^

Exerciții pentru postura pentru copii (video)

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Exercițiile pentru postura pentru copii ar trebui să fie efectuate de către toți copiii, atât sănătoși, cât și cu o încălcare a posturii. Astfel de exerciții ar trebui să fie incluse în clase în gimnastica de dimineață și jocuri în aer liber. La urma urmei, postura reflectă sănătatea fizică și psihică a copilului, caracterul și starea lui de spirit.

Pentru a păstra sănătatea copilului, este necesar să îl susținem și să-l întărim în orice fel. Același lucru este valabil și pentru postură. Primele probleme cu postura încep cu adolescenții. Curriculum-ul este acum că copilul stă foarte mult - la școală pentru 6-8 lecții în liceu, la tutore și din nou acasă, pregătindu-și temele. Dacă vă predați copilului în fiecare zi pentru a acorda atenție exercițiilor simple în fiecare zi, atunci veți evita multe necazuri.

Poziția corectă afectează chiar și viteza metabolismului, aprovizionarea cu oxigen a creierului (acest lucru se aplică persoanelor în a căror scriere și obiceiuri de lectură, cu capetele ușor înclinate spre lateral). Cel mai important lucru este ca exercitiile trebuie facute in mod regulat, indiferent daca copilul tau are probleme cu postura sau nu. Excepția este făcută de copiii care frecventează în mod regulat orice tip de sport - jogging, înot, dans, gimnastică. Dar dacă copilul dvs. Nu este implicat în sport, atunci insistați la teme pentru postură! Și chiar mai bine - faceți totul împreună, mai ales dacă copilul este o vârstă preșcolară și de vârstă școlară primară. Tu nu vei observa cum te implici si nu te mai plange de durere in gat si de durere inapoi. Exercițiile care vor fi descrise mai jos sunt amuzante, amuzante și deloc dificile. Puteți face câteva exerciții, încercați totul și apoi repetați cele preferate. Și puteți consolida anumite exerciții pentru fiecare zi a săptămânii - așa cum vă place.

Amintiți-vă că organismul copiilor se dezvoltă foarte repede, există un factor de "creștere de vârf" neașteptat, când un copil cere timid pantaloni noi pentru o lună, pentru că cele vechi au devenit brusc scurte.

Explicați-i copilului care este postura. Aceasta este poziția verticală a corpului uman, care îi este familiară. Când spun "postura mândră" sau "postura de dans" - aceasta înseamnă că o persoană este obișnuită să meargă cu o spate dreaptă, ținând capul în mod egal. Dar atunci când spun "o postură greșită" - înseamnă că o persoană este obișnuită să meargă cu o spate rotundă, ușor înclinată, ținând capul în jos. Postura este unul dintre indicatorii prin care sănătatea este judecată. Poziția ideală din punct de vedere medical este atunci când spatele este plat, întins și nu există coturi. Dacă vorbesc despre probleme cu postura și înapoi, așa-numita scolioză se întâmplă cel mai adesea - când coloana vertebrală este curbată la dreapta sau la stânga. Înainte de scolioza este cel mai adesea traumă, rahitism, țesut muscular spate slab, dar pot exista tulburări congenitale ale posturii.

Copiii cu postură precară sunt deseori caracterizați de timiditate, pasivitate și timiditate.

Poziție dreaptă și frumoasă posturii este o spate îndreptat, capul ridicat, umăr la același nivel și răpire ușoară, simetrică găsirea lamei umărului și fixarea strânsă la piept cușca, stomacul este ușor preluat, pieptul ușor iese în față, membrele inferioare sunt drepte, nu sunt îndoite.

Poziția corectă este importantă nu numai din perspectiva estetică. Patologia sa modifică localizarea organelor interne, ceea ce duce la perturbarea funcționării sistemului cardiovascular și face dificilă respirația. Rezultatul este oboseala rapidă a copilului și sănătatea lui proastă.

De aceea, prevenirea în timp util este foarte importantă, la copii, postura anormală la copii și ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă. Jocurile în aer liber sunt foarte utile pentru postura copiilor, care contribuie la dezvoltarea dexterității, curajului, inițiativei și întăririi mușchilor întregului corp, precum și îmbunătățirea funcționării inimii, a sistemului respirator și a metabolismului.

Să ne uităm la ce exerciții și în ce cazuri vă veți ajuta copilul dumneavoastră să evite probleme cu postura.

trusted-source[1]

Exerciții la copii cu tulburări de postură

Dacă postura dumneavoastră este deja întreruptă și medicul v-a spus despre aceasta, vă recomandăm să acordați atenție următoarelor exerciții. Veți avea nevoie de o oglindă.

Exercițiul 1

Stăm lângă perete, atingându-l cu lamele, tocurile, fese și spatele capului. Ne întindem mâinile la nivelul umărului cu palmele din perete. Treceți ușor de-a lungul peretelui cu mâinile, fără a schimba poziția spatelui - tot ce a atins peretele și ar trebui să-l atingă, în jos și în sus. În timpul exercițiilor, mușchii spatelui și a brațelor trebuie să fie tensionați. Chin înainte, burta tras. Au făcut 10 repetări - și relaxați. Puteți face de 10 ori trei seturi.

Exercițiul 2

În acest exercițiu un rol important îl joacă oglinda. Stați în fața lui și apăsați pe perete, așa cum este descris în exercițiul anterior. Acum, sarcina dvs. Este să vă îndepărtați de Sena, astfel încât spatele dvs. Să rămână în aceeași poziție, ca și cum ați continua să vă sprijiniți pe perete. Trecerea încet din perete, verificându-vă poziția în oglindă. De trei sau patru ori.

Exercitarea 3

Poziția de plecare este aceeași ca și în cele două exerciții anterioare - împotriva peretelui. Puneți mâinile pe curea. Coatele ar trebui să atingă peretele. Glisăm de-a lungul spateului cu fesele, mâinile, lamelele umărului și partea din spate a capului și ne așezăm încet și apoi ne ridicăm încet. Te uiți la oglindă. Și cei doi copii ai tăi vor fi o "oglindă". Cinci asemenea lenevi lent și poți să te despărți. Când vă obișnuiți să faceți acest exercițiu, puteți adăuga numărul de squaturi.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

Exerciții pentru postură corectă

Sarcina acestei secțiuni este de a arăta că trebuie să fie menținută poziția corectă, pe măsură ce copilul crește, formându-l în direcția corectă. Oferim următoarele exerciții simple și eficiente pentru acest lucru:

Exercițiul 1

Poziția de plecare - situată pe stomac, cu brațele întinse în fața lui. Lăsați copilul să ridice încet brațele și picioarele în același timp, ușor arcuite în partea inferioară a spatelui. În punctul de sus trebuie să stați câteva secunde și reveniți încet la poziția de plecare. Cinci repetări.

Exercițiul 2

Poziția de pornire este aceeași, dar mâinile copilului trebuie să se sprijine pe podea. Fără a vă lua mâinile de pe podea și înclinându-le pe ele, trebuie să vă trageți capul în sus pentru a vă ridica cât mai mult posibil și pentru a vă îndoiți. Apoi reveniți încet la poziția de pornire.

Exercitarea 3

Poziția de plecare - în picioare. Copilul trebuie să îndoaie brațele în coate, apoi să apese mâinile pe umeri cât mai mult posibil pe umeri; După aceea, într-o stare tensionată, întindeți degetele mâinilor spre laturi. Picioarele sunt presate pe corp - faceți totul conform descrierii, astfel încât să fie mai ușor să înțelegeți ce să faceți. Deci, un copil cu degete și coate întinse este în picioare, întins în șir, și ușor înclinat capul înapoi. Acum calea încet conduce coatele înainte, până când se ating și, în același timp, pune capul pe coate. Apoi relaxați-vă și numărați până la cinci. Trageți încet coatele și capul înapoi. În același timp, tensiunea din mușchii din zona cervicală și presiunea bărbii sunt simțite acut. Exercitarea se repetă de cinci ori.

Exercitarea 4

Poziția de pornire situată pe burta podelei. Palmele pline la bărbie, atunci trebuie să faceți o astfel de mișcare, ca și cum ați fi în apă și să împrăștiați apă cu mâinile în lateral. Copilul își întinde palma, apoi își îndoaie coatele în fața lui, își coboară capul pe mânere și se odihnește pentru o vreme. Mușchii gâtului, umerilor, spatelui și brațelor funcționează. Cinci repetări.

trusted-source[6], [7], [8]

Exercitarea 5

Poziția de plecare - așezată pe spate, copilul ar trebui să ridice două picioare patruzeci și cinci de grade și să "rotească bicicleta" în aer. Zece virajuri înainte, apoi puteți coborî picioarele și le puteți da copilului o odihnă, apoi zece se vor roti înapoi. Și așa trei abordări. Spatele copilului trebuie să fie apăsat pe podea, brațele copilului se pot odihni pe podea din spate.

trusted-source[9]

Exercițiul 6

Copilul se află în poziția inițială pe spate, întinzând brațele drepte de-a lungul corpului. Picioarele ar trebui să fie ținute împreună și să le ridice încet jos de jos (dar începătorii pot fi puțin mai înalți - un exercițiu este destul de dificil), apoi lăsați-i să-și răspândească picioarele departe, numărați unul, doi, trei " Zece repetări. Urmați respirația copilului - ar trebui să fie netedă, calmă.

Pentru a vă menține poziția corectă, trebuie să faceți pauze de 15 minute în timpul temelor. O pauză pe oră. În acest caz, copilul trebuie să se ridice, să meargă sau să facă câteva exerciții. Puteți face acest lucru - puneți genunchii pe un scaun, puneți-vă capul pe masă pe mâini îndoite, în același timp întindeți spatele și îndoiți-l cu un pod. Apoi, relaxați-vă mușchii din spate și întindeți-vă un timp.

Exerciții pentru corectarea posturii la copii

Postura corectă este aprovizionarea corectă cu sânge a organelor, funcția pulmonară excelentă, starea emoțională bună. Cei mai des agățați de oameni și vă simțiți deprimați, acest lucru a fost deja dovedit de oamenii de știință. Explicați-i copilului dvs. și el vă va înțelege.

Cel mai simplu exercițiu pentru a-ți corecta postura este să te plimbi pe degetele de la picioare cu o carte pe capul tău. Puteți, de asemenea, să puneți o carte pe cap și să mergeți cu copilul. Aranjați concurența - prima carte va cădea, a pierdut.

Există un exercițiu bun pentru copii, numit "pisică". Copilul îngenunchează, sprijinindu-și mâinile pe podea, cu capul în jos. Spui: "Pisica vede mouse-ul! Și copilul își arcuiește podul din spate. Spui: "Pisica se uita la mama! Și copilul se îndoaie în spate, ridicându-și capul înalt, arcuit în direcția opusă.

Exerciții bune pentru spate - Plank pose și împingeri de la podea. Copiii grei pentru copii. Prin urmare, puteți începe să-i antrenați din genunchi. Accentul este pus pe brațele și genunchii îndoiți. Mâinile largi și simetrice în raport cu capul sunt separate de laturi. Spatele este drept. Capul nu coborât - privește în față. Suficient o pereche de împingeri de trei abordări. Creșteți treptat numărul de împingeri și apoi lăsați copilul să se răsucească, sprijinindu-se pe degetele picioarelor. Mamele și tații nu vor fi, de asemenea, dăunătoare pentru a se alătura copilului. Aici sunt posibile și concursuri - cine va presa mai bine, cine va face mai multe împingeri.

Lăcuite laterale. Puteți să vă odihniți pe coate și șosete. Corpul este întins într-un șnur, spatele este drept, ochii așteaptă cu nerăbdare, nu în jos. Stomacul este tensionat. Numărați până la 30 - acest lucru este suficient pentru un copil la început. Lăsați copilul să încerce să facă aceeași poză Planck, odihnindu-se pe brațele întinse.

Un alt exercițiu bun este de a lăsa copilul să stea pe podea în turcă, să țină spătarul drept, să-și întindă brațele peste cap și să-și întindă brațele cât mai sus posibil. Faceți de câteva ori - suficient pentru al face confortabil.

trusted-source[10]

Un set de exerciții pentru postura pentru copii

Complexul de exerciții pentru postura pentru copii oferă exerciții care întăresc corsetele musculare și contribuie la formarea unei posture corecte.

Pentru a preveni apariția patologiei posturii la copiii foarte mici (cu vârsta de până la 4 ani), se recomandă efectuarea mai multor exerciții specifice sub forma unui joc pe tot parcursul zilei: 

 • Se târăsc sub un scaun sau sub o frânghie întinsă. 
 • Puneți o frânghie pe podea și umblați de-a lungul acesteia ca un stâlp. 
 • Trageți pe toate patrulea și nu-i coborâți capul. 
 • Efectuați un exercițiu - un tăietor de lemn, atunci când copilul pare să "taie lemne" în timp ce îndeplinește înclinațiile.

Pentru copiii mai în vârstă de vârsta preșcolară (de la vârsta de 4 ani) și copiii de vârstă școlară se recomandă următoarele: set de exerciții pentru o poziție frumoasă :

 • Exercitarea - un val. Copilul trebuie să stea pe stomac, pe podea, cu brațele întinse în față. După aceea, trebuie să ridicați simultan brațele și picioarele, să vă opriți în această poziție timp de câteva secunde și să reveniți la poziția inițială. Numărul de repetări este de cel puțin cinci.
 • Exercițiu - crocodil. Pentru a face acest exercițiu, copilul se află pe stomac, pe podea, în timp ce brațele sale sunt întinse înainte și își odihnesc palmele pe podea. Apoi, trebuie să ridicați ușor capul, să vă lăsați în regiunea lombară și să nu vă luați mâinile de pe podea. După aceea, reveniți la poziția inițială și relaxați-vă corpul. Numărul de repetări este de cel puțin cinci.
 • Este necesar să se întindă pe stomac și să se pună membrele superioare perpendicular pe corp, adică spre laturi. Din această poziție, este necesar să ridicați corpul, să vă îndoiți în coloana toracică și să vă întindeți în sus, apoi reveniți la poziția inițială. Ar trebui să existe cinci repetări.
 • În poziția înclinată, trebuie să îndoiți brațele la articulațiile cotului, iar pe lamele umerilor este necesar să țineți bastonul gimnastic. Apoi trebuie să ridicați corpul astfel încât acesta să fie îndoit prin bastonul gimnastic, apoi să reveniți la poziția inițială. Numărul de repetări este de cinci.
 • Stând pe stomac, puneți-vă mâinile în centură. Este necesar să ridicați corpul în sus și piciorul stâng pe inhalare, după care - reveniți la poziția inițială la expirație. Apoi exercițiul trebuie făcut cu ridicarea piciorului drept.
 • Trebuie să vă întindeți pe spate și să vă puneți mâinile perpendiculare pe corp. După aceea, ridicați membrele superioare în sus și înainte cu ridicarea simultană a piciorului stâng, astfel încât să atingeți brațul, apoi faceți exercițiul cu piciorul drept.
 • Exercițiu - o bicicletă. Pentru ao efectua, ar trebui să se întindă pe spate și să se facă mișcări pe membrele inferioare, asemănătoare unei biciclete de la cinci la zece rotații. Apoi, coborâm membrele inferioare să se odihnească câteva secunde și să continue exercițiul în același timp.
 • Este necesar să vă așezați pe spate într-un avion cu panta, în timp ce ridicați suprafața laterală cu mâinile. Apoi, îndoiți membrele inferioare ale articulațiilor genunchiului, trageți până la nivelul stomacului și exaltați. Apoi îndreptați membrele inferioare și respirați.
 • În timp ce stați în picioare, trebuie să țineți bățul gimnastic cu mâinile în zona palelor umărului. Apoi, trebuie să înclinați trunchiul înainte, ridicați membrele superioare cu ajutorul scoaterii stickului. După - reveniți la poziția inițială.
 • Într-o poziție în picioare cu un stick de gimnastică redus în mâini, este necesar să ridicați stickul înainte și în sus la expirație, după - reveniți la poziția inițială în timp ce inhalați.
 • Într-o poziție în picioare cu un stick de gimnastică redus în mâinile tale, trebuie să te așezi și să ridici mâinile cu un bețiv, apoi să te întorci în poziția inițială. Spatele trebuie să rămână îndreptat.
 • Poziția inițială este în picioare, cu picioarele separate, cu lățimea umărului, brațele îndoite la articulațiile cotului, în timp ce pe umeri. În continuare, trebuie să înclinați trunchiul înainte de expirație și să reveniți la poziția inițială de pe inhalare. Spatele trebuie să fie drept.
 • Într-o poziție în picioare, puneți-vă mâinile pe centură. După aceea, brațele îndoite la articulațiile cotului se întorc în timp ce se inhalează și se întorc în poziția inițială pe măsură ce expiră.

Aceste exerciții sunt recomandate orelor de zi dimineața sau seara, în funcție de activitatea copilului. Numărul de repetări ale exercițiilor trebuie să fie de la cinci la zece, trebuie să începeți mici - cu cinci repetări, cu o creștere treptată. Clasele ar trebui începute la o oră după masă sau înaintea ei.

Setul de exerciții prezentate este folosit mai mult în scopuri preventive, deoarece este mai bine să se prevină boala decât să se trateze. De asemenea, în același scop, sunt recomandate vizite anuale la un ortopedist pediatru. Pentru formarea corectă a posturii este de asemenea utilă: 

 • înot 
 • volei 
 • baschet, 
 • schi, 
 • mici exerciții fizice timp de zece până la cincisprezece minute, fiecare oră - un an și jumătate.

În mod ideal, formarea poziției corecte ar trebui monitorizată nu numai de către părinți, ci și de profesorii de grădiniță și de profesorii școlilor.

trusted-source[11], [12]

Exerciții în curbură a posturii (scolioză) pentru copii

Să vedem ce este postura scoliotică și cum diferă de scolioza? Definiția medicală a posturii scoliotice este în partea coloanei vertebrale (planul frontal). Această patologie poate fi ușor de văzut. Dar diferența de scolioza este că asimetria, neregularitățile și curbura vertebrelor dispar dacă persoana se apleacă înainte sau cade. Pentru diagnosticul corect, copilul va trebui să aibă o radiografie laterală a coloanei vertebrale. Apoi - după primirea diagnosticului - luând în considerare sfatul medicului, trebuie să îl tratați pe copil printr-o abordare integrată. Și exercițiile pentru postura scoliotică pentru copii vor fi foarte utile. De asemenea, puteți conecta un corset ortopedic la exerciții (așa cum indică medicul), controlați modul în care copilul dvs. Stă și se află și lucrați cu el pentru a elimina obiceiurile proaste. S-ar putea să fiți sfătuit să vă angajați în centre speciale cu instructori profesioniști.

Postura scoliotică este precursorul scoliozelor. Aceste două patologii sunt similare - și cu postură scoliotică și cu scolioză există o curbura a coloanei vertebrale, lamele umărului și umărul nu sunt localizate simetric, asimetria este de asemenea observată în zona taliei. Poziția pelvisului, ca regulă, poate fi uniformă.

Exercițiile pentru poziția scoliotică la copii sunt capabile să oprească deformarea coloanei vertebrale și să facă poziția mai corectă, în timp ce mușchii corpului devin mai puternici, fără dezechilibru muscular.

Exercițiile cu curbură a posturii (scolioză) pentru copii trebuie efectuate zilnic, cu o creștere treptată a încărcăturii și includ următoarele complexe:

 • În poziția în picioare - membrele inferioare sunt situate la lățimea umerilor și mâinile pe centură. În detrimentul unu sau doi, trebuie să înclinați corpul înainte, în jos și să atingeți podeaua cu degetele la expirație, apoi în detrimentul a trei sau patru, reveniți la poziția inițială și inhalați. Numărul de repetări - cel puțin șapte.
 • În poziție verticală, mâinile trebuie poziționate în spatele capului, spatele trebuie să fie drept, pentru a efectua mișcări circulare ale corpului. În poziția corpului din spatele nostru, inhalăm, în față - expirați. Repetițiile trebuie să fie de cel puțin șapte.
 • Într-o poziție în picioare, poziționați brațele perpendicular pe corp și rotiți corpul spre dreapta, reveniți la poziția inițială și apoi faceți o întoarcere spre stânga. Repetați exercițiul trebuie să fie de șase până la zece ori.
 • Într-o poziție în picioare cu mâinile de pe laturi, întoarceți capul spre dreapta și spre stânga. Numărul exercițiilor de repetări nu este mai mic de șase.
 • Din poziția în picioare, cu brațele pe laterale, să-și exercite corpul cât mai adânc posibil - dreptul de a inspira - poziția inițială - lăsată să exhaleze. Exercițiul se repetă de șase până la zece ori.
 • În picioare, cu picioarele separate de lățime de umăr, trebuie să țineți un stick de gimnastică la nivelul lamelor umerilor din spatele dvs. și să vă înclinați corpul înainte, să vă întoarceți în poziția inițială în timp ce inhalați și să faceți o înclinare ușoară a corpului înapoi pe măsură ce vă expirați. Repetați exercițiul trebuie să fie de cel puțin șase ori.

 • Într-o poziție îngenuncheată, mâinile se odihnesc pe podea cu palmele, în timp ce se inhalează, este necesar să ridicați capul și să priviți în sus, după care capul ar trebui să fie coborât și pe exhale să îndoiți spatele. Numărul de repetări este de șase până la zece ori.
 • În poziția în sus, picioarele trebuie să fie fixate și în mâini trebuie să aibă o greutate de aproximativ două până la două kilograme și jumătate (de exemplu, un sac de nisip, gantere). În timpul inhalării, trebuie să vă îndoiți și să ridicați brațele cu o sarcină, apoi expirați și reveniți la poziția de plecare. Exercitarea este efectuată de cel puțin șase ori.
 • Este necesar să stați pe podea și să vă sprijiniți palmele pe podea în spatele dvs., după care, în timp ce inhalați, ridicați simultan membrele inferioare și superioare cu 45 de grade, atunci când expirați, reveniți la poziția inițială. Numărul de repetări este de șase până la zece ori.
 • În picioare, cu picioarele separate la lățimea umărului, este necesar să țineți expandorul în mâinile din spatele coapsei, apoi în detrimentul unu sau doi, pentru a despărți brațele în lateral și pentru a vă îndoiți în piept, respirați. Apoi, în detrimentul a trei sau patru, reveniți la poziția inițială și expirați. Exercitarea se repetă de șase până la zece ori.
 • Plasând palmele mâinilor pe suprafața frunții, trebuie să vă înclinați capul înainte pentru a depăși rezistența de pe mâini și să vă țineți respirația. Apoi, reveniți la poziția inițială, inhalați și expirați. Exercițiul se repetă de patru ori, cu o pauză de nu mai mult de zece secunde, tensiunea musculară în timpul exercițiului ar trebui să fie de patru secunde.
 • Stând cu mâinile pe suprafața occipitală, este necesar să mișcați capul înapoi, depășind rezistența mâinilor. Apoi, trebuie să coborâți ușor mâinile și să respirați și să intri. Acest exercițiu este de asemenea efectuat de patru ori, cu o pauză de zece secunde, cu tensiune musculară timp de patru secunde.
 • În picioare, cu membrele inferioare la lățimea umărului, este necesar să înclinați corpul înainte și să vă agitați cu mâinile relaxate, apoi reveniți la poziția inițială. Numărul de repetări nu este mai mic de șapte.
 • Este necesar să stați pe spate în formă de stea, adică Aranjați membrele superioare și inferioare, relaxați-vă toate mușchii timp de cincisprezece secunde.
 • Exercitarea în care mersul cu degetele de la picioare este necesar. Acesta poate fi suplimentat prin ridicarea simultană a mâinilor. Repetați cel puțin patru până la cinci ori.

Complexul descris mai sus se recomandă să fie efectuat la o oră după fiecare înainte de a lua o masă, dimineața sau seara. Acest set de exerciții este o componentă auxiliară a tratamentului complex al curburilor spinării (scolioză), care este prescris, monitorizat și corectat de ortopedul pediatru în timpul întregului proces de tratament.

Sperăm că articolul este util pentru dvs. și veți ajuta la corectarea poziției copilului. Principalul lucru - pentru a preveni deteriorarea persistentă. Totul este în mâinile tale. Și nu trebuie să-i lăsați să cadă.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.