^

Carbohidrați ușor asimilați

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Carbohidrații ușor asimilați sunt substanțe organice care acționează ca o sursă de energie pentru organism. Luați în considerare caracteristicile și rolul carbohidraților în nutriție, principalele produse bogate în aceste substanțe, precum și o dietă cu o cantitate limitată.

Carbohidrații sunt un grup mare de compuși organici care sunt împărțiți în simple (ușor de asimilat) și complexe. Toate acestea diferă în ceea ce privește structura, valoarea nutritivă și viteza de procesare în organism. Alimentele constau în diferite substanțe pe care corpul are nevoie pentru o funcționare normală. Carbohidrații sunt principala sursă nutritivă a cărei zahăr și produse de origine vegetală.

Aceste substanțe sunt necesare pentru a oferi organismului energie. Norma lor depinde de activitatea fizică și de menținerea resurselor energetice. Carbohidrații nespărați sunt transformați în depozite de grăsimi, deprimă microflora intestinală și conduc la un conținut crescut de colesterol în sânge. Luați în considerare principalele tipuri de carbohidrați și importanța acestora pentru organism.

 1. Simpli, adică carbohidrații ușor asimilați, iau parte la reacțiile apărute în organism. Această categorie de substanțe sunt: fructoză, galactoză, glucoză.
  • Glucoza este cel mai cunoscut carbohidrat implicat în metabolism. Această materie organică reprezintă cea mai mare parte a nevoilor energetice ale organismului. Lipsa acestuia duce la iritabilitate, oboseală, capacitate slabă de lucru, grețuri și chiar pierderea conștiinței. În cantități mari găsite în fructe: cireșe, zmeură, pepene verde, căpșuni și unele legume.
  • Fructoza - spre deosebire de glucoza, nu are nevoie de suport pentru insulina pentru a intra in organism din celulele sanguine. Intrând în ficat, o parte din substanță este transformată în glucoză. Conținut în cireș, pepene galben, mere, coacăz. Sursa de fructoză este mierea.
  • Galactoza și lactoza - galactoza nu se găsesc în forma sa pură în alimente. Când interacționează cu glucoza, formează lactoză și dizaharidă. Aceste substanțe intră în organism cu lapte, brânză, chefir și alte produse lactate. În stomac, lactoza este împărțită în galactoză și glucoză, dar după ce galactoza intră în sânge, în ficat devine glucoză.
 2. Carbohidrații complexi sau lenți - după intrarea în organism sunt împărțiți în cele simple și numai după aceea sunt digerați. Aceste substanțe includ dizaharide: maltoză, lactoză, zaharoză și polizaharide: amidon, pectine, fibre, glicogen. Dieticienii consideră corect că numai polizaharidele sunt carbohidrați complexi, deoarece constau în sute de substanțe care sunt leșinate lent și absorbite complet de organism.
  • Zaharoza este o dizaharidă constând din fructoză și glucoză. După ce intră în tractul gastro-intestinal, se împarte în materiile prime, care intră repede în sânge. Alimentele bogate în zaharoză conțin calorii goale. Folosindu-le ca hrană, corpul primește o mulțime de energie, excesul căruia este depozitat sub formă de depuneri de grăsime. Substanța organică se găsește în mandarine, sfecla, piersici, dulciuri, diverse băuturi, prăjituri și alte alimente care conțin mult zahăr.
  • Fibrele și pectinele sunt carbohidrați complexi, care practic nu sunt digerați în organism. Aceste substanțe stimulează digestia, elimină toxinele și substanțele nocive din organism, promovează dezvoltarea microorganismelor și bacteriilor benefice în intestin. Conținut în alimente din carne integrală, tărâțe, legume și fructe.
  • Amidonul este un carbohidrat complex și bine digerabil, scalabil la glucoză. Conținut în produse din făină, cereale și cartofi. Majoritatea amidonului este conținut în fasole.
  • Glicogenul - o substanță de origine animală, se găsește în carne și ficat.

Carbohidrații ușor asimilați au o structură simplă care facilitează asimilarea lor rapidă de către organism. Singurul plus al acestor substanțe în saturația rapidă a corpului cu energie. Consumul excesiv de produse de cofetărie, dulciuri, prăjituri, sifon, combinat cu o ușoară efort fizic, duce la o creștere a zahărului din sânge, care poate scădea brusc, provocând un sentiment de foame.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Care alimente conțin carbohidrați ușor digerabili?

Ce alimente conțin carbohidrați ușor asimilați și cum afectează organismul? Excesul de aceste substanțe organice duce la obezitate și produce hepatoză grasă. Bogate în produsele lor au un indice glicemic ridicat și contribuie la producerea de insulină, care determină organismul să depoziteze grăsime. Acest lucru se aplică în primul rând la ficat, deoarece pancreasul ia insulină în ficat, unde conținutul său este mult mai mare decât în alte organe. Grasimea hepatică este asimptomatică, dar crește riscul de hepatită și insuficiență hepatică.

Luați în considerare produsele care conțin carbohidrați ușor asimilați:

 • Produse care conțin zahăr: prăjituri, prăjituri, miere, gem și altele.
 • Carbohidrați rafinați sau procesați: produse din făină albă, plăcinte, chifle.
 • Înlocuitori de zahăr.
 • Zahăr din fructe - produse care includ fructoză: sucuri fără zahăr, gem fără zahăr și altele.

Carbohidrații rapizi nu au nici o valoare utilă pentru organism și sunt chiar periculoși. Rezultatele utilizării regulate a acestor substanțe nu sunt imediat vizibile, astfel încât mulți nu acordă atenție prezenței lor în produs. Foarte des, conținutul de calorii al acestor alimente este neglijabil în comparație cu efectul secundar nociv.

Pericolul consumului regulat de alimente bogate în carbohidrați rapizi:

 • Sistemul endocrin

Afectează negativ funcționarea pancreasului și a glandelor suprarenale. Zahărul provoacă o creștere puternică a energiei, ceea ce duce la oboseală și uzură a sistemului endocrin.

 • Schimbarea acidității intestinului

Aciditatea specifică a sistemului digestiv menține un echilibru între microorganismele benefice și ciupercile. Dacă nivelul acidului bazic scade, acesta duce la creșterea fungilor, slăbirea sistemului imunitar, candidoza și alte probleme.

 • Calorii goale

Practic nu purtați în corpul nutrienților. Astfel de alimente conțin multe calorii goale, care se transformă în țesut gras.

 • Creșterea insulinei

Datorită consumului de zahăr din organism, care este inclus în majoritatea alimentelor cu carbohidrați simpli, se produce o cantitate mare de insulină hormonală. Excesul său încetinește scindarea țesutului adipos, dar contribuie la structura acestuia. Acest hormon provoacă un sentiment de plenitudine și chiar euforie, dar după o perioadă scurtă de timp organismul are nevoie de o adăugare, chiar mai multă insulină, adică carbohidrați și mai simpli.

Produse care conțin carbohidrați ușor digerabili

Alimentele care conțin carbohidrați ușor digerabile sunt periculoase pentru organism. Indicele lor glicemic este mai mare de 60 și există o mulțime de astfel de produse, astfel că este dificil să le excludem complet din dietă. Nutriționiștii recomandă cu insistență reducerea utilizării acestor alimente.

Carbohidrații rapizi în cantități mari sunt conținute în banane, sushi, zahăr, bere, date, paine alba, dulciuri, orez alb. Este interzisă abuzul acestor produse, deoarece acest lucru este periculos pentru organism.

Tabel de carbohidrați digerabili

Luați în considerare o masă a carbohidraților ușor asimilați, adică a produselor cu indice glicemic ridicat:

Ușor asimilați (rapizi) carbohidrați

Indicele GI

Bere

110

Date

103

Glucoză

100

Amidon modificat

100

Prăjitură de pâine albă

100

Rutabaga

99

Butași de unt

95

Cartofi coapte

95

Cartofi prăjiți

95

Carton de cartofi

95

Tăiței de orez

92

Conserve caise

91

Pâine albă

90

Orez alb (lipicios)

90

Morcovi (fierte sau fierte)

85

Băuturi pentru hamburgeri

85

Fulgi de porumb

85

Un popcorn slab

85

Pudding de orez pe lapte

85

Cartofi de cartofi

83

Biscuiti

80

Muesli cu nuci și stafide

80

Gogoasa dulce

76

Dovleac

75

Pepene verde

75

French baguette

75

Terci de orez pe lapte

75

Lasagna (din grâu moale)

75

Nefiind îndulcit

75

Mei

71

Bare de ciocolată

70

Ciocolata de lapte

70

Soda dulce

70

Kruasan

70

Tăițe de soiuri de grâu moale

70

Peste de orz

70

Cartofi

70

Risotto cu orez alb

70

Zahăr brun

70

Zahăr alb

70

Cușcuș

70

Munk

70

Indicele glicemic este rata de absorbție a carbohidraților de către organism. Astfel de alimente promovează o creștere rapidă a energiei, dar mărește stratul gras. O dieta bogata in carbohidrati simpli stimuleaza productia de insulina si provoaca o crestere a nivelului de grasimi. Restul de substanțe organice sunt mult mai lent absorbite de organism și au efectul unei creșteri constante a glucozei și insulinei în sânge.

Lista de carbohidrati digerabili

Cunoscând lista de carbohidrați ușor de digerat, puteți controla cu ușurință dieta și puteți ridica produse utile pentru organism. În mod tradițional, toți carbohidrații sunt împărțiți rapid, adică ușor de asimilat sau simplu și lent, complex. Totul depinde de viteza de scindare a substanțelor organice din organism și de transformarea lor în glucoză. Deoarece glucoza este sursa principală de energie.

Pentru a calcula rata de degradare a nutrienților, utilizați un indicator special - indicele glicemic. Valorile ridicate ale indicelui indică faptul că compoziția acestui produs include carbohidrați digerabili, ceea ce nu este foarte bun pentru organism, cu toate acestea, precum și alimentele cu un indice scăzut. Carbohidrații rapizi sunt conținute în astfel de produse:

 • amidon
 • Pâine albă
 • Produse de brutarie
 • zahăr
 • miere
 • cartofi
 • Băuturi carbogazoase și dulci
 • confecție
 • Supă instantanee
 • Alcool și altele

Se recomandă reducerea numărului acestora în dietă. Dar nu puteți abandona complet carbohidrații, deoarece nutriția adecvată constă în principal din carbohidrați complexi, care, ocazional, trebuie să fie suplimentați cu alimente rapide. Această nutriție ajută organismul să funcționeze în mod normal și să mențină greutatea.

Aproximativ 60% din carbohidrații din cantitatea totală de alimente trebuie să intre în organism zilnic. O respingere completă a carbohidraților duce la o tulburare metabolică. Nutriționiștii sunt de acord că carbohidrații rapizi ar trebui să fie consumați după efort fizic. Substanțele organice ușor asimilabile sunt indispensabile în timpul recuperării organismului, deoarece acestea reînnoiesc glicogenul muscular.

Dieta cu restricție de carbohidrați digerabili

Dieta cu restricție de carbohidrați digerabili are drept scop restabilirea și menținerea funcționării normale a corpului și controlul greutății corporale. Nutriționiștii au dezvoltat o dietă bazată pe o cantitate limitată de carbohidrați din dietă, ceea ce vă permite să mențineți insulina la același nivel. Astfel de alimente determină organismul să producă energie datorită unui grad scăzut de oxidare a grăsimilor și a aminoacizilor. Conținutul scăzut de carbohidrați simpli ajută la dobândirea unei forme impecabile într-un timp foarte scurt.

Accentul principal se pune pe alimente bogate în proteine și grăsimi. De exemplu: produse din carne, ouă, fructe de mare și pește, nuci, semințe, produse lactate și lapte integral. Pentru a menține hormonul, insulina este normală, este suficient să consumați până la 1 g de carbohidrați pe kg de greutate corporală pe zi. Elementele utile pot fi obținute din cereale, orez, porumb, cartofi, fulgi de ovăz, mazăre. Calcularea consumului zilnic de calorii va constitui un set ideal de carbohidrați, proteine și grăsimi. Vă oferim un exemplu ilustrativ de carbohidrați simpli și complexi.

Carbohidrații ușor asimilați, indicele glicemic (GI) este mai mare de 69:

Numele produsului

Soldat

Numele produsului

Soldat

Frizer și geamuri

70

Morcovul fiert

85

Porumb de porumb

70

Amidon de porumb

85

Pâine albă, baghetă

70

Orez de orez

85

Cozonac

70

Păstârnac

85

Air Amaranth

70

Băuturi pentru hamburgeri

85

Pepene verde

72

Tapioca (croup)

85

Orez cu lapte

75

Orez instant

85

Cramele dulci (vafe)

75

Cartofi de pregătire rapidă

90

Dovleac

75

Miere

90

Gogoși

75

Pâine albă fără gluten

90

Caviar de squash

75

Orez fiert

90

Lasagna

75

Cartofi prăjiți

95

Muesli

80

Cartofi prăjiți, cartofi prăjiți

95

Cartofi de cartofi

80

Maltodextrină

95

Țelina rădăcină

85

Făină de orez

95

Maranta

85

Cartofi coapte

95

Grâu de făină rafinat

85

Amidon din cartofi

95

Sfeclă

85

Orez si sirop de grau

100

Orez Lapte

85

Amidon

100

Popcorn neîndulțit

85

Siropul de glucoză

100

Pâine albă pentru micul dejun

85

Glucoză

100

Orez biscuiti, orez aerisit

85

Bere

110

Fulgi de porumb

85

Sirop de porumb

115

Mâncarea trebuie să fie la fiecare 2-3 ore, dar nu mai mult de 4 ore, deoarece acest lucru va duce la deficit de proteine. Adică, necesitatea unei zile este de 5 până la 7 ori, dar în porțiuni mici.

 • Atunci când se pregătesc mese pentru o dietă cu un minimum de carbohidrați rapizi, se recomandă să se acorde prioritate alimentelor fierte și fierte. De la fumat și prăjit este mai bine să refuzi. Legumele sunt mai bine să mănânce crude sau fierte pentru un cuplu, pește și păsări de curte pentru a găti sau coace.
 • În plus față de dieta în timpul dietei este necesară observarea activității fizice. Formarea eficientă va fi de 30-45 de minute de 3-4 ori pe săptămână. Încărcăturile excesive pe o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sunt periculoase pentru persoanele cu hipoglicemie, adică cu zahăr scăzut în sânge.
 • O lună de astfel de nutriție normalizează asimilarea microelementelor și substanțelor organice nutritive fără depunerea lor pe corp. Nivelul hormonal al insulinei este ajustat. Persoanele cu o dezvoltare normală a acestui hormon se recomandă să adere la o astfel de dietă la fiecare șase luni. Acest lucru va elimina disconfortul din tractul gastrointestinal și va contribui la scăderea în greutate.

Carbohidrații ușor asimilați reprezintă un grup de substanțe organice, a căror abuz afectează în mod negativ organismul și sănătatea. O dieta echilibrata echilibrata cu cantitatea minima de carbohidrati rapizi este garantia unui corp sanatos si frumos.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.