul verifică în mod repetat flora în frotiu.

Tratamentul celulelor albe din sânge crescute într-o frotiu pentru floră

Norma leucocitelor din frotiul de pe floră depinde de zona în care materialul a fost confiscat. De obicei, doar un număr mic este permis în frotiu - până la 15-20 (în canalul urinar până la 5, în cavitatea vaginală - până la 10, iar în colul uterin - până la 20 de unități). Acest indice crește brusc în reacțiile de inflamație (colită, uretră) și cu cât este mai mare, cu atât este mai acută reacția de inflamație. De asemenea, o ușoară creștere a valorii în timpul sarcinii - de exemplu, pe pereții vaginului poate fi detectată până la 15-20 de unități și aceasta va fi considerată o variație a normei.

Dacă există inflamație, medicul va prescrie terapie antiinflamatorie. Se selectează preparatele, în funcție de caracteristicile generale ale rezultatelor obținute în laborator. De obicei, tratamentul este cumulat și include efectele locale, terapia generală și restaurarea ulterioară a florei adecvate.

Dusurile local numit (4-5 zile) clorhexidină Miramistin, infuzii de plante (flori de musetel, salvie, galbenele). Recomandat introducerea de supozitoare vaginale, cu efect anti-inflamator: .. Medicamente de elecție sunt adesea Hexicon, betadina, Polizhinaks etc. În cazul în care infecția fungică a fost detectată în frotiu, medicul vă va spune să folosească lumânări antifungice, cum ar fi clotrimazol, Livarola, Pimafutsin supozitor, etc. Acestea trebuie administrate 1- De 2 ori pe zi, iar cursul terapiei poate fi de 1-2 săptămâni.

Dacă testele de laborator indică prezența virușilor, a agenților cauzatori ai bolilor cu transmitere sexuală, a infecției sexuale latente, atunci există o nevoie de terapie sistemică antivirală sau antibacteriană.

Ultimul pas pentru un tratament de succes este restaurarea microflorei. Sunt utilizate supozitoare vaginale sau tampoane impregnate cu soluții probiotice. Administrarea orală a medicamentelor de restaurare este posibilă și pentru ½-1 lună. La sfârșitul cursului terapeutic, se efectuează o evaluare de control a florei în frotiu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.