^

Adolescență

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Adolescența este o perioadă care începe la vârsta de 10 ani și continuă până la sfârșitul vârstei școlare superioare sau până la vârsta de 21 de ani, în care copiii sunt expuși unor schimbări fizice, intelectuale și emoționale semnificative. Ajutarea unui copil să treacă prin această perioadă nu este o sarcină ușoară atât pentru părinți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Din fericire, adolescenții au o sănătate fizică bună, dar problemele psihosociale sunt răspândite, astfel încât și indivizii normali se luptă cu contradicții în propria lor individualitate, autonomie, sexualitate, relații interpersonale. "Cine sunt eu, unde mă îndrept, cum mă refer la toți acești oameni din viața mea?" - acestea sunt principalele întrebări care ocupă mintea majorității adolescenților. Multe anomalii comportamentale care încep în perioada adolescentă (de exemplu, fumatul, consumul de droguri, violența) sunt posibile cauze ale mortalității la o vârstă mai mică.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Dezvoltarea fizică a adolescenților

Toate organele și sistemele, precum și organismul în ansamblu, suferă cea mai mare creștere în perioada adolescentului; cele mai izbitoare schimbări apar cu glandele mamare la fete, organele sexuale și părul la adolescenți de ambele sexe. Chiar dacă acest proces are loc în mod normal, copilul are nevoie de sprijin emoțional. În cazul în care calendarul este încălcat, mai ales în cazul băieților cu dezvoltare târzie sau la fete cu devreme, este probabil ca dezvoltarea unui stres emoțional suplimentar. Cei mai mulți băieți care se dezvoltă lent au o întârziere constituțională și, ulterior, ajung din urmă cu ceilalți. Cu toate acestea, este necesar să se examineze copilul pentru a exclude cauzele patologice.

Adolescenții sunt solicitați în organizarea unei alimentații raționale, a unui exercițiu, a unui stil de viață, o atenție specială ar trebui acordată importanței diferitelor activități cum ar fi sportul, arta, activitățile sociale și rolul serviciilor publice în viața indivizilor. Cerința relativă a organismului pentru proteine și calorii (g sau kcal / kg greutate corporală) scade progresiv de la sfârșitul primului an până la sfârșitul perioadei de adolescent, în timp ce cerința absolută crește. La sfârșitul perioadei de adolescent, necesarul de proteine este de 0,9 g / (kg x zi); cerința medie de energie este de 40 kcal / kg.

Sexualitatea adolescenților

Pe lângă adaptarea la schimbările care apar în corpurile lor, adolescenții trebuie să se obișnuiască cu rolul bărbaților și femeilor adulte și să nu cedeze atracției sexuale, care poate fi foarte puternică. Este necesar să se determine atitudinea față de tine, precum și relația cu sexul opus; în fața unor adolescenți există o întrebare privind autoidentificarea sexuală. Puține elemente ale experienței umane combină aspecte fizice, mentale și emoționale atât de adânc ca și sexualitatea. Este extrem de important să ajuți un adolescent în formarea sănătoasă a sexualității, inclusiv problemele de moralitate și crearea unei familii.

Dezvoltarea intelectuală a adolescenților

Atunci când un adolescent întâlnește sarcini mai dificile în școală, el începe să-și determine pentru sine zonele care îi sunt date mai ușor și care sunt mai grele. Ponderea deciziilor cu privire la viitoarea carieră este în creștere, iar mulți adolescenți nu au un scop clar definit, deși, treptat, ele determină sferele pe care le interesează și în care sunt talentați. Parintii si medicii trebuie sa fie constienti de adolescent ar putea avea nevoie să-l ajute să formuleze așteptări realiste și să fie pregătiți să identifice obstacolele în calea învățării care necesită o corecție, cum ar fi probleme cu asimilarea cunoștințelor, cu atenție, situația tensionată din școală.

Dezvoltarea emoțională a adolescenților

Aspectul emoțional este răbdarea cea mai dificilă, adesea provocatoare, a părinților, profesorilor și medicilor. Labilitatea emoțională este foarte frecventă, la fel ca și frustrarea, care apare din cauza încercărilor de a se dezvolta imediat în mai multe moduri. Majoritatea conflictelor se dezvoltă din cauza dorinței unui adolescent de a avea mai multă libertate, care se confruntă cu cel mai puternic instinct de părinți pentru a-și proteja copilul de necazuri. Comunicarea poate fi dificilă chiar și în familiile stabile și se înrăutățește dacă părinții sunt divorțați sau se confruntă cu probleme emoționale. Medicii pot ajuta foarte mult oferind adolescenților și părinților lor un ajutor rezonabil și real și un sprijin real în construirea relațiilor în cadrul familiei.

trusted-source[14], [15]

Probleme medicale la adolescență

Deși adolescenții suferă de aceleași boli ca și copiii mai mici, ei sunt, în general, un grup sănătos. Adolescenții trebuie să continue să fie vaccinați în conformitate cu programul recomandat). Mulți la această vârstă sunt îngrijorați de acnee tinerească; Această problemă trebuie abordată, deoarece reduce stima de sine. Accidentele sunt foarte frecvente în perioada adolescenței, cel mai adesea leziuni sportive sau auto. Violența, uneori cu folosirea de arme, reprezintă o amenințare zilnică în anumite grupuri de adolescenți.

Obezitatea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizitarea clinicilor adolescente. Cele mai multe cazuri de obezitate sunt asociate cu o dietă excesivă, adesea în combinație cu un stil de viață sedentar. Predispoziția genetică este de asemenea comună, iar genele responsabile pentru obezitate au fost deja stabilite. Definiția indicelui de masă corporală (IMC) este considerată un aspect important al evaluării dezvoltării fizice. Tulburările endocrine primare (de exemplu, hipercortisia, hipotiroidismul) sau cauzele metabolice ale obezității sunt rare. Hipotiroidismul ca cauză trebuie exclus și poate fi asumat cu o întârziere semnificativă la creștere. Dacă copilul are o înălțime mică și are hipertensiune arterială, sindromul Cushing ar trebui să fie presupus. Din cauza obezității, adolescenții au adesea diabet zaharat de tip 2. În ciuda numărului mare de abordări existente, tratamentul obezității este una dintre cele mai dificile probleme.

Mononucleoza infecțioasă este caracteristică în special adolescenței. O problemă importantă sunt bolile cu transmitere sexuală, infecția sistemului urinar (IMS) este frecventă la fete. Unele tulburări endocrine, în special patologia tiroidiană, se găsesc adesea la adolescenți, precum și disfuncția menstruală. Deficitul de fier este relativ comun la fetele adolescente. Deși rare, dar pot apărea și boli oncologice, cum ar fi leucemie, limfom, tumori ale oaselor, creier.

Tulburări psiho-sociale în adolescență

Medicii trebuie să-și amintească incidența ridicată a tulburărilor psihosociale care apar în această perioadă dificilă de viață. Depresia este obișnuită și trebuie identificată activ. Sinuciderea și în special tentativele suicidare sunt frecvente. Tulburarea de anxietate este adesea manifestată în adolescență, precum și labilitatea emoțională. În timpul adolescenței se poate manifesta debutul unei boli psihice existente. Încălcarea atitudinii față de hrană, în special la fete, este obișnuită. Unii pacienți merg la măsuri extraordinare pentru a ascunde anorexia sau bulimia.

Problemele la școală, mai ales dacă sunt asociate cu dificultăți în învățarea unui subiect sau probleme cu atenție, pot fi rezolvate de un medic care trebuie să lucreze în strânsă colaborare cu personalul școlii și părinți. Schimbările în mediul înconjurător, și uneori medicamentele, pot îmbunătăți în mod semnificativ situația încercării elevilor.

Preocuparea constantă este abuzul de substanțe psihoactive, care reprezintă o problemă psihosocială. Utilizarea extremă a alcoolului și a fumatului, urmată de marijuana și alte medicamente.

Un medic care a reușit să construiască o relație deschisă și de încredere cu un adolescent poate deseori să identifice aceste probleme, poate oferi sprijin și sfaturi practice și poate să-și dea consimțământul unui adolescent la o examinare mai aprofundată, dacă este necesar.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.