^

Sănătate

A
A
A

Fibrilația atrială (fibrilația atrială): cauze, simptome, diagnostic, tratament

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fibrilația atrială (fibrilația atrială) este un ritm frecvent, neregulat atrial. Simptomele includ palpitații, uneori slăbiciune, dispnee și condiții presincopale. Clădirile sunt adesea formate în atriu, ceea ce creează un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic. Diagnosticul se efectuează în conformitate cu ECG. Tratamentul include controlul farmacologic al ritmului cardiac, prevenirea complicațiilor tromboembolice cu ajutorul anticoagulantelor și, uneori, restaurarea ritmului sinusal prin medicamente sau cardioversie.

Fibrilația atrială (fibrilație atrială) apar datorită numărului mare de impulsuri mici cu haotic re-intrare în atrii. În același timp, în multe cazuri, apariția focarelor ectopice la confluenta trunchiurilor venoase în atriul (de obicei în zona venelor pulmonare) pot provoca dezvoltarea și este probabil să mențină fibrilatie atriala (fibrilatie atriala). Atria nu contracta in fibrilatie atriala si atrioventricular (AV) Sistemul de conducere este stimulată de un număr mare de impulsuri electrice, ceea ce duce la abuz de conducere dezordonată a impulsurilor și ritm ventricular neregulat, de obicei, la o frecvență înaltă (de tip tahikarditichesky).

Fibrilația atrială (fibrilația atrială) este una dintre cele mai frecvente aritmii, în Statele Unite suferă de 2,3 milioane de adulți. Mai des, fibrilația atrială apare la bărbații din rasa europeană decât la femeile și persoanele din rasa Negroid. Frecvența crește odată cu vârsta. Aproape 10% dintre persoanele de peste 80 de ani suferă de fibrilație atrială (aritmie ciliară). Mai des, fibrilația atrială (fibrilația atrială) apare la persoanele cu afecțiuni cardiace, uneori conducând la insuficiență cardiacă, deoarece debitul cardiac este afectat în absența contracției atriale. Absența contracțiilor atriale sugerează de asemenea formarea de trombi, riscul anual de complicații embolice cerebrovasculare este de aproximativ 7%. Riscul de accident vascular cerebral este mai mare la pacienții cu boli reumatice valvulara, hipertiroidism, hipertensiune, diabet, sistolică sau disfuncție ventriculară stângă care precede complicații embolice. Embolizarea sistemică poate duce, de asemenea, la necroza altor organe (de exemplu, inimă, rinichi, GIT, ochi) sau membrele.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Cauzele fibrilației atriale (fibrilația atrială)

Cele mai frecvente cauze de fibrilatie atriala sunt hipertensiunea arterială, cardiomiopatie, mitrală sau valvei tricuspide, hipertiroidism, abuzul de alcool ( „inima de duminică“). Rar, cauzele pot fi embolismul pulmonar, defectul septului și alte defecte cardiace congenitale, BPOC, miocardită și pericardită. Fibrilația atrială fără o cauză precisă la persoanele cu vârsta mai mică de 60 de ani se numește fibrilație atrială izolată.

  • Fibrilația atrială acută - a generat paroxismul fibrilației atriale, care durează mai puțin de 48 de ore.
  • Fibrilația atrială paroxistică este o fibrilație atrială recurentă care durează de obicei mai puțin de 48 de ore și se recuperează spontan în ritmul sinusal.
  • Persistenta fibrilației atriale durează mai mult de o săptămână și necesită tratament pentru restabilirea ritmului sinusal.
  • Fibrilația atrială constantă nu poate fi restabilită la ritmul sinusal. Fibrilația atrială mai lungă există, cu atât este mai puțin probabil ca aceasta să se redreseze spontan, iar cu atât mai dificilă va deveni cardioversia datorată remodelației atriale.

Simptome ale fibrilației atriale

Fibrilatia atriala este adesea asimptomatice, dar multi pacienti experienta palpitații, disconfort toracic, sau semne de insuficiență cardiacă (cum ar fi slăbiciune, amețeli, dificultăți de respirație), mai ales în cazul în care rata ventriculară este foarte mare (de multe ori 140-160 pe minut). Pacienții pot avea, de asemenea, simptome de accident vascular cerebral acut sau leziuni ale altor organe datorită emboliei sistemice.

Pulsul este neregulat, cu o undă pierdută (când se examinează pulsul pe venele jugulare). Puls Deficiency (ritmul cardiac de la vârful inimii mai mult decât încheietura mâinii) pot fi prezente datorită faptului că volumul de accident vascular cerebral a ventriculului stâng nu este întotdeauna suficientă pentru a crea un val în partea venoasă periferică a ritmului ventricular.

Diagnosticul fibrilației atriale

Diagnosticul se face conform datelor ECG. Variațiile includ lipsa dinților R, unda (fibrilație atrială) între complexe QRS (timp neregulate, diferite în formă, fluctuații contururile cu o frecvență mai mare de 300 pe minut nu este întotdeauna vizibilă în timpul tuturor clienți potențiali) și intervale inegale. Alte ritmuri neregulate pot mima fibrilatie atriala in electrocardiogramă, dar ele pot fi distinse în mod clar prin prezența undelor sau a undei flutter, care uneori poate fi mai bine observate în timpul probelor de vagal. Tremurul muscular sau efectele electrice externe pot fi similare cu undele R, dar în acest caz ritmul este corect. În AF, este posibil și un fenomen care simulează extrasistolul ventricular și tahicardia ventriculară (fenomenul Ashman). Acest fenomen apare de obicei atunci când un interval scurt urmează unui interval RR lung . Un interval mai lung creste perioada refractara a sistemului conductor sub banda, iar complexul QRS rezultat este aberant, de obicei schimband modul de rupere in bratul drept al pachetului.

In cadrul studiului primar, este important de a studia punerea în aplicare a funcțiilor ecocardiografie și tiroidiene. Ecocardiografia a fost efectuat pentru detectarea bolii cardiace structurale (de exemplu, creșterea dimensiunilor în atriul stâng, tulburări de mișcare peretelui ventriculului stâng depunerii mărturiei transferate sau viciile ischemii disponibile valve cardiomiopatia) și factori de risc suplimentari pentru accident vascular cerebral (de exemplu, sânge stază în atrii și cheaguri de sânge, leziuni aterosclerotice aorta). Trombilor atriale sunt mai frecvente în urechile atrii, care sunt mai ușor de identificat atunci când se utilizează transesofagiana si ecocardiografie transtoracică nu este.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Ce trebuie să examinăm?

Tratamentul fibrilației atriale

Dacă suspectați o cauză etiologică semnificativă a pacientului cu prima apariție a fibrilației atriale, trebuie să fiți internat în spital, dar pacienții cu episoade recurente nu au nevoie de spitalizare obligatorie (în absența simptomelor severe). Tactica tratamentului constă în monitorizarea frecvenței contracțiilor ventriculare, controlul ritmului cardiac și prevenirea complicațiilor tromboembolice.

Controlul frecvenței contracțiilor ventriculare

Pacienții cu fibrilație atrială de orice lungime trebuie să controleze frecvența contracțiilor ventriculare (de obicei, mai puțin de 80 pe minut în repaus) pentru a preveni apariția simptomelor și a cardiomiopatiei indusă de tahicardie.

În paroxisme acute cu frecvență înaltă (de exemplu, 140-160 pe minut) se utilizează blocante intravenoase ale nodului AV.

ATENȚIE! Blocatoarele care conduc prin intermediul nodului AV nu pot fi utilizate în sindromul Wolff-Parkinson-White, când un fascicul suplimentar participă la comportament (manifestat prin prelungirea complexului QRS); aceste medicamente măresc frecvența conducerii de-a lungul bypass-ului, ceea ce poate duce la fibrilația ventriculară.

Beta-blocante (cum ar fi metoprolol, esmolol) este considerat a fi preferabil dacă conținutul ridicat asumat de catecolamine în sânge (de exemplu, a glandei tiroide, în cazuri au provocat sarcină fizică excesivă), blocante ale canalelor de calciu negidroperidinovye (verapamil, diltiazem) sunt de asemenea eficiente. Digoxina este cea mai puțin eficientă, dar poate fi preferată în cazul insuficienței cardiace. Aceste medicamente pot fi luate de mult timp pentru a monitoriza ritmul cardiac. Dacă beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu negidroperidinovye și digoxină (în monoterapie și în combinație) sunt ineficiente, pot desemna amiodaronă.

Pacienții care nu răspund la un astfel de tratament sau care nu pot lua medicamente care monitorizează frecvența cardiacă pot fi supuși ablației RF a nodului AV pentru a provoca o blocadă AV completă. După aceasta, este necesară implantarea unui pacemaker permanent. Ablatia este doar o singură cale pentru realizarea conexiune AV (AB-modificare) poate reduce numărul de impulsuri atriale care ajung ventriculele și pentru a evita nevoia de implantare stimulator cardiac, cu toate acestea, interferența este considerată mai puțin eficientă în comparație cu ablația completă.

Controlul ritmului

Pacientii cu insuficienta cardiaca sau alte afectiuni hemodinamice asociate direct cu fibrilatia atriala, este necesara restaurarea ritmului sinusal normal pentru a creste productia cardiaca. În unele cazuri, conversia la ritmul sinusal normal este optimă, dar medicamentele antiaritmice care pot oferi o astfel de conversie (clasa la, lc, clasa III) prezintă un risc de efecte secundare și pot crește mortalitatea. Restaurarea ritmului sinusal nu exclude necesitatea unei terapii anticoagulante permanente.

Pentru o recuperare de urgență a ritmului, puteți utiliza cardioversia sincronizată sau medicamentele. Înainte de a începe rata de recuperare să fie atins de ritm cardiac <120 pe minut, iar în cazul în care fibrilatie atriala este prezent mai mult de 48 de ore, pacientul trebuie atribuite anticoagulante (indiferent de metoda de conversie, crește riscul de tromboembolism). Anticoagularea cu warfarina efectuată timp de cel puțin 3 săptămâni înainte de (rata de recuperare), și dacă este posibil, încă o lungă perioadă de timp, deoarece fibrilatie atriala poate fi repetată. Alternativ, tratamentul cu heparin sodiu este posibil. Este prezentată și ecocardiografia transesofagiană; dacă nu este detectat un trombus atrial, cardioversia poate fi efectuată imediat.

Cardioversie sincronizata (100 J și 200 J și 360 J la caz) conversia fibrilației atriale la un ritm sinusal normal la 75-90% dintre pacienți, deși riscul de atacuri recurente mari. Eficacitatea reținerii ritmului sinusal după procedură crește odată cu numirea medicamentelor la, lc sau III, timp de 24-48 ore înainte de cardioversie. Această procedură este mai eficientă la pacienții cu o durată scurtă de fibrilație atrială, fibrilație atrială izolată sau fibrilație atrială din cauza unor cauze reversibile. Cardioversia este mai puțin eficientă, cu o creștere a atriului stâng (mai mult de 5 cm), o scădere a fluxului în urechile atriilor sau prezența unor modificări structurale pronunțate în inimă.

Medicamentele utilizate pentru a restabili ritmul sinusal includ la (procainamidă, chinidină, disopiramidă), lc (flecainida, propafenona) și clasa III (amiodarona, dofetilid, ibutilidă, sotalol), medicamente antiaritmice. Toate acestea sunt eficiente la aproximativ 50-60% dintre pacienți, dar au efecte secundare diferite. Aceste medicamente nu trebuie folosite atâta timp cât frecvența cardiacă poate fi controlată prin b-blocante și blocante ale canalelor de calciu negidroperidinovyh. Aceste preparate de restaurare ritm, sunt de asemenea folosite pentru întreținerea dpitelnogo ritmului sinusal (cu sau fără cardioversie precede). Alegerea depinde de toleranța pacientului. În același timp, cu fibrilatie atriala paroxistica, care apare numai sau predominant în repaus sau în timpul somnului, când există un tonus vagal ridicat poate fi medicamente deosebit de eficient, cu efect vagolitică (de exemplu, disopiramidă) și a indus fibrilatie atriala a sarcinii poate fi mai este sensibil la beta-blocante.

Inhibitorii ECA și blocante ale receptorilor de angiotensină II poate reduce fibroza miocardică, ceea ce creează un substrat pentru fibrilatie atriala la pacientii cu insuficienta cardiaca, dar rolul acestor medicamente în tratamentul de rutina de fibrilatie atriala nu este stabilit încă.

Prevenirea tromboembolismului

Menținerea preventivă a tromboembolismului este necesară la efectuarea unei cardioversii și în timpul tratamentului prelungit la majoritatea pacienților.

Warfarina doză crescută treptat pentru a atinge MHO de la 2 la 3. Este necesar să se ia cel puțin 3 săptămâni înainte de cardioversie izolare electrică în caz de fibrilatie atriala, care durează mai mult de 48 de ore, iar timp de 4 săptămâni după cardioversie efectivă. Tratamentul cu anticoagulante trebuie continuat la pacienții cu fibrilație paroxistică, persistentă sau atrială repetată, în prezența factorilor de risc pentru tromboembolism. Pacienții sănătoși cu un singur episod de fibrilație atrială primesc anticoagulante timp de 4 săptămâni.

Acidul acetilsalicilic este mai puțin eficientă decât warfarina, dar este prescris pentru pacientii cu factori de risc pentru evenimente tromboembolice, care este contraindicat warfarină. Ximelagatran (36 mg, de 2 ori pe zi), un inhibitor direct al trombinei, care nu necesită monitorizare MHO, are un efect warfarinei echivalent în ceea ce privește prevenirea accidentului vascular cerebral la pacienții cu risc crescut, cu toate acestea, până când se recomandă în locul warfarinei trebuie să fie supuse în continuare de cercetare. În prezența contraindicațiile absolute la utilizarea warfarinei sau medicamente antiplachetare poate ligatura chirurgicală a apendicelor atriale sau metoda lor de închidere cateter.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.