^
A
A
A

Ce este contracepția?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Din păcate, în Ucraina principala metodă de planificare familială este avortul artificial. Principala metodă de prevenire a avortului este folosirea diferitelor mijloace contraceptive.

Clasificarea metodelor de contracepție

pentru femeireversibilnatural

Abstinența periodică

întreruperea actului sexual

Metoda amenoreei lamentale

Metode simptomatice

barieră

Mecanic

Chimic

intrauterină

Inert

Medicinal

hormonale

Combinate contraceptive hormonale

Contraceptive contra gestagenului pur

ireversibilsterilizare
bărbaţireversibilnatural

Abstinența periodică

întreruperea actului sexual

barierămecanic
ireversibilsterilizare

Termenul "contracepție" înseamnă protecție împotriva concepției și vine din două cuvinte latine: contra-contra și concepție-concepție, percepție.

Prin urmare, termenul "contraceptiv" înseamnă "contraceptiv".

Conform cerințelor OMS, contraceptivul "ideal" modern ar trebui să îndeplinească următoarele condiții de bază:

 • să fie foarte eficient;
 • nu au efecte sistemice asupra corpului;
 • au acțiune reversibilă;
 • să fie ușor de folosit;
 • să fie accesibile oricărei grupări sociale;
 • să fie viabilă din punct de vedere economic.

Eficacitatea contracepției

Evaluând eficacitatea metodei de contracepție, distingeți între eficacitatea teoretică și cea practică a metodei.

Eficacitatea teoretică se datorează proprietăților contraceptive însăși. Abilitățile și utilizarea corectă a metodei de către o femeie determină eficacitatea practică a contraceptivului.

Eficacitatea practică a diferitelor contraceptive este determinată de indicele Perl. Acest indicator reflectă numărul de sarcini care au apărut la 100 de femei care utilizează această metodă timp de 12 luni.

Există două grupuri de contraceptive, a căror eficacitate variază de 2-3 ordine de mărime. Cele mai eficiente dintre ele sunt: DIU medicamentoase și toate tipurile de contraceptive hormonale. Potrivit experților OMS, se referă la metode moderne de contracepție.

Siguranța contracepției

Siguranța metodelor contraceptive este determinată de posibilitatea producerii de reacții adverse (atât negative și pozitive), cât și de complicații specifice metodei sau componentelor sale.

Efectele secundare trebuie înțelese ca schimbări ale stării de sănătate a unei femei sau a corpului ei, fără a duce la o perturbare gravă a funcțiilor organelor și sistemelor vitale.

Complicațiile metodei sunt tulburările de sănătate care rezultă în urma întreruperii funcționării corecte a organismului.

Acceptabilitatea contracepției

O problemă urgentă rămâne acceptarea sporită a metodelor utilizate. Potrivit statisticilor, în primul an până la 25% dintre femei refuză să utilizeze contracepția selectată. Există două grupuri de factori care determină acceptabilitatea metodelor contraceptive.

Factorii care determină acceptabilitatea unui contraceptiv

Factori personali

 • vârstă
 • Prezența bolilor concomitente
 • Statutul social
 • Comandă sexuală
 • Istoria reproducerii
 • Experiență în utilizarea metodelor contraceptive
 • Nevoia de a proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Factorii metodei

 • Efecte secundare (pozitive și nedorite)
 • complicații
 • reversibilitate
 • disponibilitate
 • costul

Astăzi, în lume, mai mult de 50 de milioane de femei utilizează dispozitive intrauterine și mai mult de 120 de milioane de preparate hormonale pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.