^
A
A
A

Restricționarea severă a carbohidraților în dietă poate fi periculoasă.

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

12 January 2019, 09:00

Dietele dietetice care reduc cantitatea de carbohidrați măresc riscul de deces prematur - spun oamenii de știință.

Primul lucru care vine în minte pentru o persoană care dorește să piardă în greutate este restricția sau chiar excluderea carbohidraților. Logica acestui lucru este prezentă, deoarece energia eliberată rapid forțează organismul să stocheze rezerve de grăsime, excesul de care în timp încalcă un număr de procese metabolice.

Nutriționiștii pot oferi o gamă de câteva opțiuni alimentare cu conținut scăzut de carbohidrați. Se presupune că scopul principal al acestor diete este de a forța organismul să nu se acumuleze, ci să ardă calorii.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanților Societății Europene de Cardiologie, de fapt dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi periculoase pe termen lung. Timp de cativa ani, medicii au luat in considerare diferite proiecte de alimentatie care pune sub semnul intrebarii beneficiile restrictiei prelungite a alimentelor cu carbohidrati. Aceeași problemă a fost ridicată la o conferință a societății regulate de către experții de la Universitatea din Lodz.

Oamenii de știință au studiat o serie de fapte statistice obținute în timpul unui proiect medical amplu, care a durat unsprezece ani în Statele Unite. Cercetătorii au observat aproape 25 000 de pacienți din grupa de vârstă mijlocie de 40-50 de ani: în primul rând, au înregistrat date despre bolile acestor oameni, metodele de nutriție și cauzele de deces.

Ca rezultat, sa constatat că acei pacienți care au aderat la dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au avut șanse mai mari să moară timp de șase ani (aproximativ 32%), spre deosebire de cei care preferau o dietă bogată în carbohidrați. Probabilitatea de deces din cauza bolilor sistemului cardiovascular sau oncologie a fost de 50% și respectiv 35%. Cercetătorii au clarificat acest punct: atunci când au fost comparate mortalitatea între pacienții cu greutate normală și excesivă, acei oameni a căror greutate era în limitele normale au fost mai predispuși să moară pe diete cu conținut scăzut de carbohidrați.

Rezultate similare s-au obținut la efectuarea unei analize indirecte a unor proiecte terțe care au fost realizate pe același subiect: statisticile acestor lucrări au acoperit mai mult de o jumătate de milion de persoane și au fost monitorizate timp de 15-16 ani.

Ca urmare, o astfel de analiză a arătat că alimentele cu conținut scăzut de carbohidrați măresc riscul de deces prematur cu 15% (în special, decesul din cauza problemelor cardiovasculare - cu 13%, iar al bolilor oncologice - cu 8%).

Oamenii de știință explică faptul că consumarea unei cantități mici de carbohidrați poate avea un efect pozitiv asupra proceselor metabolice, asupra calității pancreasului, asupra indicatorilor de tensiune arterială - dar numai dacă există probleme enumerate și cu o perioadă limitată de acest tip de dietă. Pentru a se conforma acestor restricții în dietă în mod constant pentru a controla greutatea este impracticabilă. Desigur, un lucru - respingerea dulciurilor și a produselor de patiserie albe. Și un alt lucru - abandonarea carbohidraților complexi: cereale, paste și soiuri de grâu tare. În mod prioritar, oamenii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată, și nu excluderea banală a carbohidraților.

Detalii privind informațiile de mai sus pot fi găsite pe pagina. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.