^
A
A
A

Dihidrotestosteronul la bărbați: pentru ce este?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Aproximativ 90% din testosteron din sânge sunt în stare inactivă - ele implică proteine specifice, care este sintetizată în ficat și se numește hormonii sexuali globulinei de legare (SHBG), și nu pot penetra peretii capilarelor. Astfel, efectul real asupra organismului nu poate avea mai mult de 10% din androgenul care a intrat în sânge. O parte din testosteron liber în unele celule țintă sub influența enzimei 5-alfa-reductaza (tip 1 sau 2) este convertit în dihidrotestosteron, o parte - in feminin estradiol hormon sexual (această conversie are loc sub influența enzimelor cu comuna aromatazei nume).

Dacă se specifică cele de mai sus, atunci situația este după cum urmează: 97,3-99% testosteron este asociat cu utilizarea corticosteroizilor SHBG pentru albumină și globulină. În consecință, 1-2,7% rămân vacante, adică de ordin de 5-21 ng / dl. Testosteronul de albumină se leagă slab și poate fi eliberat, de obicei atunci când iau anumite medicamente sau în anumite condiții medicale. O astfel de testosteron se numește biodisponibil, nivelul său fiind de aproximativ 12,3 până la 63%.

După îndeplinirea misiunii sale, testosteronul este distrus și excretat din organism cu urină. Există un proces de distrugere a ficatului. Timpul de înjumătățire al hormonului sexual masculin este de 60-100 de minute.

După cum sa menționat deja, o parte a testosteronului liber în unele celule țintă sub influența enzimei 5-a-reductaza (tip 1 sau 2) este convertit în dihidrotestosteron. DHT se leagă la același receptor - AR testosteronul, circulă , de asemenea , în fluxul sanguin - nivelul DHT in plasma de sânge este de aproximativ 10% din nivelurile circulante de testosteron. AR-dihidrotestosteronul complex este mai stabil (aproximativ trei până la cinci ori) decât un complex similar cu testosteronul. Adică, formarea dihidrotestosteronului este o modalitate de a crește eficacitatea testosteronului în celulele țintă. Este așa, dar numai la prima vedere. În primul rând, studiile arată că , odată cu creșterea nivelului de testosteron în corpul existenței complexului - Testosteronul - receptorilor androgeni creste in mod semnificativ si ajunge aproape în același timp existența unui complex care implica DHT. Acesta este un alt motiv pentru doze mari de testosteron. Și în al doilea rând, în corpul uman există două tipuri de 5-un tip reductază 1 este situat in piele si este enzima dominanta in pielea parte a capului , unde parul creste. Tipul 2 se găsește în pielea organelor populiste, prostatei și a altor țesuturi. Din cele de mai sus rezultă că DHT este în principal responsabil pentru creșterea organelor genitale masculine interne a penisului, în timpul pubertății (pubertate, atunci când este vorba într - un mod simplu), precum și părul de pe față și corp. Același hormon este responsabil pentru apariția acneei. În același timp, o creștere a masei musculare și o creștere a libidoului depinde mai mult de la testosteron decat de dihidrotestosteron - se datorează faptului că celulele musculare de DHT devine „slab“ androstenediol.

Se pare că toate problemele de testosteron "androgenice" provin din transformarea sa (parțială) în dihidrotestosteron?

În general, da, dar practica arată că aportul simultan (cu injecții cu testosteron) a unui medicament, cum ar fi "Proscar", duce la o scădere semnificativă a afectării de la aplicarea primului. Acest lucru se datorează faptului că dihidrotestosteronul are un efect pozitiv asupra sistemului nervos central, ceea ce duce la o creștere a rezistenței și la reducerea timpului de recuperare. Deci, nu totul "androgen" este rău.

În plus, sa dovedit că dihidrotestosteronul este ... Antiestrogen! Dihidrotestosteronul inhibă activitatea estradiolului în țesuturi, dar nu numai - reduce semnificativ și conversia testosteronului la estradiol prin inhibarea activității aromatazei. Mai mult, utilizarea unei creme cu dihidrotestosteron vă permite să luptați împotriva ginecomastiei (deși în etape care nu pot fi numite neglijate).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.