^

Principalele funcții fiziologice ale florei bacteriene intestinale, fluxul de nutrienți

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O condiție obligatorie pentru asimilarea produselor alimentare este dezasamblarea structurilor sale complexe la compuși simpli care au loc în timpul digestiei. Monomerii eliberați (aminoacizi, monozaharide, acizi grași etc.) sunt lipsiți de specificitatea speciilor și sunt predominant aceiași pentru toate organismele. În unele cazuri, se pot forma oligomeri (di-, tri- și ocazional tetramerii), care pot fi, de asemenea, asimilați. În organismele superioare, transportul oligomerilor este demonstrat prin exemplul dipeptidelor. Astfel, asimilarea alimentelor se realizează în trei etape: digestia extracelulară (cavitatea) - digestia membranei - absorbția și într-un număr de organisme - în patru, care implică digestia intracelulară.

Fluxul de hormoni și alți compuși fiziologic activi

A demonstrat recent că celulele endocrine ale tractului gastrointestinal și hormonul stimulator tiroidian sintetizat și AKTT, adică hormoni, tipic hipotalamusului si celulele pituitare si hipofizari - gastrinei. În consecință, sistemele hipotalamo-pituitare și gastrointestinale păreau a fi legate de anumite efecte hormonale. Există, de asemenea, date că celulele din tractul gastrointestinal secretă anumite hormoni steroizi.

Multă vreme sa crezut ca celulele endocrine ale tractului gastrointestinal secretes hormoni și alți factori activi fiziologic implicați în principal în digestie sine și absorbția nutrienților. Cu toate acestea, se cunoaște acum că substanța fiziologic activă este controlată nu numai funcția sistemului digestiv, dar, de asemenea, un endocrine importante si functiile metabolice ale întregului organism. Sa dovedit că așa-numitele hormoni clasice ale tractului gastro-intestinal (secretină, gastrina, colecistochinina) și un număr de hormoni ipotetice neidentificate, altele decât cele locale, sau local, acțiune, îndeplinesc funcții diferite în funcție de reglementarea altor agenții. Un exemplu de hormoni de acțiune generală sunt, de asemenea, somatostatina și arterele.

Încălcarea fluxului endogen de factori fiziologic activi din tractul gastrointestinal în mediul intern al organismului cauzează consecințe grave. Am demonstrat că îndepărtarea chiar a unei părți a sistemului endocrin al aparatului digestiv în anumite condiții duce fie la moarte, fie la o boală gravă a animalului.

Fluxul exogen de substanțe fiziologic active constă în principal din substanțe specifice formate în timpul despicării alimentelor. Deci, când se hidrolizează proteinele de pepsină din lapte și grâu, se formează substanțe numite exorfine, adică compuși naturali (după acțiune) de morfină. În anumite condiții, peptidele rezultate pot pătrunde în sânge în anumite cantități și pot participa la modularea fondului hormonal general al organismului. Se poate de asemenea presupune că anumite peptide, inclusiv cele formate în timpul digestiei normale a anumitor componente alimentare, îndeplinesc funcții de reglementare. Astfel de peptide aparțin casomorfinei, un produs de hidroliză a proteinei din lapte (cazeină).

Rolul nutriției în formarea standardelor fiziologice și psihologice ale omului este în continuare îmbunătățit prin descoperirea funcțiilor anumitor aminoacizi ca neurotransmițători și predecesorii lor.

Astfel, nutriția nu este un act simplu de a mânca care poate fi redus la îmbogățirea corpului cu substanțe nutritive. În același timp, un coerent complex de factori hormonali coexistă, ceea ce este extrem de important și poate esențial pentru reglementarea asimilării, metabolismului alimentar și, după cum se arată, a anumitor funcții ale sistemului nervos.

Fluxurile de metaboliți bacterieni

Cu participarea florei bacteriene intestinale formate trei flux dirijat din tractul gastrointestinal în mediul intern al corpului. Unul dintre ei - hrana animalelor Nutrient microflora modificate (de exemplu, amine, aminoacizi apar prin decarboxilare), al doilea - fluxul de produse din bacterii ele însele și al treilea - fluxul de modificat flora bacteriană roughage. Cu ajutorul Nutrienții microfloră formate secundare, incluzând monozaharide, acizi grași volatili, vitamine, aminoacizi esențiali, și așa mai departe. E., substanțele care, la nivelul actual al cunoștințelor reprezentate indiferente și compuși toxici. A fost prezența compușilor toxici care au dat naștere ideii oportunității de suprimare a microflorei intestinale, exprimată de II. Mechnikov. Totuși, eventual substanțele toxice, dacă numărul lor nu depășește anumite limite, sunt fiziologice și sunt tovarăși constanți și inevitabili ai exotrofiei.

Unele substanțe toxice, în special aminele toxice formate în aparatul digestiv sub influența florei bacteriene, au atras atenția mult timp. Dintre aminele cu activitate fiziologică înaltă sunt descrise cadaverina, histamina, octopamine, tiramina, pirolidină, piperidină, dimetilamină și altele. Anumite conținutului acestor amine în organism dă nivelul de excreție lor. Unele dintre ele afectează semnificativ starea corpului. În diferite forme de boli, în special dysbacteriosis, nivelurile de amine pot crește dramatic și de a fi una dintre cauzele unui număr de tulburări ale funcțiilor organismului. Producția de amine toxice poate fi suprimată de antibiotice.

Împreună cu endogenul, există o histamină exogenă, care se formează în principal în intestine ca urmare a activității bacteriene. Prin urmare, utilizarea antibioticelor poate duce la o serie de schimbări în starea hormonală a organismului. Poate că multe modificări patologice în organism nu sunt provocate de hiperfuncția celulelor stomacului care secretă histamina, ci datorită excesului său de producție în intestin de către flora bacteriană. Astfel, atunci când supraproducția florei bacteriene intestinale histaminici apar ulcere gastrice, sensibilitatea la perturbarea funcției hipotalamo-hipofizo, alergii și așa mai departe. D.

Importanța fiziologică a nutrienților secundari este indicată de o creștere accentuată a cererii de vitamine la oameni și la animale în care flora bacteriană este suprimată de antibiotice.

Transformarea substanțelor de balast în intestin apare în principal sub influența microflorei anaerobe.

În plus față de aceste fluxuri, există un flux de substanțe care provin din alimente contaminate ca urmare a diferitelor tehnologii industriale și agricole sau dintr-un mediu poluat. Acest curent include și xenobiotice.

Acum, stabilit cu fermitate că fibrele alimentare joacă un rol semnificativ în normalizarea tractului gastro-intestinal (în special în intestinul subțire și mari), creșterea masei stratului muscular, afectează activitatea motorie, rata de absorbție a nutrienților în intestinul subțire, presiunea în cavitatea organelor tractului digestiv , metabolismul electrolitic în greutatea corporală a compoziției electrolit și fecale și altele asemenea. D. Este important ca fibrele dietetice au capacitatea de a lega acizii biliari și apă, precum și adsorbi compuși toxici Eu sunt. Abilitatea de a lega apa are un efect semnificativ asupra vitezei de tranzit a conținutului de-a lungul tractului gastrointestinal. În literatura de specialitate, există dovezi că dietetice tărâțe de fibre conecta de 5 ori mai multă apă decât propria lor greutate și legume, fibre, cum ar fi morcovi și napi - de 30 de ori mai mult. În cele din urmă, fibrele dietetice afectează habitatul bacteriilor din intestin și sunt pentru ele una dintre sursele de nutriție. În particular, microorganismele utilizează celuloză, hemiceluloză și pectină, parțial metabolizându-le în acizi acetic, propionic și butiric.

Fibrele dietetice sunt necesare pentru activitatea normală a aparatului digestiv, dar și a întregului organism. Un număr de boli, incluzând ateroscleroza, hipertensiune arteriala, boli cardiace coronariene, tulburări gastro-intestinale, diabet, si altele. In multe cazuri, aceasta nu este doar rezultatul aportului excesiv de proteine și carbohidrați, dar, de asemenea, o consecință a utilizării necorespunzătoare a roughage. Există dovezi că lipsa de fibre dietetice în dieta poate provoca cancer de colon. Fără fibre dietetice, metabolizarea nu numai a acizilor biliari, ci și a colesterolului și a hormonilor steroizi este perturbată. (Este surprinzător faptul că Avicenna și predecesorii săi deja știau despre daunele alimentelor purificate.)

Multe forme de patologie a tractului gastro-intestinal și a metabolismului sunt susceptibile la prevenirea și tratamentul datorat fibrelor dietetice introduse în dietă. Astfel, aceste fibre pot crește toleranța la glucoză și pot modifica absorbția acesteia, care poate fi utilizată pentru a preveni și trata diabetul, hiperglicemia și obezitatea. O creștere a cantității de fibre dietetice în dietă reduce nivelul de colesterol din sânge, care este asociat cu participarea fibrelor la circulația acidului biliar. Se arată, de asemenea, efectul antitoxic al fibrei dietetice vegetale. În același timp, atunci când se utilizează un număr de fibre dietetice, absorbția anumitor oligoelemente, în special a zincului, scade.

Utilizarea prelungită a fibrelor dietetice conduce la scăderea severității sindromului intestinului iritabil și a diverticulozei colonului. Fibrele dietetice contribuie la tratarea cu succes a constipatie, hemoroizi, boala lui Crohn si a altor boli ale tractului gastrointestinal, și poate servi ca măsură de prevenire a recăderilor ulcerului gastric și ulcer duodenal. În special, cu pancreatită cronică, o dietă îmbogățită cu fibre, adică cu fibră dietetică, produce în majoritatea cazurilor un efect terapeutic pozitiv.

Prin urmare, este necesar ca, în dietele au fost incluse nu numai proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale și altele asemenea. D., dar, de asemenea fibre dietetice care sunt o componentă valoroasă de alimente.

Astfel, pe baza teoriei clasice, s-au făcut încercări de a crea alimente îmbogățite și îmbogățite, prin înlăturarea fibrelor dietetice, ceea ce a condus la dezvoltarea multor boli, a așa-numitelor boli ale civilizației. În prezent, direcția opusă este intens dezvoltată - căutările sunt făcute pentru rațiile adecvate de hrană corespunzătoare nevoilor organismului care au apărut în cursul evoluției. La om, un astfel de aliment adecvat din punct de vedere evolutiv include o proporție semnificativă de substanțe care au fost denumite fără succes balast pentru o perioadă lungă de timp.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.