^
A
A
A

Cum afectează exercițiile fizice somnul?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

03 December 2021, 09:00

Mulți antrenori și medici recomandă creșterea activității fizice în timpul zilei pentru a îmbunătăți calitatea somnului nocturn. Pentru a analiza relația dintre antrenamentul de intensitate moderată și odihna nocturnă, oamenii de știință de la Universitatea Concordia au studiat date din lucrări științifice anterioare. Ca urmare, s-a constatat că exercițiile fizice , care au fost efectuate cu cel puțin 2 ore înainte de a merge la culcare, au avut un efect pozitiv asupra calității acestuia. Cu toate acestea, activitățile desfășurate imediat înainte de culcare s-au reflectat destul de nefavorabil: oamenii nu puteau adormi mai mult timp și, în general, dormeau mai puțin.

În timpul testării, oamenii de știință au analizat 15 lucrări, la care au participat aproape două sute de oameni. Unii dintre participanți nu erau activi fizic, în timp ce alții erau într-o formă fizică bună și nu s-au plâns de calitatea somnului. Vârsta medie a participanților este de la 18 la 50 de ani.

Subiecții au fost evaluați prin polisomnografie , actigrafie sau judecată subiectivă a efectului activității fizice asupra somnului. Ce au aflat experții?

Dacă antrenamentul a fost finalizat cu cel puțin 2 ore înainte de a merge la culcare, atunci adormirea era mai rapidă, iar odihna nopții era mai lungă. Acest efect a fost vizibil în special la persoanele care anterior nu diferă în activitatea fizică pronunțată. Dacă antrenamentul a fost efectuat cu mai puțin de două ore înainte de a merge la culcare, atunci efectul a fost opus: oamenii nu puteau adormi mult timp, iar odihna nopții era intermitentă și scurtă.

Oamenii de știință au observat că cel mai bun efect asupra somnului a fost exercițiul fizic care durează de la o jumătate de oră până la o oră, la intensitate moderată. Și cel mai eficient și util exercițiu a fost recunoscut ca fiind ciclismul.

Antrenamentul de mare intensitate, indiferent de frecvența performanței lor, a afectat negativ faza REM asociată viselor. Probabil, în viitor, activitatea de mare intensitate poate afecta negativ abilitățile cognitive ale participanților. Acest lucru se poate datora faptului că exercițiile prea intense cresc excitația și temperatura corpului, cufundă corpul într-o stare de stres și duce la hiperactivitate simpatică. Ca urmare, ritmul circadian poate fi inhibat, ceea ce implică o eliberare lentă a melatoninei, un hormon asociat cu somnolența nocturnă.

Reprezentanții Academiei de Nutriție și Dietetică notează că antrenamentele de mare intensitate vor fi cele mai utile dacă sunt efectuate în prima jumătate a zilei. Numai în acest caz ne putem aștepta la un raport normal între activitate fizică și somn de calitate. Cu toate acestea, este necesar să se țină seama de caracteristicile individuale ale organismului. Ar trebui să-ți asculți corpul, senzațiile, pentru a înțelege ce mod este potrivit și când trebuie ajustat.

Rezultatele studiului au fost publicate pe paginile Science Direct.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.