^
A
A
A

Globulină care leagă hormonii sexuali

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Globulinul, hormonul sexual obligatoriu este o glicoproteină serică, care prin legarea de steroizi sexuali (testosteron, estradiol, progesteron etc.) își reglează activitatea biologică.

Globulina se formează în principal în ficat, estrogenii sunt stimulați și testosteronul suprimă formula sa de sinteză pentru calculul indicelor de androgeni liberi ISA * kOT / kGGGG * 100 unde:

  • ISA - indicele de androgeni liberi
  • kOT este concentrația de testosteron total
  • kGGGG - concentrația hormonilor sexuali care leagă globulina

Indicele de androgeni liberi este la bărbații tineri de la 70 la 100%. Când indicele de androgeni liberi scade la 50%, există de obicei semne de deficit de androgeni. Dacă concentrația de SHBG scade, raportul de testosteron liber la estradiol liber crește, deși există o creștere absolută a concentrației ambilor hormoni. Dacă concentrația de SHBG crește, raportul dintre testosteronul liber și estradiolul liber scade. Adică rezultatul unei creșteri a concentrației de SHBG este creșterea efectelor estrogenelor. Cu varsta exista o secretie crestere de globulina care leagă hormonii sexuali, ceea ce poate duce la bărbați ca efecte estrogenon consolidarea (ginecomastie, redistribuirea grăsimii de tip feminin) și păstrarea nivelurilor totale de testosteron în performanța normală reducând în același timp nivelul de liber testosteron.

Factorii care afectează concentrația în sânge a hormonilor sexuali care leagă globulina
Factori care cresc concentrația de SHBG Factorii care reduc concentrația de SHBG
estrogeni Androgeny
hipertiroidism Glyukokortikoidы
Ciroza hepatică insulină
hepatită Gipotireoz
vârstă Mâncare insuficientă
  Situații asociate cu pierderea de proteine
  obezitate
  prolactina
  Hormonul de creștere
  Sindromul nefrotic
  Malyadsorbtsiya

În teorie, toate AAS non-aromatizant conduc la o scădere a concentrației de SHBG în plasma sanguină. În practică, scăderea cea mai pronunțată a SHBG apare în cazul administrării de stanozolol oral. Cu AAS aromatizant este mult mai dificil: ele pot scădea și - transformându-se în estradiol sau pur și simplu manifestând o activitate estrogenică - pentru a mări nivelul hormonilor sexuali care leagă globulina.

O scădere foarte accentuată a concentrației de SHBG în plasma sanguină poate duce la același rezultat negativ ca o creștere accentuată a acesteia. În cazul în care, în al doilea caz există o scădere a nivelului de testosteron liber și modificări în raportul de testosteron / estradiol în favoarea celor din urmă, în primul Testosteronul poate prăbuși înainte de a fi livrat in celulele musculare - hormoni sexuali globuline de legare, dar acesta îndeplinește funcția de transport.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.