^
A
A
A

Stimularea coloanei vertebrale reduce riscul de fibrilație postoperatorie

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

29 December 2021, 09:00

Procedura de stimulare a coloanei vertebrale înainte și după operația pe cord deschis reduce probabilitatea tulburărilor postoperatorii ale ritmului cardiac cu aproape 90%.

Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 45% dintre pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au fibrilație atrială în perioada de după intervenție . Acest tip de aritmie, la rândul său, poate provoca multe consecințe adverse - de la dezvoltarea insuficienței cardiace, infarct miocardic sau accident vascular cerebral până la afecțiuni tromboembolice, care afectează negativ atât sănătatea, cât și calitatea vieții. Unul dintre factorii în dezvoltarea aritmiilor postoperatorii este hiperactivitatea sistemului nervos autonom. Potrivit rezultatelor unui experiment științific, efectul stimulator asupra structurilor coloanei vertebrale - o procedură tradițională pentru tratamentul sindromului durerii cronice care nu este tratabilă cu medicamente - afectează direct sistemul nervos autonom și reduce probabilitatea de fibrilație atrială postoperatorie.

Lucrarea experimentală a implicat 52 de pacienți diagnosticați cu atacuri prelungite de fibrilație atrială. Toți pacienții înscriși au fost îndrumați pentru bypass coronarian. Participanții au fost împărțiți în două grupuri care erau similare în ceea ce privește caracteristicile chirurgicale, spitalicești și demografice. Primul grup a primit stimulare temporară a coloanei vertebrale timp de 72 de ore înainte de operația de bypass coronarian și timp de 168 de ore după aceasta. Al doilea grup nu a primit o astfel de stimulare. Tuturor pacienților li sa prescris tratament cu beta-blocante timp de o lună după intervenție chirurgicală. Apoi, participanții au fost monitorizați timp de 30 de zile, timp în care experții au remarcat: incidența atacurilor prelungite de fibrilație atrială postoperatorie în primul grup a fost de 3,8%, în timp ce în al doilea grup această cifră a ajuns la peste 30%.

Metoda de stimulare consta in introducerea de electrozi in regiunea spatiului epidural posterior la nivelul vertebrelor C7-T4.

Oamenii de știință și-au stabilit obiectivul de a determina cât de eficientă și sigură este această tehnologie. Timp de 30 de zile, nu s-au constatat complicații sau consecințe semnificative clinic, ceea ce vorbește în favoarea siguranței necondiționate a acestei metode. Rezultatele studiului au arătat că stimularea coloanei vertebrale a redus cu aproape 90% riscurile de apariție a aritmiilor postoperatorii. În continuare, specialiștii vor continua să studieze această tehnică, aplicând-o și altor operații cardiologice deschise.

Detaliile studiului sunt pe pagină.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.